Bästa bärsjalen 2023: 8 modeller i stort test

Innehållsförteckning

Vill du bära din bebis nära kroppen men samtidigt ergonomiskt? Då kan det vara en bra bärsjal du är på jakt efter! Som tur för dig har vi tagit oss tiden att jämföra mängder av olika bärsjälar på den svenska marknaden från olika tillverkare som Coracor, Aldoria och Babylonia. Allt för att du slutligen ska kunna välja ut den bästa bärsjalen för dina behov. En bärsjal måste vara bekväm att bära med, inte för varm för bebis och bärare samt enkel att knyta för att kunna utses till bäst i test på Barnhubben.

Vi hoppas du med hjälp av vårt stora test hittar den bästa bärsjalen för just dina behov.

Bästa bärsjalen - Topplista

När du ska använda en trikåsjal för första gången med en bebis som ska bäras på bröstet, vänd inåt mot bäraren kommer nedanstående video säkert vara till stor hjälp. Behöver du lista ut basknytningen för den visar videon precis vad du behöver göra.

5 saker att ha i åtanke innan du köper bärsjal

Kanske törstar barnet efter mycket hud mot hud-kontakt med förälder eller så föredrar man att ha sitt barn nära. Eller så inser man hur smidigt det är att, utan barnvagn, ibland kunna gå ut med sin bebis. Det finns många olika anledningar till varför man skulle vilja bära sitt barn – och för ett bärande som är mysigt, bekvämt och nära så är bärsjalen en produkt som är fullkomligt utmärkt! En bärsjal går att använda redan från födseln och fungerar i väldigt många år därefter. Tänk på dessa saker när redan innan du köper en bärsjal:

Klicka här för att se listan

1. Rätt sorts bärsjal är viktigt att välja

Det finns många underkategorier man kan dela upp bärsjalar i. Typ av sjal, längd på bärsjalen och sjalens material är några saker som kan påverka hur man kan bära med den och hur länge den kan användas även om de kanske alla ser likadana ut vid första anblick. Bland bärsjalar hittar vi de fyra mest vanligt förekommande sorterna nedan:

  • Sjal av trikå: En sjal gjord av ett elastiskt material kallas ofta för en trikåsjal. Att få till ett bra knyt är lättare då sjalen har en stretch i sig, att efterjustera en aning blir också enklare. För ett spädbarn och under barnets första år passar trikåsjalen utmärkt.
  • Sjal som är färdigknuten: En hybrid mellan bärsjal och bärsele är vad vi skulle beskriva en färdigknuten sjal som. Den träs på överkroppen som en tröja och kommer färdig. Denna typ av sjal kan bäras utan att man själv behöver knyta den vilket ofta är tacksamt och känns väldigt tryggt.
  • Sjal som är vävd: Vill man bekvämt orka bära även tyngre och större barn kan en vävd sjal vara ett bra alternativ – den är nämligen gjord av ett tyg utan stretch. Även med en liten bebis kan man använda en vävd sjal då många olika typer av knyt fungerar.
  • Sjal med ringar: För den som lite snabbare vill kunna få upp barnet och börja bära är en ringsjal en typ av bärsjal som också underlättar. Till skillnad från en trikåsjal eller en färdigknuten sjal kräver en ringsjal lite mer teknik av bäraren men kan som tur är anpassas efter olika kroppar utan större bekymmer oftast.

2. Hur du vill bära ditt barn är viktigt att fundera över

En faktor för hur man kan knyta sin sjal är var på kroppen man vill bära. För att hitta en sjal som bäst passar den tänkta användningen, utgå ifrån hur du tänkt bära.

  • Bära på bröstet: Med en nyfödd kan detta knyt användas direkt – kallas ofta för ett omslutet kryss. Såväl med en trikåsjal och vävd sjal som med en färdigknuten bärsjal fungerar det väl att bära på bröstet.
  • Bära på ryggen: När man vill bära sitt barn på ryggen behöver man knyta ett knyt som kallas för ruck, eller ryggsäck. Den vävda sjalen passar bäst för detta då barnen man vill bära på ryggen är de som är äldre och därmed väger mer.
  • Bära på höften: Då man med en ringsjal enkelt kan få upp sitt barn på överkroppen och sedan har båda händerna fria att göra annat med är den extra lämplig för den som vill bära sitt barn på höften.
  • Bära utåtvänt: Man behöver en sjal man knyter själv ifall man ämnar bära utåtvänt. Detta då bärsjalar som är färdigknutna brukar vara utformade för att bära inåtvänt på bröstet.

3. Att knyta så ditt barn sitter rätt är viktigt att lära sig

Det är viktigt att kunna knyta korrekt för att få användning för din bärsjal. Det finns ofta utförliga knytinstruktioner hos specialiserade återförsäljare av bärsjalar – de visar på ett sätt som är tydligt och pedagogiskt hur man ska göra med sjalen för ett bärande som är säkert. Att barnet sitter ergonomiskt är det viktiga. Grodposition är sättet den lilla bebisen ska bäras på, med underkroppen i en M-position där rumpan är lägre än knäna och med ryggen i en C-kurva som är mjuk. För att hela sätet ska få sittstöd är det viktigt att sjalen är utbredd från knäveck till knäveck. Att barnet alltid har fria luftvägar är också viktigt, att blodförsörjning till benen inte kläms av likaså.

4. Rätt storlek på sjalen är viktigt att välja

Det är väldigt viktigt att välja rätt storlek ifall man bestämmer sig för att köpa en färdigknuten sjal. Det finns dock olika storlekar och längder även på vanliga bärsjalar.

  • Rätt storlek på färdigknuten sjal: Man ska välja storlek på sjalen utifrån den storlek man har på kläder ifall man ska köpa en färdigknuten bärsjal. Hur tung eller lång bebisen är spelar ingen roll. Att man får ett bra bärstöd genom att den färdigknutna sjalen sitter lagom tight på ens kropp är det viktiga. Sjalen stretchas ut efter barnets kropp då den är elastisk.
  • Rätt längd på bärsjal: Det finns olika längder på bärsjalar. Vilket typ av knyt man kommer använda sig av och ens kropp är två faktorer som spelar stor roll vid valet av rätt längd på bärsjal. Då överflödigt tyg enkelt kan knytas undan är vårt tips att man väljer en längd som passar för den större kroppen ifall man är två olika personer som ska använda samma bärsjal.

5. Olika bärupplevelse fås av olika material

En enkel trikåsjal i bomull är och kommer sannolikt alltid att vara ett säkert och minst sagt prisvärt kort – i synnerhet ifall man i väntande på en kommande bebis ska köpa sin första bärsjal. Man kan öva upp sitt bärande med hjälp av den och hinner vad gäller material och knyt att fundera lite. Något som onekligen kan ha en stor effekt på hur sjalen upplevs är vilken typ av textil bärsjalen är tillverkad av. En sval bärsjal för sommaren är exempelvis väldigt vanligt att man söker efter.

För dig som vill veta mer om de olika materialen på en bärsjal kommer nedan en översikt av vad de kan innebära:

  • Bärsjal i linne: En vävd sjal som känns stadig när den knyts och ofta ger bra viktavlastning. I jämförelse med andra vävda bärsjalar är den ofta lite svalare.
  • Bärsjal i bambu: På sommaren brukar en trikåsjal av bambu vara extra uppskattad – av den enkla anledningen att materialet andas väldigt väl och när det är svettigt och varmt känns svalt.
  • Bärsjal i ull: En annan typ av sjal som är uppskattad att bära med är bärsjalen i ulltrikå. De håller värmen när det är kallt men kan också svalka när det är varmt – framför allt är de lätta att knyta.
  • Bärsjal i silke: Genom tyget har en bärsjal i silke en viss förmåga att transportera både luft och fukt, något som i jämförelse med andra väva själar kan ge en lite svalare känsla.
Läs också:  Bästa bärselen 2024: 16 modeller i stort test

Bärsjal bäst i test 2023 – 8 modeller jämförda

1. Aldoria Bambu Soft Bärsjal

Det här är en bärsjal ger bra avlastning, är mjuk och väldigt bekväm.

  • Viktrekommendation: Nyfödd till cirka 10 kg
  • Material: Bambutrikå
  • Storlek: 0,5 x 5 meter

En bärsjal av bambutrikå som är luftig och samtidigt mycket lätt är vad vi skulle beskriva Aldoria Bambu Soft Bärsjal som. Både i dess förmåga att släppa ut värme och fukt om det är varmt samtidigt som den håller värmen inne när det är kallt påminner materialet närmast om silke. Det kan bli svettigt att bära sitt barn tätt mot huden även om det förstås är väldigt mysigt. För den som får sin bebis på sommaren gäller det här i synnerhet. Något som är guld värt är en sjal som kan användas utan att man behöver oroa sig för värmeslag.

Aldoria Bambu Soft är en bärsjal som känns otroligt len och skön. Mot sin nyfödda bebis hud är det här inte något material man tvekar på att ha nära. Bambutrikån är stretchig, precis som andra trikåtyger. Rekommendationen från tillverkaren är att bärsjalen kan användas i upp till ett år innan man behöver övergå till ett material som är mer stabil och som är bättre lämpat för att bära ett tyngre barn – under barnets första sex månader är dock sjalen perfekt. Är man på jakt efter en avlastning för den som bär som är minst sagt bekväm och samtidigt ett bra stöd så är Aldoria grym under barnets första månader.

För den ovana sjalbäraren är det här en smidig bärsjal

Även för en nybörjare är det lätt att få grepp om och knyta Aldoria Bambu Soft. Att upptäcka om tyget råkat vrida sig är enklare tack vare att ena sidan är slät medan den andra är lätt ribbad. För att tyngden ska bli så jämnt fördelad som möjligt över bärarens kropp är det här något som ska undvikas. Det finns också en mittmarkering som är bra.

När sjalen rullas eller viks ihop blir den tack vare sin tunnhet väldigt kompakt. Att få ned den i skötväskan är inga bekymmer, det gör man enkelt. Ifall bebisen inte skulle uppskatta att rullas runt i en plastbalja är den perfekt att packa med sig till BB. Ett stort plus är att Aldoria Bambu Soft finns i ett stort utbud av färger. Är du på jakt efter en bärsjal som inte bara är värd varenda krona men som man även blir beroende av – och det snabbt! – så är Aldoria Bambu Soft ett bra val.

Fördelar med Aldoria Bambu Soft Bärsjal

  • Fungerar lika bra på vintern som sommaren
  • Oerhört mjuk
  • Bekväm att bära med

Nackdelar med Aldoria Bambu Soft Bärsjal

  • Kortare användningsperiod

Vart kan man köpa Aldoria Bambu Soft Bärsjal?

Aldoria Bambu Soft Bärsjal kan köpas hos Jollyroom och Babyland.

2. Coracor bärsjal

Det här är en bärsjal som är oerhört stretchig men skön på samma gång samtidigt som den finns tillgänglig i många snygga mönster och färger.

  • Viktrekommendation: Nyfödd till cirka 12 kg
  • Material: 91% ekologisk GOTS-certifierad bomull och 9% elastan
  • Storlek: 0,5 x 4,8 meter

Den som regelbundet sjalar sitt barn inser snabbt att utseendet är viktigt, och bärsjalarna från Coracor är inget undantag – vi skulle beskriva de som sant ögongodis. Tro det eller ej, men om du inte tidigare haft en sjal som en del av din garderob blir denna snabbt det. En bärsjal som får en att känna sig fin är aldrig fel utöver att den ger bra avlastning förstås. Det finns många fina mönster och färger att välja på när det kommer till Coracors bärsjalar.

Ekologisk bomull med en liten mängd elastan är vad tyget utgörs av. Med andra ord – det här är en väldigt stretchig och rejält mjuk bärsjal. Att det är svårt att råka knyta för hårt är en av fördelarna med en elastisk sjal – man får nämligen ner barnet ändå. Att korrigera barnets bärposition när det väl sitter i sjalen görs också enklare – exempelvis om man vill ge barnet fria luftvägar genom att huvudet behöver vridas något. Att knyta sjalen för löst är dock något man definitivt inte får göra – avlastningen kommer då inte fungera som tänkt – att barnet sitter knuten tätt mot bärarens kropp är viktigt.

Bärsjal som är snygg och mjuk för nyfödd

Även under sommaren är det här en bärsjal som är sval att bära tack vare dess tunna tyg. Att man kommer barnet riktigt nära är också möjligt tack vare detta. För god viktfördelning är det lätt att över axlar och rygg sprida ut tyget. Användningstiden blir något kortare på grund av det stretchiga tyget. Vilket maxbelastning man känner sig bekväm med i slutändan är individuellt, tillverkaren har dock angett 12 kg – det kan dock vara vid lägre vikter än så.

Coracor är ett riktigt mysigt alternativ ifall man är på jakt efter en bärsjal för att bära en mindre bebis eller nyfödd. Det känns mest som att man har på sig en snygg och skön tröja med bebis på bröstkorgen med hjälp av Coracors bärsjal – att efterfråga mer än så hos trikåsjal kan man inte.

Fördelar med Coracor bärsjal

  • Mjuk och elastisk
  • Färger och mönster är mycket snygga
  • Tyget är följsamt och tunt

Nackdelar med Coracor bärsjal

  • Kortare användningstid

Vart kan man köpa Coracor bärsjal?

Coracor bärsjal kan köpas hos Stor & Liten, Babyland, Jollyroom samt KöpBarnvagn.se.

3. Babylonia Tricot-slen Organic

Det här är en bärsjal som ger mycket bra avlastning. Utöver det har en en lång användningstid och är både stabil samt rejäl.

  • Viktrekommendation: Nyfödd till 18 kg
  • Material: Ekologisk bomull
  • Storlek: 0,6 x 5,5 m

Det här är en unik trikåsjal – den är nämligen odlad av bomull som är OEKO-TEX® STANDARD 100 samt GOTS-certifierad. Trikåtyget är mjukt och formar sig efter bärarens är barnets kropp samtidigt som det är rejält och tjockt. Upp till 18 kg kan man använda den enligt rekommendation, stödet den ger är även väldigt bra. Med andra ord det inte bekymmer att använda den i många år framöver. Det är absolut inga problem att bära ett barn i föreskoleråldern i Babylonia Tricot-slen organic.

Den här sjalen är av det varmare slaget på grund av tyget som är rejält. Den finns även en annan variant av Babylonia Tricot-slen organic – nämligen Babylonia Tricot-Slen Cool – men för den som inte svettas lätt och är på jakt efter en bärsjal som är bättre lämpad för årstider som mer kyliga än mitt i sommaren är den vanliga nog bäst lämpad. Glöm inte: man ska inte klä barnet för varmt i bärsjalen då den blir som ett lager kläder. Det kanske räcker med att bara ha barnet i blöjan ifall man använder Babylonia Tricot-slen organic när det är riktigt varmt ute.

Bärsjalen är rejäl och ger en känsla som är stadig

För att man ska veta vart på tyget man ska påbörja sin knytning har den en tydlig mitt-markering vilket är tacksamt – den finns dessutom i ett stort utbud av färger. Babylonia Tricot-slen organic är en bärsjal med mycket tyg med sina 60 cm på det bredaste stället. Det kan kanske kännas som att barnet försvinner lite i materialet ifall man har en bebis som är nyfödd, men då bebisar har en tendens att växa väldigt fort kan man i syfte att ha barnets ansikte synligt vika tyget åt sidorna – det går oftast utmärkt att göra. Avlastningen för bäraren är mycket god och Babylonia Tricot-slen organic är enkel att knyta.

Sjalen går utmärkt att tvätta i maskin på 40 grader ifall man råkar spilla mat på den eller en annan sorts olycka som involverar mat sker. Det medföljer instruktioner för olika knytningar, sjalen finns dessutom tillgänglig i många olika färger. Babylonia Tricot-slen organic är en bärsjal som känns lika bra för förälder som barn, utöver det känns den ytterst kvalitativ och snygg.

Fördelar med Babylonia Tricot-slen organic

  • Rejäl
  • Lång användningstid
  • Ger mycket bra avlastning

Nackdelar med Babylonia Tricot-slen organic

  • Under sommaren kan den bli varm att bära

Vart kan man köpa Babylonia Tricot-slen Organic?

Babylonia Tricot-slen Organic kan köpas hos Bonti.

4. Ergobaby Aura

Det här är en bärsjal som är oerhört bekväm men framför allt väldigt sval och tunn – den fungerar väldigt väl att bära året runt.

  • Viktrekommendation: Nyfödd till cirka 13 kg
  • Material: 100% Rayon (Viskos)
  • Storlek: 0,5 x 4,9 meter

För den som är på jakt efter en bärsjal som är perfekt att använda på sommaren så är Ergobaby Aura ett av de absolut bästa valen – den är ultratunn och skapad i sval viskos, men fungerar lika väl året om. Till skillnad från många andra trikåsjalar är det en lättnad att bära med Ergobaby Aura ifall man är varm sig då man inte blir i närheten av lika svettig. Det finns många färger att välja bland när man köper Ergobaby Aura. Att bära bebisen i bara blöja utan risk för hårda kanter som skaver går utmärkt då materialet är mycket mjukt.

Läs också:  Bästa resesängen 2023: 9 modeller i test

Att vika ihop sjalen in i sitt eget etui när den inte används är enkelt tack vare att Ergobaby Aura har en inbyggd förvaringsficka. Behöver du ha bärsjalen nära till hands kan du med andra ord förvara den under barnvagnen eller i skötväskan. Den kan också användas för att skapa skugga eller som en tunnare filt att lägga över barnet.

För barnets första år är detta en mysig bärsjal

Själva knyttekniken är i vanlig ordning väldigt viktigt när det kommer till bärsjalar. Hur sjalen ska sitta är lätt med Ergobaby Aura, men är man ovan får man ställa sig in på att öva och och öva helt enkelt. Det är viktigt att barnet alltid sitter uppe på bröstkorgen, i pusshöjd för föräldern – därför måste sjalen alltid knytas tight då materialet är väldigt stretchigt. Vill man, för maximal viktfördelning, sprida ut sjalen över ryggen är även detta möjligt tack vare materialet som är följsamt. Vill man utöver det se till att barnet aldrig täcks av sjalen är det möjligt att smidigt vika undan tyg över axlarna.

Då bebisar har en tendens att skapa fläckar av olika sort är det ett stort plus att Ergobaby Aura kan tvättas i maskin på 30 grader. Upp till cirka 13,5 kg kan bärsjalen användas till – ett stummare tyg är bättre för att bära tyngre barn. Oberoende av storlek och längd på förälder är Ergobaby Aura en bärsjal som är både prisvärd och bekväm att bära under det första året.

Fördelar med Ergobaby Aura

  • Mycket sval och tunn
  • Bekväm att bära med
  • Integrerad förvaringsficka

Nackdelar med Ergobaby Aura

  • Funkar bäst under barnets första år

Vart kan man köpa Ergobaby Aura?

Ergobaby Aura kan köpas hos Jollyroom.

5. Baby K’tan Bärsjal

Det här är en trikåsjal som inte behöver knytas och därmed blir väldigt praktiskt för nybörjare. Att ta på sig den går dessutom väldigt, väldigt snabbt.

  • Viktrekommendation: Från 3,5 – 16 kg
  • Material: Bomull
  • Storlek: XS, S, M, L och XL

Då sjalbärandet i stort handlar om att knyta kan det kännas motsägelsefullt – men ja, Baby K’tan är en bärsjal för den som inte vill, orkar, kan eller planerar på att lära sig knyta. För den som vill kunna ta på sig sjalen utomhus utan att allt tyg släpar i marken och blir smutsigt och vått är den väldigt smart. Baby K’tan utgörs av två tygslingor som hålls ihop med ett tygband samt ett separat tygstycke som även fungerar som förvaringspåse när det vänds ut och in.

Det finns många olika storlekar att välja på – hela 5, från XS till XL och tanken är att de ska motsvara vanlig klänningsstorlek för kvinnor och kavajstorlek för män. Notera att det är storleken du hade innan graviditeten du ska utgå från. Att välja den mindre storleken är rekommendationen från både oss och tillverkaren Baby K’tan ifall man ligger mitt emellan två olika storlekar. I takt med att barnet växer är det bättre att ha den lite extra tight i början och sedan låt den tänjas ut eftersom den inte kan dras åt.

Fungerar som en tröja

Hur bärsjalen ska användas medföljer det en väldigt tydlig instruktion för, och det tillvägagångssättet kan påminna en del om när man tar på sig en tröja. Runt halsen hänger man båda slingorna, i vardera slinga trär man sedan in en arm och sedan sätter man in barnet. Det stödjande tygstycket behöver sedan knytas fast runtom. Det finns bra videoinstruktioner online för mer visuell handledning. Att få upp barnet i sjalen går hur fort som helst när man väl fått till tekniken, även om det tar några övningsomgångar innan man får till alla moment rätt förstås.

Det går att bära sitt barn i 5 olika bärpositioner med Baby K’tan, inklusive en höftposition. Med en nyfödd känns Baby K’tan väldigt bekväm att använda – dessutom är avlastningen väldigt god. När barnet blir större och tyngre kanske den inte är lika effektiv som en vanlig sjal – något som onekligen gör att användningstiden med högsta sannolikhet blir kortare. Man behöver dessutom varsin Baby K´tan ifall man är två föräldrar med väldigt olika kroppsform – till skillnad från en vanlig trikåsjal går det inte att dela på en. Men för den som är osäker på att knyta själv men samtidigt är nyfiken på sjalbärande så finns det få produkter som är så perfekta som Baby K’tan.

Fördelar med Baby K’tan Bärsjal

  • Kräver ingen kunskap om knytning
  • Går snabbt att ta på
  • Bra för nybörjaren

Nackdelar med Baby K’tan Bärsjal

  • Kan inte alltid delas med en annan förälder
  • Kortare användningstid

Vart kan man köpa Baby K’tan Bärsjal?

Baby K’tan Bärsjal kan köpas hos BabyV.se.

6. Najell Wrap

Det här är ytterligare en bärsjal i vårt test som inte kräver knyt, den är dessutom trygg och mjuk.

  • Viktrekommendation: Nyfödd till cirka 9 kg
  • Material: Oeko-Tex Standard 100 Klass 1 Jersey
  • Storlek: S/M, M/L och L/XL

För den som avskyr att knyta en bärsjal är Najell Wrap en produkt som minst sagt är innovativ. Inte bara bidrar den till att eliminera knytandet, men närhetskänslan som bara en bärsjal kan ge behåller den också. Man tar på sig Najell Wrap på samma sät som en t-shirt, den är nämligen en lyckad blandning mellan bärdon och tröja. Sjalen är åt det tightare hållet och finns i tre olika storlekar.

För första halvåret är detta en snabb bärsjal

När man tar bärsjalen ur förpackningen kan den verka lite rörig vid första anblick. Men som tur är förstår man nästan intuitivt vad som ska var vänt åt vilket håll, dessutom medföljer en manual som är tydlig. Man ska sätta barnet i tygkorset uppe på bröstet när man väl fått Najell Wrap på sig – därefter drar man tyget över barnet. Som extra support och stöd dras banden i ryggen därefter runt kroppen och knyts under barnet.

Najell kan kännas lite svajjig ifall barnen närmar sig maxvikten på 9 kg – det blir helt enkelt tungt efter en längre tids bärande. Under det första halvåret är därför när denna produkt gör sig bäst lämpad. Viktavlastningen är oerhört god med ett mindre barn – det är riktigt bekväm att bära med Najell Wrap. Att – när man har sjalen på sig – luta sig tillbaka eller sitta ned är inte heller några bekymmer.

Även efter kejsarsnitt är bärsjalen bekväm

Av samtliga föräldrar som prövat denna bärsjal i vårt test var designen uppskattad. För att funka till ens egen garderob är både färg och mönster lagom diskreta i vårt tycke. Tyget är mycket bekvämt och mjukt. Dock uppfattas det som något svettigt under sommarens varmaste månader. För den som fött med kejsarsnitt är Najell Wrap är ett utmärkt val då den är oerhört mjuk. Man kan, väldigt tätt inpå förlossningen, bära sin bebis i sjalen då både sjal och barn hamnar högt upp på kroppen och ingen tyngdbelastning hamnar på snittområdet.

Att få på Najell Wrap så alla delar hamnar rätt kan visserligen kännas lite krångligt ibland, men i jämförelse med en lång trikåsjal som ska knytas går det mycket snabbare – dessutom finns ingen oro för att knuten ska gå upp. Najell Wrap känns väldigt trygg och bekväm med barnet väl på plats. För nyblivna föräldrar som är oroliga för att knyta en vanlig sjal fel, eller som vill få upp barnet snabbt som med en sele men ändå känna den där närheten som kan vara oerhört mysig är Najell Wrap ett perfekt val.

Fördelar med Najell Wrap

  • Mjuk och mysig
  • Sjalkänsla utan att man måste knyta
  • Känns trygg och säker

Nackdelar med Najell Wrap

  • Kort användningstid
  • Kan inte anpassas efter olika kroppar

Vart kan man köpa Najell Wrap?

Najell Wrap kan köpas hos Bonti och BabyV.

7. Lillebaby Dragonfly Wrap

Det här är en bärsjal som extremt lätt att använda då den kommer färdigknuten. Den är dessutom mycket mysig och mjuk.

  • Viktrekommendation: 3,6 – 13 kg
  • Material: Bomull och modal
  • Storlek: One size

Att många nyblivna föräldrar söker sig till mer färdiga lösningar, i form av bärselar, beror främst på oron för att råka göra fel trots att bära sitt barn i en sjal eller annat tygstycke är tradition som är uråldrig. Att testa en hybrid mellan bärsjal och bärsele kan vara en bra början för den som är nyfiken på den närhet sjalbärande kan innebära. Ett exempel på en sådan produkt är just Lillebaby Dragonfly Wrap.

Att använda den är väldigt enkelt

En bärsjal som är färdigknuten är vad Lillebaby Dragonfly Wrap levereras som. Stödplattan, som är mjuk men samtidigt rejäl och tänkt att fördela barnets tyngd över bärarens rygg är vad som utmärker den från andra sjalhybrider i vårt tycke. Materialet sjalen är gjord av utgörs till hälften av modal, hälften bomull. Mixen ger en känsla som är sval och vi anser den vara väldigt lyckad.

Läs också:  Bästa spjälsängen 2023: 7 modeller i test

Hur Lillebaby Dragonfly Wrap ska användas är enkelt att förstå. Även om svensk text saknas tycker vi manualen i sina anvisningar är väldigt pedagogisk och tydlig. Det är också lätt att placera barnet i sjalen när den väl sitter på. Som ett extra stöd ska man därefter knyta det lösa midjebältet runtom. Då man slipper långa tygstycken som släpar i marken är den här sjalen enkel att ta på sig även om man befinner sig utomhus vilket onekligen är ett stort plus med denna typ av lösning.

Användningstiden är kort

Något som är väldigt positivt är bärupplevelsen med Lillebaby Dragonfly Wrap. För både bärare och barn är sjalen mysig med plattan centralt i ryggen och tyget utspritt över axlarna. Maxvikten på Lillebaby Dragonfly Wrap är 13 kg. Men även denna variant börjar kännas lite tung och svajig när barnet väger över 6 kg, vilket innebär att användningstiden blir kort – precis som med många andra trikåsjalar. Samtidigt är det ett behov av en maximalt mjuk men ändå snabb bärupplevelse man har ofta just de första månaderna.

Lillebaby Dragonfly Wrap kommer sannolikt kännas som en överflödig produkt ifall man har tidigare erfarenhet av att knyta trikåsjal. Är man å andra sidan ovan vid att knyta sjal eller bara inte gillar det så är denna hybrid en lösning som är väldigt bekväm och smidig för att den där sjalnära känslan men samtidigt slippa oron över att man kanske gjort något fel. Ytterligare en detalj som gärna gör att man tar med sig Lillebaby Dragonfly Wrap in i bebisbublan är materialvalet som onekligen är genomtänkt.

Fördelar med Lillebaby Dragonfly Wrap

  • Mysig och mjuk
  • Enkel att använda
  • Ryggstödet är bra
  • Att ta på utomhus är lätt

Nackdelar med Lillebaby Dragonfly Wrap

  • Svårare att spänna än en vanlig trikåsjal
  • Kort användningstid

Vart kan man köpa Lillebaby Dragonfly Wrap?

Lillebaby Dragonfly Wrap kan köpas hos BabyV.se.

8. Love Radius Original

Det här är en trikåsjal som är enkel att använda och knyta tack vare en avigsida som är tydlig. Den är dessutom rejäl och bred.

  • Viktrekommendation: 3,5 – 14 kg
  • Material: Bomull och elastan/spandex, OEKOTEX 100
  • Storlek: 0,7 x 5 meter

Det här är en trikåsjal som kan stretchas ut både på höjden och bredden, tidigare känd som Je Porte Mon Bebe men numera Love Radius. I jämförelse med en del andra bärsjalar i trikå är sjalen bredare, vilket för den som ska bära en liten bebis eller bara är mindre i kroppen kan uppleva sjalen lite bylsig.

Att vika över tyget till axlarna utan att det blir veckigt uppfattar generellt en smalare mamma med en nyfödd. När barnet bars av sin pappa några månader – med bredare axlar – så upplevdes belastningen över överkroppen vara jämn.

Tydlig skillnad mellan rät och avig är bra

Något som underlättar knytningen enormt är faktumet att Love Radius Original har en tydlig rät- och avigsida. Om man råkat tvinna sjalen när man drar den bakom ryggen märker man detta snabbt och kan åtgärda det innan man avslutat knytet. Det finns en viss stadga i bärsjalen även om den är elastisk, vilket enligt tillverkaren ska innebära att man enklare kan ta ur och i barnet utan att behöva ta upp knuten däremellan.

Det kan hända att man behöver övergå till en vävd bärsjal, som ger mer bärstöd än en i trikå redan när barnet väger 8-9 kg, trots att den rekommenderade maxvikten för Love Radius Original är 14 kg. Något som gör sjalen otymplig att få med sig i sin vardag är att det saknas ett sätt att förvara den på när den inte används exempelvis i form av en tygkasse. För en lite större bebis som fortfarande gärna sitter nära föräldern lämpar sig Love Radius Original bäst men kan givetvis användas redan från födseln med.

Fördelar med Love Radius Original

  • Tydlig avig- och rätsida
  • Fungerar bra även för den med större kropp och bredare axlar

Nackdelar med Love Radius Original

  • Ingen förvaringsmöjlighet
  • Kan kännas som för mycket tyg för små bebisar

Sammanfattning

Vi hoppas du med hjälp av vårt stora test hittar den bästa bärsjalen för just dina behov.

Att transportera sitt barn genom att bära med sjal kan vara allt från praktiskt till en livsstil. Det stora utbudet kan kännas oerhört stort ifall man är ny inom bärsjalsvärlden. Det finns ett stort urval av olika sjaltillverkare utöver att det finns många olika typer av bärsjalar: allt ifrån vävda själar till trikåsjalar till ringsjalar. För sina egna behov är det inte alltid lätt att veta vilken typ av sjal som är den rätta.

Om man planerar på att börja med en bärsjal finns det några begrepp som är viktiga att känna till:

  • Trikåsjal: För bebisens första år i livet är detta en sjaltyp som är väldigt populär. Att lära sig knyta en trikåsjal är enkelt – relativt sett. För både prematurfödda och nyfödda barn är trikåsjalen lämplig. Det finns en stor fördel med en trikåsjal och det är hur enkelt man får till grodpositionen som är eftertraktad, detta då en trikåsjal ofta är tillverkad att material som är stretchigt och formar sig efter förälder och barns kroppar.
  • Grodpositionen: Den mest optimala positionen för att bäst efterlikna hur en bebis naturligt vill positionera sin kropp – med knäna uppdragna och ryggen krökt i en C-form. Barnets ben ska ha stöd av tyget ut till knävecken och rumpan ska vara lägre än knäna, så att barnets underkopp bildar formen av bokstaven M. Först då sitter barnet ergonomiskt i en sjal.
  • Knyt: Från bärsjalstillverkarna får man en del knytinstruktioner vilket är tacksamt då en trikåsjal kan knytas på många sätt – även på YouTube finns en del bra videos som instruerar en. Beroende på barnets ålder och storlek kan olika knyt vara mer eller mindre lämpliga.

För den som är ny till att använda en bärsjal vill vi ge ett generellt tips, och det är att eftersom det elastiska tyget tänjs ut av barnets kropp ska en trikåsjal ofta sitta tightare än vad man tror. Barnet kommer bli mer hängande ifall sjalen är för löst knuten – det är varken bekvämt för den som bär eller särskilt ergonomiskt för bebisen.

Vanliga frågor om bärsjalar

Vilken bärsjal är bäst?

Vi har utsett bärsjalen Aldoria Bambu Soft till bäst i test. Det är en trikåsjal som håller sig sval på sommaren tack vare sitt tyg som är luftigt – dessutom är den riktigt bekväm och mjuk. För barn och föräldrar som är varma av sig gör den sig extra lämpad. Bärsjalen ger en bra avlastning för barn upp till cirka 10 kg och är enkel att knyta.

Vilken bärsjal ska man välja?

Många olika typer av bärsjalar existerar på den svenska marknaden idag: vävd bärsjal, trikåsjal och ringsjal är några av sorterna som är vanligast förekommande. Det mest populära valet är ofta trikåsjalen för en liten bebis eller en nyfödd. Att få till en bra knytning är ofta lättare med en trikåsjal då den är tillverkad i ett tyg som är stretchigt. Bättre avlastning behövs med tyngre och större barn – ett bättre alternativ då är en vävd sjal.

Hur knyter man en bärsjal?

Att knyta en bärsjal kan man göra på många olika sätt. För en liten eller nyfödd bebis är ett så kallas basknyt relativt enkelt att utföra men framför allt väldigt vanligt. Bärsjalen läggs då tvärs över bröstet, över ryggen korsas tyget, och upp över axlarna, korsar det igen under tygstycket över bröstkorgen och avslutar med att vira sjalen runt kroppen och knyta ihop den. Hur man knyter en bärsjal finns det mängder av bra videos för på YouTube bland annat, de är väldigt pedagogiska.

Hur använder man en bärsjal?

Det finns många olika användningsområden för en bärsjal. Med ett nyfött barn direkt från BB går det att börja använda sjalen, det blir då ett sätt att bära barnet på som är både bekvämt men framför allt ergonomiskt. Utöver det får man som förälder båda händerna fria för exempelvis äldre syskon, matlagning eller annat man behöver ordna med vilket är ett stort plus. Det går att använda en bärsjal både inomhus och utomhus – faktum är att det går att bära en bärsjal året runt med rätt kläder under och över.

Hur länge kan man använda en bärsjal med en nyfödd?

Hur länge man kan bära ett barn i bärsjal finns det ingen tidsgräns för. Så länge barnet sitter i en position som är ergonomisk och är nöjt samtidigt som dess luftvägar är fria kan man i princip bära barnet hur länge som helst. Hur man håller och bär barnet är förstår viktigt att varva i praktiken. Lyssna till barnets egna signaler, då ett barn som inte sitter bra i bärsjalen sannolikt kommer protestera på ett sätt eller annat.

Hur hårt ska man knyta bärsjalen?

Att man har en trikåsjal alldeles för löst är väldigt vanligt bland de som är ovana. Det innebär dels att avlastning påverkas till det sämre då barnet inte balanseras mot förälderns kropp utan mer hänger i tyget – dessutom sitter barnet inte lika säkert i sjalen. Mot bärarens kropp ska en trikåsjal knytas tight. Det finns ändå gott om utrymme för barnet eftersom tyget är stretchigt.

Varför ska man använda bärsjal?

För att komma det egna barnet riktigt nära föredrar många att bära sitt barn i en bärsjal. Det är väldigt bekvämt att använda en bärsjal och dessutom ett bärande som är ergonomiskt både för barnet och bäraren – helt utan andra delar som kan skava eller kännas obekväma såsom hårda spännen. Att anpassa en bärsjal är enkelt med hjälp av många olika knytningar och kan användas för att bära barn upp till förskoleålder från nyfödd.

Vilken bärsjal ska man ha?

Det finns flera faktorer som bestämmer viken bärsjal man ska ha. Hur stort är barnet man ska bära och hur gammalt är det? Hur van är man vid att knyta och använda en bärsjal? Att börja med en trikåsjal och ett basknyt är det lättaste med ett nyfött barn. Att få upp barnet i en bra, ergonomisk position samt få till ett bra knyt blir enklare med tiden desto mer man över på att bära i sjal.