Bästa vändbara sittvagnen 2023: 7 modeller i test

Innehållsförteckning

Tycker du duovagnen tar för mycket plats och är på jakt efter en vändbar sittvagn? Som tur för dig har vi prövat mängder av olika vändbara sittvagnar från märken som Bugaboo, Baby Jogger och Joolz. För att en vändbar sittvagn ska kunna utses till bäst i test måste den ha en körkänsla som är skön, gå att fälla ihop till kompakt format samt ha en sittdel som är bekväm och rymlig.

5 saker att tänka på innan du köper vändbar sittvagn

Tro det eller ej, men att framåtvänt barnvagnsåkande kan ha en negativ inverkan på barnets språkutveckling finns det viss forskning som tyder på. På många sätt är det mer praktiskt och mysigare att ha sitt barn bakåtvänt. När barnet pratar hör man det bättre och ifall barnet somnat eller är vaken ser man med enkelhet. Det är en vändbar sittvagn man ska köpa ifall man fortfarande vill ha sitt barn vänt mot sig i barnvagnen men duovagnen känns för klumpig och stor.

Man behöver fundera över när och hur den ska användas innan man väljer vändbar sittvagn – detta för att alla funktioner man kan tänkas behöva är inkludera för att barnvagnskörandet ska bli så smidigt det bara kan bli.

Klicka här för att se listan

1. Användningstid

Hur länge man vill att den ska gå att använda och när man vill kunna börja använda vagnen är två viktiga saker att tänka på innan man köper en vändbar sittvagn. Det finns ett antal olika egenskaper och funktioner som avgör detta:

  • Vändbara sittvagnens maxvikt: Hur mycket barnet maximalt får väga för att säkert sitta i sittdelen anges av dess maxvikt – alla barnvagnar har en sådan. Säkerhetsstandarden för barnvagnar kallas SS-EN 1888, och medger att en sittdel kan godkännas för 15 eller 22 kg. Sittvagnar med betydligt högre maxvikt än så existerar dock.
  • Utrymme i sittdelen: Hur stort barn som faktiskt ryms i den behöver inte alltid korrelera med sittdelens maxvikt. Att välja en sittdel som har djup sittyta, högt ryggstöd och långt fotstöd är därför viktigt ifall man vill att barnet ska kunna använda sin vändbara sittvagn under hela barnvagnsperioden.
  • Liggdel eller tillbehör för nyfödd: En sittdel medföljer oftast vid inköp av en vändbar sittvagn. Man behöver välja en modell till vilken det går att köpa till babyskyddsadaptrar och/eller en liggdel ifall man vill kunna använda vagnen från födseln. En vändbar sittvagn vars sittdel går att använda ihop med en mjuklift är annars ett alternativ.

2. Typ av sittdel

På barnvagnar finns det två sorters sittdelar – vanliga och ergonomiska. Ingen av dem är bättre eller sämre än den andra. Att notera vilken typ av sittdel som finns på den vändbara sittvagnen man vill köpa är dock värt att notera då det händer att vissa barn föredrar den ena sortens sittdel framför den andra.

  • Vändbar sittvagn med vanlig sittdel: Att man kan få till ett plant liggläge genom att ryggstödet kan fällas hela vägen ned är den stora fördelen med den vanliga sittdelen. För barn som vill sova på sidan eller på mage innebär den vanliga sittdelen möjligtvis något bättre komfort – utöver att sittdelen kan användas med mjuklift. Att småbarn kan upplevas sitta lite säckigt i den vanliga sittdelen är nackdelen – även sittläget på ryggstödet upplevs som tillbakalutat ofta.
  • Vändbar sittvagn med ergonomisk sittdel: Att ryggstödet ofta är fullt upprätt och att sittytan så gott som alltid är helt plan är den stora fördelen med den ergonomiska sittdelen – även barnen brukar uppskatta detta enormt. I den ergonomiska sittdelen brukar bebisar som nyss bytt från liggdel också få ett bättre sittstöd. Om barnet upplever det mindre bekvämt att sova i sittdelens skålade form är det dock en nackdel. Till skillnad från den vanliga sittdelen där man bara fäller tillbaka ryggstödet fälls den ergonomiska sittdelen i sin helhet.

I vissa enskilda fall får man vid inköp ta ställning till huruvida man vill köpa sin vagn med vanlig eller ergonomisk sittdel. Talos S och Balios S är två exempel på vändbara sittvagnar med valbar sittdel.

3. Hopfällning och storlek

Det är ofta en hopfällning som är mer kompakt man är ut efter när man byter från den större duovagnen till den vändbara sittdelen. Vad som är viktigt för en själv kring hur den vändbara sittvagnen fälls ihop är viktigt att fundera på innan man väljer barnvagn – det är ett av våra bästa tips.

  • Bakåtvänd barnvagn som handbagage: Det finns några modeller som lever upp till kraven ifall man är på jakt efter resevagn som ska ha en vändbar sittdel och som kan gå som handbagage på flyget. Användningstiden är dock kortare på vändbara vagnar som går som handbagage då deras sittdel oftast är mindre.
  • Vändbar sittvagn som är smidig i bilen: Vi rekommenderar en modell som fälls ihop i ett stycke med sittdelen på ifall det är viktigt att den vändbara sittvagnen är enkel att fälla ihop och packa in i bilens bagageutrymme. Något som sparar mycket tid för den som ofta ska packa in och ut vagnen ur bilen är om sittdelen kan sitta kvar på chassit när vagnen fälls ihop.
  • Fälla ihop vändbar sittvagn med en hand: Innan inköp är det själva ihopfällningsmekanismen man bör titta närmare på ifall det viktiga är att man ska kunna fälla ihop sin vändbara sittvagn med en hand. Så man även orkar lyfta in vagnen i bilen med en hand är det värt att fundera över dess vikt.

4. Barnets komfort

Det är viktigt att sittdelen i den vändbara sittvagnen man väljer är bekvämt stoppad – att en sele som kan anpassas efter barnets växande kropp existerar är också väldigt viktigt. För barn som ska sova i vagnen är ett fotstöd som är ställbart ett stort plus – behöver man skugga på sommaren och skärma av från blåst och kyla under vintern är en lång sufflett bra att ha likaså.

5. Förälderns perspektiv

Det är också viktigt att den som kör vagnen trivs med att göra det förutom barnets trivsel. Ifall ni är föräldrar som är olika långa kan det vara en god idé att se ifall handtaget är ställbart i höjd – då får ni båda lika goda förutsättningar för att hålla i handtaget utan att få ont i rygg eller armar. Man vill gärna kunna ta normala steg när man kör vagnen, varför den bör ha bra utrymme mellan bakhjulen. Att vagnen när den väl fällts ihop har en låg vikt kan vara viktigt – utöver att den ska vara lätt att köra ifall man har ont i handleder eller rygg.

Bäst i test vändbara sittvagnar – 7 modeller

1. Cybex Balios S Lux – Bäst i test vändbar sittvagn

Det här är en sittvagn med en fällning som är smidig. Suffletten är dessutom lång och liggläget utmärkt, något som gör vagnen väldigt prisvärd.

Maxvikt sittdel: 22 kg Vikt på vagnen med sittdel: 11,7 kg Storlek hopfälld (Längd): 77 cm Storlek hopfälld (Bredd): 60 cm Storlek hopfälld (Höjd): 43 cm Vändbar: Ja Liggdel: Ja Regnskydd: Ingår ej Ryggstöd: 3 positioner, vanlig sittdel Sovposition: Liggläge Handtag: Ställbart, helt teleskophandtag Adapter för babyskydd: Kan köpas till

Minns du barnvagnen Cybex Balios S? Det här den uppdaterade varianten av den som bland annat fått en högre maxvikt, en smidigare ihopfällning samt uppdaterad klädsel. Det finns en ombonad liggdel att köpa till ifall man vill använda Cybex Balios S Lux redan från födseln. Det går att fästa sitt babyskydd på chassit med hjälp av adapters.

Cybex Balios S Lux är en vändbar sittvagn med en vanlig sittdel. Med hjälp av en spärr på baksidan kan ryggstödet justeras i tre olika positioner. Oavsett hur sittdelen är vänd går det att fälla ned ryggstödet till ett plant liggläge. Vi uppskattar verkligen strukturen på klädseln som är fin – den känns ståtlig och mjuk på samma gång. Tyget har uppbyggda kanter i sidorna – något som i synnerhet för de mindre barnen ger en mer ombonad känsla.

Suffletten är lång och sittdelen väldigt rymlig

Det finns ett fotstöd på vagnen, och när man trycker in de två vita knapparna på dess sidor går det att vinkla det vilket är tacksamt. Något som ger barnet en god sovkomfort är ryggstödets liggläge kombinerat med det ställbara fotstödet. Något som är bra är sittläget, med en svag tillbakalutning på ryggstödet. Från omvärlden har suffletten på sittdelen maximalt bra avskärmning. Det finns en utvikbar solkeps på suffletten, samt en förlänging som med hjälp av en dragkedja öppnas upp. Barnet skuggas utan bekymmer från huvud till knän i Cybex Balios S Lux när suffletten fullt utfälld.

Läs också:  Cybex Balios S Lux - en snygg och smart barnvagn

Då teleskophandtaget är lätt att reglera i höjd fungerar Cybex Balios S Lux väl även om man är två föräldrar av olika längd. Något som ger bra åtkomlighet till varukorgen är att sittdelen är relativt högt placerad på chassit. Denna rymmer lätt en matkassa som är fylld hela vägen upp och lite till vid behov. När ett större barn sitter i vagnen är det ett plus att det finns ett fotstöd inbyggt framtill på chassit. Något som inte ser helt bekvämt ut är när längre barn som sitter bakåtvända ofta blir tvungna att ha benen hängandes fritt – detta då sittdelens fotstöd inte har något kant.

Vändbar sittvagn som fälls i ett stycke

Oavsett hur sittdelen är vänd kan Cybex Balios S Lux fälls ihop i ett stycke med sittdelen på – detta är förstås ett stort plus. Att ta med sig Cybex Balios S Lux i bilen blir därmed mycket smidigt. Väl ihopfälld blir vagnen platt och chassit låser sig automatiskt. Man drar en spärr på handtaget åt sidan samtidigt som man trycker in samma knapp som används för att reglera handtagets höjd för att fälla vagnen. På mitten viker sig sedan vagnen. När man väl vet hur man gör tar hopfällningen endast några sekunder.

Cybex Balios S Lux är en vagn som är mycket lättrullad. Även om enkel grusväg också funkar gör den sig bäst i stadsmiljö. Vagnen har fjädring i framhjul och chassi. Något som gör vagnen mycket enkel att svänga är de snurrbara framhjulen – överlag tyckte vi att ta promenader med Cybex Balios S Lux var härligt. Dess smidiga fällning kombinerat med den höga komforten för barnet för detta till en vändbar sittvagn som passar i nästan alla lägen.

Fördelar med Cybex Balios S Lux

  • Bra liggläge
  • Lång sufflett
  • Mycket lättstyrd
  • Enkel att fälla ihop

Nackdelar med Cybex Balios S Lux

  • Sämre fotstöd i bakåtvänt läge

Vart kan man köpa Cybex Balios S Lux?

Cybex Balios S Lux kan köpas hos Bonti, BabyV, Jollyroom och Babyland.

2. Joolz Hub+

Det här är en vändbar sittvagn som är stilren och mycket smidig. Den har dessutom en kompakt fällning samt ett fullt liggläge.

Maxvikt sittdel: 22 kg Vikt på vagnen med sittdel: 11,2 kg Storlek hopfälld (Längd): 66 cm Storlek hopfälld (Bredd): 53 cm Storlek hopfälld (Höjd): 34 cm Vändbar: Ja Liggdel: Ja Regnskydd: Ingår ej Ryggstöd: 3 positioner, vanlig sittdel Sovposition: Liggläge Handtag: Teleskop Adapter för babyskydd: Kan köpas till

Som vändbar sittvagn kan Joolz Hub+ användas, men även direkt från födseln kan den rullas. Det går att fästa både babyskydd och liggdel på chassit. Ihop med en mjuklift eller Hub Coccoon kan även sittdelen användas med en nyfödd.

Samma egenskaper man förväntas hitta hos en större duovagn har Joolz Hub+ i stort sett. Den är oerhört kompakt dock varför den som hopfälld är betydligt mindre – i uppfällt format är den även väldigt smidig. Modellen Hub kan och ska Joolz vara väldigt nöjda med – 2018 släpptes den för första gången. Hub+ – den nya modellen – har bara blivit bättre.

Uppdateringarna man genomfört är ett stort plus

Joolz Hub+ har, i jämförelse med den äldre versionen, fått ett antal funktioner som förbättras avsevärt – såsom en hjuldesign som är ny, LED-ljus som är inbyggda och en större varukorg. Den kan verka överflödigt med små lampor i chassit men allt som kan få vagnen att synas bättre i mörkret är självfallet något positivt.

Den vändbara sittdelen har ett liggläge som är plant och ett sittläge som är bra. Suffletten är förlängningsbar. En del av suffletten utgörs fullt utfälld av meshnät som släpper in luft – men om man vill ha det mörkt när barnet ska sova kan man på Joolz Hub+ täcka för. Det finns en svängbar bygel och ett ställbart fotstöd på sittdelen. Selen har förbättrats enormt i Joolz Hub+, att klicka i remmarna i fästet en i taget görs med lätthet. Att vända på sittdelen är enkelt. Ryggstödet är högt och barn till åtminstone 3 års ålder sitter bekvämt och bra i Joolz Hub+.

En barnvagn som är mycket lättrullad

Den fantastiskt goda körkänslan är vad Joolz Hub+ starskaste sida utgörs av. Att styra och rulla vagnen är väldigt lätt, trots att den har ganska små hjul. Joolz Hub+ är främst som klippt och skuren för stadsliv även om lite gräsmatta eller grusväg går bra. Alla fyra hjul är punkteringsfria och något som ger lite bättre framkomlighet i snö eller terräng är faktumet att framhjulen kan låsas i fast läge.

För den som kör finns det gott om benutrymme och handtaget kan dessutom ställas in i flera olika höjdlägen. Varukorgen på Joolz Hub+ är fortfarande åt det mindre hållet, även om den fått större varukorg vilket är uppenbart. Om man ska storhandla mat är det inte Joolz Hub+ man tar med sig – det är en sak som är säker.

Lätt att bära och kompakt ihopfälld

Joolz Hub+ är en dröm att hantera för den med trångt bagageutrymme eller liten hall. Oavsett hur sittdelen är vänd fälls vagnen ihop i ett stycke med sittdel på. Att lassa in Joolz Hub+ i bilen är oftast inga bekymmer då den väl ihopfälld blir till ett kompakt paket som inte tar särskilt mycket plats. Tack vare den låga vikten och den inbyggda bärremmen kan vagnen också tas över axeln.

Joolz Hub+ är ett perfekt val för den som inte kan eller vill låta vagnen ta upp en centimeter mer än nödvändigt. Med Hub+ får man som nybliven familj i princip allt en större vagn har, dessutom en mycket tilltalande design och i ett format som kan beskrivas som kompakt, minst sagt.

Fördelar med Joolz Hub+

  • Kompakt hopfälld
  • Mycket god körkänsla
  • Bra liggläge
  • Högt ryggstöd

Nackdelar med Joolz Hub+

  • Kort fotstöd

Vart kan man köpa Joolz Hub+?

Joolz Hub+ kan köpas hos Babyland, BabyV, och Bonti.

3. Bugaboo Dragonfly

Det här är en vändbar sittvagn med lång sufflett och en varukorg som är ovanligt stor. Utöver det har den en vanlig sittdel och ett liggläge som är utmärkt.

Maxvikt sittdel: 22 kg Vikt på vagnen med sittdel: 7,9 kg Storlek hopfälld (Längd): 36 cm Storlek hopfälld (Bredd): 52 cm Storlek hopfälld (Höjd): 90 cm Vändbar: Ja Liggdel: Ja, köps till separat Regnskydd: Ingår ej Ryggstöd: 3 positioner, vanlig sittdel Sovposition: Liggläge Handtag: Ställbart, helt teleskophandtag Adapter för babyskydd: Kan köpas till

Antingen efter att den större duovagnen blivit urvuxen är Bugaboo Dragonfly en vändbar sittvagn som kan användas – eller så använder man direkt från födseln bara. Bugaboo Dragonfly har en lång användningstid tack vare sin sufflett som är förlängningsbar och sin sittdel som är rymlig och utrustad med ett liggläge som är utmärkt. Priset blir betydligt mer rimligt i vårt tycke på grund av detta.

Vändbar sittvagn som även kan användas med nyfödd

Det går att köpa till både babyskyddsadaptrar och en liggdel ifall man önskar använda Bugaboo Dragonfly med en liten bebis. Du kan förvänta dig att hitta samma funktioner i denna liggdel som hos större liggdelar från Bugaboo. För maximal ventilation in till barnet kan både liggdelsklädseln öppnas upp och suffletten förlängas. Från chassit går det även att lätt lyfta av liggdelen. Med liggdelen på går det även att fälla ihop Dragonfly i ett stycke. För den som åker mycket bil är detta onekligen något som gör vagnen extra passande.

Bugaboo Dragonfly kommer bli ännu smidigare att hantera när barnet blivit redo att sitta upp i vagnen. Bugaboo Dragonfly har en vanlig sittdel. Man trycker upp fotstöd och sits mot ryggstödet samtidigt som man lyfter rakt upp för att vända sittdelen. Det finns 3 lägen för ryggstödet – ett sittläge som är upprätt, ett viloläge och ett liggläge. Liggläget är nära på plant, men inte helt.

Suffletten täcker väl och sittdelen är rymlig

Det finns ett rymligt ryggstöd och en djup sittyta på Bugaboo Dragonflys sittdel. Vi anser fotstödet vara åt det lite kortare hållet. Framtill på chassit hittas dock ett inbyggt fotstöd varför man kan säga att Bugaboo kompenserat för det. Sittdelens fotstöd kan vikas in under sittytan när barnet blivit längre. Det här är även något som gör det möjligt för barn i 5-årsåldern att sitta bekvämt i Bugaboo Dragonfly. Tack vare att man bara behöver trycka in en knapp när det ska vinklas är fotstödet på sittdelen mycket smidigt att hantera.

Även i denna sittdel hittar man Bugaboos välkända och lättanvända sele, där varje rem separat behöver klickas i selspännet. Suffletten kan dels förlängas, men har även en solkeps som kan vikas ut – för övrigt är det samma sufflett som används på liggdelen som för sittdelen. När den är helt utdragen ger suffletten ett bra solskydd även om den går rätt tight mot sitsen i vårt tycke. Det finns en kombinerad titt- och vädringslucka i suffletten.

Liten vag men samma funktioner som en stor vagn

Bugaboo Dragonfly känns som en vagn som är lika genomtänkt som modern vad gäller dess funktioner. Med bara en hand kan handtaget justeras. Varukorgen är väldigt stor, och både fram- och baktill på varukorgen kan man fästa en backficka samt hänga på handtaget likt en organizer vid behov. Både med sittdel och liggdel på är Bugaboo Dragonfly mycket lätt att fälla ihop. Vagnen viks ihop och blir självstående i högläge med en enda hand på handtaget.

Läs också:  Bugaboo Fox 3 - en robust barnvagn av den högre kalibern

Detta är främst en stadsvagn, även om Bugaboo Dragonfly har relativt stora hjul sett till storleken på vagnen. Man får till det bästa rullet på släta ytor, även om hjulen klarar grusväg. utan att stenar fastnar. Bugaboo Dragonfly är en fröjd att rulla framför allt i stadsmiljö – och för både korta och långa föräldrar fungerar den lika väl. Om det är en vändbar vagn som är både smidig men samtidigt påkostad man är på jakt efter – samtidigt som man vill ha alla funktioner som finns i Bugaboos större duovagnar – så är Bugaboo Dragonfly helt klart ett alternativ att titta närmare på.

Fördelar med Bugaboo Dragonfly

  • Mycket enkel att fälla
  • Vändbar sittdel
  • Körkänslan är skön
  • Varukorgen är riktigt stor
  • Suffletten är lång

Nackdelar med Bugaboo Dragonfly

  • Högt pris
  • Ihopfälld blir den inte jätteliten

Vart kan man köpa Bugaboo Dragonfly?

Bugaboo Dragonfly kan köpas hos Bonti, KöpBarnvagn, och Bugaboo.

4. Silver Cross Spirit

Maxvikt sittdel: 22 kg Vikt på vagnen med sittdel: 9 kg Storlek hopfälld (Längd): 66 cm Storlek hopfälld (Bredd): 51,5 cm Storlek hopfälld (Höjd): 41 cm Vändbar: Ja Liggdel: Nej Regnskydd: Ingår Ryggstöd: 3 positioner, vanlig sittdel Sovposition: Liggläge Handtag: Ställbart, helt knäledshandtag Adapter för babyskydd: Kan köpas till för Silver Cross babyskydd

Silver Cross Spirit är en liten sittvagn som är oväntat rejäl. Något som ger vagnen en lång användningstid är dess maxvikt om 22 kg. Sittdelen är rymlig. I jämförelse med ryggstödet känns fotstödet proportionerligt kortare. Man kan välja att vända sittdelen framåt ifall man har barn över 4-5 års ålder som ska åka i Spirit. Det finns ett inbyggt fotstöd i chassit vid framhjulen. Även barn med längre barn kan sitta bekvämt i Silver Cross Spirit på så vis.

Det finns ett ryggstöd på sittdelen och den kan ställas i hela 3 olika positioner med ett enhandsgrepp: ett sittläge som är upprätt, ett viloläge samt ett viloläge som är plant. Man vinklar ryggstödet svagt framåt och lyfter sedan rakt upp när man vill vända på sittdelen. Att hantera selen är enkelt. Genom att man trycker in knapparna på dess sidor kan fostödet vinklas mellan vågrätt och nedfällt läge med lätthet.

En sittvagn som är luftig och håller sig sval om sommaren

Många tillbehör finns tillgängliga för Silver Cross Spirit, bland annat en dyna. Detta eftersom att ryggstödet endast utgörs av meshnät. Om sommaren innebär detta med andra ord att Spirit är en vagn som är riktigt luftig och sval då vinden enkelt kan blåsa genom sittdelen. Med dynan isatt blir vagnen mer ombonad vid kallare årstider. Det finns en sufflett på Silver Cross Spirit – den går att förlänga och ger i vårt tycke en skugga som är bra. När ryggstödet fällts ned till liggläge är dock täckningen suffletten ger på gränsen varför den gärna hade kunnat få vara något längre.

Något som är riktigt härligt i Silver Cross Spirit är körkänslan. Något som verkligen märks av hur lätt vagnen rullar tack vare fjädringen. Med bara en hand på handtaget kan Silver Cross Spirit enkelt styras. Hjulen är rejäla, trots att de är rätt små. På grusväg eller andra ojämna underlag tar man sig fram oväntat bra med Silver Cross Spirit. Denna vagn fungerar bäst på plana ytor i stadsmiljö – för skogspromenader är det här självklart inte rätta vagnen. En del kan tycka att Silver Cross Spirit ser klen ut – det är den verkligen inte.

Att fälla ihop med en hand är mycket lätt

Att man bara med en hand kan genomföra ihopfällningen från start till slut är inte bara smidigt men framför allt väldigt tacksamt. Oavsett hur sittdelen är vänd kan Silver Cross Spirit fällas i ett stycke med sittdelen på. Med en hand kan man även lyfta in Silver Cross Spirit i en bagagelucka då vagnen bara väger drygt 6 kg. Något som är överraskande rymligt är dess varukorg. Utan bekymmer får man plats med en skötväska och lite till.

Är det en nästintill perfekt vändbar sittvagn man är på jakt efter kan Silver Cross Spirit vara svaret. Det finns en mängd funktioner i den här vagnen konsumenter efterfrågat i många år, såsom: ett fotstöd som är ställbart, en vändbar sittdel, ett fullt liggläge, knäledshandtag och att vagnen som hopfälld är kompakt – något vi finner oerhört imponerande.

Fördelar med Silver Cross Spirit

  • Körkänslan är mycket behaglig
  • Kompakt ihopfälld
  • Liggläget är bra
  • Sittdelen är luftig

Nackdelar med Silver Cross Spirit

  • Fotstödet är något kort
  • Suffletten är något kort

Vart kan man köpa Silver Cross Spirit?

Silver Cross Spirit kan köpas hos BabyV.

5. Bugaboo Bee 6

Det här är en sittvagn med en bygel som är smidig och svängbar. Sittdelen är dessutom rymlig.

Maxvikt sittdel: 15/22 kg Vikt på vagnen med sittdel: 9,4 kg Storlek hopfälld (Längd): 90 cm Storlek hopfälld (Bredd): 47 cm Storlek hopfälld (Höjd): 36 cm Vändbar: Ja Liggdel: Ja Regnskydd: Ingår Ryggstöd: 3 positioner, vanlig sittdel Sovposition: Liggläge Handtag: Ställbart teleskophandtag Adapter för babyskydd: Kan köpas till

I jämförelse med föregångaren har Bugaboo Bee 6 fått ett antal förändringar som är betydelsefulla i vårt tycke: hjul som är större, bygel, sittdelsklädsel som är luftigare samt en sufflett som förbättrats. Det finns både adaptrar för babyskydd och liggdel varför Bugaboo Bee 6 kan användas från att barnet är nyfött. Som ett smidigare komplement till en större duovagn är vagnen dock mest populär till sittande barn.

Bättre rull tack vare större hjul

Att promenera med Bugaboo Bee 6 är härligt. På släta underlag rullar den i princip av sig självt och är dessutom väldigt enkel att styra med en hand. Något som gör det enklare att korsa en gräsmatta, köra en bit på grusväg eller komma över kanter är att hjulen på Bugaboo Bee 6 är mycket större än tidigare varför de ger ett bättre rull. Att köra med vagnen i terräng eller snö är fortfarande inte en god idé, förbättringen är helt enkelt inte stor nog.

Bugaboo Bee 6 fungerar väl både för riktigt långa och mer korta föräldrar tack vare att handtaget kan justeras i ett brett höjdspann. Att handtaget inte kan höjas med ett enhandsgrepp tycker vi är lite ålderdomligt för att vara helt ärliga. Man måste öppna upp clipsen på handtagets sidor istället. I övrigt är det lätt att fälla Bugaboo Bee 6 även om hopfällningen är ett moment som i praktiken kräver två händer. Vagnen har dessutom ett inbyggt stöd för att kunna förvaras hopfälld i stående läge och blir mycket kompakt.

Sittdelen är rymlig och växer med barnet

Det går att vinkla den vändbara sittdelen på 3 vis: mellan ett sittläge, ett viloläge och ett liggläge. Det går att göra sittplattan djupare genom att dra ut den och när barnet blir längre kan ryggstödet höjas. Tack vare de fyra remmarna som separat klickas i selspännet är selen mycket smidig. I bakåtvänt läge är sittdelens maxvikt 15 kg, i framåtvänt läge är sittdelens maxvikt 22 kg. En normalstor sexåring sitter bekvämt i sittdelen då den är rymlig nog.

En vagn för varmt väder kan man säga att Bugaboo Bee 6 är på flera sätt. Det finns två öppningsbara vädringsluckor i meshnät på den förlängningsbara suffletten. Suffletten är dock något kort i liggläget även som fullt utfälld. Två saker som konstruerats för att öka luftcirkulationen är själva sittbasen och klädseln. Detta är en funktion som endast märks av marginellt ifall man bor i ett nordiskt klimat.

En bygel till Bee – äntligen!

Den vridbara bygeln är funktion hos Bugaboo Bee 6 som varit mycket efterlängtad. Den gör främst två saker – det ena är att man ibland kan skippa selen ifall man kör större barn och det andra är att sitsen känns mer ombonad vilket är ett stort plus för barnet. Man ta loss bygeln helt vid behov – och även när den sitter kvar går det att fälla vagnen. Vagnen varukorg rymmer allt det nödvändiga och lite till trots att den inte är helt lättåtkomlig.

Bugaboo Bee 6 pressar definitivt gränsen för hur mycket en vagn i den här kategorin anses vara värd – Bugaboo är som bekant inte ett budgetmärke direkt. Prislappen matchar funktionerna väl ifall man gillar Bugaboos estetik och är ut efter en vändbar sittvagn. Bugaboo Bee 6 är bättre än någonsin tack vare den svängbara bygeln och de större hjulen.

Fördelar med Bugaboo Bee 6

  • Rymlig sittdel
  • Smidig användbar bygel
  • Kompakt hopfälld
  • Funkar utmärkt med ståbräda

Nackdelar med Bugaboo Bee 6

  • Dyr
  • Något kort sufflett

Vart kan man köpa Bugaboo Bee 6?

Bugaboo Bee 6 kan köpas hos Bugaboo.

6. Cybex Balios S 2-in-1

Det här är en vändbar sittvagn med ställbart handtag och lång sufflett som är väldigt smidig och vars sittdel är ergonomisk.

Maxvikt sittdel: 22 kg Vikt på vagnen med sittdel: 11,5 kg Storlek hopfälld (Längd): 90 cm Storlek hopfälld (Bredd): 60 cm Storlek hopfälld (Höjd): 33 cm Vändbar: Ja Liggdel: Ja Regnskydd: Ingår ej Ryggstöd: 3 positioner, ergonomisk sittdel Sovposition: Liggläge Handtag: Ställbart, helt teleskophandtag Adapter för babyskydd: Kan köpas till

Cybex Balios S 2-in-1 kan användas direkt från födseln då den säljs komplett med både sittdel och liggdel. Vagnpaketet utgörs av ett chassi med hjul, en ram samt ett sittdelstyg och ett liggdelstyg. Man monterar liggdelen på ramen och sedan byter man enkelt till sittdel genom att fästa sittdelstyget på ramen ifall Cybex Balios S 2-in-1 ska användas med en liten bebis. Med hjälp av adaptrar går det även att fästa ett babyskydd på chassit. För barn av alla åldrar kan Cybex Balios S 2-in-1 på så vis vara en bilvagn som är smidig.

Sufflet som kan förlängas och som är riktigt bra

Det finns både en vädringslucka och utvikbar solkeps på suffletten – utöver det har liggdelen en ombonad känsla. Sittdelen har en skålad form och ergonomisk, den kan dessutom vinklas i tre olika lägen: sittläge, viloläge och liggläge. Man drar den vita spärren på ryggstödets baksida utåt för att ändra lägen. Det finns smarta memoryknappar på sittdelens sidor hos Cybex Balios S 2-in-1. Det innebär att man – en och en – kan trycka in knapparna för att sedan lyfta av sittdelen. Utrymmesmässigt är Cybex Balios S 2-in-1 en vagn som passar bekvämt för barn upp till omkring 3 års ålder, tack vare det inbyggda fotstödet i sittdelen får även benen bra avlastning.

Läs också:  Baby Jogger City Mini GT2 - en rymlig sittvagn helt enkelt

Täckningen suffletten ger på Cybex Balios S 2-in-1 är riktigt bra. Dels har den en solskärm längst fram som är bred och utvikbar. Dels kan man öppna upp och dra ut en förlängning med hjälp av en dragkedja som löper tvärs över suffletten. Suffletten skuggar större delen av barnet fullt utfälld. Det finns en tittlucka i suffletten förlängning. Man kan genom ett lager meshnät se in till barnet ifall man lyfter på locket. För att luft ska kunna cirkulera för att hålla barnet svalare en varm sommardag kan luckan också öppnas för att ventilera sittdelen.

Sittdelen är ergonomisk och högt placerad

Det finns en varukorg som är lättåtkomlig och rymlig hos Cybex Balios S 2-in-1. På chassit är sittdelen högt placerad. Att man kommer sitt barn närmare innebär det dels, men också att varukorgen kan byggas på höjden när man väl är ute och handlar. Det är enkelt att justera vagnens teleskophandtag i höjd, och även med långa ben kan man promenera med normal steglängd. Cybex Balios S 2-in-1 blir mycket stor och otymplig när den fälls ihop med sittdelen på vilket alltså inte är att rekommendera. Att första ta loss sittdelen och sedan fälla upp chassit kompakt med ett enhandsgrepp är helt klart enklast. Att vagnen saknar någon typ av bärrem eller bärhandtag är dock synd.

Något som är mycket bra i Cybex Balios S 2-in-1 är körkänslan. Vagnen kan enkelt manövreras med en hand och rullar mjukt samt är lättstyrd. Vagnen gör sig bäst på släta underlag i stadsmiljö även om vagnen fixar enklare grusväg tack vare de punkteringsfria hjulen. Det här är vändbar sittvagn som är oerhört smidig. Visserligen måste den innan fällning tas isär i två delar, men efter det packas den kompakt in i bilen med lätthet. Cybex Balios S 2-in-1 är ett fantastiskt alternativ ifall man vill kombinera en vändbar, ergonomisk sittdel med bra rull men framför allt behändig storlek.

Fördelar med Cybex Balios S 2-in-1

  • Mycket bra sufflett
  • Lättrullad
  • Enkelt att komma åt varukorgen
  • Ställbart handtag

Nackdelar med Cybex Balios S 2-in-1

  • Bör tas isär i två delar innan fällning
  • Chassit saknar handtag eller bärrem

Vart kan man köpa Cybex Balios S 2-in-1?

Cybex Balios S 2-in-1 kan köpas hos Bonti, BabyV, Jollyroom och Babyland.

7. Cybex Eezy S Twist+ 2

Det här är en vändbar sittvagn som inte bara har ett bra liggläge men även är kompakt. Tyvärr är suffletten lite väl kort tycker vi.

Maxvikt sittdel: 22 kg Vikt på vagnen med sittdel: 8,3 kg Storlek hopfälld (Längd): 52 cm Storlek hopfälld (Bredd): 45 cm Storlek hopfälld (Höjd): 30,5 cm Vändbar: Ja Liggdel: Ja Regnskydd: Ingår ej Ryggstöd: 3 positioner, vanlig sittdel Sovposition: Liggläge Handtag: Ej ställbart Adapter för babyskydd: Kan köpas till

Att förstå skillnader mellan olika modeller, än mindre hitta rätt modell görs inte lätt av Cybex stundtals förvirrande produktnamn. Eezy S Twist är namnet på den första versionen av denna vändbara sittvagn. Den finns även en Eezy S, som är fast framåtvänd. Eezy S Twist+ 2 är namnet på den uppdaterade varianten av modellen. Att vagnen har lite större hjul än vanliga Twist hade är vad plustecknet står för.

Sittdelen har förbättrats med ett fotstöd som är välfungerande

Cybex Eezy S Twist+ 2 har förbättrats kraftigt i jämförelse med tidigare modeller – man kan snabbt konstatera att Cybex tagit åt sig av kritiken. Att Cybex Eezy S Twist+ 2 fått något som ger barnet något att stödja benen emot – ett ställbart fotstöd – är vad som gör störst skillnad. En rymlig och bra sovyta skapas ihop med att ryggstödet kan fällas ned till ett liggläge som är plant. Att använda vagnen med mjuklift blir också möjligt då.

Det går att förlänga suffletten. Den är ändå alldeles för kort i liggläget. Man kommer behöva extra solskydd i form av solgardin eller parasoll ifall man planerar på att ta med sig Cybex Eezy S Twist+ 2 på semestern. Det finns mjuka kanter på sittdelen – något som ger en ombonad känsla. Att använda och förlänga selen är enkelt. Det finns en praktisk bygel på Cybex Eezy S Twist+ 2 som kan öppnas och svängas åt sidan.

Upp till 3 år funkar den bäst

Cybex Eezy S Twist+ 2 har helt klart en bra användningstid ifall man vänder sittdelen framåt. I och med att det finns ett inbyggt fotstöd framtill på chassit kan även ett långt barn i 3-4 års åldern sitta bekvämt. Vagnen passar bäst för de första 2-3 åren då större barn blir sittandes med dinglande ben ifall sittdelen är bakåtvänd.

Hjulen – som är lite större – klarar fint mer än bara plan asfalt varför körkänslan i Cybex Eezy S Twist+ 2 känns helt okej. Vagnen känns lättstyrd och stabil trots att den är så lätt och liten, och även om den fixar lite snö och grusväg om det krävs bör den främst användas i stadsmiljö. Att rymma en enklare mathandling eller skötväska är varukorgen stor nog för – utan bekymmer.

Oavsett hur sittdelen vänds blir den liten hopfälld

Att vagnen – trots att den har en vändbar sittdel – kan bli så kompakt är helt klart den starkaste sidan hos Cybex Eezy S Twist+ 2. Allt man behöver göra är att hålla in spärren på dess undersida för att rotera sittytan enkelt. Med ett enhandsgrepp på handtaget fälls vagnen ihop och oavsett hur sitsen är vänd blir den ungefär lika stor.

Cybex borde ha åtgärdat den korta suffletten, något som känns enkelt för ett stort företag. Men om man känner att det är något man kan leva med och är på jakt efter en sittvagn som är snabbt fälls ihop samtidigt som den är liten och vändbar och utöver det har ett fullt liggläge så är Cybex Eezy S Twist+ 2 helt klart ett bra alternativ.

Fördelar med Cybex Eezy S Twist+ 2

  • Bra liggläge
  • Ställbart fotstöd
  • Lätt att fälla ihop
  • Kompakt

Nackdelar med Cybex Eezy S Twist+ 2

  • Kort sufflett
  • Funkar bäst för mindre barn
  • Små hjul

Vart kan man köpa Cybex Eezy S Twist+ 2?

Cybex Eezy S Twist+ 2 kan köpas hos BabyV, Jollyroom och Bonti.

Sammanfattning

Det är dags att byta till ett smidigare alternativ när den första duo- eller kombivagnen man kört sitt barn i börjar kännas klumpig och stor. Man också komplettera en större, mer rejäl duovagn med en vändbar sittvagn. För vanliga barnvagnspromenader är det vanligt att en del väljer ett mer terränggående alternativ. Sen har man en vändbar sittvagn i bilen då den tar mindre plats ihopfälld – men då den är lättare att manövrera inne i butiker och är smalare till bredden använder vissa den enbart som shoppingvagn.

När man ville ha en mindre barnvagn än duovagnen hade man länge främst resevagnar och framåtvända sulkys att välja mellan. Men det smidiga och små vändbara sittvagnarna finns det numera även ett bra utbud av. Sittdelen ska kunna fästas på chassit i både framåt- och bakåtvänd riktning för att räknas som en vändbar sittvagn i vårt test. När vagnen är uppfälld och används ska den vara smidig i bredd och längd – väl hopfälld ska den i jämförelse med en normalstor duo- eller kombivagn vara betydligt mer kompakt.

De då varken har fjädring eller är robusta nog för terräng gör sig vändbara sittvagnar bäst i stadsmiljö eller på plana underlag. Eftersom den vändbara sittvagnen ökar i efterfrågan släpps nya modeller hela tiden allt eftersom. Numera finns det modeller som fått till en utmärkt fjädring och med hjul som är mer rejäla och ibland även luftfyllda. Oavsett hur vagnen ska användas går det numera relativt enkelt att hitta en smidig vändbar sittvagn.

Det finns mängder av viktiga parametrar att ha i åtanke när man ska köpa barnvagn, varför vi tagit oss tiden att sammanställa en stor köpguide. Här är en länk till den.

Vanliga frågor om vändbara sittvagnar

Vilken vändbar sittvagn är bäst?

Av alla vändbara sittvagnar vi prövat utser vi Baby Jogger City Tour Lux till bäst i test. Det är barnvagn som trots att den är liten är oerhört smidig – dess vändbara sittdel har ett ryggstöd man kan vinkla ned till ett liggläge som är bra med enkelhet. Även om man kör vagnen med liggdel på fälls City Tour Lux enkelt ihop i ett stycke. Att bära den över axeln är sedan simpelt. En hand är allt som behöver för hopfällningen varför man med fördel kan bära sitt barn med andra armen.

Vad är en vändbar sittvagn?

I jämförelse med en fullstor duovagn är en vändbar sittvagn betydligt enklare. Ofta är den lättare och mindre samt blir som ihopfälld väldigt kompakt. Det ska finnas en vändbar sittdel, som alltså kan monteras på chassit både framåtvänd och bakåtvänd för att det ska räkna som en vändbar sittvagn. Den vändbara sittvagnen kan ibland användas som en vändbar resevagn, men fungerar även väl som både komplement och ersättare till den större duovagnen.

Vad ska man tänka på när man väljer vändbar sittvagn?

Man ska alltid utgå ifrån hur vagnen kommer köras när man väljer vändbar sittvagn. Det är viktigt att den vändbara sittvagnen blir liten ihopfälld om man planerar på att ofta packa in den i bilen. Att vagnen med sittdelen på – oavsett hur sittdelen är vänd – kan fällas ihop i ett stycke är ett stort plus. Mindre hjul kan räcka ifall man planerar på att använda vagnen för shopping eller körning i stadsmiljö – man behöver en sittvagn med stora hjul ifall man vill köra i terräng och i lite snö.

Vilken bakåtvänd sittvagn är minst?

Även när sittdelen är vänd bakåt finns det flera vändbara sittvagnar som blir riktigt små väl ihopfällda. Bugaboo och Baby Jogger är två barnvagstillverkare som är kända för att kunna göra små, vändbara sittvagnar som fungerar väldigt väl men framför allt ser väldigt bra ut. Att en liten vändbar sittvagn kan fungera som en bakåtvänd resevagn är den stora fördelen. Att sittdelen ofta är rätt liten är dock nackdelen – något som påverkar hur länge vagnen kan nyttjas av barnet.

Hur fäller man ihop en vändbar sittvagn?

Hur en vändbar sittvagn fälls ihop beror på, olika vagnar fälls ihop på olika sätt. Oftast är det i flera olika steg ihopfällningen sker. Själva sittdelen ska vikas ihop först. Handtaget ska sedan vikas in eller skjutas ihop. Spärren som håller vagnen låst i uppfällt läge måste man lossa. Sen lyfter man antingen upp vagnen i en hopfällningsrem eller trycker in spärrar och påbörjar hopfällningen.

Hur stora barn får plats i en vändbar sittvagn?

Olika vändbara sittvagnar har sittdelar i olika storlek. För att barnet ska få stöd för huvudet och nacken behöver det finns ett ryggstöd som är högt nog – mellan sittyta och sufflett måste det dessutom finnas tillräckligt med höjd för att barnet utan att böja sig ska få plats i vagnen. Ett fotstöd som för barnets ben är långt nog är dels vad sittdelen behöver ha. Slutligen är något som påverkar hur stora barn som kan åka i vagnen maxvikten.

Vilken vändbar sittvagn funkar med ståbräda?

Man kan montera en ståbräda på de flesta vändbara sittvagnars chassin. Det är bra att testa i butik innan man köper då olika universella ståbrädor har olika fästen. Man ska gärna ha en modell där det är lite utrymme mellan handtag och vagn förutom att ståbrädan ska gå att montera på sittvagnen. Barnet på ståbrädan får på så vis mer utrymme samtidigt som föräldern som kör vagnen inte behöver gå vid sidan av.