Bästa cykelsitsen för barn 2023: 8 modeller i test

Innehållsförteckning

Om du cyklar mycket och smidigt vill kunna skjutsa ditt barn kan det vara en bra cykelsits du är på jakt efter. Som tur för dig har vi tagit oss tiden att pröva cykelsitsar från mängder av populära tillverkare som Bobike, Hamax och Thule. För att en cykelsits ska kunna utses till bäst i test ska den vara bekväm för barnet, gå att använda med olika sorters cyklar och vara lätt att justera i takt med att barnet växer.

Vi hoppas vårt test hjälper dig hitta den bästa cykelsitsen för ditt barn.

Översikt över bästa cykelsitsen för barn 2024

Bild Rank Detaljer Pris Butik
171339121-origpic-b25a99 Rank 1 Thule Ridealong

– Mycket god komfort
– Lättanvänd sele och spänne
– Har viloläge
1495 kr BUTIK 👉
Hamax-Kiss-Black_Red-child-bike-seat.jpg Rank 2 Hamax Kiss

– Snabbfäste
– Enkelt att montera
– Bra pris
599 kr BUTIK 👉
pahoj_first-e1673346066292-1024x1012 Rank 3 Påhoj Cykelsits och Sittvagn

– Kan bli en barnvagn
– Bra sittposition för barnet
– Snabbfäste
– Rullar bra på asfalt
2695 kr BUTIK 👉
Caress-child-bike-seat-Hamax-frame-mounted-4 Rank 4 Hamax Caress

– Mycket lätt att flytta
– Lätt att anpassa efter olika barn
– Har viloläge
1499 kr BUTIK 👉
thule-yepp-nexxt-maxi-fm-black Rank 5 Thule Yepp Next Maxi

– Enkel att montera och flytta
– Mycket smidig sele
– Bra fastspänning av barnets fötter
995 kr BUTIK 👉
Hamax-Siesta Rank 6 Hamax Siesta

– Enkel att ta loss från ramfästet
– Barnet sitter bra
– Rejäl sele
899 kr BUTIK 👉
bobike-bakre-barncykelstol-classic-junior (1) Rank 7 Bobike Classic Junior

– Bra sittyta för barnet
– Justerbara fotstödet
– Barnet kan klättra i sitsen själv
1189 kr BUTIK 👉
OK-Baby-Body-Guard Rank 8 OK Baby Body Guard

– Kan enkelt flyttas mellan olika cyklar
– Justerbart fotstöd
– Barnsäker sele
529 kr BUTIK 👉

1. Thule Ridealong – Bäst i test cykelsits

Det här är en cykelsits med användbart viloläge som utöver att vara lättanvänd dessutom är både bekväm och smidig.

Viloläge: Ja, upp till 20 grader Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering: Kompatibel med de flesta cykelramar (runda ramar med en diameter på 27,2-40 mm, ovala ramar på maximalt 40 x 55 mm)

Thule RideAlong är en cykelsits som är rejäl men smidig på samma gång. Den passar utan bekymmer på de flesta cyklar – med och utan pakethållare. Genom att man skruvar fast ett fäste på ramen monteras cykelsitsen lätt på plats. Det förekommer bra bildinstruktioner i manualen som vi tycker är tydlig.

Mycket lätt att använda

Ett extra fäste kostar endast 300 kr ifall man vill kunna flytta Thule RideAlong mellan olika cyklar. Vem som ska cykla med barnet bakom sig blir därmed något man kan växla på nolltid. Eller vara en förälder som när man lämnar på förskolan lämnar både barn plus cykelbarnstol för att en annan förälder på eftermiddagen kan hämta.

Thule RideAlong är en cykelsits som är enkel att använda sig av – dessutom känns funktionerna pedagogiska. De delar på stolen som är färgmarkerade med blått kan justeras. Vi tycker verkligen om selen – den är smidig som attans. Att klicka fast den med en hand är enkelt – något som gör att man med andra handen kan hålla cykeln stadig.

Bekvämt och justerbart för barnet

Cykelsitsen kan justeras efter barnet både vad gäller selens höjd i sitsen och benstöden. Sittkomforten är väl godkänd, barnet sitter minst sagt bekvämt och åkturen upplevs inte som ett dugg stötig. Med ett enhandsgrepp vinklar man Thule RideAlong ned till ett viloläge vilket är tacksamt ifall barnet skulle somna.

Något som gör cykelsitsen svårare att stjäla är faktumet att det medföljer ett lås. Det här är inte en billig cykelsits – prislappen är verkligen inte den lägsta – men både användning och komfort för barnet ger vi ett toppbetyg. Om man skulle råka tappa bort någon del är det dessutom enkelt att få tag på reservdelar till cykelsitsen från Thule vilket helt klart är en bonus. Bland alla cykelsitsar för barn vi prövat är Thule RideAlong en solklar testvinnare.

Fördelar med Thule RideAlong

  • Mycket god komfort
  • Lättanvänd sele och spänne
  • Har viloläge

Nackdelar med Thule RideAlong

  • Något högt pris

Vart kan man köpa Thule Ridealong?

Thule Ridealong kan köpas hos Jollyroom.

2. Hamax Kiss

Det här är en cykelsits vars montering är smidig. Inte bara är den prisvärd men dessutom okomplicerad och har ett snabbfäste som är utmärkt.

Viloläge: Nej Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering: Kan monteras på runda ramar med en diameter på mellan 28-40 mm

För den som är på jakt efter en okomplicerad modell av cykelbarnsits är Hamax Kiss ett alternativ. Det är runt ramen den monteras med ett fäste, likt andra Hamax-stolar – sedan är det bara att klicka i själva stolen. Om man köper till ett extra fäste gör detta också att Hamax Kiss lätt kan flyttas mellan flera olika cyklar. Vill man låsa fast cykelsitsen får man köpa ett lås på eget håll då det inte medföljer ett i det här fallet.

Bekväm dyna i sitsen

Något som är positivt i Hamax Kiss är sittkomforten. När man cyklar över kanter och gupp blir det inte stötigt för barnet tack vare att cykelsitsens upphängning ger ett litet gung. Något som gör det lite skönare att sitta däri är att det i cykelsitsen finns en vadderad dyna som går upp en bit på ryggen.

Inget viloläge finns tyvärr. Genom att selens axelremmar kan fästas i två olika höjdlägen kan Hamax Kiss växa med barnet – något som hade varit önskvärt hade varit fler lägen. Även fotstöden har flera lägen som justeras efter längd på barnets ben.

Mycket praktisk i vardagen

För att hindra barnets ben från att fastna i hjulet sitter det mot hjulen avtagbara skyddsskärmar. Under ur- och ilastning har dessa en tendens att lossna dessvärre ifall barnet just då råkar sparka till. En hand är allt som krävs för att knäppa selen i sittdelen – men efter att barnet har tagit på sig hjälmen är den tyvärr svår att få på. De små handtagen i sidorna som barnet kan hålla sig i uppskattas däremot.

I vardagen är Hamax Kiss en cykelsits som fungerar utmärkt, även om den må sakna exceptionella funktioner. Den är perfekt för cykelturer till och från förskolan. Hamax Kiss är ett utmärkt budgetval i vårt tycke med tanke på priset.

Fördelar med Hamax Kiss

  • Snabbfäste
  • Enkelt att montera
  • Bra pris

Nackdelar med Hamax Kiss

  • Skyddsskärmarna lossnar för lätt
  • Endast två höjdlägen för selen

Vart kan man köpa Hamax Kiss?

Hamax Kiss kan köpas hos Jollyroom.

3. Påhoj Cykelsits och Sittvagn

Det här är en cykelsits som passar perfekt för småbarnsfamiljer i stan då den kan göras om till barnvagn.

Läs också:  Bästa resesängen 2023: 9 modeller i test

Viloläge: Nej Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering: Kompatibel med de flesta cykelramar (runda ramar med en diameter på 28–40 mm, ej kolfiberramar)

Det går att beskriva Påhoj på två sätt: som en enklare barnvagn som kan monteras på cykeln eller som en cykelsits med hjul och handtag. Man måste först montera ett fäste på ramen för att få fast Påhoj på cykeln. Vill man använda cykelsitsen enkelt på flera olika cyklar gör man bäst i att köpa till ett extra fäste.

Bra sittposition och enkel montering

Det är enkelt att montera fästet. Man bör säkra med eget lås ifall man ska lämna Påhoj på cykeln när den parkeras då det inte finns någon låsmöjlighet. 9 månader är minimiåldern för Påhoj, den rekommenderade maxlängden är 110 cm och maxvikten är 22 kg.

Vi tycker sittkomforten är god för barnet och något som är lätt att hantera är fempunktsselen. Det finns inget viloläge på Påhoj, men fotstöd som är ställbara – vare sig som barnvagn eller på cykeln. Bakhjulen på Påhoj kan fällas in när den används som cykelsits. På så sätt tar cykelsitsen mindre plats.

Cykelsits som blir till barnvagn

Det finns egentligen inget speciellt med Påhoj som cykelsits. Men hur väl den fungerar som vagn väl avtagen från cykeln är minst sagt imponerande. Promenaden kan börja så fort handtaget dragits ut och barnet spänns fast. Långa föräldrar kan behöva korta sina steg en aning då handtaget inte är så högt.

Det fungerar väldigt bra att strosa med Påhoj. Hjulen är hårda och rätt små, men körkänslan i Påhoj är ungefär lika bra som hos andra små resevagnar. På alla släta underlag glider den enkelt fram – och har i små butiker och stadsmiljö en liten svängradie som kommer väl till pass. Det rekommenderas att man köper till Påhojs sufflett för en mer ombonad känsla.

Utmärkt val för vardagspendling

Det är på detaljnivå man får leta ifall man behöver hitta något att anmärka på med Påhoj. Någon förvaring existerar inte överhuvudtaget vilket vi tycker är konstigt – på ryggstödet finns det inte ens en ficka att förvara regnskyddet ifall man valt att köpa det som tillbehör. Något annat som gör Påhoj svår att använda som barnvagn ifall man bor någonstans där underlaget är terräng och grusväg eller där vintern innebär snöfall är storleken på hjulen.

Påhöj är dock en dröm i uppfyllelse för familjen som sökt efter en smidig lösning på problemet att en förälder cyklar till förskolan medan den andra ska promenera hem med barnet. Påhoj är en utmärkt cykelsits, som under småbarnsåren kan underlätta något oerhört för småbarnsföräldrar – trots att det finns ett visst utrymme för förbättringar.

Fördelar med Påhoj Cykelsits och Sittvagn

  • Kan bli en barnvagn
  • Bra sittposition för barnet
  • Snabbfäste
  • Rullar bra på asfalt

Nackdelar med Påhoj Cykelsits och Sittvagn

  • Saknar förvaring
  • Funkar inte i terräng och snö
  • Saknar viloläge

Vart kan man köpa Påhoj Cykelsits och Sittvagn?

Påhoj Cykelsits och Sittvagn kan köpas hos Jollyroom.

4. Hamax Caress

Det här är en smidig cykelsits som har ett bra viloläge och enkelt kan anpassas efter olika barn.

Vikt: 4,8 kg Viloläge: Ja, upp till 20 grader Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering: Kan monteras på runda ramar med en diameter på mellan 28-40 mm eller på pakethållare med bredd 120-180 mm, om separat fäste köps till

Hamax Caress är en cykelsits som inte bara är stilren men dessutom har alla funktioner man kan önska sig: enkel montering, inbyggd dämpning, viloläge och snabbfäste. Ett fäste medföljer ifall man planerar på att använda Hamax Caress på cykelramen – detta fäste skruvas lätt dit med hjälp av medföljande insexnyckel. Därefter klickar man cykelsitsen på plats. Att Hamax Caress kan flyttas mellan två cyklar på nolltid är vad ett köp av ett extra fäste innebär. Det går även att använda Hamax Caress på en elcykel – då måste man köpa ett fäste för pakethållare som tillbehör.

Det finns ett enhandsfäste för att höja upp selen på baksidan av cykelsitsens ryggstöd. Även benstöden kan regleras i längd och växer med barnet. Det gör att ett barn som är 1 år gammal och att ett barn som är 5 år gammalt båda sitter bekvämt. Det finns ett reglage man kan snurra på för att få viloläge ifall barnet skulle somna i cykelsitsen.

Effektivt viloläge och bra sele

Till maximalt en 20-gradig lutning är det möjligt att tilta Hamax Caress bakåt. Utan att barnet vaknar är det möjligt att smidigt ställa in lutningen – det här motverkar även att huvudet hänger framåt. Som stöd och skydd hade det dock varit ett plus om det funnits lite djupare kanter på cykelsitsen. Selen är väldigt smidig och kan – även med hjälm på – lätt dras över barnets huvud utan att momentet upplevs som irriterande. Något annat som är lätt att justera är benstöden – med ett grepp på deras baksida.

För att förhindra stöld är Hamax Caress utrustad med ett lås – det medföljer även två nycklar. Till skillnad från Hamax enklare cykelsitsar är priset högre, men både smidighet och snabbhet i att flytta cykeln mellan cyklar är vad man vinner på det – utöver det får man också en sele som är välfungerande och ett utmärkt lutningsläge. Hamax Caress är en mycket prisvärd cykelsits ifall det är funktioner man har stor glädje av.

Fördelar med Hamax Caress

  • Mycket lätt att flytta
  • Lätt att anpassa efter olika barn
  • Har viloläge

Nackdelar med Hamax Caress

  • Känns lite öppen runt ett litet barns huvud

Vart kan man köpa Hamax Caress?

Hamax Caress kan köpas hos Jollyroom.

5. Thule Yepp Next Maxi

Det här är en cykelsits som enkelt som inte bara är smidig och smart men dessutom enkelt monteras på cykelns pakethållare.

Viloläge: Nej Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Ja Montering: Monteras genom att spännas fast runt pakethållaren

Thule Yepp Next Maxi är inte vilken cykelsits som helst – den sticker ut på två sätt – dels i montering men även i futuristiskt utseende. Det finns nämligen ett pakethållarfäste undertill på denna modell. Installationen av den är enkel – allt man behöver göra är att skruva fast den, så att den spänns runt pakethållaren. Där inte svårt alls att göra utan enkelt, och något som är tacksamt är att instruktionerna som medföljer cykelsitsen är tydliga.

Möjligt att justera avstånd till sadeln

Hur nära cykelsadeln Thule Yepp Next Maxi ska sitta är också något som går att anpassa. Att det finns bekvämt utrymme även för större barn är något man kan se till då. Det är lätt och snabbt gjort att flytta Thule Yepp Next Maxi mellan två cyklar.

Något som är väldigt bra med Thule Yepp Next Maxi är sittkomforten. Lite mer stöd för huvudet hade varit bra då cykelsitsen inte har något viloläge. Huvudet tenderar att tippa åt sidorna som det är nu om barnet somnar i cykelsitsen.

Mycket bra cykelsits för pakethållaren

Något som fungerat utmärkt för oss är selen. För en vuxen är den lätt att trä på och av, och för barnet är på samma gång svår att få upp. Genom de ställbara benstöden kan Thule Yepp Next Maxi enkelt anpassas varefter barnet växer – med vilka man kan låsa fast barnets fötter – även selen är möjlig att justera i höjd.

Det här är definitivt en cykelsits som ser dyrare ut än vad den är parallellt med att dess funktioner håller högsta möjliga kvalité. För att försvåra stöld av cykelsitsen finns ett smart lås inbyggt. Thule Yepp Next Maxi är ett prisvärt och utmärkt val i allmänhet för den som är på jakt efter en cykelsits att sätta på pakethållaren.

Fördelar med Thule Yepp Next Maxi

  • Enkel att montera och flytta
  • Mycket smidig sele
  • Bra fastspänning av barnets fötter

Nackdelar med Thule Yepp Next Maxi

  • Saknar viloläge

Vart kan man köpa Thule Yepp Next Maxi?

Thule Yepp Next Maxi går att köpa hos Jollyroom och BabyV.

6. Hamax Siesta

Det här är en cykelsits som passar perfekt för vardagscykling. Den har ett viloläge och är tämligen okomplicerad dels på grund av dess snabbfäste.

Viloläge: Ja, upp till 20 grader Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering: Kompatibel med de flesta cykelramar (runda ramar med en diameter på 28–40 mm)

Läs också:  Bästa bärselen 2024: 16 modeller i stort test

Med hjälp av ett fäste monteras Hamax Siesta enkelt på ramen. Vill man kunna flytta Hamax Siesta mellan cyklar gör man bäst i att köpa till ett extra fäste. Det är fortfarande möjligt att flytta cykelsitsen mellan cyklar även om man bara har ett fäste men det blir en del skruvande då vilket sällan är trevligt. Att på cykelramen montera fästet är inte särskilt svårt eller komplicerat, men manualen är dessvärre inte till mycket hjälp – tvärt om så upplevs den bara förvirra mer. Något som ska försvåra stöld av cykelsitsen om cykeln står parkerad på en plats där man inte har uppsyn över den är att ramfästet kommer med lås och nyckel.

I Hamax Siesta sitter barnet bekvämt. Foten hamnar i en bra vinkel tack vare fotstöden och att de är platta. Det är enkelt att hantera spännena för att säkra barnets fötter – det görs med en hand när man väl fått in tekniken. Hamax Siesta upplevs ha en god rymlighet trots att den inte kan växa med barnet. Selen kan förlängas och fungerar väl – men för att öppna upp krävs dock ett tvåhandsgrepp. För säkerheten är detta väldigt bra, men när man ska balansera cykeln samtidigt kan detta upplevas lite jobbigt.

Det finns möjlighet att vinkla sitsen till viloläge på 20 grader för det mindre barnet – detta för att ifall barnet somnar under cykelturen förebygga att barnets huvud inte ska falla framåt lika lätt. Sammanfattningsvis är det här en cykelsits vi skulle beskriva som relativt okomplicerad. I vardagen är Hamax Siesta smidig att använda och av såväl förälder som barn är den uppskattad. För de flesta familjer är detta ett bra val av cykelsits.

Fördelar med Hamax Siesta

  • Enkel att ta loss från ramfästet
  • Barnet sitter bra
  • Rejäl sele

Nackdelar med Hamax Siesta

  • Otydlig manual
  • Selen kräver två händer
  • Ekerskydden sitter inte så bra

7. Bobike Classic Junior

Det här är en cykelsits för större barn som är stabil med rymlig sittyta och smidiga benstöd.

Viloläge: Nej Maxvikt: 35 kg Snabbfäste: Nej Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering: Kompatibel med runda och ovala cykelramar med en diameter på 28 till 50 mm. Pakethållaren får vara max 160 mm bred.

När den vanliga cykelsitsen antingen fått se sin maxvikt överskridas eller blivit för liten är Bobike Classic Junior en cykelsits äldre barn övergår till. Relativt sett till att skjutsa barnet på pakethållaren utgör den ett betydligt säkrare alternativ.

Bökig montering men stabil väl på plats

Att på en elcykel använda Bobike Classic Junior är uteslutet för det mesta. Och endast på en cykel vars pakethållare är max 160 mm bred kan sitsen monteras. Det är inte hur lätt som helst att montera den – det är rätt komplicerat och kräver en del pill. Bobike Classic Junior sitter stadigt där den sitter väl på plats. Att snabbt klicka av den eller flytta den mellan cyklar är inte möjligt med andra ord.

Mycket bra sittyta

Något som är bra i Bobike Classic Junior är barnets sittkomfort. Sitsen är rymlig och öppen. För att spänna fast barnet drar man ett band över benen. Glömmer man att knäppa ihop selen så har banden en tendens att trassla in sig i bakhjulet varför en smidigare lösning för selen när den inte används vore önskvärt. Något som underlättar rejält när barnet ska klättra upp på egen hand är att fotstöden på Bobike Classic Junior är justerbara.

Tygklädd sits som lätt blir blöt

Då cyklar ofta förvaras utomhus är det ett minus att sitsen är klädd i tyg – detta då Bobike Classic Junior inte enkelt kan monteras av cykeln. När sitsen inte används kan visserligen ryggstödet fällas ned, men om det regnar blir den blöt ändå. Överlag skulle vi säga att Bobike Classic Junior är en cykelsits av bra kvalité som upplevs stabil trots en del svaga punkter.

Fördelar med Bobike Classic Junior

  • Bra sittyta för barnet
  • Justerbara fotstödet
  • Barnet kan klättra i sitsen själv

Nackdelar med Bobike Classic Junior

  • Komplicerad montering
  • Bättre förvaring när selen ej används
  • Tygklädd sits

8. OK Baby Body Guard

Det här är en cykelsits som är både billig och enke. Att flytta den mellan olika cyklar är enkelt gjort.

Vikt: 4 kg Viloläge: Nej Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering: Kan monteras på runda ramar med en diameter på mellan 28-40 mm

För den som känner igen denna cykelsits är det ingenting konstigt, OK Baby Body Guard är att betrakta som en klassisk cykelsits och har funnits med länge. Det medföljer en monteringsmanual men vi känner uppriktigt att den vad gäller tydlighet i instruktionerna lämnar en del att önska. Det här leder därmed till montering tar längre tid än vad den bör ha gjort och inte känns enkel någonstans.

Den sitter dock stabilt förankrad i sitt ramfäste när den väl är på plats. Om man har ett extra fäste är det därmed enkelt att flytta OK Baby Body Guard mellan olika cyklar. Då man väljer hur högt över pakethållare eller bakhjul man vill ha den kan cykelsitsen i viss mån anpassas efter cykeln.

Passar bra för kortare cykelturer

Även om cykelsitsen saknar möjlighet till viloläge är sittkomforten för barnet i OK Baby Body Guard väldigt bra. Selen träs över barnets huvud och knäpps sedan fast i sitsen mellan barnets ben. För att skydda barnets ben från att hamna i hjulet finns på sidorna av cykelsitsen rejäla kåpor. Det är möjligt att spänna fast fötterna men är inte enkelt gjort då det är på baksidan av skydden man gör detta. Då både selen och benstödet kan justeras i höjd kan OK Baby Body Guard växa med barnet.

OK Baby Body Guard både är och fungerar okomplicerat efter att man inledningsvis monterat den för första gången. Den här cykelsitsen uppfyller alla behov man kan tänkas ha för en daglig cykeltur till och från förskolan eller kortare utflykter – och allt detta till ett lågt pris!

Fördelar med OK Baby Body Guard

  • Kan enkelt flyttas mellan olika cyklar
  • Justerbart fotstöd
  • Barnsäker sele

Nackdelar med OK Baby Body Guard

  • Otydliga instruktioner
  • Krånglig att montera
  • Svårt att spänna fast fotspännet

Vart kan man köpa OK Baby Body Guard?

OK Baby Body Guard kan köpas hos Jollyroom.

Vi hoppas vårt test hjälper dig hitta den bästa cykelsitsen för ditt barn.

Fem tips när du ska köpa cykelsits

Cykelsits kallas även barncykelsadel, cykelbarnstol eller barnsits – gemensamt för alla är att de på den vuxnas cykel fästs fast för att göra skjuts av barnet möjligt på ett bekvämt men framför allt säkert sätt. Vilken modell man väljer handlar dels om hur lång barnet är, hur mycket det väger och vilken sorts cykel man har. Inför ett köp av en cykelsits har vi fem tips, här kommer dessa:

1. Varianter av cykelsitsar

När det kommer till cykelsitsar finns det mängder av olika konstruktioner och modeller tillgängliga. Att köpa en barncykelsadel som placeras på pakethållaren är det allra vanligaste – men idag syns andra alternativ mer frekvent. En cykelsits måste vara märkt EN14344 för att räknas som godkänd – det innebär att den uppfyller de europeiska kraven på kvalitet och säkerhet.

  • Cykelsits för pakethållare: För de större barnen som tar mer plats är det här en lite omslutande och bekväm modell som fungerar bäst. Barnet kan se ordentligt åt sidorna samtidigt som det sitter bekvämt. Något som gör att en pakethållare inte alltid behövs är att en del av de nyare modellerna har ett fäste som monteras framåt på ramen.
  • Cykelsits på ramen: Då de inte får skymma synfältet för den vuxna eller med armar och ben vara i vägen passar denna typ av cykelsits bäst för lite mindre barn. Den gör det lättare för barnet att kommunicera med den vuxne och ger bra sikt framåt. Att ha det mindre barnet där fram och det större barnet i sitsen bakom sig kan vara en smidig lösning ifall man har två barn. Då de saknar ett ordentligt skydd för nacke och rygg är dessa sitsar dock inte lika säkra.
  • Cykelsits på styret: Samma som ovan, men med barnet placerat lite längre fram på styret. Att tyngdpunkten på cykeln kan ändras något är också något man får tänka på här.

2. Rätt vikt för cykelsitsen

Att barnet är tillräckligt starkt för att kunna håll sig ordentligt upprätt och kan sitta ordentligt är oerhört viktigt under färd. 9 månader, eller ungefär 9 kilo är den rekommenderade åldern för att börja skjutsa i cykelsits – men dubbelkolla gärna lägsta och högsta vikt enligt tillverkaren av barnstolen för säkerhets skull. Säkerheten i konstruktionen kommer försämras avsevärt ifall barnet är för tungt för sitsen.

Läs också:  Bästa babysitter 2023: 6 produkter i stort test

15 kg, respektive 22 kg är oftast viktbegränsningen hos cykelsitsar. Om barnet väger under 15 kg, sitter säkert och bekvämt samtidigt som bältesselen passar så är sitsen för den högre viktklassen att föredra. Även längden spelar förstås roll – något som kan varierar enormt mellan olika barn.

3. Skjutsa barn säkert på cykeln

Det handlar inte bara om cykelsitsen när vi pratar om att skjutsa säkert – för att göra färden så riskfri och bekväm som möjligt finns även några andra punkter att kolla. En självklarhet är förstås att en bältessele som är smidig förekommer. Här är ytterligare 3 andra saker att se över:

  • Skydda huvudet: En billig försäkring för både barn och vuxna är en cykelhjälm. Att passagerare under 15 år använder hjälm är något vuxna som skjutsar har ansvar för att se till. Leta efter märkningen CE EN 1080 när du köper cykelhjälm – det innebär att den är godkänd för cykling.
  • Skydda fingrarna: Det är en bra idé att byta sadel till en som inte har någon klämrisk för små barnfingrar om cykelsadeln har blottad fjädring.
  • Skydda fötterna: Många av de rejälare cykelsitsarna har ben- och fotstöd inbyggt i konstruktionen, men sitsar för större barn kan sakna ett skydd för ekrarna. Så att inga fötter riskerar att hamna i kläm går det att köpa separat.

Hos Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, kan du lära dig mer om hur du skjutsar säkert på cykel: https://ntf.se/konsumentupplysning/barn-i-trafiken/skjutsa-barn-pa-cykel/cykelsits/

4. Rätt ålder för att skjutsa på cykel

Lagarna för att skjutsa på cykel finns att hitta i Trafikförordningen och säger så här; man får skjutsa ett barn under 10 år om man har fyllt 15 år, man får skjutsa 2 barn under 6 år ifall man fyllt 18 år. Att det finns godkända säten och sitsar och ekerskydd är dock ett krav.

Att man endast får vara så många som cykeln är byggd för är regeln annars – i regel är det här förstås en person. Att passageraren/passagerarna bär hjälm är som tidigare nämndes den vuxnes ansvar.

5. Låsa fast cykelsitsen på cykeln

För att inte bli av med sin cykel är ett bra lås en utmärkt idé. Då även cykelsitsar kan vara stöldbegärliga skadar det inte att låsa fast även den. Om man till exempel har två cyklar och bara vill ha en sits finns det en smidig klickfunktion på vissa barnsitsar – syftet med den är att underlätta när man behöver lyfta sitsen mellan två olika fästen. Det här gör å andra sidan att det för en listig tjuv blir lika enkelt att plocka med sig cykelsitsen.

Något som dock gör att vissa cykelsitsar blir svårare att ta loss är dess inbyggda låsfunktioner som återfinns hos vissa modeller. Det är inte alltid man hittar en sådan dock varför en investering i ett bra externt lås är en god idé för att kunna behålla sin cykelsits så länge det bara är möjligt.

Vill man enkelt kunna ta med sig sitt barn på cykelturen är att montera en cykelsits på den egna cykeln ett enkelt sätt att göra detta på. En cykelsits kan vara en smidig lösning oavsett om det handlar om att hitta ett smidigt sätt att kunna transportera sig till och från jobb och förskola eller utflykter.

Från vilken ålder kan man använda cykelsits?

Från omkring 9 månaders ålder brukar användningen av cykelsits generellt rekommenderas. För att kunna sitta bra i cykelsitsen behöver vissa barn vara äldre än så dock. 22 kg är en vanlig maxvikt hos en cykelsits, men det kan variera mellan olika tillverkare.

Cykelsits fram eller bak?

Att man har bättre kontakt med sitt barn medan man cyklar är den stora fördelen med en cykelsits fram, som monteras på styret. Att prata om sådant man ser när man cyklar och att höra vad barnet säger är betydligt enklare. Med vikten på styret kan dock cykeln bli svårstyrd vilket är den stora nackdelen. Något som också ger en cykelsits fram en kortare användningstid är att den dessutom har en lägre maxvikt.

Något som inte påverkar hur cykeln är att styra är ifall man har en cykelsits bakpå cykeln vilket därmed blir en fördel – inte nog med det så kan man i och med att maxvikten är högre använda cykelsitsen längre. För större barn finns det också bättre med utrymme. Att det är svårare att prata med varandra när man cyklar och att man inte kommer lika nära barnet är förstås nackdelen.

Måste cykeln ha en pakethållare för att man ska kunna använda en cykelsits?

Nej, cykeln måste inte ha en pakethållare. Med ett fäste som skruvas fast runt cykelns ram finns det idag många cykelbarnstolar som förankras i cykeln på detta vis. Det är inte alltid dessa fästen funkar ifall man har en elcykel med batteri som sitter under sadeln eller en cykel som inte har en standardram. Att då välja en cykelsits som monteras genom att spännas fast på pakethållaren är en god idé.

Vad är bäst – pakethållare eller ramfäste?

Förutsatt att monteringen genomförs korrekt är det lika säkert att fästa cykelsitsen på pakethållaren som med ett ramfäste. Det går ofta att köpa till extra fästen med ett ramfäste varför detta är en stor fördel. Att flytta cykelsitsen blir betydligt enklare då – exempelvis mellan föräldrarnas olika cyklar.

Ska man välja cykelsits eller cykelvagn?

Behöver man få med sig sitt barn på cykeln på ett smidigt sätt är en cykelsits en perfekt produkt. Att den inte gör cykeln märkbart större är också ett stort plus. En cykelvagn tar upp mer utrymme. Men det finns andra fördelar med en cykelvagn kontra en cykelsits – om barnet exempelvis skulle ha somnat under cykelturen kan man koppla loss vagnen och promenera med den – man kan även få med sig extra packning. Har man ett behov av att transportera flera barn så kan en cykelvagn kännas betydligt mer praktisk och enklare än att ha en cykelsits fram på cykeln och en där bak.

Vi har utfört ett stort test av cykelvagnar – läs det här borta.

Kan man ha en cykelsits på mopeden?

Man får använda en moped för att skjutsa barn ifall den är godkänd för passagerare. Om en sådan kan monteras fast rekommenderar NTF att man använder en cykelbarnsits med bälte och benstöd. För mopeder finns det även alltid särskilda barnsitsar. Om de cyklar själva eller skjutsas måste barn som alltid bära hjälm.

Vi hoppas vårt test hjälper dig hitta den bästa cykelsitsen för ditt barn.

Vanliga frågor om cykelsitsar

Vilken cykelsits är bäst?

Thule RideAlong är cykelsitsen som är bäst i test hos oss efter att ha prövat otaliga cykelsitsar från en mängd olika märken. Det är cykelsits vars manual är tydlig och montering snabb. Om barnet skulle somna under cykelfärden kan man med ett enhandsgrepp vinkla cykelsitsen till viloläge. Utöver det sitter barnet bekvämt. Med ett spänne som känns tryggt är selen lätt att knäppa ihop. För att förhindra stöld av cykelsitsen medföljer dessutom ett lås.

Vilken cykelsits ska man välja?

Om en cykelsits inte passar på ens cykel har man mycket liten nytta och glädje av den. Att mäta den egna cykelramen och ta reda på vilka fästen som en cykel är kompatibel med bör vara det första man gör när man väljer cykelsits. Att välja en model man kan köpa extra fästen till kan vara klokt ifall man är två som ska cykla med sitsen. Mellan olika cyklar kan cykelsitsen då flyttas enklare.

Från vilken ålder kan man använda cykelsits?

Från omkring 9 månaders ålder är den allmänna rekommendationen för när ett barn kan börja sitta i en cykelsits. Men enbart barnets ålder är inget man kan utgå ifrån. I cykelsitsen behöver barnet kunna sitta stabilt – och för att kunna spännas fast med selen behöver det vara stort nog för att tryggt och säkert kunna spännas fast. För att det ska finnas en cykelhjälm i en passande storlek behöver barnet också vara stort nog.

Hur länge kan man använda cykelsits?

Så länge cykelsitsens maxvikt inte överskrids och barnet ryms i sitsen och åker bekvämt kan cykelsitsen användas. Maxvikten på cykelsitsar är vanligtvis 22 kg, vilket motsvarar ett barn som är cirka 4-5 år gammalt. Då det brukar gå bra att sitta med mer böjda knän i cykelsitsen gör det inget om barnets ben är lite långa.

När kan man använda cykelsits?

Det finns i princip hur många användningsområden som helst för en cykelsits. Både på semestern, på helger och i vardagen är cykelsitsen oerhört praktisk. Vill man kunna lämna och hämta barn på förskolan är cykelsitsen kanske det smidigaste sättet att göra detta på – i synnerhet ifall man cykelpendlar till jobbet. Behöver man åka på utflykt till lekparken eller badplatsen kan man göra detta med cykelsitsen. Varför inte passa på att åka på en cykelsemester i sommar – givetvis med cykelsitsen baktill!

Hur monterar man cykelsitsen?

Hur man monterar en cykelsits beror på vilken modell man har. Att man har en pakethållare krävs av vissa modeller, som cykelsitsen sedan kan installeras på. Det förekommer dock egna fästen på de flesta cykelsitsar varför de monteras fast runt cykelramen. Efter olika ramstorlekar är dessa ramfästen anpassningsbara, inom vissa gränser. Man behöver kanske välja en cykelsits för pakethållare ifall man har en elcykel.

Hur låser man fast cykelsitsen?

Det finns ett inbyggt lås på en del modeller av cykelsitsar. Att få loss cykelsitsen från ramfästet blir på så sätt betydligt svårare för en tjuv. Man kan alltid köpa till ett separat vajerlås ifall cykelsitsen man valt inte kommer med ett lås – detta dras både genom cykelramen och genom cykelsitsen.

Vilken cykelsits är mest bekväm?

Att välja en modell med en dyna som är både bra och väl vadderad är vad man ska välja ifall man är på jakt efter en cykelsits med maximal åkkomfort. Om den skulle uppfattas som hård går det också att sätta in en egen, mindre sittdyna i cykelsitsen. Om cykelsitsen kan vinklas till viloläge ger det barn som kan somna under cykelfärden bättre sovkomfort. Det finns ofta en viss inbyggd fjädring i cykelsitsar som monteras med ramfäste – när man cyklar på ojämna underlag är detta något som också kan öka bekvämligheten.