8 tips för att hålla barnen friska detta läsår

Även med de bästa avsikterna utsätts våra barn för bakterier varje dag.

Detta gäller särskilt när de träffar andra barn i skolan, på lekplatsen eller på exempelvis fotbollsträningar.

Föräldrar kan hjälpa till att minska sjukdagarna och hålla sina barns immunförsvar starkt genom att följa våra 10 tips för att hålla barnen friska detta läsår.

1. Sömnen är viktig

En konsekvent läggdagsrutin är viktig för ditt barns hälsa. Barn på dagis till och med årskurs sex ska få mellan 9 och 11 timmars sömn varje natt.

Sömnkvalitet är direkt förknippad med beteende, matvanor och förmågan att bekämpa infektioner. Sömnbrist ökar suget efter skräpmat och resulterar ofta i humörsvängningar, raserianfall och ökad risk för infektion.

Läs också:  Är glasögon gratis för barn i Sverige?

2. Daglig träning

Hjälp ditt barn att träna minst 60 minuter om dagen. Detta kommer att hjälpa dem:

  • Sova bättre 
  • Bekämpa infektioner
  • Vara friskare överlag
  • Förbättra deras beteende
  • Hantera stress bättre
  • Förbättra prestationen i skolan

3. Minska skärmtiden

All skärmtid som inte är kopplad till läxor bör begränsas till två timmar om dagen eller mindre och inkluderar telefoner, tv-apparater, surfplattor, videospel och datorer.

Ljuset som sänds ut från skärmar kan minska melatoninnivåerna, vilket gör det svårare att somna och kan störa kroppens dygnsrytm.

4. Öva in hälsosamma matvanor

Främja ditt barns hälsa med en näringsrik frukost, lunch och middag, tillsammans med tillräckliga mängder vatten under dagen. 

  • En hälsosam frukost som innehåller protein, mejeriprodukter och fullkorn är direkt korrelerad till positiva beteenden under dagen och förbättrar ditt barns förmåga att fokusera och koncentrera sig
  • En näringsrik lunch innehåller magert kött, fullkorn, frukt och grönsaker
  • Avsluta dagen med en familjemiddag. Måltider med familjen främjar bättre hälsa och välbefinnande. Det kan hjälpa till att förebygga trötthet, förbättra humöret, hjälpa matsmältningen och hålla vikten och förbättra hjärnans funktion
  • Främja hälsosamma dryckesval som vatten och mjölk. Begränsa eller eliminera sockersötade och koffeinhaltiga drycker. Koffein kan öka ditt barns hjärtfrekvens och blodtryck, avbryta sömnen och orsaka nervositet och irritabilitet
Läs också:  Ont i nacken hos barn: orsaker & lösningar

5. Håll dig uppdaterad om vaccinationer

Att få influensavaccin och covid-19-vaccinet är särskilt viktigt. Covid-19-vacciner är nu tillgängliga för alla över 6 månader, inklusive barn under 5 år.

Med nya varianter och subvarianter som fortsätter att dyka upp är det extra viktigt att skydda ditt barn mot infektioner och svår sjukdom. 

6. Tvätta händerna ofta för att minska spridningen av bakterier

Se till att ditt barn har handsprit tillgängligt när handtvätt inte är möjligt. Lär dem att hålla händerna borta från ansiktet och att hosta eller nysa i armen eller axeln.

7. Hjälp ditt barn att hantera stress och ångest

Skola, sport och sociala medier kan alla vara källor till stress och oro för ditt barn. Övervaka deras användning av sociala medier och håll kommunikationslinjerna öppna så att du kan identifiera mobbning eller andra källor till stress eller ångest i skolan.

8. Tänk på ryggsäcken!

Tunga ryggsäckar kan orsaka smärta i nacke, axlar och rygg. Ge ditt barn en bra ryggsäck som har två remmar och bekväm vaddering.

Läs också:  Det bästa sättet att berömma annorlunda barn

En hel ryggsäck bör inte väga mer än 10% av ditt barns vikt.

Ska föräldrar vara oroliga för apkoppor?

Det är förståeligt för föräldrar att vara oroliga över ökningen av fall av apkoppor i Sverige.

Det har förekommit några enstaka fall hos barn, men de allra flesta har varit i närkontaktshushåll med smittade personer.

Apkoppor sprids vanligtvis genom ansikte mot ansikte eller direkt via hud-mot-hud-kontakt. Så för närvarande finns det ingen anledning att oroa sig för att barnen ska få apkoppor från ytor eller på annat sätt, om inte ett barn bor med en annan infekterad person. 

Lämna en kommentar