Bästa bärselen 2024: 16 modeller i stort test

Innehållsförteckning

Att kunna bära sin bebis bekvämt och säkert är det inte alla som kan göra. En bärsele är ett ovärderligt verktyg i ett sådant fall. Från många olika tillverkare som Ergobaby, Babybjörn och Tula har vi prövat bärselar i olika prisklasser. Allt detta för att hjälpa dig hitta den bästa bärselen för dina behov. En bärsele måste vara enkel att justera, bekväm att bära med och erbjuda flera olika möjliga bärpositioner för att kunna bli utsedd till bärselen som är bäst i test.

Vi hoppas vårt test hjälper dig hitta den bästa bärselen för dina behov.

Översikt över bästa bärselen 2024

Bild Rank Detaljer   Pris Butik
baby_carrier_omni_cotton_heritage_blue_6 Rank 1 Ergobaby Omni 360

– Kan användas direkt från födseln
– Fungerar med många olika bärpositioner
– Ger bra avlastning för bärare
– God ergonomisk sittposition för barnet
1539 kr TILL BUTIK 👉
baby_carrier_adapt_softtouch_slate_blue_2 Rank 2 ERGObaby Adapt

– Kan användas från födseln utan inlägg
– Bekväm för barnet
– Mycket hög bärkomfort för förälder
1579 kr TILL BUTIK 👉
baby_carrier_omni_dream_onyx_black_2_2 Rank 3 Ergobaby Omni Dream

– Följsamt material
– Skön för både barn och förälder
– Smart och genomtänkt konstruktion
2290 kr TILL BUTIK 👉
lillebaby-barsele-serenity-airflow-dolphin Rank 4 Lillebaby Serenity Bärsele Airflow

– Avlastande svankstöd
– Lätt att ställa in
– Smart förvaring
– Bra ergonomi för barnet
1245 kr TILL BUTIK 👉
babyworld_babybjorn_barsele_one_air_mesh_parlemorosa3dmesh_39035_2-9ba31f03f4 Rank 5 BabyBjörn One

– Alla material är säkra
– Många olika bärpositioner
– Inbyggt spädbarnsinlägg
2085 kr TILL BUTIK 👉
AllSeasons_Stone_Fetal_1652_2-_1__1 Rank 6 Lillebaby Complete All Seasons

– God avlastning tack vare det brett höftbälte och ryggplatta
– Nackstödet är bra
– Designen är snygg
1439 kr TILL BUTIK 👉
baby_carrier_embrace_soft_air_mesh_washed_black_3 Rank 7 Ergobaby Embrace

– Lätt och smidig
– Ger bra hudkontakt
– Sjalkänsla
– Enkel att tvätta och torka
1199 kr TILL BUTIK 👉
forward-facing-baby-carrier-tula-linen-explore-ash-4_orig Rank 8 Tula Explore

– Rolig design
– Mysig och ombonad för barnet
– Bekväm att bära med
997 kr TILL BUTIK 👉
Sleepy_Dust_Half_Buckle_Baby_Carrier2_1024x1024@2x Rank 9 Baby Tula Half Buckle

– Ger bra avlastning
– Enkel att förstå
– Maxad komfort för barn och bärare
– Snygg design
499 kr TILL BUTIK 👉
baby-carrier-newborn-tula-free-to-grow-coast-beyond-3_1445x Rank 10 Baby Tula Free-to-grow

– Mjuk och mysig att bära med
– Stort utbud av färg och mönster
– God ergonomi för barn och bärare
999 kr TILL BUTIK 👉
174_ed4dc1b1cd-n014-023-01-pdp Rank 11 Najell Easy Soft

– Mjuk och bekväm
– Bra viktavlastning
– Lätt att justera remmarna
1399 kr TILL BUTIK 👉
babyworld_babybjorn_barsele_move_gra-3d-mesh_72155_2-8f814402e0 Rank 12 BabyBjörn Move

– Kräver inget spädbarnsinlägg
– Lätt att hålla ren
– Kan tas isär i två delar
1765 kr TILL BUTIK 👉
miamily-hipster-plus-barselestone-grey-6 Rank 13 Mia Mily Hipster Plus

– Innovativ
– Mångsidig
– Gott om förvaringsfickor
– Kan göras om till hip seat
1195 kr TILL BUTIK 👉
BB-Mini3DJersey-021087-1242_1 Rank 14 Baby Björn Mini

– Mjuk och följsam
– Löjligt enkel att sätta på sig
– Finns i tre olika varianter
– Lätt att tvätta
999 kr TILL BUTIK 👉
bddflex_914_2_grande Rank 15 Babylonia Flexia Bärsele

– Enkel att förstå sig på
– Bekväm att bära med och bra med separata bärpaneler beroende på barnets storlek
– Följsamt tyg som gör att barnet kommer nära
– Bekväma bärremmar
1195 kr TILL BUTIK 👉
BeSafe_Haven_Stone-P-Leaf_5-1 Rank 16 BeSafe Haven

– Mysigt material på insidan
– Bra viktavlastning
– Välformat nackstöd
995 kr TILL BUTIK 👉

5 saker att ha i åtanke innan man köper bärsele

När man ska köpa bärsele finns det mycket att utgå ifrån. Hur man vill kunna använda bärselen är dels vad man måste tänka på, men även barnets och föräldrarnas fysiska förutsättningar spelar stor roll.

Klicka här för att se listan

1. Välj en bärsele som är ergonomisk

Att barnet sitter rätt i bärselen är väldigt viktigt. Selen får inte sitta så tight att nerver eller blodomlopp kläms åt, samtidigt får inga kroppsdelar kommas åt. I selen ska barnet inte hänga – snarare ska man se det som att bärselen håller barnet fast mot föräldern – på samma sätt som barnet hålls mot kroppen när man bär det på bröstet med sina armar.

Grodposition: För att barnet ska må bra och ha det bekvämt i bärselen är grodpositionen den ergonomiska position barnets kropp ska befinna sig i. M-position är ett annat namn för Grodpositionen. Bokstaven M visar på hur barnets kropp ska vara positionerad i selen. Fötterna ska hamna på sidan av rumpan och rumpan ska vara lägre placerad än knäna.

C-kurva: Man ska kunna titta på sig själv i profil i spegeln när barnet sitter i bärselen. Barnets rygg är framför allt vad man ska hålla koll på då. Bebisar ska ha en rundad rygg, som ser ut som ett C, i bärselen medan äldre barn kan sitta upprätt i den.

Stöd från knä till knä: Bärpanelen ska ge stöd från knäveck till knäveck för att bebisen ska sitta bekvämt. En bärpanel som kan justeras i bredd hittas numera hos många bärselar, varför selen växer med barnet vilket är väldigt tacksamt. Något som snabbt bli obekvämt för barnet är en sele som slutar på halva låret.

2. Det är bärarens kropp du ska utgå ifrån

Selen ska även vara bekväm för den som bär, inte bara passa barnet. Det är viktigt att man ställer in bärselen korrekt för att inte få ont i ryggen eller axlarna. Att man för sin kropp väljer en sele som passar är också viktigt. Man behöver se till att höftbältet kan dras åt tillräckligt ifall man är kort och smal – annars finns det en risk att det på kroppen glider nedåt. Man kan behöva testa att axelremmarna kan spännas ut tillräckligt för att sitta bekvämt ifall man är plus size eller väldigt lång.

Det kan vara extra viktigt att selens spännen och knappar sitter på ställen man kan komma åt ifall man har stela axlar eller ryggproblem. Det är också viktigt för föräldern att förstå hur man ska på sig selen för att vikten ska fördelas över hela bärarens rygg, och inte bara på nacke och axlar – detta för att slutligen uppnå den ultimata bärkomforten.

3. Bärpositionerna kan vara bra att gå igenom

Att bära sitt barn på bröstet, vänd in mot förälder är grundpositionen i en bärsele. Denna position erbjuds ibland endast hos riktigt enkla bärselar som är tänkta att användas direkt från födseln. Önskar man kunna bära sin bebis i fler positioner får man köpa en bärsele som gör detta möjligt.

Bära utåtvänd: Barnet ser mer och blir mer nöjt när det blir buret framåtvänt i selen. När barnet sitter utåtvänt är det dock generellt mycket svårt att få till en korrekt ergonomisk position vilket får räknas som en nackdel. Då barnets tyngdpunkt hamnar längre ut från bärarens kropp blir det nästan alltid tyngre för föräldern också.

Bära på ryggen: Med en bra bärsele behöver det inte kännas läskigt att få upp sitt barn på ryggen. Att utföra hushållssysslor är busenkelt när man bär sitt barn på ryggen – vilket onekligen är en otroligt stor fördel. Detsamma gäller ifall man behöver ta hand om andra barn – även då är det väldigt användbart. En bärsele upplevs generellt sett som tyngre att bära på bröstet kontra ryggen.

Bära på höften: En position som kan vara väldigt slitsam för kroppen att bära barnet på är på höften. Man slipper snedbelasta rygg och höft ifall barnet sitter på höften med hjälp av selen. Om man bär ett barn på varje höft är det även möjligt att bära två barn samtidigt.

4. Bära nyfödd i bärsele

Att vilja använda sin bärsele direkt från födseln är fullt normalt. Vill man kunna göra det, eller kanske rentav ha med den till BB, så är en sele som är anpassad för det viktigt att välja.

Minimivikt och längd: Det kan finnas olika minsta tillåtna vikt och längd hos olika bärselar. Detta är inget problem för de flesta nyfödda förstås, men det är inte alla selar som funkar ifall man vill kunna bära en prematur eller av annan anledning liten bebis.

Spädbarnssele: I syfte att kunna användas under barnets första 9-12 månader finns det vissa bärselar som är särskilt konstruerade. För en nyfödd känns dessa selar ofta extra mysiga och är mjukare. För bäraren är viktavlastningen sämre generellt sett varför man under en längre period sällan brukar kunna använda spädbarnsselen.

Amma i bärsele: I de flesta bärselar är det fullt möjligt att amma, så länge det på höftbältet är möjligt att eftersläppa något i syfte att få barnet att bli placerat lägre ned på kroppen och få tillgång till bröstet. Man lyfter upp barnet högre upp på kroppen när det somnat och drar åt bältet på nytt.

Spädbarnsinlägg: Under de första cirka fyra månaderna kan vissa bärselar kräva ett särskilt spädbarnsinlägg. Ibland kan detta inlägg upplevas som klumpigt att använda, men det gör nästan alltid att barnet sitter bättre i selen. Under sommaren kan selen blir mer svettig på grund av spädbarnsinlägget, då barnet har ett extra lager tyg runt sig. Det är dock långt ifrån alla bärselar som kräver ett spädbarnsinlägg för att kunna användas med en nyfödd – många nyare bärselar kan göra det ändå, utan ett.

5. Bärsele för sommaren

När man bär sitt barn i sele blir det varmt och svettigt vilket onekligen är svårt att komma ifrån. När det är varmt kan det vara en god idé att ha köpt en särskild bärsele för sommaren, tillverkad i meshtyg som andas mer. För föräldern är effekten oftast inte lika märkbar som den är för barnet. Om man bär barnet vänt inåt gör en sele som släpper igenom luft att det vädras bättre.

Bärsele bäst i test 2023 – 16 modeller jämförda

1. Ergobaby Omni 360

Det här är en bärsele som kan användas direkt från födseln, är ergonomisk och dessutom ger en utmärkt avlastning. Det finns en anledning till att vi valt ut den som den bästa bärselen i vårt stora test.

  • Mot bröst: Ja
  • Framåtvänd: Ja
  • På ryggen: Ja
  • På höften: Ja
  • Material: 100% bomull av högsta kvalitet
  • Höftbälte: Ja
  • Sol/amningsskydd: Ja (SPF50)
  • Förvaringsfickor: Ja
  • Tvätt: Maskintvätt 30 grader
  • Användarvikt & längd: 3,2 – 20 g
  • Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Det är enkelt att anpassa Omni 360 efter sina behov. Med hjälp av kardborrefästen ändrar man vidden på bärpanelen med enkelhet. För att säkerställa att sittstödet är lagom brett finns det tydligt markerat vilken bredd som är lämplig för vilken ålder och längd på barnet. Det går att göra bärpanelen smalare ifall man vill bära barnet utåt, det gör att barnet kan sitta med rumpan som i en skål – med benen framåt och utåt och med ryggen mot förälderns bröstkorg. Med hjälp av knappar anpassar man enkelt bärpanelen mellan två olika lägen – ett inåtvänt och ett utåtvänt läge.

I vanlig ordning med Ergobabys selar kan man räkna med att sittkomforten för barnet är god, och det är den i det här fallet också. Selen tillåter en C-kurva på ryggen för barnet, och deras knän hamnar högre upp än rumpan precis som de ska – för att en bärsele ska kunna anses vara ergonomisk är detta viktiga egenskaper. För extra stöd för det nyfödda barnets nacke kan nackstödet fästas invikt. För ett större barn fäster man nackstödet utvikt, eller uppvikt för att ett sovande barns huvud exempelvis ska få extra stöd. I en ficka – som är dragkedjeförsedd – finns det också ett solskydd.

Även stora barn kan bäras bekvämt i denna bärsele

På Omni 360 kan man välja mellan att låta axelbanden löpa paralellt eller korsas över ryggen. Det korsade läget är helt klart att föredra med en liten bebis i selen, det gör nämligen att selen kramar om bebisen lite mer varför barnet kommer en närmare. Du hittar ett rejält höftbälte på selen – detta kan fästas på olika höjder för att barnet alltid ska hamna i rätt läge gentemot förälderns kropp. Det går att dra åt höftbältet från båda håll och i ryggen hittar du en stödplatta i syfte att ge god avlastning. En 1-2 åring bärs bekvämt med Omni 360 förutsatt att den är korrekt inställd.

Det finns en förvaringsväska som är praktisk men även avtagbar framtill på höftbältet – den stängs med dragkedja. Det här är en bärsele som i princip täcker alla tänkbara behov man kan tänkas ha – den är dessutom lika bekväm som praktisk. Vid första anblick kan selen upplevas något teknisk men att lära sig den är oerhört enkelt varför den fort blir en stor räddare i vardagen under barnets första år.

Fördelar med Ergobaby Omni 360

  • Kan användas direkt från födseln
  • Fungerar med många olika bärpositioner
  • Ger bra avlastning för bärare
  • God ergonomisk sittposition för barnet

Nackdelar med Ergobaby Omni 360

  • Kan kännas lite stel när den är ny

Vart kan man köpa Ergobaby Omni 360?

Ergobaby Omni 360 kan köpas hos Jollyroom och Bonti.

2. ERGObaby Adapt

Det här är en bärsele som ger ultimat bärkomfort och kan användas direkt från födseln. Den är dessutom ergonomisk (som namnet kanske antyder) och väl genomtänkt i allmänhet.

  • Mot bröst: Ja
  • Framåtvänd: Nej
  • På ryggen: Ja, från ca 6 mån
  • På höften: Ja
  • Vikt: 740 g
  • Material: 100% premium bomull
  • Höftbälte: Ja
  • Sol/amningsskydd: Ja (SPF50)
  • Förvaringsfickor: Ja
  • Tvätt: Maskintvätt 30 grader
  • Standarder: Öko-Tex
  • Standard: 100, Global Organic Textiles Standard, Consumer Product Safety Improvement Act
  • Användarvikt & längd: 3,2 – 20 g
  • Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Det finns en god anledning till varför ERGObabys bärselar blivit så pass populära – de har gjort sig kända för sin högklassiga bärkomfort kombinerat med en god ergonomi. Något många önskat genom åren är en sele som kan användas från födseln utan ett separat spädbarnsinlägg. Något som hade kunnat ske då är att en sele som fungerar för en nyfödd snabbt känns urvuxen när barnet inte längre väger 3 kg utan blivit äldre. Som tur är har Adapt en maxvikt på hela 20 kg och fungerar lika väl för en ettåring. Det här – som du säkert förstår – att användningstiden blir oerhört lång. Det finns ett midjebälte som är reglerbart på ERGObaby Adapt – där hittas även en ryggplatta som skönt avlastande för korsryggen. ERGObaby Adapt fungerar väl för kroppar av olika storlekar och remmarna är långa. Man kan bära barnet i hela 3 olika positioner med denna bärsele: på magen, på höften och på ryggen.

Beroende på vad man föredrar kan man fästa axelremmarna parallelt eller korsat. Något som ger god avlastning är att bära med remmarna korsade. De korsade axelremmarna kramar åt bättre när man bär mindre barn vilket givetvis ger en passform för bebisens kropp som endast kan beskrivas som utmärkt. Givetvis är Adapts panel mjuk nog att barnet kan sitta med ryggen i den önskade C-kurvan och barnets rumpa tillåts sjunka ned så att kroppen befinner sig i en ergonomiskt korrekt grodposition. Efter barnets längd anpassar man enkelt panelen nedtill med hjälp av kardborre till rätt läge (det finns olika att välja på). Instruktionerna kände vi var väldigt pedagogiska. Med hjälp av tryckknappar justeras panelens bredd med enkelhet. Att få Adapt att växa med barnet blir därmed enkelt utan att det blir stora hopp mellan ett storleksläge och nästa. Upptill kan kanten – som är smart – vikas och fästas på ett antal olika sätt. För ömsöm låta barnet se ut, ömsom ge ett bra stöd för huvudet när barnet sover eller ännu inte är stabil i nacken fungerar den utmärkt.

Många kunder upplever att Adapt har en första period då selen måste brytas in – det här gäller även kunder som har en tidigare vana av bärselar sedan tidigare. Lite för hårda känns axelremmarna inledningsvis varför de har en tendens att glida. Men de mjukas upp med användning och ifall det är ett nyfött barn vi pratar om så hjälper det att barnet får lite mer tyngd. För att skynda på processen lite – tvätta selen ofta. Adapt är en utmärkt sele när den väl är inburen – då tillåter den dig att bära ditt barn en hel dag utan att du känner av det i varken rygg eller axlar. Det kan finnas de som saknar möjligheten att bära utåtvänt (i jämförelse med ERGObaby 360) – men om det är en funktion man klarar sig utan så är ERGObaby Adapt helt klart en av de bästa bärselarna på den svenska marknaden just nu – som nybliven förälder ångrar man verkligen inte det här köpet.

Läs också:  Bästa amningskudden 2023: 10 produkter i stort test!

Fördelar med ERGObaby Adapt

  • Kan användas från födseln utan inlägg
  • Bekväm för barnet
  • Mycket hög bärkomfort för förälder

Nackdelar med ERGObaby Adapt

  • Tar ett tag att bryta in och lära sig

Vart kan man köpa ERGObaby Adapt?

ERGObaby Adapt går att köpa hos Jollyroom.

3. Ergobaby Omni Dream

Det här är en bärsele i mjuk och följsam bomull som inte bara är smart men framför allt väldigt pålitlig.

  • Mot bröst: Ja
  • Framåtvänd: Ja
  • På ryggen: Ja
  • På höften: Ja
  • Material: 100% bomull
  • Höftbälte: Ja
  • Sol/amningsskydd: Ja, SPF 50+
  • Förvaringsfickor: Ja , 2 samt en avtagbar midjeväska
  • Tvätt: Maskintvätt 30 grader
  • Användarvikt: 20,4 kg
  • Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Det här är en bärsele som är betydligt mjukare mot huden än sina föregångare Omni 360 och Omni Breeze. Detta då Ergobaby tagit sig tiden att behandla bomullen i sin bärsele. De har valt att kalla sin lösning för ”SoftTouch” – för oss barn och föräldrar som bär mindre kläder under sommaren finns det egentligen ingenting mer välkommet.

För både vuxna och barn är den bekväm

Omni Dream är utformad för att passa fyra olika bärpositioner, precis som ett antal andra bärselar tillverkaren Ergobaby släppt tidigare: på magen (med barnet inåtvänt eller framvänt), på höften och ryggen. Bebisen ska sitta inåtvänd mot bärarens mage/bröst under sina första månader, det är dock fritt fram att växla position efter tycke och smak efter 5-6 månader.

Att anpassa bärselen efter olika kroppsformer är inga större problem tack vare höft- och axelremmarna som är vadderade. Vill man å andra sidan ha en extra tight passform kan axelbanden korsas över ryggen. Höftbältet bör dras åt ganska hårt för optimal viktavlastning – för både den vuxna bäraren och barnet blir Omni Dream då en riktigt ergonomisk upplevelse. Om barnet sitter inåtvänd mot magen fungerar Omni Dream från spädbarnsålder utan extra inlägg – en detalj de flesta som är på jakt efter en smidig bärsele uppskattar enormt.

Konstruktionen är väl genomtänkt

Omni Dream är inte en bärsele som skapats på måfå – det är en produkt som är väl genomtänkt med många smarta funktioner. På höftbältet under barnets rumpa sitter det en förvaringsväska som är avtagbar – den tycker vi är särskilt smart. Att rymma våtservetter, några blöjor och ett mindre klädombyte i den gör man utan större bekymmer. Det finns även två mindre fickor på höftbältet av Omni Dream – utöver väskan – där du enkelt får plats med exempelvis extranapp, kontokort eller varför inte dina hemnycklar. Vid barnets huvudända sitter det en huva – ska man amma barnet bidrar den till att göra aktiviteten diskret. Inte nog med det så har huvan en solskyddsfaktor 50+ för de allra soligaste dagarna på året.

Fördelar med Omni Dream

  • Följsamt material
  • Skön för både barn och förälder
  • Smart och genomtänkt konstruktion

Nackdelar med Omni Dream

  • Lite omständigt att få upp barnet på ryggen
  • Något bulliga axelremmar

Vart kan man köpa Ergobaby Omni Dream?

Ergobaby Omni Dream går att köpa hos Bonti, Stor & Liten, Babyland samt Jollyroom.

4. Lillebaby Serenity Bärsele Airflow

Det här är en lättanvänd bärsele som är oerhört bekväm med ett svankstöd som är avlastande och en förvaring vi skulle beskriva som smart.

  • Mot bröst: Ja
  • Framåtvänd: Ja
  • På ryggen: Ja
  • På höften: Ja
  • Vikt: 880 kg
  • Material: 3D-mesh polyester
  • Höftbälte: Ja
  • Sol/amningsskydd: Ja
  • Förvaringsfickor: Ja
  • Tvätt: Maskintvätt 30 grader
  • Användarvikt & längd: 3,2–20 kg
  • Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Vid första anblick kan man tro att Lillebaby Serenity Airflow är en ryggsäck som är praktisk. Det är dessvärre helt fel – denna produkt är något helt annat. Bärandet är otroligt bekvämt tack vare de tekniska lösningarna och planerar man att bära barnet i många timmar lägger den en perfekt grund för det, milt uttryckt. Något som gör denna bärsele extra funktionell om sommaren är att selen utgörs av ett luftigt meshtyg, men givetvis går den att bära året om utan större bekymmer.

Serenity Airflow levereras komplett, det du kan tänkas behöva följer med redan från start. Det finns ett stort utbud av bärpositioner att välja på: inåtvänd, framåtvänd, på höften, på ryggen. Tack vare spädbarnsläget kan man börja bära en bebis direkt från födseln. För barn upp i förskoleålder upplevs selen fungera väl – detta då dess maxvikt ligger på hela 20 kg.

Skön sele som är lättanvänd

För att allt ska bli korrekt utifrån storleken på barnet innehåller manualen bildbeskrivningar som är oerhört tydliga. Utöver detta är inställningarna på själva selen färgkodade. Det finns remmar som kan dras åt i två olika riktningar hos såväl axelremmar som midjebälte – för att få selen lagom tight behöver man därmed inte vrida kroppen ur leda.

Vi har prövat många bärselar genom åren och upplever Lillebaby Serenity Airflow som väldigt lätt att använda. I jämförelse med många andra ergonomiska bärselar uppnår man maximal avlastning genom att hitta rätt inställningar betydligt enklare och snabbare. Som ett stöd i svanken har midjebältet en rejäl platta – det här gör underverk för avlastningen även ifall det kan tyckas vara en mindre detalj vid första anblick. Att bära med Lillebaby Serenity Airflow är helt enkelt oerhört skönt.

Den ergonomiska positionen för barnet är god

Att barnet har det ombonat och bekvämt råder det ingen tvekan om. Att få till en ergonomisk position är enkelt då bebisen alltid sitter bra i selen, med rundad rygg (C-kurva) och knäna högre än rumpan (M-position). Om man vill ta en promenad med Lillebaby Serenity Airflow och behöver få med sig så väl bebis som napp, nycklar, mobil och blöja är busenkelt då det finns hela fyra förvaringsfickor av olika storlek på selen. Det finns en huva som är avtagbar på selen, den är dessutom vältäckande vilket är ett stort plus – den fungerar som ett skydd från solen eller för att bara skärma av vid amning.

För den som vill slippa separat spädbarnsinlägg, krångliga inställningar och slippa ha med en extra väska kan Lillebaby Serenity Airflow mycket väl vara ett utmärkt alternativ. Vi kanske inte skulle beskriva utseendet som det mest stilrena. God bärergonomi vinner varje gång dock i valet mellan design och komfort ifall ni frågar oss. Lillebaby Serenity Airflow är rätt bärsele för den som prioriterar bekvämlighet för barn såväl som bärare.

Fördelar med Lillebaby Serenity Airflow

  • Avlastande svankstöd
  • Lätt att ställa in
  • Smart förvaring
  • Bra ergonomi för barnet

Nackdelar med Lillebaby Serenity Airflow

  • Möjligtvis något tråkigt utseende

Vart kan man köpa Lillebaby Serenity Bärsele Airflow?

Lillebaby Serenity Bärsele Airflow går att köpa hos BabyV.

5. BabyBjörn One

Det här är en bärsele som inte bara är enkel att använda men dessutom går att nyttja både på rygg och mage samt har många olika bärpositioner.

  • Mot bröst: Ja
  • Framåtvänd: Ja
  • På ryggen: Ja
  • På höften: Nej
  • Vikt: 990 g
  • Material: Polyester och bomull
  • Höftbälte: Ja
  • Sol/amningsskydd: Nej
  • Förvaringsfickor: Nej
  • Tvätt: 40 grader maskintvätt
  • Standarder: Öko-Tex
  • Standard: 100, Säkerhetsstandard EN13209-2:2005 för bärselar
  • Användarvikt & längd: 3,5-15 g, 53-100 cm
  • Spädbarnsinlägg: Inbyggt, aktuellt när barnet är 53-62 cm

Det här är en uppdaterad version av BabyBjörn One där man tagit åt sig av kritiken från föräldrar och helt enkelt förbättrad produkten ytterligare. Nu känns produkten betydligt mer genomtänkt och man kan lugnt säga att BabyBjörn höjt nivån ett snäpp. Det finns numera en förstärkt vaddering på axelbanden och för att man lättare ska hitta rätt när man satt i barnet och höftbältet är mer stabilt har bärselens spännen fått en annan vinkel.

Att reglera selen utifrån barnets storlek och behov är lätt då dragkedjorna numera kan låsas i olika lägen. Det här är en flexibel bärsele i dess sanna bemärkelse – barnet kan nämligen sitta framåtvänd, vänd mot dig eller bak på din rygg. Både i och utanför hemmet passar bärselen i stort sett för alla tänkbara situationer. För personer av olika längd och bredd är den väldigt enkel att justera. Något som ger utmärkt avlastning för att motverka värk i axlar och rygg är midjebältet och de vadderade axelbanden.

För en nyfödd är bärselen enkel att ställa in

För nyfödda finns det en spädbarnsinsats som är inbyggd i selen – den är oerhört lättreglerad men framför allt praktisk. Lösa inlägg kan du ta och glömma – här får man snabbt upp bebisen mot kroppen vid behov. I det normala bärläget hamnar dock barn som precis vuxit ur spädbarnsläget långt ned i selen. Om barnet somnat och ska läggas ned är det skönt och tacksamt att inte behöva lyfta barnet uppåt i selen för att öppna spännena när man ska ta ur barnet.

Det finns många smarta funktioner hos BabyBjörn One. På insidan av bältet har man exempelvis valt att ha silke – vilket om man vill ha barnet på ryggen gör det enkelt att vrida om selen. Då nackspännet säkrar så att man inte tappar barnet i den roterande rörelsen är det tryggt att flytta barnet till ryggen. Det här är verkligen en bärsele som är välsydd – alla detaljer känns högkvalitativa.

Går att ta på sig bärselen snabbt

Barnets nacke skyddas av ett nackskydd som när det inte behövs går att vika ner. Eftersom det saknar fästning kan det dock åka upp ibland – något som hade varit positivt vore ett par knappar för det, helt klart. Någon typ av skydd för plastspännena på axelremmarna är också något vi gärna hade sett i framtiden, detta då barnets huvud lutas mot dem väldigt lätt ifall det sover och man vill ha en stunds vila och sätter sig ner.

Man sätter på sig bärselen BabyBjörn One på ett unikt sätt – man kryper nämligen in i den, med ena sidospännet knäppt. Efter det behöver höftspännet dras åt, barnet placeras i selen och att de övriga spännena blir fästa. Tack vare en krok är det busenkelt att knäppa höftbältet bakom ryggen – att dra åt är även det lätt tack vare rörelsen som är framåtriktad. Det här är något man gör väldigt snabbt, vilket – när man vill få barnet på plats nära kroppen blixtsnabbt – gör BabyBjörn One till det första valet. Det går att tvätta selen i 40 grader ifall den blir smutsig. Det går att köpa flera tillbehör till selen, som en bärselehaklapp och ett vind och vattenavvisande fleeceöverdrag. Det är inte svårt att förstå hur Babybjörn kommit att bli en populär tillverkare av bärselar i många år efter att man testat BabyBjörn One.

Fördelar med BabyBjörn One

  • Alla material är säkra
  • Många olika bärpositioner
  • Inbyggt spädbarnsinlägg

Nackdelar med BabyBjörn One

  • Otymplig att förvara
  • Nackstödet saknar knappar
  • Hade varit positivt med någon slags kant som skydd runt axelbandens spännen

Vart kan man köpa BabyBjörn One?

BabyBjörn One kan köpas hos BabyV, Babyland, KöpBarnvagn.se, Jollyroom samt Bonti.

6. Lillebaby Complete All Seasons

Det här är en bärsele som utöver en fantastisk bärkomfort är tekniskt avancerad och ger utmärkt stöd för ryggen.

  • Mot bröst: Ja
  • Framåtvänd: Ja
  • På ryggen: Ja
  • På höften: Ja
  • Material: 100% bomull
  • Höftbälte: Ja
  • Sol/amningsskydd: Ja
  • Förvaringsfickor: Ja
  • Tvätt: Maskintvätt 30 grader
  • Användarvikt & längd: 3,2 – 20 kg
  • Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Lillebaby Complete All Seasons Bärsele erbjuder en att bära barnet på 4 olika sätt: inåtvänd, framåtvänd, på höften och på ryggen. Att bärpanelen kan öppnas upp med dragkedjor är vad All Seasons-funktionen innefattar. Det finns nämligen ett lager meshnät undertill som förbättrar ventilationen och gör bärselen mer luftig när det är varmt. Med alla knappar och dragkedjor kan Lillebaby Complete se komplicerad ut vid första anblick. Att förstå sig på hur funktionerna kan användas är också något som tar lite tid att förstå.

Något som ger denna bärsele en lång användningstid är dess maxvikt på 20 kg. För ett litet barn fungerar nyföddläget väldigt bra. Behöver man konfiguerar om selen för ett lite större barn som ska bäras intåvänd så upplevs det som att det saknas ett mellanläge. Det går att justera bärpanelen i bredd vilket visserligen sker i ganska stora steg vilket kan vara bra att veta. Det är inte heller helt tydligt angivet för när man ska växla läge.

Stödet ryggplattan erbjuder är skönt

I selen är barnets komfort väldigt god. Nackstödet fungerar utmärkt för den mindre bebisen. Det kan vikas upp och ned, men även regleras i bredd vid behov. Nackstödet primära funktion är förstås att stötta huvudet, men utöver det bidrar den även till att barnet somnar enklare i selen.

Med Lillebaby Complete All Seasons är bärkomforten för föräldern på topp. Höftbältet känns rejält då det är väldigt brett. Om man vill sitta ned i en soffa medan man bär kanske det inte är det smidigaste att ha på sig. Man uppskattar dock att selen sitter ordentligt när man är ute och går. Den ryggplatta som ger stöd i ländryggen är dock bäst av allt i vårt tycke. Att under en hel dag bära en bebis som är 8 kg med Lillebaby Complete är inga bekymmer.

Bärselen är väldigt bekväm – man vill använda den länge

I början kan banden kännas tröga att dra åt – annars är Lillebaby Complete enkel att ta på sig i övrigt. Det känns lätt att komma åt nackspännet och som tur är har det en vaddering bakom sig så den inte skaver i ryggen. Det finns ett utvikbart solskydd på selen – det kände vi fungerade prima. Dragkedjorna på bärpanelen tenderar dock att glida ner när man vill stoppa undan det utvikbara solskyddet. Det finns en förvaringsficka framtill på selen som är i perfekt storlek för din telefon.

I tyget skulle vi beskriva Lillebaby Complete All Seasons som mjuk och lätt. Behöver man ta med den i skötväskan eller underbarnvagnen kan den med fördel rullas ihop väldigt enkelt. När bebisen precis är nyfödd kan selen kännas en aning omysig – efter det upplever den dock alla önskemål man kan tänkas ha. För oss som prövat många olika bärselar genom åren känns Lillebaby Complete All Seasons helt klart som en bärsele man vill nyttja så länge det bara går – en riktigt kvalitativ produkt med andra ord.

Fördelar med Lillebaby Complete All Seasons Bärsele

  • God avlastning tack vare det brett höftbälte och ryggplatta
  • Nackstödet är bra
  • Designen är snygg

Nackdelar med Lillebaby Complete All Seasons Bärsele

  • Många dragkedjor och knappar
  • Att stoppa undan solskyddet är svårt
  • För bredden på bärpanelen saknas ett mellanläge

Vart kan man köpa Lillebaby Complete All Seasons?

Lillebaby Complete All Seasons kan köpas hos BabyV.

7. Ergobaby Embrace

Det här är en bärsele som ger bra känsla av närhet och komfort framför allt på grund av att den är så pass mjuk.

  • Mot bröst: Ja
  • Framåtvänd: Ja
  • På ryggen: Nej
  • På höften: Nej
  • Vikt: 461 kg
  • Material: Jerseytyg i 100% polyester
  • Höftbälte: Ja
  • Sol/amningsskydd: Nej
  • Förvaringsfickor: Nej
  • Tvätt: Maskintvätt 30 grader
  • Standarder: Öko-Tex certifierad
  • Användarvikt & längd: 3,2–11 kg
  • Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Ergobaby Embrace är en bärsele vars grundtanke är att den ska omfamna både ens egna kropp men även bebisen – något namnet kanske antyder. Målet är ett bärande som är bekvämt men framför allt riktigt mjukt. Maxvikten är dock endast 11 kg vilket gör användningstiden kort. Bärkomforten upplevs vackla när barnet befinner sig i den övre fjärdedelen av tillåtet viktspann – något som ofta är fallet med bärselar av det mjukare slaget.

Denna bärselen har en väldigt enkel konstruktion. För att placera barnets vikt över höften på bäraren finns det ett midjebälte. Det finns även en bärpanel som bidrar till att hålla barnet på plats och balanserad mot bröstkorgen. Det finns två sätt att bära barnet på med Ergobaby Embrace – vänd inåt och vänd utåt. När bebisen sitter vänd framåt blir det dock tyngre – av den enkla anledningen att tyngdpunkten hamnar längre bort från ens egna kropp.

För nyfödd är denna bärsele mysig och mjuk

Det är riktigt skönt att bära en nyfödd bebis med Ergobaby Embrace. Det är busenkelt att få till en fin hud mot hud-kontakt. Man kommer precis så nära sin bebis som man vill vara tack vare att selen är så smidig. Genom att snurra bärpanelen runt midjebältet kan man anpassa selen i höjd. Det här är lätt att göra, men man behöver få till rullningen rätt för att det ska bli bekvämt.

Man knäpper ihop selen runt midjan efter detta, eller i den höjd som gör att barnets hjässa hamnar på lagom puss-avstånd. Ibland vill midjebandet glida ned mot midjan, beroende på hur lång bäraren är och hur dennes kropp ser ut. Även när man har en liten nyfödd som man vill placera högre upp på bröstet tenderar detta att ske.

För första halvåret med bebis är den perfekt

Ett nyfött barn kan placeras direkt i selen på Ergobaby Embrace utan ett spädbarnsinlägg av något slag. Precis som på en bärsjal utgörs axelremmarna av breda tygstycken. Axelremmarna är tänka att korsas på ryggen. Notera att viktavlastningen blir bättre ju lägre ned på ryggen korset placeras. Ett tips är att rakt ned från axeln låta tygstycket hänga rakt ned och sedan bakom ryggen fånga in det med ena handen medan man håller fast barnet med den andra. Detta är snabbt och lätt gjort efter några gångers övning.

På kortare promenader under bebisens första dryga halvår eller hemma så är Ergobaby Embrace perfekt att använda. Mot kroppen är selen bekväm och känns definitivt inte för varm. Man kan även komfortabel luta sig tillbaka i soffan med bebisen på magen då det inte finns några selen på ens rygg. Solskydd och förvaringsficka är två saker Ergobaby Embrace saknar – två funktioner man givetvis hade haft stört användning av utomhus. Sammanfattningsvis är Ergobaby Embrace en bärsele som gör den första tiden med en bebis betydligt enklare och trevligare.

Fördelar med Ergobaby Embrace

  • Lätt och smidig
  • Ger bra hudkontakt
  • Sjalkänsla
  • Enkel att tvätta och torka

Nackdelar med Ergobaby Embrace

  • Kort användningstid
  • Saknar förvaringstid
  • Midjebandet kan glida

Vart kan man köpa Ergobaby Embrace?

Ergobaby Embrace kan köpas hos Jollyroom.

8. Tula Explore

Det här är en bärsele med personlig design som inte bara är ergonomisk men även väldigt bekväm. Nackstödet för barnet är utmärkt.

  • Mot bröst: Ja
  • Framåtvänd: Ja
  • På ryggen: Ja
  • På höften: Nej
  • Material: 100% bomull
  • Höftbälte: Ja
  • Sol/amningsskydd: Ja
  • Förvaringsfickor: Ja
  • Tvätt: Maskintvätt 30 grader
  • Användarvikt & längd: 3,2 – 20 kg
  • Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Tula Explore är en bärsele med en maxvikt på 20 kg, som kan användas redan från födseln. Det finns 3 positioner för att bära barnet: vänd inåt, vänd utåt samt på ryggen. Med bebisar som fortfarande är väldigt små gör man bäst i att bära de vända mot förälderns bröstkorg. Då behöver man inget spädbarnsinlägg. På bärpanelen är det på Tula Explore nämligen möjligt att justera bredden för att sittstöd alltid ges från knäveck till knäveck. På så vis får man bärselen att växa med barnet.

Trots avsaknad av ryggplatta är den bekväm att bära

Tula Explore har inga axelband som går att korsa. När man bär med parallella bärremmar är det viktigt att man ser till att ryggspännet hamnar en bit ner på ryggen. Selen kommer inte kännas lika avlastande ifall man bär med spännet uppe i nacken. Tula Explore har ett brett bälte som man knäpper i det läge på kroppen som gör att barnet hamnar i lämplig höjd. Utan att behöva böja sig framåt ska man kunna pussa sitt barn på huvudet. När selen är ny känns selremmarna väldigt tröga, men de blir uppmjukade väldigt, väldigt snabbt. Tyvärr har tyget en tendens att suga åt sig smuts varför den efter att barnet sugit på det lätt blir fläckig.

Läs också:  Bästa cykelsitsen för barn 2023: 8 modeller i test

Man klarar av att bära barnet längre stunder utan att ryggen protesterar tack vare att avlastningen med Tula Explore är god. Någon sorts platta för extra stöd i ryggen hade dock varit önskvärt. Med kroppar i olika storlekar fungerar Explore väl – även om man har en stor byst skapar den ett bekvämt sittutrymme för barnet.

Avtagbart solskydd finns på denna bärsele

Den eftersträvansvärda C-kurvan är lätt att få till då bärpanelen är så pass mjuk – utöver det sitter givetvis barnet i en position som är ergonomisk. Att ge barnet rätt stöd för huvudet med nackstödet som är ställbart är väldigt lätt. Vid behov kan man över barnets huvud fästa upp ett solskydd. Det går att ta av solskyddet fullkomligen och packa in det i en förvaringsficka framtill på selen ifall man inte orkar använda det längre. Tyvärr finns det inga förvaringsutrymmen utöver detta.

Är du på jakt efter en bärsele som är lätt att förstå sig på kan Tula Explore mycket väl vara svaret. Den har definitivt lyckats med vad den blivit utformad för – och det är att ge barnet maximal bekvämlighet. Även för den som bär lyckas bärselen ge god viktavlastning. Genom att släppa nya färger och mönster på sina selar ligger Tula hela tiden i framkant designmässigt vilket är tacksamt.

Fördelar med Tula Explore

  • Rolig design
  • Mysig och ombonad för barnet
  • Bekväm att bära med

Nackdelar med Tula Explore

  • Bärkomforten hade kunnat förbättras med en ryggplatta
  • Ont om förvaringsfickor

Vart kan man köpa Tula Explore?

Tula Explore kan köpas hos Bonti, Babyland, Jollyroom samt Stor & Liten.

9. Baby Tula Half Buckle

Det här är en bärsele som är väldigt bekväm och kan bäras länge. Utöver det kommer man barnet väldigt nära vilket är ett stort plus.

  • Mot bröst: Ja
  • Framåtvänd: Nej
  • På ryggen: Ja
  • Material: 100% Oeko-Tex certifierad bomul
  • Höftbälte: Ja
  • Sol/amningsskydd: Ja
  • Förvaringsfickor: Ja
  • Tvätt: Maskintvätt 30 grader
  • Användarvikt & längd: 3,2 – 20 kg
  • Spädbarnsinlägg: Behövs ej

För någon som är på jakt efter en mix mellan en bärsele och en bärsjal kan Baby Tula Half Buckle vara produkten man är på jakt efter. En bärsjal är oftast det främsta valet för någon som vill bära sitt barn mer intimt och riktigt nära kroppen. Det tar dock lite längre tid innan man får till det bra, samtidigt som sjalen behöver knytas varje gång vilket tar lite tid att lära sig. Många känner sig initialt otrygga med att sjala sin bebis då de oroa sig för att ha gjort fel. Det är här produkter som Baby Tula Half Buckle inger en speciell trygghet och blir extra praktisk. Det finns ett stort utbud av olika färger och mönster att välja på när det kommer till den här bärsjalen och många tycker den är hur snygg som helst!

Runt kroppen knyts den ihop som en sjal

Med hjälp av ett höftbälte som knäpps ihop fäster man denna bärsele runt höften eller midjan med enkelhet. Hur stort barn det är som ska bäras är vad som avgör var på kroppen man välja att fästa bärselen. Att bebisen hamnar i rätt höjd på bärarens kropp är förstås det viktigaste – att pussa barnets hjässa utan ansträngning är något man ska kunna göra utan någon större ansträngning. Även med ett barn i är det enkelt att lossa eller spänna åt höftbältet – med andra ord kan man räkna med att selen alltid ger bra bärstöd samtidigt som den sitter bekvämt.

När man gjort ovanstående och sätter sitt barn i selen övergår Baby Tula Half Buckle till att slutligen bli en sjal. Det man gör är att man drar de breda, vadderade axelremmarna över axlarna och sedan korsar man tygstycken bakom ryggen istället för att knäppa ihop bärselen. Det är viktigt att man sprider ut tyget över barnets rumpa när dessa ska dras på framsidan – allt för att bygga upp ett bra stöd. Att knyta ihop Baby Tula Half Buckle på ryggen är vad som följer (eller framtill, om man har tyg över för det förstås).

Att anpassa för olika kroppar är lätt

När man väl knutit ihop Baby Tula Half Buckle är det svårare att korrigera den till skillnad från en traditionell sele. När man tar på sig den gäller det därför att man tar extra tid på sig och inte slarvar. Viktavlastningen kan komma att påverkas negativt ifall man inte sprider ut tyget ordentligt när man korsar remmarna över barnets rumpa – efter en stunds bärande märks detta ofta av. Då remmarna är långa och kan ta i marken är detta än bärsele som är något knepigare att ta på sig utomhus – i varje fall under vintern.

Det finns ett avtagbart solskydd som följer med vid köp av Baby Tula Half Buckle – för att skugga eller skapa avskildhet fäster du enkelt detta över barnets huvud. Det finns en förvaringsficka framtill på höftbältet. Man kan lägga sin telefon däri, eller solskyddet. Att anpassa denna bärsele efter olika kroppar är enkelt, och att bära med den är väldigt bekvämt. Det som ger den en lång användningstid är att den har en hög maxvikt kombinerat med att den går att bära på både rygg och mage. För den som vill kombinera en sjals komfort med tryggheten en bärsele kan erbjuda är Baby Tula Half Buckle en intressant produkt där man framgångsrikt skapat något nytt med en utmärkt design.

Fördelar med Baby Tula Half Buckle

  • Ger bra avlastning
  • Enkel att förstå
  • Maxad komfort för barn och bärare
  • Snygg design

Nackdelar med Baby Tula Half Buckle

  • Tar längre tid att få på sig än en sele
  • Svårare att efterjustera

Vart kan man köpa Baby Tula Half Buckle?

Baby Tula Half Buckle kan köpas hos Jollyroom.

10. Baby Tula Free-to-grow

  • Mot bröst: Ja
  • Framåtvänd: Nej
  • På ryggen: Ja, från ca 5 må
  • På höften: Nej Vikt: 650 g
  • Material: Twill som andas, handgjord av 100% OEKO-TEX Standard 100-certifierat tyg
  • Höftbälte: Ja
  • Sol/amningsskydd: Ja (SPF50)
  • Förvaringsfickor: Ja
  • Tvätt: Maskintvätt 30 grader
  • Standarder: Öko-Tex
  • Standard: 100, Global Organic Textiles Standard, Consumer Product Safety Improvement Act
  • Användarvikt & längd: 3,2 – 20 g
  • Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Tre saker som ofta kännetecknar Tulas bärselar är säkerhet, design och funktion och den här produkten är verkligen inget undantag. Tula Free-to-Grow är, som namnet kanske antyder, en bärsele som är tänkt att användas redan från födseln (utan något spädbarnsinlägg) fram tills dess att barnet väger 20 kg. En bärpanel samt två axelremmar och ett höftbälte är vad bärselen utgörs av. Det finns en förvaringsficka som man vika in och förvara det medföljande solskyddet i på höftbältet. Med hjälp av tryckknappar fäster man enkelt solskyddet i position – som avskiljare från folk och brus gör den även ett bra jobb när det är dags för barnet att somna eller amma i bärselen.

Tula Free-to-Grow är en bärsele som kan justeras i storlek som tur är, vilket gör att den fungerar lika bra för en större och mer rörligt ettåring som för ett nyfött spädbarn. För att kanten av nackstödet alltid ska kunna hamna lagom högt i förhållande till barnets huvud har panelen två olika höjdlägen. Då man enbart har två remmar att jobba med för justering går det mer eller mindre – mellan maximalt och minimalt åtdraget – kunna använda ett eller flera lägen. Det finns tre olika alternativ på panelens bredd. Detta är för att se till att barnet har stöd ut hela vägen ut till strax innan knävecket oavsett hur långa ben barnet har.

Att få till en ergonomisk bärposition är lätt

Den grodposition som eftersträvas vid ergonomiskt bärande har varit enkel att få till med Tula Free-to-Grow, det vill säga den där barnets rygg är format som bokstaven C och där rumpan är lägre placerad än barnets knän. En M-form är vad ben och rumpa ska ha – sett framifrån. Tyget i Tula Free-to-Grows panel omsluter sig runt barnets kropp och är väldigt tunt – det känns i princip som man bara stoppat ned sin bebis i tröjan.

Höftbältet skär inte in i kroppen och remmarna har varit enkla att dra genom spännen när man vill dra åt dem eller lossa. Att höftbältet dessutom är brett och vadderat är ett stort plus. Med ett vanligt spänne knäpper man ihop höftbältet. Det går att justera axelremmarna från två olika håll, de är även rejält vadderade vilket är tacksamt. När man bär Tula Free-to-Grow är axelremmarna parallella – de går inte att korsa. Tack vare rejäla vadderingar är avlastning för bäraren dock riktigt god. Även bärpanelen har fått vadderade kanter för att tyget inte ska kunna skära in i barnets ben – så tillverkaren Tula har uppenbarligen även tänkt på barnet i högsta grad.

Många färger och mönster att välja på

Tula Free-to-Grow är en bärsele som erbjuder två olika bärpositioner, barnet på ryggen samt barnet på magen vänt mot bärare. Att Tulas bärselar finns i en närmast oändlig mängd utföranden är ett stort plus förstås. Den tilltalande designen är något som greppar en fort – varför bärselen ganska fort blir något av en modeaccessoar utöver att vara praktisk förstås.

Bärselen känns okomplicerad i allmänhet då dess användning är så pass simpel. För de som gillar mer avancerade bärselar med långt fler inställningsmöjligheter än så här är detta kanske inte så bra, men för vissa är detta givetvis ett plus. Man behöver dock aldrig tvivla på att barnet har det bra i Tula Free-to-Grow, det är en sak som är säker.

Fördelar med Tula Free-to-Grow

  • Mjuk och mysig att bära med
  • Stort utbud av färg och mönster
  • God ergonomi för barn och bärare

Nackdelar med Tula Free-to-Grow

  • Få bärpositioner
  • Begränsade möjligheter att justera selen

Vart kan man köpa Baby Tula Free-to-grow?

Baby Tula Free-to-grow kan köpas hos Babyland, Bonti, Stor & Liten samt Jollyroom.

11. Najell Easy Soft

Det här är en bärsele med magnetiska spännen som passar bäst för första året och är oerhört mjuk samt bekväm.

  • Mot bröst: Ja
  • Framåtvänd: Ja
  • På ryggen: Ja
  • På höften: Nej
  • Material: 95% polyester, 5% spandex
  • Höftbälte: Ja
  • Sol/amningsskydd: Nej
  • Förvaringsfickor: Nej
  • Tvätt: 40 grader, ej sköljmedel
  • Användarvikt: 3,2-13 kg
  • Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Najell Easy Soft är en bärsele med en maxvikt på 13 kg varför den primärt är tänkt att användas under barnets första år. Det är en mjukare bärsele än de allra flesta. Trikå som är skön och mjuk är vad bärselen är tillverkad av. Om bärselen ska användas på sommaren är ett stort plus att dess insida är tillverkat av meshtyg, något som upplevs hjälpa bärselen andas lite bättre.

Smarta magnetiska spännen i en bärsele för omväxlings skull

Att gå med den här bärselen på sig, redo inför att barnet vaknar och vill bli buren är inga problem – för att ta på sig den behöver man bara trä bärselen över kroppen likt en tröja. Midjebältet behöver sedan spännas ihop. Att göra detta är inte särskilts vårt – men hur man gör det skiljer sig en del från många andra bärselar som kommit att bli populära. Det är dock tydligt hur man ska göra i den medföljande manualen.

De magnetiska spännena som låser fast bärpanelen vid selens axelremmar är mycket uppskattade efter att ha satt barnet i selen. Så gott som helt på egen hand klickar de ihop sig – någon som gör processen med att börja bära ett barn så mycket snabbare. Att veta att barnet är låst och att det sitter tryggt i selen är också något som skapar en trygghet.

Bärpanelen saknas justerbar bredd

Det krävs inget spädbarnsinlägg för att börja använda Najell Easy Soft direkt från födseln. För den alldeles nyfödda bebisen kan bärselen kännas lite för stor då bärpanelen inte kan justeras i bredd. Från att barnet uppnår någon månads ålder upplevs det dock sitta väldigt bra och bekvämt, med en korrekt grodposition.

Med bärpanelen uppstår dock samma problem längre fram. Vänd inåt sitter ett barn på 8-10 månader med gott stöd för benen. Å andra sidan är bärpanelen för bred och skaver mot insidan av barnets lår utåtvänd. Användningstiden på denna bärsele hade kunnat förlängas ytterligare med ett bra sätt att justera bredden på panelen på i vårt tycke.

För första året är det här en bärsele som är ergonomisk och bekväm

Najell Easy Soft är en väldigt bekväm bärsele för bäraren, det är en sak som är säker. Med hjälp av justerbara band och spännen på alla önskvärda ställen anpassar man enkelt selen efter olika kroppar. Med tyngdpunkten på rättställen, jämnt fördelar över kroppen så är viktavlastningen god. För den egna telefonen eller exempelvis en napp saknar vi en förvaringsficka. Någon typ av solskydd hade också varit att föredra ifall man planerar på att bära med sig bärselen utomhus när solen skiner.

Det här är en bärsele som inte bara är bekväm, men även stilren och okomplicerad. För att ha bebis nära men båda händerna fria när man fixar med grejer hemma eller när man ska ut på en promenad fungerar den här bärselen väldigt väl. Att amma i selen har varit väldigt enkelt. Vi tycker produktnamnet Najell Easy Soft är klockrent då det beskriver produkten väldigt väl.

Fördelar med Najell Easy Soft

  • Mjuk och bekväm
  • Bra viktavlastning
  • Lätt att justera remmarna

Nackdelar med Najell Easy Soft

  • Går ej att justera bärpanelen
  • Saknar solskydd
  • Ingen förvaring

Vart kan man köpa Najell Easy Soft?

Najell Easy Soft kan köpas hos Bonti och BabyV.

12. BabyBjörn Move

Det här är en bärsele med en avlastande ryggplatta och 3D-mesh som andas. Den är oerhört praktisk och perfekt för barnets första år.

  • Mot bröst: Ja
  • Framåtvänd: Ja
  • På ryggen: Nej
  • På höften: Nej
  • Vikt: 846 g
  • Material: 100% 3D-mesh polyester
  • Höftbälte: Nej
  • Sol/amningsskydd: Nej
  • Förvaringsfickor: Nej
  • Tvätt: Maskintvätt 40 grader
  • Standarder: Öko-Tex
  • Standard: 100
  • Användarvikt & längd: 3,2–12 kg
  • Spädbarnsinlägg: Behövs ej

BabyBjörn Move är ytterligare en bärsele i vårt stora test som är tänkt för barnets första år. BabyBjörn anger dess användningstid till omkring 15 månaders ålder och maxvikten ligger på 12 kg. Hela grundtanken med produkten är att man snabbt ska få på och av sig selen vid behov.

Det finns två delar i den här bärselen. Dels axelremmarna och ryggplattan, som utgör bakstycket. På överkroppen bärs denna del som en väst, under jackan, så man alltid är redo att bära vid behov. Själva sittytan för barnet är dels vad BabyBjörn Move består av. Om barnet somnat i selen och man sedan vill lägga ned det i vagnen eller en säng är det tacksamt att denna del av selen kan lossas lätt vilket gör processen mer smidig.

Redan från 3,2 kg kan denna lilla sele användas

Denna bärsele skiljer sig från andra BabyBjörn-selar avsevärt i vårt tycke, detta genom att barnet ligger direkt mot föräldern, utan tyg emellan – detta eftersom BabyBjörn Move ska vara till för den lilla bebisen. Att ha barnet direkt mot bröstkorgen när man är aktiv kan dock bli mycket svettigt när det är varmt ute. Att BabyBjörn Move är tillverkad av 3D-mesh, konstruerad för att leda bort fukt och för att släppa in luft är förstås ett stort plus.

Utan spädbarnsinlägg är det möjligt att använda bärselen direkt från födseln, detta främst på grund av att bärselen kan justeras efter barnets längd. Även sittytan kan anpassas i bredd – beroende på om barnet ska titta framåt eller sitta vänd mot föräldern.

För bebisens första månader är detta en uppskattad bärsele

Med tanke på att vikten främst hamnar på bärarens axlar är viktavlastningen och därmed bärkomforten begränsad. Något som dock gör att vikten sprids ut över förälderns rygg är ryggplattan. Hur plattan hamnar på ryggen är en viktig faktor då kortare föräldrar upplever viktavlastningen som något sämre än vad längre föräldrar gör.

Avlastningen BabyBjörn Move erbjuder är betydligt bättre, trots att BabyBjörn har en ännu enklare spädbarnssele i sitt sortiment. En förvaringsficka för att stoppa småsaker i saknar vi dock. Att något utfällbart solskydd av något slag för barnets huvud inte medföljer tycker vi är väldigt märkligt – så pass många andra bärselar har ju trots allt det numera. Man fattar snabbt hur BabyBjörn Move fungerar – i synnerhet ifall man har tidigare erfarenhet av BabyBjörns bärselar sen tidigare. Man kommer också uppskatta hur Move är konstruerad ifall man gillar konceptet med rejäla spännen och tydliga remmar.

Fördelar med BabyBjörn Move

  • Kräver inget spädbarnsinlägg
  • Lätt att hålla ren
  • Kan tas isär i två delar

Nackdelar med BabyBjörn Move

  • Kort användningstid
  • Saknar förvaringsficka
  • Inget solskydd

Vart kan man köpa BabyBjörn Move?

BabyBjörn Move kan köpas hos BabyV, Jollyroom, Bonti, Babyland samt KöpBarnvagn.se.

13. Mia Mily Hipster Plus

Det här är en bärsele passar äldre barn bäst, är mångsidig och kan göras om till hip seat.

  • Mot bröst: Ja
  • Framåtvänd: Ja
  • På ryggen: Ja
  • På höften: Ja
  • Material: 100% polyester
  • Höftbälte: Ja
  • Sol/amningsskydd: Ja
  • Förvaringsfickor: Ja
  • Tvätt: Fintvätt 30 grader
  • Användarvikt: Max 20 kg
  • Spädbarnsinlägg: Köps separat

Om man köper till det tillhörande spädbarnsinlägget är Mia Mily Hipster Plus en kombination av en bärsele och en hip seat som kan användas från födseln. För barn som väger mellan 3,2 och 5,5kg är inlägget tänkt att användas upp till 4 månaders ålder. Vi tyckte det vart lite bökigt att hantera spädbarnsinlägget – men trots detta sover barnet väldigt gott.

Hip seat och rejäl sele i ett

Att komma igång med Mia Mily Hipster Plus är väldigt lätt. Det finns en videoinstruktion som är väldigt tydlig uppladdad på nätet, samt en hjälpsam manual som medföljer. Att få på sig Mia Mily Hipster Plus är inga konstigheter med hjälp av dessa. Med hjälp av kardborre fäster man det mycket breda höftbältet runt höften – sen finns det en smalare rem som dras åt med ett vanligt spänne för att säkra det. Det här var något som kändes tryggt. Det inre bandet har dessvärre en tendens att rynka ihop sig ifall man behöver tighta till selen runt kroppen medan man bär, och drar i remmen för att göra det.

Vi har prövat många olika bärselar genom åren – och Mia Mily Hipster Plus är inte den mest smidiga eller minsta för den delen. Sittplattan gör att den upplevs lite klumpig. När man till och från ska bära sitt barn på höften används sittkudden som ett avlastande stöd. Knäna hamnar dock högre upp än rumpan varför sitsens utformning tyvärr hindrar bebisen från att sitta i korrekt M-position. Mia Mily Hipster Plus är därför en produkt äldre barn därför sitter bättre i.

Finns gott om förvaringsfickor på denna bärsele

Att justera Mia Mily Hipster Plus efter bärarens höjd och omfång är inga problem, denna bärsele fungerar väldigt väl för olika typer av kroppar. Även när barnet närmar sig 10 kg i vikt eller mer ger höftbandet en bra avlastning. Axelremmarna vore vad vi hade önskat att man gjorde något åt och ändrade. För bättre bärkomfort hade de gärna fått vara mjukare – just nu är de rätt styva i vårt tycke.

Det tar lite tid innan man upptäcker alla finesser med med denna bärsele. Ett solskydd medföljer, som går att spänna upp över barnets huvud. Det finns gott om förvaringsfickor på bärselen, dels hittas en under sitsen i form av ett stort fack men även en på själva höftbältet – där finner man en ficka för mobiltelefonen.

För lite större barn passar den bäst

Mia Mily Hipster Plus har givetvis en del andra funktioner som sticker ut förutom att kunna göras om från sele till hip seat. En del av bärpanelen kan tas loss, varpå ett lager meshnät blottas. Det här släpper igenom mer luft under de varma sommarmånaderna, vilket är ett stort plus då det gör bebisen mindre svettig om ryggen.

Läs också:  Bästa matstolen för barn 2023: 8 modeller i test

Det finns 3 olika bärpositioner hos Mia Mily Hipster Plus: inåtvänt, utåtvänt och ryggläge. När man bär på ryggen kan spännet vara lite svårt att knäppa.

Fördelar med Mia Mily Hipster Plus

  • Innovativ
  • Mångsidig
  • Gott om förvaringsfickor
  • Kan göras om till hip seat

Nackdelar med Mia Mily Hipster Plus

  • Styv i materialet
  • Lite stor och klumpig
  • Bökigt spädbarnsinlägg

Vart kan man köpa Mia Mily Hipster Plus?

Mia Mily Hipster Plus kan köpas hos Stor & Liten, Babyland och Jollyroom.

14. Baby Björn Mini

Det här är en bärsele som är enkel att ta på sig och lämpar sig perfekt för barnets första månader. Den känns smidig och mjuk att bära.

  • Mot bröst: Ja
  • Framåtvänd: Ja
  • På ryggen: Nej
  • På höften: Nej
  • Material: 3D Jersey: 80% polyester, 16% bomull, 4% elastan. 3D Mesh: Nättyg i 100% polyester. Cotton: 100% BCI certifierad bomull
  • Höftbälte: Nej
  • Sol/amningsskydd: Nej
  • Förvaringsfickor: Nej
  • Tvätt: Maskintvätt 40 grader
  • Standarder: Öko-Tex Standard: 100, klass 1
  • Användarvikt & längd: 3,2-11 g
  • Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Det här är en bärsele tillverkad av Baby Björn som är utformad för barnets första månader. Man kan bära barnet på två sätt beroende på dess ålder. Man kan bära barnet inåtvänt på magen – och när barnet börjar växa – rekommendationen Baby Björn gett är 5 månader – så kan man börja bära barnet även utåt.

Bebisselen finns i 3 olika material

Då detta är en bärsele för just små bebisar har den endast en maxvikt på 11 kg. Det går att köpa den i hela 3 olika varianter vilket är lite ovanligt: en i mjukt jerseytyg, en i bomull och en bärsele i meshnät för aktiva föräldrar eller varmt väder. Man kommer fullkomligen att älska Mia Mily Hipster Plus ifall man skräms av att bärselar är krångliga att få på sig. Eftersom selen utgörs av två delar – själva bärpanelen för bebisen och selremmarna man har på sig – är den enkel att ta på sig när man är på språng – faktum är att den är perfekt att alltid promenera omkring med halvt redo just på grund av detta.

Både för bebisen och för bäraren är alla tyger mjuka. Bebis sitter bekvämt och bärpanelen är följsam. Om man exempelvis vill rätta till vinkeln på barnets rumpa eller dra åt remmarna är selen lätt att justera medan man bär – spännena klickar dessutom i utan krångel. Man kan enkelt och snabbt slänga in selen i tvättmaskin vid behov ifall den skulle bli nedfläckad vilket förstår är lätt hänt med barn.

Användningstiden begränsas av saknat höftbälte

Baby Björn har i denna bärsele valt bort ett höftbälte, sannolikt då Baby Björn Mini är tänkt för mindre bebisar som inte väger så mycket. Av alla som tidigare använt en bärsele från Baby Björn som är äldre så känner man sannolikt igen konceptet med att bärremmarna går i ett kors över ryggen. Det blir snabbt tungt att bära med Baby Björn Mini då det inte är möjligt att fördela vikten på midjan eller höfterna. Detta är ett stort minus enligt oss då bärkomforten hos föräldern är en av de viktigaste egenskaperna. Någon slags skärm eller tyg att dra upp alternativt ett solskydd av något slag saknas – detta för att när solen skiner starkt kunna skydda barnets huvud.

Det finns helt klart en god tanke bakom produkten Baby Björn Mini. Till skillnad från andra selar från Baby Björn känns den avsevärt mer mysig och ombonad. Man drar sig inte från att bära med den då den är så enkel att använda. Något som måste vägas in i prisvärdet är dock att användningstiden är väldigt kort (relativt sett). För ett långsiktigt bärande är denna sele definitivt inget bra val – men för föräldrar som är ovana vid bärselar och är på jakt efter något bara under barnets allra första tid i livet så kan detta vara ett bra alternativ.

Fördelar med Baby Björn Mini

  • Mjuk och följsam
  • Löjligt enkel att sätta på sig
  • Finns i tre olika varianter
  • Lätt att tvätta

Nackdelar med Baby Björn Mini

  • Saknar solskydd
  • Finns inget höftbälte som fördelar barnets vikt bättre över föräldern

Vart kan man köpa Baby Björn Mini?

Baby Björn Mini kan köpas hos BabyV, Jollyroom, Babyland, Bonti samt KöpBarnvagn.se.

15. Babylonia Flexia Bärsele

Med hjälp av utbytbara paneler är detta är bärsele som framgångsrikt växer med barnet. Produkten är dessutom okomplicerad.

  • Mot bröst: Ja
  • Framåtvänd: Nej
  • På ryggen: Ja
  • På höften: Ja
  • Material: GOTS-certifierad ekologisk bomull
  • Höftbälte: Ja
  • Sol/amningsskydd: Ja, SPF 40+
  • Förvaringsfickor: Nej
  • Tvätt: Maskintvätt 30 grader
  • Användarvikt & längd: 3,5 – 20 g
  • Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Det är inte alla tillverkare som lyckats med konststycket att skapa en bärsele som växer med barnet som den ska. Tillverkaren Babylonia har dock funnit en innovativ lösning på hur man löser detta med sin bärsele som dessutom är ekologisk vilket är riktigt häftigt. Flexia utgörs av två delar istället för ett spädbarnsinlägg som ofta upplevs som bökigt och snabbt blir varmt. En bärdel och en ryggpanel. Detta för att selen enkelt ska kunna användas både med ett nyfött barn på 3,5 kg vid behov eller en treåring på 20 kg.

Det finns tre olika storlekar på ryggpanelen. Den minsta storleken används från nyfödd och upp till cirka 2-3 månaders ålder. Nästa panel funkar i storlek fram till att barnet är omkring 10 månader gammalt. Sen är det den största panelen man måste byta till – den är tänkt att fungera för resterande användningsperioden. När selen ska modifieras utgör märkningar på selen en bra guide för. Barnet behöver ha stöd från knäveck till knäveck för att kunna bäras bekvämt – något som är viktigt att komma ihåg. Som tur är sitter barnet i en ergonomisk ställning som är mycket god i Babylonia Flexia – med sina knän högre än sin rumpa och med en rund rygg.

Man kan korsa axelremmarna på denna bärsele

En normalstor nyfödd sitter bra i selen med den minsta bärpanelen. Eftersom det inte finns något foder eller annan stödjande uppbyggnad kring nackstödet tenderar det att glappa ibland vilket i stort sett är det enda vi har att anmärka på. Det finns ett inbyggt huvudstöd i bärselen som går att ta fram ur en ficka – vill man amma i bärselen fungerar det även för avskärmning eller som solskydd. För att bebisen ska bli precis lagom täckt går detta skydd att regleras i höjd.

Att man kan korsa axelremmarna i ryggen är något som ger extra bra avlastning, selen är dessutom oerhört bekväm att bära med. Att hitta fästena där axelremmarna ska klickas i är väldigt lätt – och när man ska justera längden på remmarna är det ett stort plus ett de löper smidigt. Höftbältet skaver inte runt kroppen och sitter bekvämt, när man har en nyfödd och sätter bältet lite högre upp i midjan är detta väldigt skönt. Avlastningen är god, trots att en stödjande platta i ryggen inte finns.

Att hålla koll på de olika bärpanelerna är lite knepigt

Tyget känns varmt trots att det är tunt. Bärremmarna har en insida som är klädd med meshtyg som andas väl. Det känns som att man kommer barnet nära i Babylonia Flexia jämfört med hur stela och tjocka en del bärselar kan vara i material. För den som är ovan vid bärselar är det ett stort plus att Babylonia Flexia är så pass enkel att förstå sig på. Hur den anpassas efter ett växande barn är väldigt smidigt – dock gäller det att man har koll på vart man förvarar de andra panelerna under tiden då de blir intressanta att använda senare. Att snabbt växla mellan att bära två barn i olika storlek är inte särskilt lätt med tanke på upplägget.

Barnet sitter bra dock och bärkomforten är god – men ett nackstöd som hade stöttat en liten bebis mer är främst vad vi hade gärna hade sett i framtiden. En annan nackdel är faktumet att avlastningen för föräldern försämras när barnet börjar öka i vikt. För föräldern som är intresserad av ergonomiskt bärande är Babylonia Flexia totalt sett en mycket användarvänlig bärsele.

Fördelar med Babylonia Flexia Bärsele

  • Enkel att förstå sig på
  • Bekväm att bära med och bra med separata bärpaneler beroende på barnets storlek
  • Följsamt tyg som gör att barnet kommer nära
  • Bekväma bärremmar

Nackdelar med Babylonia Flexia Bärsele

  • För lite nackstöd för den nyfödda
  • Ger sämre avlastning när barnet blir tyngre
  • I vissa lägen knepigt med olika paneler

16. BeSafe Haven

Det här är en bärsele som passar bäst först halvåret i barnets liv, med ett nackstöd som är riktigt bra och med hela 3 olika bärpositioner att välja på.

  • Material: Utsida: Polyester och spandex Insida: 60% lyocell och 40% bomull
  • Mot bröst: Ja
  • Framåtvänd: Ja
  • På ryggen: Ja
  • På höften: Nej
  • Höftbälte: Ja
  • Sol/amningsskydd: Ja
  • Förvaringsfickor: Nej
  • Tvätt: 30 grader fintvätt
  • Användarvikt: Max 15 kg
  • Spädbarnsinlägg: Behövs ej

För den som handlat en bilstol tidigare känner man säkert igen namnet BeSafe, det är nämligen produkttypen de främst tillverkar. Numera har man dock även en bärsele i sitt sortiment – BeSafe Haven. Den har en maxvikt på 15 kg och är rekommenderad från cirka 55 cm längd. Detta är en bärsele med 3 olika bärpositioner: inåtvänd, utåtvänd och på ryggen (från cirka 9 månader).

Bilstolar har gett inspiration till denna bärsele

När vi säger att bilstolar har gett inspiration till denna bärsele är det främst två egenskaper vi har i åtanke. Man behöver nämligen blåsa upp en Airgonomics-luftkudde som ska ge extra stöd och fördela vikten när man ska bära barnet utåtvänd. Om man planerar på att primärt bära barnet i det här läget – utåtvänt – så är detta onekligen ett plus. Men att tömma och blåsa upp luftkudden om och om igen varje gång man vill växla mellan att barnet sitter utåtvänt och inåtvänt blir riktigt jobbigt i längden.

Vi tycker BeSafe Haven har spännen som känns hårda och klumpiga, trots att de känns mer rejäla än vad man är van vid att se på selar. Det låter en del när spännena dunkar i marken ifall selen faller i golvet. Något annat vi vill ge kritik är spännet på midjebandet. För att knäppa upp det krävs hela två händer – vill man lyfta över ett sovande barn till sängen eller vagnen blir detta betydligt svårare än vad det behöver vara.

Det går inte att anpassa sittytan efter barnet

Att justera bärpanelen i bredd är inte alls möjligt med BeSafe Haven vilket är dess främsta problem skulle vi säga – och att den är smal. Att få sittstöd från knäveck till knäveck får inte en normalstor åttamånaders som redan då vuxit ur selen. För att få till en ergonomisk sittposition för barnet hade inte bärpanelen behövt vara så rak och hård anser vi.

Bärarens upplevelse å andra sidan, den är betydligt mer positiv. Det rejäla midjebandet kombinerat med de korsade axelbanden ger en viktavlastning som är utmärkt. När det är dags att få bebisen att sova sträcker sig även den mest luttrade bäraren efter BeSafe Haven.

Nackstödet är rejält – och skärmar av runt huvudet

Det rejäla nackstödet i BeSafe Haven är något vi ger ett högt betyg. Det fungerar som en hög krage, som kan öppnas med dragkedja för att fällas ned och åt sidan. För barnets huvud ger nackstödet ett bra stöd, när man vill att barnen ska slappna av för att somna skärmar den även av effektivt. En annan uppskattad detalj är det mjuka fodralet i tencel.

Det finns uppenbarligen en stor utvecklingspotential i den här bärselen. Det som gör att vi inte kan ge den ett högre betyg är främst bristerna på anpassning av barnets sittyta. Sammanfattningsvis är BeSafe Haven en bärsele som ibland missar helt med vad den vill uppnå och ibland får fullträff.

Fördelar med BeSafe Haven

  • Mysigt material på insidan
  • Bra viktavlastning
  • Välformat nackstöd

Nackdelar med BeSafe Haven

  • Barnets sittyta kan ej justeras
  • Klumpiga spännen
  • Tvåhandsgrepp för midjespännet

Vart kan man köpa BeSafe Haven?

BeSafe Haven går att köpa hos Babyland, Bonti samt Jollyroom.

Sammanfattning

Vi hoppas vårt test hjälper dig hitta den bästa bärselen för dina behov.

Vi har tagit oss tiden att pröva mängder av olika bärselar på den svenska marknaden från kända tillverkare som Stokke, Erogbaby, BabyBjörn och Britax. När du bär ditt barn och balanserar barnets tyngd jämnt fördelat över din kropp ger en bra bärsele dig avlastning. Nyare modeller av bärselar har ofta ett höft- eller midjebälte som fördelar belastning bättre, äldre modeller hade ofta bara axelremmar. Att kunna röra på dig på ett säkert sätt samtidigt som du får en möjlighet att vara nära barnet är möjligheten en bärsele ger dig. Både för dig och ditt barn är det viktigt att selen är bekväm. Ni har förhoppningsvis en bärhjälp i många månader, kanske flera år framöver med rätt bärsele så se till att du gör din research inför ditt köp. Vårt test – som är tänkt att kora bärselen som är bäst i test – tror och hoppas vi ska vara till stor hjälp. Utöver testet har vi även publicerat ett gäng riktigt bra tips kring vad du bör tänka på inför ditt köp.

Så väljer du rätt bärsele

Precis som med så många andra produkter för föräldrar och i allmänhet gäller det att man verkligen funderar på vad som är bäst för en när man ska köpa en bärsele. Kommer bärselen att nyttjas av olika personer eller en och samma? Ni kanske vill kunna lyfta ur barnet när det kommit till ro ifall ni planerar på att nyttja selen för att få barnet att somna. En bärsele som är enkel att knäppa upp och lyfta upp barnet ur blir extra viktig då. Utrymme för förvaring kanske är prioriterat ifall bärselen ska användas istället för en vagn. Det finns selar som i högre grad efterliknad den avlastning en bärsjal kan ge ifall man väljer mellan bärsele och bärsjal.

Det är viktigt att huvudet får ett bra stöd i bärselen – i synnerhet för små barn. Både om det somnar och när det är vaket. Spädbarnet bör sitta i en mer ergonomisk sittposition för optimal sittkomfort – bästa är en så kallad grodposition. Det kan vara viktigt att se bra så att man kan upptäcka den spännande världen för större barn. Att titta på allt spännande som händer ger olika modeller olika bra möjligheter för. Det finns vissa bärselar med hela 4 olika bärpositioner, andra med 3 och vissa bara med 2. Vilka bärpositioner en sele tillåter varierar – vissa gör det möjligt att bära sitt barn på magen vänt mot förälder, på magen framåtvänd, på ryggen och på höften.

Att välja en bärsele som klarar lite högre vikt redan från början kan vara en god idé ifall du vet med dig att du kommer vilja bära barnet länge i sele. Det varierar en del mellan de olika tillverkarna och deras modeller hur mycket selarna klarar av. Den första tiden har man ofta ett spädbarnsinlägg i bärselar som sedan tas bort – på så vis fungerar bärselen både för nyfödda och barn i en större ålder. Vill man bära sitt barn tidigt efter ett kejsarsnitt eller under en graviditet kan det vara klokt att fundera över hur bärselen är konstruerad. Till skillnad från ett bälte runt höften kan ett midjebälte kännas mer bekvämt.

Material

Vissa bärselar är varmare än andra varför de passar olika bra beroende på årstid. Fråga dig själv när du primärt kommer använda den och köp en bärsele därefter. Om man har ett barn som mot all förmodan kräks mycket kan förstås materialet i selen också ha stor betydelse. Ett material som är svårt att torka av och som många selar är tillverkade av är mesh. Mot barnets nakna hud kan mesh dessutom ge avtryck vilket är en liten nackdel. Å andra sidan kan det funka mycket bättre på sommaren tack vare luftgenomströmningen som tillåts förbättras. När det är vinter kan därför en bärsele i tjockare material kännas mer lämplig. När det är minusgrader kan man behöva skydda bebisen extra varför det finns överdrag till en del bärselar.

Hur tyget och sömmarna ser ut där barnets hud kommer vara är också något att kolla på. Kan skav riskera att uppkomma?

För övrigt så vill vi passa på att informera om en beteckning som kan vara bra att känna till som förälder – och det är Oeko-tex. Det är en certifieringssystem för tyget. Ser du den beteckningen kan du vara säker på att det inte använts några ämnen som anses kunna vara riskabla eller på något sätt skadliga av tillverkarna. Eftersom barnet kommer spendera väldigt mycket tid i bärselen och konstant kommer vara i kontakt med tyget är detta förstås alltid något som känns tryggt.

Passa på att läsa vårt stora test av bärselar för sommaren samt bärsjalar.

Att bära i sele

Det finns några saker som kan vara bra att tänka på när du bär ditt barn i sele. När du har barnet på din mage är det viktigt att du aldrig dricker varma drycker för att barnet ska sitta tryggt. Det finns också en risk att barnets ben domnar bort och att det blir obekvämt ifall du inte följer bärselens längdrekommendationer.

När barnet blivit större kan man många gånger vända det framåt i många bärselar – men glöm inte att vänta med att vända barnet tills dess att deras nacke känns stabil och stark. Ett annat tips är att spänna fast en handduk eller ett tyg mellan dig och selen ifall du har ett barn som kräks ofta – det här gör att du slipper duschar som är minst sagt oväntade.

Position i bärselen

Det går ofta att bära barnet i selen på olika sätt – varför det finns olika inställningar för detta. När barnet sitter med höften framåtlutad samtidigt som den har knäna i samma höjd som höften kallas detta för grodposition. C-formad, alltså lätt böjd, är rätt position för barnets rygg. Med fritt hängande ben kan barnet sitta annars. Att bära barnet i det positioner som finns ges det olika möjligheter till av olika selar.

Andrahandsvärdet

När man inte längre har ett behov av en bärsele i bra skick går det oftast att sälja vidare den. Vad du har för modell och vilket skick den är i avgör hur mycket du får betalt. Ett mer välkänt märke ger dig förstås mer betalt. Några hundralappar är vanligtvis vad andrahandsvärdet på en bärsele kan uppgå till.

Tvättbarhet

Vi har enbart inkluderat bärselar i vårt test som går att tvätta i maskin. Vilket gradtal de går att tvätta i varierar dock kraftigt. Det kan vara en fördel att kunna tvätta på en högre temperatur ifall man vet med sig att man har ett barn som kräks mycket. För andrahandsvärdet är det förstås också viktigt att selen går att få helt ren.

Olika standarder

Det finns olika standarder för bärselar så som ASTM, JPMA, CPSIA och den europeiska standarden EN13209-2:2005. Målet med dessa är att se till att vissa säkerhetskrav uppfylls av produkterna, och detta först efter att de genomgått rigorösa säkerhetsprövningar.

Vi hoppas vårt test hjälper dig hitta den bästa bärselen för dina behov.

Vanliga frågor om bärselar

Vilken bärsele är bäst?

Vi anser Ergobaby Omni 360 vara den bästa bärselen på den svenska marknaden justn u. För föräldern är detta en bärsele som ger bra avlastning. Utan något spädbarnsinlägg är det möjligt att använda den direkt från födseln. Det finns 4 olika bärpositioner man kan nyttja i Omni 360 – man kan bära barnet vänd inåt och utåt på bröstet, samt på höften och ryggen. Selen har både inbyggt solskydd och förvaringsficka, dess maxvikt är 20 kg.

När kan man börja använda bärsele?

Vissa bärselar kan börja användas tidigt, andra inte. Från att barnet väger cirka 3 kg är de flesta bärselar godkända att börja använda – med andra ord direkt i samband med barnets födsel. Det gäller att vara varsam på barnets signaler och variera hur man bär och håller barnet som alltid. Under barnets första tid kan man behöva använda ett spädbarnsinlägg ifall bärselen men har kräver det.

Hur länge kan man bära en nyfödd i bärsele?

För hur länge ett barn kan sitta i en bärsele finns det egentligen inga restriktioner, ens när barnet är nyfött. Att man lyssnar till barnets signaler är det viktiga. Man kan bära barnet i bärselen så länge man orkar så länge barnet är nöjt. Man får kontrollera att selen är korrekt inställd för barnets storlek ifall det blir argt eller ledset – eller kanske ta en paus ifrån bärandet helt. Att barnet har fria luftvägar är också viktigt att alltid se till att de har.

När kan man vända barnet framåt i bärselen?

Det krävs att barnet är stark nog i nacken för att själv kunna hålla huvudet stabilt för att det ska kunna sitta framåtvänd i bärselen. När ett barn fått till den styrkan i nacken varierar beroende på hur gammalt barnet är. Före 5 månaders ålder rekommenderar de flesta tillverkare av bärselar att man inte vänder barnet framåt.

Hur länge kan man använda bärselen?

Under många år kan man använda de flesta bärselar. Två faktorer är vad som utgör hur länge detta faktiskt är möjligt. Maxvikten på bärselen är dels ena faktorn. Mindre bärselar, med en maxvikt på endast 10 kg kallas ofta för spädbarnsselar. 15-20 kg viktbelastning är dock vanligt att kunna ta. Höjden på bärpanelen är dels vad som påverkar användningstiden. Selen måste vara rymlig nog att balansera upp ett större barn mot ens kropp för att de ska sitta säkert.

Hur funkar en bärsele?

För att säkert och tryggt förankra ett barn mot en vuxens kropp kan man använda sig av en bärsele – ett bärdon av något slag. Det finns olika konstruktioner på olika typer av bärselar. Den mest populära och vanligt förekommande typen av bärsele utgörs av något slags höft- eller midjebälte, samt en bärpanel och axelremmar som är reglerbara – bärpanelen är den delen av bärselen som barnet omsluts av. För ett bekvämt bärande för föräldern bidrar bärselen till att fördela barnets vikt och balansera upp det.

Hur ammar man i bärselen?

Att amma går utmärkt i de flesta bärselar, men dels ens storlek på brösten och kroppsform bestämmer den bästa amningspositionen. Om man förlänger axelremmarna något och sedan spänner upp midjebältet och hasar ner det mot höften uppnår man det enklaste sättet att amma i bärselen. Barnet hamnar i en bättre höjd för att kunna amma då – lite lägre ned på kroppen. För att barnet ska komma åt bättre kan man även behöva vrida selen lite åt sidan ibland.

Vad ska man ha för bärsele till spädbarn?

Man måste välja en sele som är godkänd att använda direkt från födseln ifall man planerar på att bära sitt spädbarn i en bärsele. För att funka kräver en del bärselar ett spädbarnsinlägg – men långt ifrån alla. Vissa fungerar lika bra både för en nyfödd eller en större bebis tack vare att bärselar ofta kan anpassas efter barnets storlek. Att få till en bra bärposition i en bärsele som inte kräver ett spädbarnsinlägg upplever många som enklare och smidigare.