Bästa spjälsängen 2023: 7 modeller i test

Vart bebisen ska sova är viktigt för dig som förälder att fundera på. Som tur för dig har vi tagit oss tiden att testa spjälsängar från en mängd olika tillverkare som Sebra, IKEA och Stokke. För att en spjälsäng ska kunna utses till bäst i test ska den efter det växande barnet gå att anpassa, ha en botten som är justerbar och gärna vara kompatibel med standardstorlek på täcke och kudde.

Vi hoppas du får hjälp med att hitta den bästa spjälsängen i vårt test.

Bästa spjälsängen - Topplista

1. IKEA Gulliver – Bäst i test spjälsäng

Det här är en spjälsäng men en avtagbar långsida som inte bara är prisvärd men även har en design som är mycket enkel.

Prisklass: Budget Material: 20 kg Yttermått: 123 x 66 x 80 cm Bäddmått: 120 x 60 cm Madrass: Standardstorlek Antal höjdlägen på bäddytan: 2 Avtagbar långsida: Ja Maxvikt: 20 kg

IKEA Gulliver är i en klass för sig prismässigt, som med så mycket annat när det gäller IKEA. Man måste visserligen köpa till stödbrädan, som är praktisk att ha om man vill använda spjälsängen utan långsida. Men den kostar inte mycket alls – endast 100 kr, i sammanhanget är detta inte mycket pengar alls. Ändå får man en spjälsäng som verkligen håller för en hel familjs barnaskara och som dessutom är skapad i massivt trä. Lägger man sedan ut den till försäljning på andrahandsmarknaden kan den ändå leva vidare.

Att enkelt kunna hitta prisvärda spjälskydd, lakan och madrasser som passar perfekt är en stor fördel med IKEAs spjälsängar – förutom att inköpspriset är så lågt förstås. Inget överraskar särskilt mycket designmässigt med IKEA Gulliver – men produkten är helt klart ett tryggt val och passar in alla sovrum utan större bekymmer. Något som är enkelt är monteringen och som alltid när det kommer till IKEA är instruktionerna mycket tydliga. Den medföljande insexnyckeln är det enda verktyg som behövs. Det går att montera spjälsängen på egen hand, men det är en fördel att vara två när man gör det.

Otroligt prisvärd spjälsäng av god kvalitet

Det finns två olika höjdlägen hos spjälsängen IKEA Gulliver. När barnet är nyfött och fram tills att det börjar resa sig mot möbler eller kan sitta själv används det höga läget. Sängen byggs om därefter. Att lossa ena långsidan och sänka botten till det lägre läget räcker då. Det finns också en möjlighet att lossa hela långsidan när barnet har vuxit ytterligare. För att Gulliver ska förbli stabil fäster man då istället den medföljande plankan i höjd med sängbotten. För att hindra barnet från att råka rulla ur sängen i sömnen kan den stödbräda som köps till separat sedan användas som en kant.

Att bli missnöjd med en spjälsäng från IKEA är inte något som går. IKEA Gulliver tål att användas om och om igen så länge man är varsam vid montering. Bäddytan om 120 x 60 cm gör att spjälsängen kan användas upp till omkring 3 års ålder – spjälsängen tar dessutom inte upp en centimeter mer utrymme än vad som krävs. I vårt tycke är IKEA Gulliver den bästa billiga spjälsängen som går att köpa på den svenska marknaden. Denna produkt har onekligen en tidlös formgivning och är att betrakta som en riktig klassiker.

Det här är mer eller mindre den bästa spjälsängen på marknaden.

Fördelar med IKEA Gulliver

  • Mycket prisvärd
  • Fungerar med standardmått på alla tillbehör
  • Två höjdlägen
  • Avtagbar långsida

Nackdelar med IKEA Gulliver

  • Inget för den som gillar utmanande design

2. Done By Deer Spjälsäng – Bästa premiumval

Det här är en spjälsäng med en smart stödbräda – utöver det är den snyggt designad.

Prisklass: Premium Material: E1 graderad europeisk MDF Yttermått: 125 x 66 x 92 cm Bäddmått: 120 x 60 cm Madrass: Standardstorlek Antal höjdlägen på bäddytan: 2 Avtagbar långsida: Ja, stödbräda köps separat Maxvikt: Anges ej

Att Done By Deer Spjälsäng finns i två olika storlekar är en aning förvirrande. Även om det finns en större variant med ett bäddmått på 70 x 140 cm har den vi testat standardbäddmåttet 120 x 60 cm. Något som kan vara bra att veta är att en spjälsängsmadrass från IKEA glappar en aning både på bredden och höjden i Done By Deer Spjälsäng då 120 x 60-spjälsängen är åt det rymligare hållet. Ett vanligt spjälskydd går bra att använda – och sängen finns dessutom i olika färger för den som vill matcha med övrig inredning.

En insexsnyckel behövs vid montering – som tur medföljer en. Även en vanlig skruvmejsel behövs. Sängen kan levereras uppdelad i två tunga paket då den väger otroligt mycket. Det är betydligt smidigare att vara två när man monterar Done By Deer Spjälsäng, även om det självklart är möjligt att göra helt på egen hand. Något som är känsligt för skador är den målade ytan. Det ser inte så vackert ut när sängen väl fått sig en stöt. I ett redan möblerat sovrum är spjälsängen inte riktigt lika enkel att få in då den är lite större i yttermåtten.

Påkostad spjälsäng som kan användas länge

Det går att i både ett högt och lågt läge placera sängbotten hos Done By Deer Spjälsäng. Den lilla bebisen använder man det höga läget med, och man sänker botten när barnet blir mer rörligt – vilket delvis kräver att man monterar isär sängen igen. Man kan montera bort spjälorna på ena sidan när barnet vuxit ytterligare, och detta är något som går att göra snabbt. Det ingår små metallplattor som man skruvar dit istället för att täcka skruvhålen. Done By Deer Spjälsäng fungerar utmärkt som säng under barnets första år. Men när barnet blivit lite större är den faktiskt ännu bättre.

Man får en riktigt bra småbarnssäng där barnet har en smidig öppning att klättra i och ur genom ifall man köper till stödkanten – utöver detta är kanten i övrigt precis lagom hög för att barnen inte ska kunna falla ur under natten vilket är tacksamt. Done By Deer Spjälsäng är inte en billig spjälsäng – tvärtom, den är dyr. Det är inte funktionerna man betalar för, utan mer design. Men ma kommer bli riktigt nöjd ifall man tänkt använda spjälsängen länge och senare göra om den till småbarnssäng. Att Done By Deer Spjälsäng lyfter ett helt barnrum sitlmässigt är också ett stort plus, även om man i övrigt inte bryr sig om inredning nämnvärt.

Fördelar med Done By Deer Spjälsäng

  • Prisvärd
  • Rejäl konstruktion
  • Många olika höjdlägen och sänkbar långsida
Läs också:  Bästa babyvakten 2023: 11 modeller i stort test

Nackdelar med Done By Deer Spjälsäng

  • Ingen förankring ingår
  • Långsidan låter en del vid användning

Vart kan man köpa Done By Deer Spjälsäng?

Done By Deer spjälsäng kan köpas hos BabyV.se.

3. Spjälsäng Troll Lux

Det här är en barnsäng som inte bara är stilren, den är dessutom robust samt stilren. Utöver det är den generöst tilltagen med föräldraryggen i åtanke.

Material: Massiv björk Yttermått: 125,5 x 68,5 x 92 cm Bäddmått: 120 x 60 cm Madrass: Standardstorlek Antal höjdlägen på bäddytan: 3 Avtagbar långsida: Ja, juniorsida köps separat Maxvikt: Anges ej

Troll Lux är en klassisk spjälsäng många skulle beskriva som både robust och gedigen. Den erbjuds i två färger som båda är väldigt stilrena: vitt och grått. Spjälsängen har flera smarta funktioner såsom höj- och sänkbar långsida samt tre olika höjdlägen på bäddytan trots att designen är relativt enkel. Det går utmärkt att förvandla Troll Lux till en juniorsäng genom att köpa till en juniorsida – på så vis kan man ytterligare förlänga användningstiden.

Rymlig spjälsäng i massiv björk

Det är en enkel historia att montera Troll Lux. Allt man behöver äga för att lyckas med den är en skruvmejsel – utöver det medföljer en tydlig beskrivningen med spjälsängen. Eftersom madrass inte ingår i köpet kan det vara extra skönt att veta att bäddmåtten i spjälsängen är klassiska, 120 cm i längd och 60 cm i bredd. Troll Lux är en spjälsäng som känns både generös och rymlig trots sina standardiserade bäddmått – och i och med det gedigna materialet av massiv björk tar den upp sin beskärda del av barnrummet. Vid nedläggning eller upptagning av bebis gör samma material att spjälsängen känns stabil i grunden och knappast vickar eller flyttar på sig.

En uppskattad detalj som bidrar till att spara förälderns rygg vid lyft är långsidan som är höj- och sänkbar, som även kallas dropside. Höjden på långsidan blir 68 centimeter som nedfälld – vilket i vardagen minskar antalet oergonomiska lyft oerhört. Att aldrig lämna sitt barn sovande med långsidan nedfälld är dock viktigt att komma ihåg – detta oberoende av om du sover bredvid barnet själv.

Skonsam mot föräldraryggen

Det går att i tre steg reglera höjdläget i Troll Lux i takt med att barnet växer. För de yngsta bebisarna fungerar det högsta läget bäst, då de ännu inte lärt sig ställa sig mot möbler eller att sitta upp. Det är dags att sänka i takt med att barnets motoriska färdigheter ökar – det går att byta ut dropside-sidan mot en juniorsida när barnet passerar 2-3 års ålder. På så vis kan Troll Lux användas som juniorsäng ända tills barnet har vuxit ur sin säng på längden.

Det är svårt att tänka sig ett enda sovrum där Troll Lux inte skulle smälta diskret in med tanke på sin design som är otroligt stilren samt avsaknad av könsmarkörer, pynt och krusiduller i allmänhet. För familjen som prioriterar säkerhet, stabilitet och inte minst hållbarhet är detta en oerhört prisvärd spjälsäng – både ergonomiskt och ekonomiskt.

Fördelar med Troll Lux

  • Stilren design
  • Gedigen i massiv björk
  • Stabil

Nackdelar med Troll Lux

  • Något omfångsrik
  • Passar mindre bra i trånga rum

Vart kan man köpa spjälsängen Troll Lux?

Spjälsängen Troll Lux kan köpas hos Babyland.se, Bonti och BabyV.se.

4. Stokke Sleepi Säng

Det här är en spjälsäng vars användningstid är lång – den är dessutom en unik form och är påkostad.

Prisklass: Premium Material: Bokträ och bokplywood Yttermått: 127 x 86 x 74 cm Bäddmått: 120 x 67 cm Madrass: Medföljer sängen Antal höjdlägen på bäddytan: 4 Avtagbar långsida: Ja Maxvikt: 120 kg


Stokke Sleepi är en spjälsäng vi tidigare recenserat på vår webbplats. Den kan anpassas efter aktuellt behov och växa med barnet under dess första 10 år. Man kan först använda denna säng som en Sleepi Mini om man vill – en spjälsäng som är liten med en bäddyta formad som ett ägg. Det är efter detta man har valet att bygga ut den till en Sleepi Säng, som fortfarande har en unik, oval form. För att göra om Sleepi till en Junior-säng går det slutligen att köpa till den förlängning som behövs. Det medföljer en madrass i spjälsängsstorleken 120 x 67 cm med Stokke Sleepi Säng. En mindre madrass behövs för Sleepi Mini, och en större madrass behövs för Junior. Det finns egna lakan med oval form för varje madrass. En del extrakostnader tillkommer med andra ord ifall man planerat på att använda Stokke Sleepi-konceptet från nyfödd till skolålder.

Monteringen av sängen är enkel – och allt som behövs för den ingår. Sängstommen håller hög kvalitet och bildinstruktionerna är tydliga. Något annat som imponerar är de medföljande låsbara hjulen – de rullar väldigt smidigt. En bredd på 74 cm gör att Stokke Sleepi Säng kan rullas genom de flesta dörröppningar trots att den onekligen uppfattas som ganska stor och tar upp en del utrymme i rummet. Att Stokke Sleepi Säng känns väldigt rymlig är fördelen med storleken.

Kan användas länge men kräver särskilda tillbehör

För bättre luftcirkulation är sängbotten på Stokke Sleepi perforerad – och tack vare att fästen kan sättas fast både uppåt och nedåt kan den fästas i fyra olika höjdlägen. Man måste skruva isär sängen och flytta på fästena för att ändra höjd som på andra spjälsängar vilket inte är busenkelt – Stokke framhäver gärna det som lätt gjort nämligen. Så ett större barn kan komma i på egen hand går långsidorna att ta av. Öppningen är cirka 53 cm bred, vilket lämnar tillräckligt mycket kant i fot- och huvudända för att det ska kännas som att Sleepi har ett visst inbyggt fallskydd.

Det är ett dyrt inköp att investera i Sleepi Säng. Men sett till hur länge den kan användas kan priser per använding, som med många andra Stokke-produkter, ändå bli väldigt rimligt. Madrass och lakan som passar är förstås något man måste vara beredd att köpa till. Designen känns både stilren men samtidigt rolig – det finns dessutom mängder av smarta funktioner på Stokke Sleepi som bidrar till att göra nätterna med småbarn och bebis lite lättare att ta sig igenom.

Fördelar med Stokke Sleepi

  • Tilltalande design
  • Rymlig sovyta
  • Bekväm madrass ingår

Nackdelar med Stokke Sleepi

  • Dyr
  • Kräver anpassade lakan och madrasser

Vart kan man köpa Stokke Sleepi?

Stokke Sleepi kan köpas hos Bonti, BabyV och KöpBarnvagn.se.

5. Troll Lukas

Det här är en spjälsäng som för familjen som tänker sig en lång användningstid passar perfekt. Den är dessutom klassiskt fin.

Material: Björk och mdf Yttermått: 125 x 65 x 88 cm Bäddmått: 120 x 60 cm Madrass: Standardstorlek Antal höjdlägen på bäddytan: 3 st Avtagbar långsida: Nej Maxvikt: Uppgift saknas

Det här är spjälsängen som växer med barnet, enligt tillverkaren av Troll Lukas. Passande madrass köps till separat – endast själva stommen ingår vid inköp. Man kan välja att köpa till en juniorlångsida till sängen för att kunna använda Troll Lukas vidare efter spjälsängsperioden. Så man ännu senare kan göra om Troll Lukas till en barnsoffa finns också särskilda dynor.

Närproducerad av europeiskt björkträ

För den som är på jakt efter en fin spjälsäng i målat trä är Troll Lukas klassiskt fin. Med designen är det egentligen inget som sticker ut nämnvärt – men sängen har rundade kanter vilket är ett plus. Vid inköp av Troll Lukas medföljer alla verktyg som krävs vid montering. Sängen är tillverkad av MDF och björkträ från norra Europa. Vid monteringen ger materialet ett väldigt stabilt intryck. Sängens olika delar matchar väl när skruvarna dras ihop vilket ofta är ett gott tecken på ett kvalitetsbygge.

För Troll Lukas uppfattas yttermåtten som åt det lite mer bastanta hållet även om det är inom det normala. Något som gör att såväl sängkläder som madrass från stora försäljare som IKEA fungerar perfekt i sängen är att bäddmåttet är standard. På Troll Lukas passar även vanliga spjälskydd.

Läs också:  Bästa bärsjalen 2023: 8 modeller i stort test

Spjälsäng med tre olika höjdlägen

I det avseende att den går att förlänga kan sängen inte växa med barnet. På sängbotten finns det däremot tre olika höjdlägen – när Troll Lukas ska anpassas efter bebisens rörlighet och ålder är detta något som underlättar enormt. Sängbotten upplevs som ganska låg på lägsta läget – vilket när ett sovande barn försiktigt ska läggas ned kan göra att en kortare förälder får svårt att nå.

Något som helt klart är värt att betala för är att Troll Lukas är tillverkad både av kvalitetsmaterial och med ett hållbarhetstänk. Det finns dock – till en betydligt lägre prislapp – ändå snarlika alternativ sett till funktion. Man får i Troll Lukas en spjälsäng av hög kvalitet ifall man är intresserad av hela användningsupplägget och vill köpa till juniorlångsidan.

Fördelar med Troll Lukas

  • Enkel att montera
  • Klassisk design
  • Stabil
  • Tre höjdlägen

Nackdelar med Troll Lukas

  • Högt pris
  • Lågt placerad sängbotten

6. Sebra Säng Baby Junior

Det här är en bedside crib av klassisk modell med en långsida som är sänkbar och ett antal olika höjdlägen.

Prisklass: Premium Material: Björk Yttermått: 115 – 155 x 75.8 x 88 cm Bäddmått: 112,5/155 x 70 cm Madrass: Tvådelad madrass från Sebra köps till separat Antal höjdlägen på bäddytan: 2 Avtagbar långsida: Ja Maxvikt: 70 kg

I början av 1940-talet designades barnsängen ”Juno” av Viggo Einfeldt. Rättigheterna till sängen har nu förvärvats av Sebra och konstruktionen har nu uppdaterats något. Det finns numera några andra namn för sängen som används omväxlande: Sebra Baby- & Juniorsäng, Sebra Växasäng och Sebra Spjälsäng. Det finns två höjdlägen hos sängen – ett lågt för äldre barn och ett högt för små bebisar. Men Sebras säng kan även växa på längden. Bäddmåttet är 70 cm brett och kan dras ut från 112,5 cm till en hela 155 cm lång sovyta.

Att köpa Sebras egen madrass blir i princip obligatoriskt då sängen inte har standardbäddmått, rundade hörn och kan förlängas. Sebra tillhandahåller även särskilda spjälskydd – men om spjälskyddet är någorlunda självstående och tjock går det också bra med andra märken. I exempelvis en innerdörrar i en äldre lägenhet kan sängens yttermått på 75 cm göra den svår att få igenom – om man vill flytta den mellan olika rum behöver man med andra ord i praktiken montera om den. Att Sebra Säng Baby Junior är så tidlöst vacker är den stora fördelen med designen. I flera färger finns sängen och i vilket barnrum som helst kan den skapa hemtrevnad.

Spjälsäng med högt andrahandsvärde

Monteringstid om 20 minuter visade sig stämma väl – vi upplevde montering som uppskattad och enkel. Allt som behövs ingår – förutom en stjärnskruvmejsel. Utan att hela sängen måste plockas isär är det möjligt att ta bort långsidornas spjälsidor – något som blir allt viktigare längre fram i tiden. Ingen extra stödkant behövs. Med cirka 13 cm från madrass upp till kanten är Sebra Säng Baby Junior lite extra djup som den är. Något som förstås är positivt är att barnet inte kan falla ur – men något som gör det lite krångligt för ett mindre barn att på egen hand ta sig i är det kombinerat med faktumet att sängens botten är placerad högt över golvet. Då man inte behöver anstränga ryggen lika mycket när man ska lägga ned eller lyfta upp spjälsängen med långsidorna uppmonterade är detta onekligen ett plus ur ett föräldraperspektiv.

Sebras spjälsäng är inte billig – dess pris är högt och hur högt man värderar designen är vad som bestämmer huruvida det är motiverat. Något annat som innebär extra kostnader är att det krävs en madrass som är särskilt anpassad samt att spjälskydd och lakan måste ha rätt mått. Sängen har å andra sidan en användningstid som är väldigt lång samt ett andrahandsvärde som är väldigt högt. Det finns inget som fattas med Sebra Säng Baby Junior funktionsmässigt – och oddsen för att man blir riktigt nöjd är låga när man väl köpt sig en.

Fördelar med Sebra Säng Baby Junior

  • Snygg design
  • Skonsam för ryggen
  • Enkel att montera av långsidan och förlänga sängen

Nackdelar med Sebra Säng Baby Junior

  • Kräver anpassad madrass och underlakan
  • Högt pris
  • För bred för vissa innerdörrar

Vart kan man köpa Sebra Säng Baby Junior?

Sebra Säng Baby Junior går att köpa hos Jollyroom samt BabyV.se.

7. BabyBjörn Babysäng

Det här är en spjälsäng som går snabbt att montera, är designad väldigt tjusigt och dessutom är luftig. Utöver det har den hela två höjdlägen.

Prisklass: Premium Material: Björk, stål och polyester Yttermått: 110 x 57 cm Bäddmått: 104 x 54 cm Madrass: Medföljer sängen Antal höjdlägen på bäddytan: 2 Avtagbar långsida: Nej Maxvikt: Uppges ej, rekommenderad användning är 0-2 år

Om du är på jakt efter en spjälsäng som andas svensk design kan BabyBjörn Babysäng vara svaret. Ramen – som är otroligt vacker – är tillverkad av stål och oljad björk. Det går snabbt att montera ihop sängen och att ta isär den går lika kvickt. När den är nedmonterad så är BabyBjörn Babysäng relativt stor även om den blir väldigt platt. För en semestervecka i sommarhuset eller vid en övernattning hos släktingar är sängen då den endast väger 10 kg lätt nog att packa med sig i bilen. Att flytt runt den i hemmet blir också enkelt då.

Ljus och fräsch spjälsäng med två höjdlägen

En klädsel av polyester som är både tvättbar och tålig fäster man sedan på den stabila ställningen. Med hjälp av rejäla dragkedjor hålls klädseln på plats. För att dra blixtlåsen medföljer det en särskild nyckel. Nyckeln kan sedan förvaras i en liten ficka på klädselns undersida efter att sängen är monterad. Detta för att förhindra att sängen blir instabil ifall exempelvis äldre syskon skulle råka öppna upp dragkedjor. En lösning som är både trygg och smart.

Det finns två olika höjdlägen hos BabyBjörn Babysäng. Under det första halvåret används det övre läget. Sedan kan botten sänkas ned till strax över golvnivå. I jämförelse med andra spjälsängar känns det låga läget lägre. Kombinerar man det med sidorna som är heltäckande gör det att lägga ned och under natten nå barnet blir betydligt svårare. Ett ljust meshnät är vad spjälsängens sidor är gjorda av. Överlag känns hela sängen mycket fräsch och ljus. Formen på sängen är oval – något som kräver en särskild madrass – som tur är medföljer denna vid köp. Trots att madrassen är tunn skapar den en sovyta för barnet som är bekväm tack vare att sängens botten också är mjuk. Madrassen sitter ihop med sängens botten för ökad säkerhet – varken barn eller föremål kan således fastna där under.

Mindre bäddyta påverkar användningstiden

För Babysäng säljer BabyBjörn även speciallakan. Passformen blir inte alls lika bra ifall man använder sig av vanliga lakan – vilket går. Ovanpå att sängen i sig är relativt dyr innebär detta förstås en extra utgift. Spjälskydd går inte att använda i sängen. Även om sidorna visserligen är mjuka. De fyra sängbenen är hårda dock och enbart ett tunt lager mesh ligger emellan dem och barnets huvud. Barn tenderar också att slå i huvudet ibland ifall det rör sig mycket i sömnen. Att få sängen att kännas personlig är också lite svårare – för den som väntar barn och vill boa är detta onekligen en viktig egenskap.

För barn upp till 2 år rekommenderar BabyBjörn Babysäng. I jämförelse med en standardstor spjälsäng är bäddytan mindre – något som gör att användningstiden blir relativt kort. För den som är på jakt efter en spjälsäng som är lätt, ljus och luftig men som även kan funka som resesäng är BabyBjörn Babysäng en oerhört tjusig barnsäng för barnets första år.

Läs också:  Bästa bärselen 2024: 16 modeller i stort test

Fördelar med BabyBjörn Babysäng

  • Liten och smidig
  • Enkel att montera
  • Lätt att ändra höjdläge
  • Stabil och trygg

Nackdelar med BabyBjörn Babysäng

  • Kort användningstid
  • Lågt lägstaläge
  • Svårt att nå bebisen

Tre tips vid köp av spjälsäng

Ett oerhört stört köp bland småbarnsföräldrar i allmänhet är spjälsängen. Att en ny liten människa kommer flytta in blir plötsligt väldigt uppenbart – och att den kommer sova (eller inte) i ens sovrum. Det finns mängder av olika spjälsängar att välja på idag – de varierar oerhört i utseende från en klassisk ribbsäng till en riktig designmöbel – vad man har avsatt för budget och vad man tycker om avgör förstår vilken man väljer till sitt hem. Här kommer några råd som kan vara bra att ha med sig inför köpet av en spjälsäng – oavsett plånbok och inredningsstil.

1. Spjälsäng som kan användas länge

Fram till 2-3 årsåldern sover ett barn ofta i spjälsäng – men det förekommer en del möbler på marknaden som räcker betydligt längre än så. En del sängar kan följa med barnet ända in i tonårsrummet medan andra inte kan varieras mer än i höjden på bottenplattan. De olika stegen när barnet växer i takt med sängen kan se ut på följande vis:

  • Varierat höjdläge: Att det går att variera höjden på sängens bottenplatta är en funktion många spjälsängar har. Bebisen kan ligga på en högre höjd den första tiden när den inte är så rörlig – för den vuxna är detta också skönt då den slipper böja sig så långt ner för att lägga ned och ta upp barnet. Det är dags att änka ner bottenplattan så att barnet sover närmare golvet när barnet kommit in i kryp- och klättraåldern – utöver det eliminerar man risken för att barnet ska klättra eller ramla ur spjälsängen.
  • Ta bort långsidan: Det är smidigt om spjälsängen har en borttagbar långsida när bebisen vuxit ytterligare och själv kan ta sig i och ur sängen på ett säkert sätt. Med den konstruktionen har sängen endast tre väggar samtidigt som sängen fortfarande är lika stabil – barnet kan då utan hjälp gå i och ur. Att använda sängen som koja och samla sina saker där inne är också något barn i den här åldern brukar tycka är mysigt.
  • Utdragbar spjälsäng: Barnet kanske har växt så mycket att det börjar bli ont om plats efter att den ena sidan har varit bortplockad en stund. Det är bara att plocka bort den andra sidan (och ibland även överdelarna av kortsidorna) ifall man köpt en modell som går att omvandla till juniorsäng. Sedna drar man helt enkelt ut sängen till en längd som en mer anpassad.
  • Soffa: Man kan förvandla sängen till en soffa när den är helt urvuxen – då kan man dra ihop den igen och montera på den ena långsidan med specialmåttade kuddar för botten och ryggstöd.

2. Säkerhetskrav på spjälsängar

Det är viktigt att tänka på säkerheten när man köper spjälsäng då barn oftast sover utan uppsikt. En bra start är att den är stabil, och inte modifierad på något sätt samt korrekt monterad. Att avståndet mellan spjälorna ska vara mellan 4.5 cm och 6 cm är något som rekommenderas – detta för att förebygga att barnet fastnar. Existerar en höj- och sänkbar långsida på sängen är det viktigt att de är kontrollerade för att de av misstag inte ska gå att trycka ner.

Det är en självklarhet att man vill göra det fint och mysigt för bebisen – men att tillbehören till spjälsängen man väljer att införskaffa är säkra är ännu viktigare. För att bebisen inte ska riskera att hamna mellan skyddet och spjälorna ska spjälsängsskydd sitta fast ordentligt. Eventuella tillhörande mobiler ska inte utgöra någon stryprisk med långa snören eller annat som bebisen kan trassla in sig i. Något annat som är viktigt är att sängen har en madrass som är anpassad i storlek och att mellanrum mellan madrass och sängkant inte lämnas.

En bra start gällande säkerheten är att sängen har en märkning som betyder att den är godkänd enligt europeisk standard. Du kan läsa mer om säkerhet och märkningar av barn- och spjälsängar på Hallå Konsument: https://www.hallakonsument.se/produktsakerhet/barnsangar

3. Storlek på spjälsäng

Standardmåttet på en spjälsäng är oftast 60 x 120 cm i Europa – men detta kan förstås variera stort mellan modeller beroende på design, inte minst om sängen kanske har en annan form och till exempel är oval eller rund. Att det är svårt att hitta madrasser, lakan och annan bäddtextil kan vara bra att tänka på – i varje fall om man går utanför standardstorlek och utforskar de större kedjorna.

Barnet kommer växa ur sängen snabbare ifall den har en mindre bäddyta då den per automatik får en kortare användningstid. Det kan vara en bättre idé att köpa ett babynest som barnet kan ligga i om man vill ha en mer ombonad säng för sin bebis – annars kan man i syfte att rama och ta bort en del av utrymmet kring barnet fylla ut platsen med ett tjockare spjälsängsskydd. Att dubbelkolla så sängen går igenom en dörröppning utan att behöva monteras isär är ett väldigt bra tips – och om den mot all förmodan inte skulle göra det så får man se till så den monteras i rätt rum redan från första början!

Vi hoppas du fått hjälp med att hitta den bästa spjälsängen i vårt test.

Vanliga frågor om spjälsängar

Vilken spjälsäng är bäst?

Vi har prövat mängder av spjälsängar på den svenska marknaden och utser IKEA Gulliver vara bäst i test. Det är spjälsäng som på bäddytan har två olika höjdlägen, att montera den är enkelt och när barnet blir större kan långsidan monteras av. Något som gör att IKEA Gulliver passar in i alla sovrum är att designen är enkel men stilren.

Hur länge ska man använda spjälsäng?

Det finns ingen anledning att byta bort den, så länge barnet trivs i spjälsängen. Så länge bäddytan är stor nog går det således att använda spjälsängen – och så länge maxvikten inte överskrids förstås. I under omkring 2-3 års tid används spjälsängen vanligtvis.

När byter man från spjälsäng?

Det är upp till både föräldrar och barn när man byter från spjälsäng. Det kan vara naturligt att flytta från spjälsängen till en växasäng ifall man vill flytta in bebisen till en barnrum med dess syskon – annars är underslafen i en våningssäng (gärna med stödplanka så barnet inte faller ur) ett alternativ. Att byta från spjälsäng kan man också göra ifall barnet lärt sig klättra ur den och därmed riskerar att ramla och skada sig allvarligt.

Vilken madrass har man till spjälsäng?

En standardmadrass för spjälsäng fungerar bra då de flesta spjälsängar har samma mått. Genom att förlängas kan vissa spjälsängar göras om till växasäng – en specialmadrass som även den kan göras längre krävs ofta. Sängtillverkaren har ofta en egen, passande madrass till salu om spjälsängen inte har standardmått.

Hur bäddar man spjälsängen?

En madrass och ett underlakan är grunden för att bädda en spjälsäng. Att använda ett dra på-lakan i rätt storlek är enklast. Hur man vill bädda kan man därefter välja själv. Ett babynest för små bebisar används av en del. Andra bäddar spjälsängen med täcke och kudde i rätt storlek samt ett spjälskydd längs med sängens insida. I vissa länder bäddar man endast med lakan samt låter barnet sova i en sovpåse och undviker med andra ord lösa textilier i sängen så långt det går.

När ska man sänka spjälsängen?

När barnet börjar bli så pass starkt och stort samt rörligt att det genom att hålla i sängens kanter kan dra sig upp till sittande position eller att det kan sätta sig upp i spjälsängen överhuvudtaget är det dags att sänka spjälsängen. Om barnet börjar vända sig i sängen och kan ställa sig på alla fyra gäller samma sak. Det finns en risk för att bebisen kan fälla ur spjälsängen så snart barnet rör sig så att dess huvud kan hamna över kanten.

Vad har man för säng efter spjälsängen?

Man kan byta till en växasäng efter spjälsängen, bottenbädden på en våningssäng, en vanlig säng eller en madrass på golvet. Det viktiga är att man väljer en sovlösning som barnet kan sova tryggt i – vilken typ man väljer spelar mindre roll. Det kan vara bra att välja en säng med lite högre kanter eller att fästa en stödbräda på sängens långsida så inte barnet kan falla ur då små barn har en tendens att röra sig ofta mycket i sömnen.

Hur många kilo klarar en spjälsäng?

Hur hög maxvikt en spjälsäng har varierar. Jämfört med det lägre läget kan det ibland vara en maxvikt på sängens högre läge, för små bebisar. 15-20 kg brukar maxvikten åtminstone ligga på oftast hos spjälsängar, det här innebär att barn under 2-3 första åren utan bekymmer kan använda dessa. Men spjälsängar med en maxvikt på 100 kg existerar också – och det är inte ovanligt.