Bästa sulkyn 2023: 11 modeller i stort test

Innehållsförteckning

Har du ett lite större barn och är på jakt efter en sittvagn som är både bra och enkel? Som tur för dig har vi testat ett antal olika sulkys från kända tillverkare som Thule, Baby Jogger och Britax. För att en sittvagn ska kunna utses till bäst i test måste vagnens körkänsla vara utmärkt, den måste gå att fälla ihop kompakt väldigt lätt samtidigt som äldre barn måste kunna sitta bekvämt.

5 saker att tänka på innan du köper sulky

När barnet är gammalt nog att sitta framåtvänd är sulkyn sittvagnen man börjar använda. Sulkyn är en typ av barnvagn med en högre maxvikt som rymmer längre barn tack vare dess sittdel trots att själva vagnen är enklare. Som förälder är det viktigt att man kan köra vagnen bekvämt förutom att barnet sitter bekvämt i sulkyn förstås. Innan man gör sitt köp finns det därför en del saker som kan vara värda att tänka på:

Klicka här för att se listan

1. Sulky för stora barn

Vad som räknas som en sulky och inte är svårt att göra en avgränsning för. Men att alla sulkyvagnar är avsedda för äldre barn – det är en sak som är säker. Sulkyn är inte avsedd för nyfödda barn – så snart barnet klarar av att sitta i en framåtvänd sittdel kan man börja med sulky. För att kunna använda sulkyn även med en bebis finns det dock en del sittvagnar som man kan fästa en liggdel eller ett babyskydd på.

  • Sulky för stora barn: Större barn växlar ofta vagnsåkandet med att gå själva, speciellt i tre-, fyra- och femårs åldern där barn brukar vara mer rörliga. En sulky som barnet enkelt kan sätta sig i och klättra ur på egen hand är därför klokt att välja. Att köpa en sulky som har bygel kan vara smart då äldre barn sällan vill bli fastspända med sele – även ett grenband kan vara en god investering – alltså en tygrem mellan bygeln och sitsen.
  • Sulky för långa barn: Längden är också en viktig faktor, inte bara vilket ålder barnet har för när man behöver byta till en sittvagn som är mer rymlig. Ryggstödets höjd är viktigt att titta på, så det är högt nog att ge barnet bra stöd för huvud och nacke – i synnerhet för långa barn. Att barnet kan sitta i vagnen med suffletten utfälld utan att den slår i barnets huvud är också något som är viktigt varför man också behöver titta på avståndet mellan sufflett och sittyta.
  • Sulky med hög maxvikt: Givetvis är en högre viktkapacitet ett måste för att ett större barn ska kunna använda sulkyn. En maxvikt på minst 22 kg, vilket för övrigt är standard idag, är ett måste ifall en sittvagn ska fungera upp till 5-6 års åldern. Vill man använda vagnen tills dess att barnet klarar av att gå helt på egen hand får den gärna ha en maxvikt på upp till 25 kg.

2. En sulky som passar föräldrarna

Sulkyn bör inte bara väljas utifrån barnets behov, utan också föräldrarnas. En sulky som passar för långa föräldrar är något många önskar sig. Då är det främst två saker man måste tänka på. Dels att välja en sulky vars handtag är ställbart – så man vid behov kan justera handtaget utifrån den höjd som känns bekväm. Dels behöver man ha bra med utrymme för benen när man går varför man måste välja en sulky som ger just det. Det finns en typ av sulky som längre föräldrar fullkomligen hatar och det är paraplyvagnar – det gör att föräldrar som är längre ofta måste ta kortare kliv vilket är otroligt irriterande.

3. Ta med sig sulky på resa

Att kunna ta med sig vagnen på en resa är högt osannolikt ifall man väljer att köpa in en av de allra rymligaste sulkys som finns då de sällan är särskilt små. När de fälls ihop finns det dock sulkys som tar liten plats varför de även galant kan fungera som resevagn. Se till att ta reda på vagnens mått ihopfälld ifall du vill ta med den ombord på planet. Sulkyn måste vara kompakt nog för att tillåtas ombord på planet och ha en tillräckligt låg vikt för att fungera som handbagage. Generella regler kring handbagage kan du läsa mer om här borta: https://www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Flygresenar/Bagage/Matt-och-vikt-for-bagage/#:~:text=Enligt%20dagens%20IATA%2Dstandard%20(en,f%C3%B6r%20handbagagets%20m%C3%A5tt%20och%20vikt

4. Sulky för terräng och snö

Man bör välja en sulky som är konstruerad för att klara av terräng ifall man vill kunna köra sin sin sulky på grusväg, och även ha en framkomlighet som är god över is och genom snö på vintern. Sulkyns hjul är en stor del av vad det handlar om. Något av följande är mer än tacksamt att ha på en sulky som funkar bra i terräng:

  • Fasta hjul: Att välja en sulky med fasta hjul kan vara värt att fundera över ifall man inte vill köra fast på skogsstig med rötter eller i djup snö. Med fyra fasta hjul är framkomligheten ofta den bästa. När vagnen ska köras i stadsmiljö är en nackdel dock att fasta framhjul kan kännas klumpigt. Rörliga framhjul som kan låsas är idag mycket vanligt hos sulkyvagnar – låset är nämligen tänkt att användas just terrängkörning.
  • Lufthjul: För grus, terräng och snö är däck som är luftfyllda absolut bäst. En sulky med foamfyllda hjul, alltså skumhjul är vad man bör välja ifall man är oroad för punktering. Plasthjul, dubbla hjul och små hjul bör undvikas för terrängkörning – paraplyvagnar har ofta denna typen av hjul.

5. Bra funktioner hos sulkyn

Hjul som passar för underlag och en sittdel som är rymlig är oftast allt som krävs ifall barnet bara ska köras till förskolan i sulkyn. Vet man med sig att vagnen ska användas på fler sätt finns det dock fler funktioner att överväga.

  • Liggläge: Man börja en sulky som har liggläge eller i varje fall ett viloläge som är hyfsat tillbakalutat ifall barnet även ska sova i vagnen. Testa gärna vagnen med barnet innan du köper då ett barn som ryms bra i sittläge kan vara för lång för liggläge. Att välja en modell som har ställbart fotstöd kan också vara till stor fördel för att barnet ska sova bekvämt i sulkyn.
  • Vändbar sittdel: Det finns en fast framåtvänd sittdel på sulkyn. Det finns ett bra utbud av vändbara sittvagnar ifall man är på jakt efter en vagn som är smidig och liten med vändbar sittdel. En framåtvänd sulky har dock en högre maxvikt och längre användningstid i jämförelse med en vändbar sittvagn.
  • Lång sufflett: Att välja en vagn med en lång sufflett är en god idé ifall sulkyn ska tas med på resor eller användas främst på sommaren. Suffletten bör vara förlängningsbar för att kunna skugga barnet bra i vagnen – eller, för att ge barnet extra skydd när det ska sova i sulkyn, en solkeps som är utfällbar.

Sulky bäst i test 2023: 11 modeller i stort test

1. Thule Spring

Det här är barnvagnen vi utsett till bästa sulkyn 2023 och nedan följer en förklaring till varför.

Thule Spring är en sulky som är lätt att köra, har en sittdel som är ombonad och även blir oerhört kompakt väl hopfälld.

Maxvikt: 22 kg Vikt på vagnen: 9,5 kg Storlek hopfälld (Längd): 76 cm Storlek hopfälld (Bredd): 45 cm Storlek hopfälld (Höjd): 32 cm Typ av hjul: Punkteringsfria skumhjul Framhjul: Swivel Ryggstöd: Steglöst ställbart, viloläge

Thule Spring har ett robust format som ändå känns smidigt. För större barn är det här en perfekt sittvagn. Den är i stort sett tänkt att användas fram tills dess att man inte behöver använda en barnvagn mer.

Sittdelen på Thule Spring är fast framåtvänd.

Thule Spring rekommenderas börja användas först från 6 månaders ålder. Detta då man inte kan köpa till någon liggdel som hos så många andra barnvagnar.

Har du ett babyskydd du vill fästa på Thule Spring är det dock möjligt – för att göra det behöver du köpa till adaptrar och fästa det på chassit.

22 kg är maxvikten på Thule Spring. Rymlig skulle vi definitivt beskriva sittdelen som.

Ett barn som är normallångt kan definitivt åka bekvämt i Thule Spring fram till omkring 5 års ålder.

Du kan steglöst ställa in ryggstödet med remmar – du kan även fälla ned ryggstödet till ett plant viloläge som tyvärr är ej helt plant.

Thule Spring har en klädsel som är rejält stoppad. Till skillnad från snarlika sittvagnar känns den här mer ombonad än andra.

Selen på Thule Spring har dess karaktäristiska vadderingar på alla remmar. Du kan ta isär selen i 5 separata remmar vid behov – något som underlättar oerhört ifall Spring är tänkt användas med en åkpåse eller sittdyna.

Suffletten skyddar väl – och släpper in en del luft

Med hjälp av en dragkedja öppnar du enkelt upp suffletten på Thule Spring. Du kan då förlänga den ett extra steg i en vinkel vi hade beskrivit som brant nedåtlutande – något som ger ett solskydd vi skulle beskriva som väldigt bra.

Det finns en stor, kombinerad titt- och vädringslucka i suffletten. Väl nedfällt till ett viloläge kan du öppna upp en rejäl vädringslucka med meshnät i bakstycket.

Thule Spring har ett teleskophandtag du kan ställa in i olika höjdlägen. För både längre och kortare föräldrar tycker vi denna barnvagn fungerar väldigt bra.

Varukorgen är inte alls svår att komma åt och dessutom väldigt rymlig.

Thule Spring har en körkänsla som är väldigt bra. Vagnen styrs lätt och med endast en hand manövrerar du den enkelt.

Framhjulet går att låsa i ett fast läge trots att det är snurrbart.

Thule Spring har tre hjul som är punkteringsfria och fyllda med skum. Hjulen är tåliga och kan enkelt ta sig fram på både gräsmatta och grusväg.

Trots den inbyggda fjädringen känner vi att Thule Spring lätt blir studsig på underlag som är gropigt. Det här är en vagn som bäst rullar på mer släta ytor, helt klart. Den är i stort sett menad för en stadsmiljö – det är då den glider fram smidigt och tyst.

Blir oväntat liten som hopfälld men är ändå rymlig

Det finns en del funktioner som sticker ut med Thule Spring – framför allt dess ihopfällning. Du fäller lätt Thule Spring med en hand tack vare ett handtag under sitsen.

Inte blir vagnen kortare och lägre då – smalare blir den dessutom på bredden.

Tack vare en slags 3D-ihopfällning går vagnen från att vara 60 cm till 45 cm.

Självklart kan du förvänta dig att förvara Thule Spring stående med handtaget i rätt läge.

Ett stort plus med Thule Spring är alla roliga tillbehör som går att köpa till.

Denna barnvagn andas kvalitet i vårt tycke. Även om vi gärna hade sett ett fotstöd som var ställbart – med tanke på att många likvärdiga vagnar redan har funktionen – så är det här en bra barnvagn ändå.

Sammantaget är det här en barnvagn med en smidig körkänsla, en grym komfort och en hopfällning som är oerhört praktisk. Det här är för många föräldrar precis sulkyn man letat efter.

Fördelar med Thule Spring

  • Lätt att köra
  • Vagnen kompakt väl hopfälld
  • Sittdelen är ombonad
  • Suffletten är lång
Läs också:  Bugaboo Butterfly – en ultrakompakt sittvagn som är enkel att bygga

Nackdelar med Thule Spring

  • Fotstöd som är ställbart saknas
  • Liggläget är ej fullt plant

Bästa pris hos:

2. Baby Jogger City Mini GT 2.1

Det här är en rejäl sittvagn vi många gånger nämnt på Barnhubben tidigare. Inte bara är den rymlig – körkänslan är skön, hjulen tåliga och hopfällningen kompakt.

Maxvikt: 22 kg Vikt på vagnen: 9,5 kg Storlek hopfälld (Längd): 79 cm Storlek hopfälld (Bredd): 64,5 cm Storlek hopfälld (Höjd): 25 cm Typ av hjul: Punkteringsfria skumhjul Framhjul: Swivel Ryggstöd: Steglöst ställbart, fullt liggläge

Det finns inte mycket som skiljer Baby Jogger City Mini GT 2.1 från Baby Jogger City Mini GT 2.

Designen är numera uppdaterad och känns allt mer lyxig. Tygerna är även mer bekväma.

Suffletten har även den fått några förbättringar – nu är den fixerad stabilt i ett höjdläge. Tidigare kunde man nämligen justera den mellan 2 olika lägen.

Baby Jogger City Mini GT 2.1 är en sittvagn med en sittdel som är fast framåtvänd. Den har tre hjul som är punkteringsfria och rejäla nog att klara många olika typer av underlag – bland annat gräsmatta, grusväg och snö.

Sittdelen är mycket rymlig – plant liggläge likaså

Vagnen har en mycket skön körkänsla. Fjädringen gör att Baby Jogger City Mini GT 2.1 känns mjuk att både köra och styra.

Baby Jogger City Mini GT 2.1 är utrustat med ett knäledshandtag vilket gör vagnen bekväm nog för föräldrar att köra även om de har olika längd.

Sittdelen är dessutom godkänt rymlig i vårt tycke. Även barn i 4-5 års åldern får plats utan bekymmer.

Du justerar enkelt selen på Baby Jogger City Mini GT 2.1 i höjd och längd – denna tar du isär i 5 separata selremmar.

Du kan ställa in ryggstödet i olika lägen – från ett lätt sittläge som är tillbakalutat till ett liggläge som är helt plant.

Vagnens bakstycke kan rullas upp när ryggstödet är i liggläge ifall det blir varmt exempelvis under sommaren. Under bakstycket hittar du ett meshnät – det bidrar till ventilation under färd.

Suffletter skuggar bra och är lång. Den har även en tittlucka skapad i klarplast – den har i sin tur ett lock, det hålls med hjälp av ett tyst magnetlås på plats.

Ställbart fotstöd ger bra komfort för barnet

Baby Jogger City Mini GT 2.1 har ett fotstöd vilket innebär att benen hos ett sovande barn inte behöver bli hängande. Du reglerar fotstödet relativt enkelt – däremot krävs det en del styrka för att trycka den på plats i sitt fäste.

Varukorgen på Baby Jogger City Mini GT 2.1 är rymlig – och du kommer åt den enkelt från alla olika håll.

Det är väldigt lätt att fälla ihop Baby Jogger City Mini GT 2.1. Du hittar 2 remmar mitt i sittdelen – de är märkta tydligt med siffrorna 1 och 2 för i vilken ordning du ska dra i dem.

Lyfter du i 2:a remmen viker vagnen ihop sig till ett platt paket (på mitten).

Det är enkelt att lasta in Baby Jogger City Mini GT 2.1 i bilen då.

Bred sittvagn som är rejäl

Den enskilt största nackdelen med Baby Jogger City Mini GT 2.1 är dess bredd – 65 cm. Det är relativt brett.

Klickar du loss hjulen blir vagnen ännu mindre som hopfälld.

I övrigt är denna barnvagn tveklöst en fullträff – och något som visar på hur GT kan komma att fortsätta vara populär bland föräldrar framöver.

Fördelar med Baby Jogger City Mini GT 2.1

  • Sittdelen är rymlig
  • Körkänslan är härlig
  • Fotstödet är ställbart
  • Suffletten är lång
  • Varukorgen är stor

Nackdelar med Baby Jogger City Mini GT 2.1

  • Över bakhjulen är vagnen bred

Bästa pris hos:

3. Britax B-Agile M

Det här är en sittvagn med ett ställbart fotstöd, en rymlig varukorg och ett grymt liggläge.

Maxvikt: 22 kg Vikt på vagnen: 10 kg Storlek hopfälld (Längd): 69 cm Storlek hopfälld (Bredd): 55,5 cm Storlek hopfälld (Höjd): 36 cm Typ av hjul: Punkteringsfria EVA-hjul Framhjul: Swivel Ryggstöd: Ställbart, fullt liggläge

Med en maxvikt på 22 kg är Britax B-Agile M ytterligare en sittvagn vars sittdel är fast framåtvänd.

Britax B-Agile M har en sittyta vars storlek är normal – en 3 eller 4-åring bör med enkelhet få plats.

Du vinklas enkelt ryggstödet mellan fasta lägen till ett liggläge som är fullt plant.

Med endast 2 klick kan du ta isär selen i 5 separata remmar. Axelremmarna på selen justerar du enkelt i höjd genom att dra upp eller ned dessa längs med ryggstödet.

Det fulla liggläget hos ryggstödet kombinerat med fotstödet som är fällbart – som för övrigt kan justerat mellan ett nedfällt och ett vågrätt läge – är något som gör det här till en bra vagn för barn att sova i.

Denna sulkyn känns ombonad i allmänhet – det är dessutom enkelt att torka av klädseln utan att kännas hård.

Suffletten är bra – skugger i liggläget också

Många sulkys har dessvärre suffletter som har många brister – men Britax B-Agile M är definitivt ett undantag. Tillverkaren vet vad den gör.

Suffletten på Britax B-Agile M är helt klart godkänd – det finns en solskärm som är utvikbar på den. Du kan dessutom förlänga suffletten vid behov – du behöver bara öppna upp dragkedjan som löper tvärsöver.

Solskyddet blir riktigt, riktigt bra då – även när du justerat ryggstödet ned ett fullt plant liggläge för barnet.

Det finns egentligen bara 2 stora nackdelar med Britax B-Agile M.

Hjulen är förstås den första. Dess EVA-hjul som är punkteringsfria har dessvärre ett yttre lager som inte är särskilt slitstarkt. Med stor sannolikhet fastnar därmed sten och grus i däcken med jämna mellanrum oavsett vad du gör.

Visserligen är inte detta något som påverkar vagnens funktion nämnvärt, däremot får det hjulen att ge ifrån sig ett skramlande ljud när den körs på släta golv.

Utöver detta ser det oerhört fult och tråkigt ut då stenarna lämnar små hål när de petats ur.

Prisvärd sulky

Den andra nackdelen med Britax B-Agile M är att handtaget inte är ställbart. Vinkeln och höjden på handtaget är dessutom inte helt optimal för att hävkraften man ska få till är bra.

Ska du ta dig över högre trottoarkanter innebär det att du får ta i en del – i synnerhet ifall ett tyngre barn sitter i sittdelen.

Utöver detta är vi nöjda med körkänslan – den är bra. Detta är inte en sulky för terrängkörning i någon form – däremot kan du naturligtvis fortsätta med promenader i stadsmiljö och på grusväg. Det fungerar utmärkt.

Du kommer lätt åt varukorgen – den rymmer väldigt mycket packning.

Fotbromsen på Britax B-Agile M hittar du vid höger bakhjul.

Det sitter dessutom en knapp man ska trycka in och upp för att fälla upp vagnen på samma sida av chassit. I sittytan hittar du sedan en rem du lyfter med mycket styrka. När du gjort det kommer barnvagnen att börja vika sig på mitten – något som gör att chassit blir låst automatiskt.

Du lyfter enkelt in vagnen i bilen efter det – och den ryms förstås även i mindre bagageutrymmen. Detta är en oerhört prisvärd sulky relativt sett till allt man får.

Fördelar med Britax B-Agile M

  • Prisvärd
  • Liggläget är bra
  • Fotstödet är ställbart
  • Varukorgen är rymlig

Nackdelar med Britax B-Agile M

  • Grus fastnar lätt i hjulen
  • Svår att häva över höga trottoarkanter

Bästa pris hos:

4. Britax B-Agile R

Det här är en sittvagn med en lång sufflett, ett grymt liggläge och en hopfällning vi skulle beskriva som smidig.

Maxvikt: 22 kg Vikt på vagnen: 10,5 kg Storlek hopfälld (Längd): 69 cm Storlek hopfälld (Bredd): 56 cm Storlek hopfälld (Höjd): 36 cm Typ av hjul: Punkteringsfria skumhjul Framhjul: Swivel Ryggstöd: Steglöst ställbart, liggläge

Britax har redan ett brett utbud av sulkys – med Britax B-Agile R utökar man det ytterligare.

Det finns redan snarlika varianter av B-Agile i Britax sortiment ifall namnet låter bekant.

Just den här sittvagnen – Britax B-Agile R – skulle vi bäst beskriva som en mer lyxig version av B-Agile M.

Det finns 3 stora skillnader mellan de 2 modellerna. Designen är mer påkostad på Britax B-Agile R – nu hittar du konstläder på bygel och handtag samt en swing away-bygel och förbättrade hjul.

Sittdelen har ett plant liggläge och fotstödet är ställbart

Britax B-Agile R har fyra hjul och är fast framåtvänd. Framhjulen kan låsas i ett fast läge men är snurrbara.

Gummidäcken på vagnen är fyllda med skum – något som gör dem slittåliga och att vagnen enkelt kan köras på grusväg utan att grus och sten fastnar i däcken.

Vi tycker vagnen är lätt att styra och att den rullar bra.

Du kan dessvärre inte justera handtaget på Britax B-Agile R i höjd – det är normalhögt, dock är vinkeln ej optimal varför man får till en hävstångseffekt som är underkänd.

Som nämnt ovan – ska man ta sig över en hög trottoarkant får man ofta hjälpa till med foten och det blir jobbigt i längden.

På bredden är sittdelen rymlig. Sittdelen har ett ryggstöd högt nog för att en 5-åring bekvämt ska kunna sitta i den.

22 kg är maxvikten i sittdelen. Varukorgen har i sin tur en maxvikt på 4 kg.

Vid köp av Britax B-Agile R följer det med ett regnskydd och mugghållare – mugghållaren har ett fäste på handtaget du behöver klicka fast den i.

Det finns 3 fasta lägen för ryggstödet – du hittar dessutom ett fult liggläge hos vagnen.

Kombinera detta med att fotstödet kan vinklas och sovytan du kan få till är mycket bra och plan.

Du fäller ihop denna sulky med en hand

Det är enkelt att komma åt varukorgen bakifrån. Du kan packa ned allt viktigt i varukorgen tack vare dess storlek.

Suffletten på Britax B-Agile R är grym – den öppnar du enkelt upp med en dragkedja och då kan du förlänga den med ytterligare ett steg.

Det finns en tittlucka i meshnät ovanpå suffletten – sover ett barn kan den komma till stor användning.

Sittdelen har en sele som är lätt att justera i längd men också i höjd på ryggstödet. Du kan separera selremmarna varför en åkpåse eller sittdyna snabbt kan sättas in.

Ett stort plus för dig som behöver packa in Britax B-Agile R i bilen är faktumet att hopfällningen går att sköta med ett enhandsgrepp.

Du behöver först trycka upp och in en knapp som du hittar på sidan av vagnen – då har du låst upp chassit inifrån. Lyfter du sedan på klädseln i sittytan exponeras en hopfällningsrem – det är denna du ska dra i för att Britax B-Agile R ska vika ihop sig på mitten till ett platt paket.

Chassit låser sig automatiskt vid hopfällning. Ibland händer det att den av någon anledning fastnar halvvägs vid hopfällning varför vi tipsar om att du först vinklar bak ryggstödet till ett viloläge först – då får du väldigt få bekymmer.

Är du på jakt efter en sittvagn som inte bara är lättanvänd men även funktionell så är Britax B-Agile R ett bra val. En sulky som enkelt används både i sin vardag men även fungerar väl för resor.

Om du undrar vilken vagn som är bäst av Britax B-Agile M och Britax B-Agile R är vårt svar simpelt: har du råd med Britax B-Agile R bör du välja den.

Fördelar med Britax B-Agile R

  • Liggläget är bra
  • Suffletten är förlängningsbar
  • Hopfällningen är enkel
  • Fotstödet är ställbart

Nackdelar med Britax B-Agile R

  • Handtaget är inte ställbart
  • Svår att häva över trottoarkanter stundtals

Bästa pris hos:

5. Nordic Crown Spin

Det här är en sulky med mycket utrymme, en lång sufflett, en fjädring som är bra samt hjul som är både tåliga och svängbara.

Maxvikt: 23 kg Vikt på vagnen: 11 kg Storlek hopfälld (Längd): 86 cm Storlek hopfälld (Bredd): 53 cm Storlek hopfälld (Höjd): 35 cm Typ av hjul: Punkteringsfria PU-hjul Framhjul: Swivel Ryggstöd: 3 lägen, lutat liggläge

Britax köpte upp BRIO en gång i tiden – i samband med detta upphörde tillverkningen av sulkys många nog känner igen – Sitty, Race och Spin. Dessa barnvagnar har nu återuppstått flera år senare tack vare ett nytt svenskt varumärke på marknaden vid namn Nordic Crown.

Vagnen Spin har naturligtvis fått mängder med uppdateringar som behövts och i stort sett alla avseenden är detta en vagn som är bättre än tidigare.

Sittdelen på Nordic Crown Spin är väldigt rymlig – kombinerat med vagnens höga maxvikt kommer du kunna använda vagnen väldigt länge.

En 3-åring som är normalstor sitter inte bara bekvämt – utan bekvämt med marginaler för att växa ytterligare om så behövs.

Klädseln känns varken plastig eller obekväm för barnet att sitta på trots att den är tålig och enkel att hålla ren.

Du vinklar enkel fotstödet till två olika lägen – ett läge som är vågrätt och ett som är nedfällt.

Bygeln är högt placerad men fast. Den lämnar en del plats för barnets ben.

Det ställbara teleskophandtaget är oerhört bekvämt för föräldern som kör – du kan även dra detta högt upp vid behov.

Klassisk sulky som blivit modern

Det finns en rejäl solsufflett på Nordic Crown Spin – den har dessutom en tittlucka av meshnät. Locket på tittluckan förblir stängd tack vare kardborre – tyvärr låter det väldigt mycket när man försöker sig på att öppna luckan.

Du kan rulla ihop och fästa undan locket för bättre luftinflöde under varma dagar. Utöver detta kan du öppna upp suffletten i framkant – du kan då dra ut en rejäl solkeps.

Barnet är väl skyddat även i liggläget när suffletten är fullt utfälld.

Du justerar ryggstödet genom att dra det lite uppåt – sedan är det bara att vinkla till rätt läge.

Det finns 3 lägen på ryggstödet – ett upprätt sittläge, ett viloläge, och ett liggläge som är något lutat.

Läs också:  Bugaboo Fox 3 - en robust barnvagn av den högre kalibern

Nordic Crown Spin har en körkomfort som är väldigt god. Fjädringen chassit blivit utrustat med är fint – vi känner tydligt hur denna vagn gungar betydligt bättre än många andra vagnar.

På plant underlag gör sig denna vagn bäst – den löser dock även ojämnheter.

Vagnen kommer utrustad med PU-hjul – något som är ett plus då stenar inte får för sig att lätt fastna.

Det går att låsa framhjulen även på denna vagn, även om de är svängbara.

Varukorgen rymmer det viktigaste och är normalstor.

När vagnen fälls ihop låser sig chassit per automatik.

Nordic Crown Spin blir väldigt platt men tyvärr ganska lång som hopfälld.

Om du tycker om barnvagnar i form av sulkys kommer du definitivt att gilla Nordic Crown Spin. Den har i stort sett alla funktioner en modern och bra sulky bör ha.

Fördelar med Nordic Crown Spin

  • Körkänslan är bra
  • Sittdelen är bekväm och rymlig
  • Suffletten är lång

Nackdelar med Nordic Crown Spin

  • Väl hopfälld blir den lång

Bästa pris hos:

6. Crescent Nordic XT

Det här är en sulky som bäst passar för familjen som vill köra större barn i terräng. Den är rejäl och har dessutom en lång sufflett.

Maxvikt: 30 kg Vikt på vagnen: 13 kg Storlek hopfälld (Längd): 100 cm Storlek hopfälld (Bredd): 53 cm Storlek hopfälld (Höjd): 47 cm Typ av hjul: Lufthjul Framhjul: Swivel Ryggstöd: Tre lägen, viloläge

Crescent Nordic XT är på många sätt en klassisk sulky – med andra ord en sorts barnvagn som blir allt mer sällsynt ju mer åren går. Sannolikt för att en hopfällning som känns kompakt är den främsta funktionen som prioriteras hos barnvagnar numera.

För vissa småbarnsfamiljer väger andra funktioner tyngre varför en sulky inte alltid måste bli pytteliten.

Suffletten går att förlänga och vädra bra

Crescent har släppt många sulkymodeller tidigare och har gjort ett bra jobb med att skapa vad som kommit att bli Crescent Nordic XT.

XT står för extended i produktnamnet – något som hänvisar till att suffletten på barnvagnen kan förlängas.

Detta är inte särskilt konstigt – solskyddet vagnen har är optimalt och går verkligen inte att klaga på.

Utan förlängningen öppen som fullt utfälld är suffletten bra nog att skugga ett barns överkropp utan bekymmer.

Den tvärlöpande dragkedjan kan öppnas upp – görs det blir suffletten bokstavligen talat lång nog att nå ända fram till bygeln. Meshnät är vad den förlängda delen av suffletten utgörs av.

Det räcker dock med att ha suffletten i det korta läget när man kör vagnen direkt i solsken. Den öppna förlängningen innebär dessutom att ventilationen förbättras i sittdelen.

Höga maxvikten ger vagnen en lång användningstid

Det finns ett ryggstöd som kan justeras mellan 3 olika lägen på sittdelen.

Liggläget är inte helt plant tyvärr, men sittläget helt upprätt. Viloläget är snarare djupt och bra.

Fotstödet på Crescent Nordic XT är ställbart. Fotstödet kombinerat med det djupa viloläget skapar en oerhört bekväm sitt- och sovplats för barnet.

Klädseln är inte bara mjuk – den är lätt att torka av också.

Det här är en rymlig sittvagn, helt enkelt. Ett barn som är 4 år gammalt ryms i vagnen utan några bekymmer. Som nämnt ovan är det vagnens maxvikt som bidrar till att användningstiden på sulkyn blir så lång.

Snö och grus är inga problem för denna sulky

Då det är 4 lufthjul man har på Crescent Nordic XT kräver det självfallet att man pumpar dem med jämna mellanrum. Även om det är lite tråkigt får man mycket tillbaka.

Framkomligheten är god hos Crescent Nordic XT. Den fixar de flesta underlag – oavsett om det gäller ojämn gräsmatta, grov grusväg eller snötäckta trottoarer.

Det finns en lättåtkomlig fotbroms mellan bakhjulen – varukorgen på Crescent Nordic XT är dessutom rymlig.

Det är inte alls svårt att fälla ihop Crescent Nordic XT. Även om den som hopfälld fortfarande är ganska stor i vårt tycke ryms den lätt i bagageutrymmet på en vanlig kombibil.

Om storleken spelar stor roll för er familj är detta fel vagn – det är en sak som är säker.

Är du däremot på jakt efter en sulky med en rymlig sittdel, en maxvikt som är hög och hjul som är rejäla? Då är detta sulkyn för dig.

Fördelar med Crescent Nordic XT

  • Hjulen är rejäla
  • Maxvikten är hög
  • Sittdelen är rymlig
  • Suffletten är mycket lång

Nackdelar med Crescent Nordic XT

  • Som hopfälld är den ganska stor

7. Baby Jogger City Elite 2

Den här sulkyn fixar all terräng, är lätt att köra, stabil och har en användningstid som är väldigt, väldigt lång.

Maxvikt: 34 kg Vikt på vagnen: 11,5 kg Storlek hopfälld (Längd): 80 cm Storlek hopfälld (Bredd): 68 cm Storlek hopfälld (Höjd): 34 cm Typ av hjul: Punkteringsfria skumhjul Framhjul: Swivel Ryggstöd: Steglöst ställbart, fullt liggläge

När körkänslan går före allt och storleken inte spelar någon roll kan mycket väl Baby Jogger City Elite 2 vara rätt sulky för din familj.

Vagnen är 68 cm bred över bakdäcken ska sägas – något som är ovanligt för en sulky. Dock är detta något vagnen väger upp för med ett antal olika fördelar.

Sittdelen på Baby Jogger City Elite 2 är mycket rymlig och fast framåtvänd, hög maxvikt har den också.

En 6-åring som är normalstor åker bekvämt i Baby Jogger City Elite 2 varför dess användningstid är väldigt lång – det är inte något du behöver oroa dig för.

Liggläget är bra – och suffletten oerhört lång

Du kan ställa in ryggstödet steglöst med remmar – det sänks även ned till ett plant liggläge vid behov. Det finns numera ett fotstöd som är ställbart på Baby Jogger City Elite 2.

Du fäller enkelt upp fotstödet trycker fast det i ett fäste.

Det är en lösning som är fungerande och enkel. När du vill ta loss ställningen ur dess fäste igen är detta tyvärr något som är lite svårare – du får nämligen ta i en del.

Sovkomforten i Baby Jogger City Elite 2 blir väldigt bra av att fotstödet kan fällas upp dock.

Suffletten på Baby Jogger City Elite 2 är lång – den skyddar barnet väl både mot sol och vind.

På båda sidor av suffletten finns vädringsluckor som går att öppna – tysta magnetfästen bidrar till att hålla dessa på plats.

Det finns också en tittlucka i klarplast mitt uppepå suffletten – den har i sin tur en lucka med magneter.

Du kan bättra på ventilationen ytterligare i vagnen en sommardag vid behov. Fäller du ned ryggstödet till ett liggläge är det sedan enkelt att rulla undan dess bakstycke varför ett lager meshnät blottas därunder.

Detta är något som gör att luft kan blåsa igenom vagnen och svalka barnet.

Hopfällningen är snabb – vagnen blir platt då

Du fäster en åkpåse lättare och väljer hur du vill knäppa fast ditt barn tack vare att selen kan delas i 5 olika delar.

Sittläget på Baby Jogger City Elite 2 är något tillbakalutat – ryggplattan kan dock tryckas fram en extra bit vid behov.

Knäledshandtaget på vagnen är ställbart – och kan dessutom vinklas i ett antal olika lägen.

Baby Jogger City Elite 2 har en stor varukorg som du lätt når för att packa både bakifrån och från sidorna lika lätt.

Även den här vagnen har en enkel och snabb hopfällning – likt alla sittvagnar från Baby Jogger. Det finns 2 remmar mitt i sittytan – båda märkta med varsin siffra (1 och 2).

För att vika vagnen på mitten – lyft först på rem 1 och lyft sedan upp vagnen i rem 2. Väl hopfälld låser sig chassit automatiskt – platt och kompakt blir vagnen då.

Något som bara tar några sekunder och förbättrar hopfällningen avsevärt är att bakhjulen också kan klickas av – då blir Baby Jogger City Elite 2 endast 53 cm bred.

Terräng och snö inga problem för denna sulky

Du styr enkelt denna sulky tack vare dess körkänsla som är fantastisk. Fjädringen är dessutom grym och vagnen rullar precis som den ska.

Vagnens bredd gör den oerhört stabil.

Vill du köra Baby Jogger City Elite 2 på grusväg, i skogen, på traktorstig eller i djup snö så sköter de tre hjulen – som för övrigt är punkteringsfria – detta galant.

Den rymliga sittdelen och dess fulla liggläge kombinerat med den höga maxvikten och fotstödet som är ställbart gör hur vi känner att Baby Jogger City Elite 2 är en sittvagn som fungerar lika optimalt för ett barn vid 1 års ålder och ett barn vid 5 års ålder.

För den som bor trångt eller i stadsmiljö är det här inte rätt vagn. Planerar man på blandad körning och terräng är Baby Jogger City Elite 2 ett fantastiskt val.

Fördelar med Baby Jogger City Elite 2

  • Körkänslan är fantastisk
  • Klarar av alla terränger
  • Fälls ihop enkelt
  • Användningstiden är lång

Nackdelar med Baby Jogger City Elite 2

  • Vagnen är bred
  • Fotstödet är svårt att lossa
  • Sittläget är något tillbakalutat

Bästa pris hos:

8. Baby Jogger City Mini 2 4W

Den här sittvagnen är både stabil och rymlig. Liggläget är dessutom bra, fotstödet ställbart och hopfällningen smidig.

Maxvikt: 28 kg Vikt på vagnen: 10 kg Storlek hopfälld (Längd): 75 cm Storlek hopfälld (Bredd): 53,5 cm Storlek hopfälld (Höjd): 25 cm Typ av hjul: Punkteringsfria Framhjul: Swivel Ryggstöd: Steglöst ställbart, fullt liggläge

Känner du igen namnet på denna barnvagn är det inte konstigt. Det här är nämligen syskonmodellen till Baby Jogger City Mini 2 – 4W är den enda skillnaden i beteckningen.

Baby Jogger City Mini 2 har nämligen endast 3 hjul och Baby Jogger City Mini 2 4W har 4 som du kanske kunde gissat dig fram till.

Det finns många fördelar med att ha 4 hjul istället för 2 – framför allt hur pass mer stabil vagnen blir sidledes.

Både vad gäller när barnet ska gå i och ur vagnen men körningen också. Naturligtvis är Baby Jogger City Mini 2 4W något tyngre då den har 1 hjul mer än sin föregångare.

Sulkyn är stabil – och sitsen är rymlig

Sittdelen på Baby Jogger City Mini 2 4W är väl tilltagen och fast framåtvänd. Den rymmer större barn utan bekymmer.

Vinteroveraller som är tjocka är inga problem för denna vagn, barnen får plats ändå. Det finns både ett bredd och ett djup i själva sittytan – ryggstödet i sin tur har bra med höjd.

Det ligger dubbla sufflettfästen monterat på vagnen vilket långa barn ofta är tacksamma för. Suffletten kan därmed höjas och sänkas mellan 2 lägen.

Solskyddet suffletten ger när den är fullt utfälld är bra. Utöver detta är den utrustad med 2 stora tittluckor med lock.

Det finns ett ryggstöd som är steglöst ställbart – det kan du även fälla ned till ett plant liggläge vid behov.

Jämfört med dess föregångare Baby Jogger City Mini 4W är denna utrustad med ett fotstöd som är inbyggt och ställbart.

Det finns ett stativ i metall ifall du lyfter det nedfällda fotstödet.

Fäll ut det och kläm på plats ett fäste på vagnen.

Ibland kan det kännas bökigt att få till och kräver en del styrka. Dock fungerar fotstödet utmärkt väl uppe känner vi – dessutom sovytan Baby Jogger City Mini 2 4W erbjuder god.

Hopfällningen smidig – handtaget fast

Det finns ett fast handtag på vagnen som varken kan vinklas eller på annat sätt justeras i höjd varför det är oerhört viktigt att vagnen provkörs innan och att man verkligen är bekväm med höjden på dess handtag.

Fotbromsen på Baby Jogger City Mini 2 4W hittar du mitt på bakaxeln – du kommer lätt åt den med foten. Varukorgen är lättåtkomlig även den.

Du kommer känna igen ihopfällningen – den är klassik hos Baby Jogger. Det blir genuint inte mycket lättare än så här att fälla ihop en vagn.

Drar man i remmarna med siffrorna 1 och 2 på viker man enkelt vagnen på mitten. Chassit låser även ihop sig samtidigt.

Stadsmiljö eller lite grusväg är optimalt för körkänslan.

Baby Jogger City Mini 2 4W är sammantaget är smidig, stabil och väldigt praktiskt sittvagn.

Fördelar med Baby Jogger City Mini 2 4W

  • Sittdelen är rymlig
  • Liggläget är bra
  • Maxvikten är hög
  • Tålig och stabil

Nackdelar med Baby Jogger City Mini 2 4W

  • Handtaget är fast
  • Fotstödet trögt att trycka fast ibland

Bästa pris hos:

9. Baby Jogger City Mini 2

Den här sulkyn har en rymlig sittdel, ett fotstöd som är ställbart, en hög maxvikt och är dessutom väldigt praktisk.

Maxvikt: 28 kg Vikt på vagnen: 9,5 kg Storlek hopfälld (Längd): 77 cm Storlek hopfälld (Bredd): 53 cm Storlek hopfälld (Höjd): 20 cm Typ av hjul: Punkteringsfria Framhjul: Swivel Ryggstöd: Steglöst ställbart, fullt liggläge

Denna sittvagn är fast framåtvänd – dess maxvikt är hög, sittytan rymlig och ihopfällningen är väldigt kompakt.

Baby Jogger är kända för att kombinera ovanstående 3 egenskaper väldigt bra.

City Mini är en klassisk trehjuling av Baby Jogger – nu har uppdateringarna även nått denna.

Nu är bland annat designen ny och du hittar dessutom ett fotstöd på den som är ställbart.

Sulky som är bäst lämpad i stadsmiljö

Tre hjul är vad barnvagnen Baby Jogger City Mini 2 har. Framhjulet – som är svängbart – är ett så kallat dubbelhjul.

Vagnen rullar väldigt lätt men har dubbelhjul varför du gör bäst att köra den på plant underlag snarare än terräng och snö.

Baby Jogger City Mini 2 är helt klart godkänd att köra i stadsmiljö. Den rullar då lätt och ett enhandsgrepp är allt som krävs för att svänga.

Handtaget på vagnen är fast – och är inte möjligt att justera i höjd – något många föräldrar upplever som problematiskt oavsett om de är korta eller långa.

Både på längden och bredden är sittdelen rymlig. Upp till i alla fall 4-5 års ålder sitter barnen bra i Baby Jogger City Mini 2.

Selen är inte svår att använda – spännet på den är enkel att använda och remmarna tas lätt isär ifall en åkpåse behöver sättas fast eller bara barnets höft behöver spännas fast.

Läs också:  Baby Jogger City Tour 2 - en liten, smidig barnvagn av hög kvalité

Du kan steglöst vinkla ryggstödet ned till ett plant liggläge på Baby Jogger City Mini 2. Tack vare att vagnen numera har ett fotstöd som är ställbart är ytan barnet kan sova på i vagnen grym.

Du kan lyfta fotstödet – på undersidan finns ett ställ du fäller ut och trycker fast. Lösningen är rätt analog – men den duger.

Prisvärd sittvagn som är praktisk

Baby Jogger City Mini 2 har en sufflett som är både lång och stor. 2 stora tittluckor finns på den, och sufflettfästen finns dessutom i 2 olika höjdlägen.

Det här gör att du kan höja suffletten i takt med att barnet växer. Vi har inget att klaga på vad gäller användningstiden på Baby Jogger City Mini 2.

I vardagen är Baby Jogger City Mini 2 en vagn som är oerhört praktisk och uppskattad av föräldrar.

Du kommer enkelt åt varukorgen – den är dessutom väldigt rymlig.

Du fäller ihop vagnen lika lätt som det går snabbt.

Det finns 2 hopfällningsremmar mitt i sittdelen – de är märka med varsin siffra (antingen 1 eller 2).

Du drar i rem 1 – och lyfter sedan Baby Jogger City Mini 2 i rem 2 – därefter viker sig vagnen på mitten utan några större bekymmer. Baby Jogger City Mini 2 blir väldigt platt som ihopvikt.

Väl hopfälld låser sig chassit på vagnen per automatik.

Sammantaget är det här en sulky som är prisvärd, smidig och praktisk – 3 ord som beskriver vagnen väldigt bra.

Fördelar med Baby Jogger City Mini 2

  • Sittdelen är rymlig
  • Maxvikten är hög
  • Ihopfällningen är smidig
  • Sovläget är bra och plant

Nackdelar med Baby Jogger City Mini 2

  • Ej lämpad för terräng och snö
  • Handtaget kan ej justeras i höjd

10. Nordic Crown Race

Det här är en sulky med förlängningsbar sufflett, fyra fasta hjul och en sittdel vi skulle beskriva som rymlig.

Maxvikt: 23 kg Vikt på vagnen: 11 kg Storlek hopfälld (Längd): 92 cm Storlek hopfälld (Bredd): 53 cm Storlek hopfälld (Höjd): 35 cm Typ av hjul: Punkteringsfria PU-hjul Framhjul: Fasta Ryggstöd: 3 lägen, lutat liggläge

En gång i tiden var BRIO Race en oerhört populär sulky – dock slutade den dessvärre tillverkas i samband med att BRIO köptes upp av Britax.

Den nya, svenska tillverkaren har dock valt att ta upp produktionen igen under namnet Nordic Crown.

Inte nog med det – man har dessutom förbättrar vagnen något oerhört.

PU-material är vad både fram- och bakhjul nu är tillverkade i. Med andra ord fastnar varken grus eller småsten i hjulen – sjävklart kan de inte heller få punktering.

Hjulen har alla 4 samma storlek – något som gör Nordic Crown Race tålig nog att fixa terräng delvis.

Vid bakhjulen på chassit hittar du fjädring – detta ger vagnen ett gung som är skönt.

Gott om benutrymme för den som kör tack vare handtaget

Det finns ett teleskophandtag på Nordic Crown Race. Du ställer enkelt detta i flera lägen och kan höjda det väldigt högt vid behov – något långa föräldrar onekligen är tacksamma för. Främst för att stegutrymmet utökas något oerhört.

Trots de fasta framhjulen är vagnen relativt lätt att styra. I sittdelen kan du ha ett tungt barn – dock behöver du då trycka mer på handtaget exempelvis vid snäva svängar.

Den fasta bygeln som är högt placerad på Nordic Crown Race gör att barnets ben får mycket utrymme.

5-punktssele är något sittdelen är utrustad med. Du kan även vinkla fotstödet i 2 olika lägen.

Genom att dra ryggstödet något uppåt och sedan fälla det bakåt till önskad position justerar du det.

Liggläget är något lutat men fortfarande tillräckligt bra för att även barn som fortfarande är väldigt små ska kunna sova, men sittläget är upprätt.

Maxvikten är hög – användningstiden är lång

Det finns en tittlucka av meshnät på suffletten. Den har dessutom en solkeps som är utdragbar och skuggar då stora delar av vagnen effektivt.

Det finns en relativt rymlig varukorg på Nordic Crown Race – den kommer du åt enklast åt bakifrån. Du får lätt plats med en matkasse av normalstor storlek.

Du fäller enkelt ihop vagnen vid behov – Nordic Crown Race blir då platt men tyvärr rätt lång.

Chassit låser sig per automatik vid hopfällning vilket är oerhört praktiskt när det är dags att lasta in vagnen i bilen.

Den höga maxvikten på 23 kg kombinerat med den rymliga sittdelen gör att vagnen lätt kan användas tills ett barn är i varje fall 3-4 år gammalt.

Framhjulen är rejäla, fasta – och om man tycker om vagnens stabilitet till en följd av det gör man bäst i att överväga att köpa denna.

Fördelar med Nordic Crown Race

  • Sittdelen är rymlig
  • Hjulen är rejäla
  • Suffletten är lång

Nackdelar med Nordic Crown Race

  • Som ihopfälld blir den lång
  • Svårstyrd tack vare de fasta framhjulen

Bästa pris hos:

11. Bumprider Connect

Vi gillar denna sulkyn på grund av dess fulla liggläge kombinerat med möjligheten att göra om den till en syskonvagn. Maxvikten är dessutom hög på 22 kg.

Maxvikt: 22 kg Vikt på vagnen: 8,9 kg Storlek hopfälld (Längd): 59 cm Storlek hopfälld (Bredd): 49 cm Storlek hopfälld (Höjd): 27 cm Typ av hjul: Punkteringsfria PU-hjul Framhjul: Swivel Ryggstöd: Ställbart, fullt liggläge

Det finns inte många sulkys där ute som kan agera syskonvagn vid behov – Bumprider Connect är ett undantag.

På båda sidorna av chassit hittas magnetfästen, det finns dessutom en extra förankring mellan framhjulen – med hjälp av dessa kan du koppla ihop 2 stycken Bumprider Connect med varandra.

Det finns några uppenbara fördelar med en sådan lösning. På bara några sekunder kan man klicka ihop vagnarna och turas om med att köra barnen istället för att köra varsin vagn.

Koppla ihop 2 st Bumprider Connect för en syskonvagn

Det här är i stort sett en syskonvagn som kan tas isär i 2 delar. Naturligtvis tar den upp minimalt med utrymme i bilen som hopfälld då.

Det finns förstås också nackdelar med att para ihop 2 styckna barnvagnar av modellen Bumprider Connect – ihopkopplade blir barnvagnarna nämligen hela 98 cm breda totalt.

Vanliga syskonvagnar har ofta en bredd på mellan 74 och 79 cm.

Kopplar du ihop 2 Bumprider Connect så tar du dig inte genom en vanlig standarddörr i Sverige.

Därför är det klokt att inte se Bumprider Connect som en syskonvagn det går att dela på 2, utan snarare som en sulky som är rejäl där kopplingen bara en funktion i mängden.

Det här är en barnvagn som har andra styrkor att bjuda på.

Relativt sett till att detta är en sulky är den mycket rejäl och körkänslan är genuint stabil.

Trots att hjulen är små fungerar det bra att köra på lite grus och andra ojämnheter med jämna mellanrum.

Givetvis rullar den här barnvagnen bäst på asfalt eller i stan.

I förhållande till vagnens storlek är varukorgen liten. Man får knappt plats med en skötväska vid behov. Dock är sittytan rymlig.

Vi hade gärna sett ett högre ryggstöd på Bumprider Connect. Barnen växer ur vagnen på längden som det är nu långt innan maxvikten överskrids – och den ligger som sagt på 22 kg.

Prisvärd sulky som blir liten som ihopfälld

Sittläget på ryggstödet är upprätt vilket är bra. Med hjälp av en rem kan du enkelt sänka ned det till ett viloläge som är något blygsamt – tyvärr är inte det tillräckligt för att barn ska kunna somna särskilt skönt under längre perioder.

När du gjort det knäpper du enkelt upp remmen och fäller ned ryggstödet till ett liggläge som är plant.

Det finns ett liggläge hos Bumprider Connect där fotstödet är ställbart, sittdynan skönt vadderad vilket gör att barnen utan några bekymmer kan sova i den.

När sittdelen är i sittläget fungerar suffletten bra – men i liggläget kände vi att den var alldeles för kort.

Det går inte att justera handtaget i höjd – men det har en bra vinkel vilket gör vagnen smidig att köra och häva.

Du fäller snabbt ihop vagnen.

Du viker bara in handtaget först, leta sedan efter knappen under sittdelen och tryck på den – sen lyfter du Bumprider Connect i handtaget som du även hittar där.

Då viks barnvagnen på 3 leder och blir väldigt kompakt och platt.

Det finns dessutom inbyggda fästen i Bumprider Connect för en ståbräda – ytterligare något som gör denna sulky mångsidig.

Fördelar med Bumprider Connect

  • Maxvikten är hög
  • Stabil
  • Fullt liggläge
  • Inbyggda fästen för ståbräda
  • Kan bli syskonvagn

Nackdelar med Bumprider Connect

  • Ryggstödet är något lågt
  • Varukorgen är rätt liten
  • Suffletten är rätt kort

Sammanfattning

En sulky är en barnvagn som är väldigt enkel och främst avsedd för barn som är lite större. En sulky är alltid fast framåtvänd. Ett viloläge existerar oftast. Ibland, men långt ifrån alltid, hittar man ett fullt liggläge på en sulky. När den väl fälls ihop bör en sulky vara liten och behändig. Vissa sulkys viks ihop och blir framför allt lägre när de är hopfällda – det vill säga att en del sulkys fälls mer som en duovagn. Vissa sulkys fälls ihop både på bredden och höjden och går under benämningen paraplyvagnar då. Det finns många olika sulkys att välja på – vissa har enbart grundläggande funktioner medan andra har många funktioner.

Välj hjul utifrån var sulkyn ska användas

Hjulen är en egenskap som tydligt skiljer olika modeller åt. Både fyr- och trehjuliga sulkys förekommer. Även däck finns det många varianter av: plasthjul, enkelhjul, dubbelhjul och lufthjul. Vad gäller framhjul finns det självfallet sulkys med fastas framhjul – det finns även vissa modeller vars framhjul är svängbara. Det är bra ifall sulkyn har stora, luftfyllda hjul ifall den ska köras i terräng och snö. Små hjul kan räcka mycket väl ifall sulkyn ska användas främst i stadsmiljö – något vi rekommenderar då är framhjul som är svängbara.

Det kan vara smart att i förväg testa sitt barn i barnvagnen för att se så det finns utrymme att växa då en sulky ofta är en typ av vagn som köps in för att ersätta en singelvagn. Det är olika när man brukar börja med sulky. Från att barnet är 1,5 – 2 år gammalt är det vanligt att man byter ut sin första barnvagn till en modell som är enklare.

Tänkt på det här när du ska köpa sulky

Följande funktioner är viktiga för att sulkyns användningstid ska vara lång och även kunna användas av större barn:

  • med vinterkläder på får det inte bli direkt trångt för benen
  • liggläget får inte vara för kort
  • när suffletten fälls ut får barnets huvud inte slå i
  • en tillräckligt hög maxvikt
  • att det finns fotstöd som funkar för långa ben

Det finns en maxviktskapacitet på 15 kg hos en del sulkys – något som är i princip standard numera. Vissa sulkys har en maxviktskapacitet som är betydligt högre – på upp till 20 – 25 kg eller mer. Vagnen får följaktligen en längre anvädningstid förstås.

Så hittar du en sulky som är billig och bra

Att byta ut den vändbara duovagnen mot något mer slittåligt och billigare är syftet med en sulky. Dels för att man kanske bara behöver en vagn att använda ibland, eller att köra till förskolan med, men även för att barnet inte åker vagn lika mycket längre då det blivit större. Man bör även se över sin egen livsstil när man väljer en sulky. Det är smart att välja en sulky där varukorgen rymmer en eller ett par matkassar ifall man tidigare haft en duovagn med en varukorg som är rymlig och fortsättningsvis planerar på att handla mat med barnvagnen. En bra sufflett som skyddar mot solen är också viktigt då vissa använder sin sulky som en resevagn. Skulle du kunna tänka dig att köpa en sulky utan viloläge eller att sufflett köps till separat kan du komma ner i pris väldigt mycket, men då får du vara inställd på att köpa en sulky som är riktigt basal i sitt utförande.

När du ska köpa barnvagn finns det mängder av viktiga parametrar att ha i åtanke. Vi har därför skapat en köpguide som du hittar här borta.

Vanliga frågor om sulkys

Vilken sulky är bäst?

Av alla sulkys vi tagit oss tiden utser vi Kronan Sulky/S till bäst i test. Att köra vagnen även i lite terräng och snö är inga problem då denna sulky har svängbara lufthjul framtill vilket gör den oerhört lättstyrd. Fotstödet är ställbart, sittdelen har ett liggläge som är fullt och maxvikten är hög. Efter förälderns längd och önskemål justeras knäledshandtaget som är ställbart.

Vad är en sulky?

En sulky är en sittvagn som är fast framåtvänd – den används under barnets första 1-2 år och är tänkt att ersätta en duovagn som brukar vara allt mer klumpig och större. Något som ofta gör att en sulky tar mindre plats är att den är väldigt simpel i sin konstruktion varför den därmed väger mindre. På grund av detta sparar man förstås en del på funktionerna också – vissa sulkys har inte ett fullt liggläge, endast ett viloläge.

När börjar man med sulky?

Runt den åldern barnet börjar förskolan är det vanligt att man byter till en sulky från en duovagn. Runt 1,5 års ålder inträffar detta vanligtvis. Vid kortare promenader känns duovagnen ofta lite stor och klumpig samtidigt är den relativt dyr varför man inte vill ha den stående vid förskolan. Att vända barnet framåt är något man ofta känner sig mer bekväm med vid den tiden.

Vilken sulky ska man välja?

Hur man kommer använda vagnen är vad som avgör vilken sulky man ska välja. En enklare modell med punkteringsfria hjul eller plasthjul kan duga fint ifall man planerar på att främst packa in sulkyn i bilen snabbt för att köra kortare sträckor i stadsmiljö eller på asfalt. För att kunna köra vagnen året runt behöver man välja en sulky med hjul som är rejäla – i synnerhet ifall man bor där man har snörika vintrar eller ute på landet. En sulky med ett liggläge eller ett bra läge bör väljas ifall barnet fortfarande sover dagtid.

När använder man en sulky?

Alla sorters barnvagnspromenader fungerar en sulky bra för. Som resevagn kan en sulky fungera väldigt väl – förutsatt att man inte behöver den allra minsta sortens vagn för semestern. För barn som är lite äldre och större, som inte åker vagn lika ofta men som inte är stora nog att alltid kunna gå själva är det vanligast att sulkyn används.

Vilken sulky ska man välja för förskolan?

Vilka funktioner som behövs kan variera när man ska välja en sulky för att ha till och från förskolan. Att sulkyn har ett bra liggläge och är stabil, när barnet ska klättra i och ur är viktigt ifall barnet även ska sova i vagnen dagtid på förskolan. En sulky med hjul som är stora och gärna luftfyllda är vad man behöver ifall man bor där vintern är snörik men framför allt lång. Det bästa valet för någon som bor i stadsmiljö brukar vara en mindre sulky som blir kompakt ihopfälld.

Vad har man för sulky för stora barn?

Även stora barn kan åka bekvämt i en sulky – det finns sulkys även för dessa. Sittdelen behöver givetvis vara rymlig för att en sulky ska fungera för ett stort barn. Mot ryggstödet måste både barnets huvud och nacke vila – under suffletten ska barnet samtidigt få plats utan att behöva böja sig. Under bygeln behöver det finnas utrymme och något som behöver vara tillräckligt långt är fotstödet. Slutligen är det ett tyngre barn vi har att göra med varför man måste välja en sulky med en högre maxvikt.

Från vilken ålder kan man använda sulky?

Man kan använda vagnen redan med en liten bebis om sulkyns ryggstöd kan fällas ned till liggläge. Det rekommenderas dock ofta med att man väntar med att byta till den enklare sittvagnen tills barnet är mer stabilt och bättre på att kommunicera med föräldern då sulkys har framåtvända sittdelar. Det är dock individuellt när detta sker. Tillverkaren brukar rekommendera användning från 6 månaders ålder ifall sulkyn inte har ett liggläge.