Bästa syskonvagnen 2023: 9 modeller i stort test

Innehållsförteckning

En syskonvagn är en värdefull investering ifall ni ska bli fler i familjen. Från märken som Bugaboo, Carena och Emma lkjunga har vi tagit oss tiden att testa syskonvagnar. För att en syskonvagn i vårt test ska kunna utses till bäst i test finns det några krav den måste uppfylla – för båda barnen behöver den vara bekväm samtidigt som sittdelen är rymlig utan att göra vagnen klumpig i kollektivtrafik och butiker.

5 saker att tänka på innan du köper syskonvagn

Det är också dags för många att byta ut duovagnen mot en syskonvagn när familjen ska utökas med ett till barn. Syskonvagnar finns det inte ett enormt utbud av vilket bör göra det lättare att hitta en som passar ens behov men så är tyvärr inte fallet. Innan man köper en syskonvagn bör man ha funderat igenom några saker, här kommer våra bästa tips:

Klicka här för att se listan

1. Storlek på syskonvagnen

Att vagnen har rätt storlek för att man ska kunna använda den överallt där man behöver den är oerhört viktigt för att syskonvagnen alls ska vara till hjälp i livet som flerbarnsförälder.

  • Syskonvagn i kollektivtrafiken: Vagnen måste komma igenom dörröppningar och spärrar är lätt ifall man vet med sig att man ofta ska åka spårvagn, buss eller tunnelbana med sin syskonvagn. ”Stockholmsmåttet” är ett begrepp för detta som används flitigt bland svenska föräldrar. För att garantera att en syskonvagn kan ta sig fram i all typ av kollektivtrafik får den max vara 75 cm bred vilket är vad Stockholmsmåttet betyder.
  • Syskonvagn i bilen: Att jämföra måtten på bagageutrymmet bilen med måtten på syskonvagnen hopfälld är något du inte får glömma. Vilka mått en syskonvagn har när den väl fällts ihop är något tillverkaren ofta anger. Huruvida det är måttet på vagnen, med sittdelarna kvar på chassit eller med delarna avtagna som avses är olika. De mått som anges för hur stor en vagn är som hopfälld brukar anta att man även tar av hjulen också. För den som inte vill klicka av däck som är smutsiga och blöta varje gång man ska lassa in syskonvagnen för att köra hem är inte detta till särskilt mycket hjälp.
  • Syskonvagn för liten hiss eller smal dörr: Det är en god idé att försöka ta reda på ifall vagnen bredd funkar ihop med ens dörröppning eller hiss innan man köper den ifall man planerar på att ta in syskonvagnen i lägenheten eller huset. Att mäta själv med måttstock är vårt bästa tips. En dörr kan ha en angiven bredd på öppningen, men om man inte kan öppna dörren hela vägen är det inte säkert att den faktiska bredden är samma som den maximala. Det är även viktigt att syskonvagnen ryms när man stänger igen hissdörren, varför både djup och bredd bör mätas.

2. Ålder och storlek på barnen

Hur rymlig en syskonvagn är kan det vara stor skillnad i. Maxvikten i sittdelen är en viktig faktor för hur länge en syskonvagn kan användas. Mellan olika syskonvagnar varierar maxvikten mycket – en syskonvagn med en sittdel som är trång trots att maxvikten är hög riskerar ändå att bli urvuxen relativt fort. Följande är några saker man gör bäst i att väga in, beroende på hur gamla barnen som ska åka i syskonvagnen är:

  • Syskonvagn med liggdel: Man behöver kunna sätta på en liggdel ifall man tänkt nyttja syskonvagnen för en nyfödd bebis. Behöver man en syskonvagn för tvillingar är det två liggdelar som gäller. Om man köper en syskonvagn med vanliga sittdelar som har plant liggläge är det även möjligt att välja bort liggdel. Då kan man lägga bebisen där i stället för i en liggdel genom att ställa in en mjuklift i sittdelen.
  • Syskonvagn med babyskydd: Det krävs att vagnen har babyskyddsadaptrar som är kompatibla med det babyskydd man vill använda ifall man vill kunna fästa babyskyddet på syskonvagnen. Att välja ett babyskydd från exempelvis BeSafe, Cybex eller Maxi Cosi är ett säkert kort ifall ni frågar oss – av en enkel anledning. Tillverkarna har nämligen valt att nyttja samma fästen på de flesta av sina babyskydd varför de även fungerar med samma adaptrar – det här har i sin tur lett till att en adapter för dessa tre märken förekommer för nästan alla syskonvagnar.
  • Syskonvagn med sittdel: Från 15 kg, 18 kg till 22 kg eller högre kan maxvikten i syskonvagnens sittdel variera. Det krävs att sittytan är djup nog för att ett äldre syskon ska kunna använda syskonvagnen – utöver att ryggstödet är tillräckligt högt för att barnet ska kunna luta sig mot det bekvämt. När man sedan ska fälla in och ut suffletten över dess huvud är det viktigt att barnet inte är för långt.

3. Var syskonvagnen ska köras

Man behöver välja en modell med bra hjul ifall man vill kunna köra vagnen i terräng såsom i skogen eller grusväg, vill kunna använda den på landet eller bor någonstans där det under vintern brukar snöa extremt mycket. Lufthjul eller skumfyllda däck brukar vara bäst för terrängkörning. Även gummidäck och andra sorters punkteringsfria hjul fungerar bra ifall syskonvagnen främst ska användas i stan, bara köras på asfalt och man bor någonstans där vintern i princip främst är blöt och mild.

4. Syskonvagn som kan bli singelvagn

Det kan vara skönt att slippa köra runt på en vagn med en tom sittdel när man bara ska ha ett barn med sig. En syskonvagn som kan göras om till en singelvagn är vad man bör välja då. Generellt sett handlar det om en syskonvagn på längden – där en till sitt- eller liggdel kan klickas fast. Dock finns det en syskonvagn som är väldigt unik och även kan göras om på bredden – nämligen Bugaboo Donkey. Denna barnvagn kan växla mellan mono (singelläge för ett barn) och duo (syskonläge för två barn) genom att chassit dras ut och skjuts ihop vilket är utmärkt men framför allt innovativt.

5. Syskonvagn på längden eller på bredden

Det går att dela upp syskonvagnar i två olika grupper i vårt tycke. Det finns syskonvagnar där barnen sitter bredvid varandra – med sittdelarna på bredden. Det finns även syskonvagnar där barnen sitter antingen bakom/framför varandra, eller under/ovanför sitt syskon – det vill säga syskonvagnar på längden.

Syskonvagn på bredden: Att barnen bättre kan kommunicera med varandra då de sitter bredvid varandra är 2 av fördelarna med en syskonvagn på bredden. Som förälder kan man ha lika bra uppsikt över båda barnen ifall sittdelarna är vändbara. Storleken på vagnen är förstås främsta nackdelen. Mellan 75 och 80 cm breda är de flesta syskonvagnar på bredden. När de fälls ihop blir de också stora.

Syskonvagn på längden: Ofta är en syskonvagn på längden inte mycket bredare än en vanlig duovagn vilket är en av de största fördelarna. Att ta med syskonvagnen på bussen samt att ta sig fram inne i butiker exempelvis blir avsevärt lättare. När den fälls ihop blir den också mindre. Att ett barn kommer längre bort från föräldern är nackdelen med en syskonvagn på längden. Då en syskonvagn på längden kan vara svårare att häva över trottoarkanter och upplevas mer trögstyrd kan det även påverka vagnens körkänsla förstås.

Syskonvagn bäst i test 2023 – 9 modeller jämförda

1. Bugaboo Donkey 5

Suffletten på den här syskonvagnen är perfekt. Bugaboo Donkey 5 passar väldigt bra för familjen med täta barn.

Maxvikt ligg/sittdel: 9/22 kg Bredd: 74 cm Typ av sittdel: Ergonomiska Ingår regnskydd/fotsack: Ja/nej Adapter för babyskydd: Ja Hjul: Punkteringsfria Handtag: Teleskop Kan göras om till singelvagn: Ja Vändbara sittdelar: Ja

Du har säkert hört talas om den här barnvagnen förut. Den är oerhört flexibel och kan anpassas efter stundens behov väldigt enkelt.

Det finns några skillnader mellan nuvarande versionen – Bugaboo Donkey 5 – och de tidigare versionerna – men de är inte särskilt dramatiska i vårt tycke. Det gör dock en del för att lyfta vagnen ett snäpp.

Bland annat är vagnen numera utrustad med en sitt- och liggdel som är placerad 3 cm högre upp, samt fästen som är integrerade tänkta att användas med en ståbräda eller mugghållare. Det finns även nya, förbättrade knappar som underlättar hopfällningen av chassit samt öppnar för ventilation i liggdelen.

Du kan använda Bugaboo Donkey 5 på 2 olika sätt. Antingen med ett barn (Mono) eller med 2 barn (Duo/Twin). I Mono-läget är vagnen 60 cm bred. I Duo/Twin-läget är vagnen 74 cm bred ifall man medvetet mäter över bredaste punkten.

Detta är något många föräldrar är tacksamma för då vagnen blir smal nog för både hissar och kollektivtrafik.

Det är enkelt att dra ihop chassit och skjuta bort det – när du lärt dig hur man gör det tar det mindre än 30 sekunder.

Du kan även köra 3 barn samtidigt på en Bugaboo Donkey 5 – dock behöver du i så fall köpa till en ståbräda av Bugaboo. Den är väldigt smidig.

Sitt- och liggdelar som är genomtänkta – lång sufflett också

För att tillhöra en syskonvagn är liggdelen oerhört rymlig i vårt tycke. Nu är den dessutom mer luftig tack vare luckorna du enkelt öppnar i huvudändan. Det gör Bugaboo Donkey 5 perfekt för en sommarbebis.

Vi hade beskrivit sittdelarna som ergonomiska. De kan vinklas mellan olika lägen – ett sitt-, vilo-, och liggläge när de är bakåtvända – tyvärr saknas helt ett liggläge när sittdelarna är vända framåt.

Selen är enkel att justera, dessutom vadderad och väldigt enkel att klicka ihop samt lossa vid behov.

De flesta barn ryms fint upp till cirka 1 meters längd i sittdelen då den är relativt rymlig. Sittdelen på Bugaboo Donkey 5 har en maxvikt på 22 kg, dock är maxvikten 15 kg om man kör i Mono och inte har sittdelen framåtvänd.

Suffletten på Bugaboo Donkey 5 gillar vi massor – den är i stort sett perfekt. Inte bara kan den förlängas – i kombination med en titt- och vädringslucka som finns ovanpå blir barnen alltid skuggade och svalkas optimalt.

Bygeln på sittdelen kan lossas fullkomligen – men går även att lossa bara i ena fästet och svänga åt sidan vid behov. Att sätta i och lyfta ur barnet blir därmed betydligt lättare.

Barnvagn som inte känns tungkörd och är lättstyrd

Vi gillar körkänslan hos Bugaboo Donkey 5. Däcken är punkteringsfria och klarar enkelt snö, grusväg och annan typ av terräng vid våra tester.

Det finns ingen märkbar fjädring på chassit – vagnen rullar därmed förstås bäst på underlag som är släta. Med bara två fingrar på handtaget svänger du enkelt barnvagnen.

För föräldrar med olika längd passar denna barnvagn väldigt bra tack vare teleskophandtaget som enkelt kan justeras i höjd. Det ger dessutom gott om utrymme för föräldern som kör att ta ut stegen.

I Mono-läget har man en praktisk sidokorg för packning när man kör vagnen, dock är varukorgen väldigt rymlig den med.

Hopfällningsknapparna är placerade på ovansidan av handtaget på Bugaboo Donkey 5. Detta gör att vagnen blir betydligt lättare att fälla när det väl är dags.

För att fälla upp vagnen igen behöver du inte trycka in någon spärr.

Väl hopfälld blir tyvärr Bugaboo Donkey 5 rätt klumpig – både vad gäller dess storlek men också när man tittar på hanteringen.

Läs också:  Cybex Balios S Lux - en snygg och smart barnvagn

Genom att ta isär vagnen i delar får man vagnen så kompakt som möjligt. Det här blir ett irritationsmoment i ens vardag tillslut varför det fungerar bäst att göra vid enbart enstaka tillfällen.

Kostar – men har en otrolig flexibilitet

Bugaboo Donkey 5 är ingen billig vagn i syskonutförandet. Däremot anser vi priset vara motiverat trots detta.

Du kan enkelt växla mellan att köra 1, 2 eller 3 barn i vagnen när du känner för det. Du kan dessutom växla enkelt mellan alla olika lägen – det gör den här vagnen precis så flexibel en småbarnsfamiljer behöver den att vara.

Det finns dessutom mängder av utmärkta tillbehör för Bugaboo Donkey 5 samt reservdelar som är praktiska.

En annan sak att ha i åtanke vad gäller priset är andrahandsvärdet på Bugaboo Donkey 5. Det brukar nämligen vara väldigt högt – likt dess föregångare.

Har du en Bugaboo-vagn i bra skick behöver du inte sälja den till särskilt stor förlust även efter att du använt den i några år.

En lite djupare sits är något som står högst på önskelistan ifall man får önska förbättringar. Dock är Bugaboo Donkey 5 en syskonvagn som är värda sina pengar. Den har genuint alla funktioner man kan tänka sig och fler än så.

Fördelar med Bugaboo Donkey 5

  • Enkelt att växla mellan lägen
  • Sittdelarna är vändbara
  • Suffletten går att förlänga
  • Körkänslan är utmärkt

Nackdelar med Bugaboo Donkey 5

  • Jobbig att fälla ihop
  • Mono-läget har endast en maxvikt på 15 kg med bakåtvänd sittdel

Bästa pris hos:

2. Basson Duo

Det här är en syskonvagn som inte bara är smal – den är dessutom vändbar, har ett bra liggläge och en lång sufflett.

Maxvikt ligg/sittdel: 9/15 kg Bredd: 74,5 cm Typ av sittdel: Vanlig Ingår regnskydd/fotsack: Nej/ja Adapter för babyskydd: Ja Hjul: Punkteringsfria Handtag: Knäled Kan göras om till singelvagn: Nej Vändbara sittdelar: Ja

Till ett oerhört överkomligt pris har tillverkaren Basson fått till en syskonvagn som har alla funktioner man kan önska sig som småbarnsförälder.

Barnvagnen har sittdelar som individuellt går att vända på – de går även att fälla ned till ett plant liggläge vid behov.

På bredden mäter vagnen mindre än 75 cm – handtaget och fotstödet är dessutom enkla att vinkla samt suffletterna är långa. Dock har Basson Duo en maxvikt på endast 15 kg (per sittdel) vilket är oerhört synd.

Även om sittdelarna inte är de största på marknaden rymmer de ändå barn upp till omkring 4 års ålder.

Den här barnvagnen har genomgått ett antal uppdateringar genom årens gång. Versionen av Basson Duo till försäljning just nu är tveklöst den bästa.

2 sittdelar medföljer när man köper denna syskonvagn.

Liggdelar köpes separat – även här kan du passa på att köpa 2 om du vill.

Liggdelen är enkel men känns ändå mysig.

Bärhandtaget på liggdelen känns irriterande på grund av att de hänger ned på sidorna.

Suffletten kan öppnas baktill för bättre vädring i liggdelen – den har dessutom en vikbar solkeps.

En vanlig syskonvagn med vändbara sittdelar samt liggläge

För små barn som precis bytt från liggdel levereras sittdelarna med inlägg.

I sittdelen har du en sele som är lätt att förlänga – du tar dessutom isär den i separata remmar vid behov. Vill du exempelvis fästa en sittdyna eller åkpåse i vagnen är de separata remmarna till stor hjälp.

Basson Duo har 2 ryggstöd – och de har du möjlighet att steglöst fälla ned till ett liggläge som är helt plant. Med andra ord kan du använda en mindre mjuklift i sittdelen utan några bekymmer.

Sittdelarna på Basson Duo är avsedda att användas på antingen hör eller vänster sida – något vi tycker är väldigt märkligt.

Fotstödet är ställbart – allt som krävs är ett knapptryck för att vinkla dem. Om du mot all förmodan satt ditt sittdelarna fel kommer du inte åt knapparna över huvudtaget.

Swing away-funktionen på bygeln fungerar på samma sätt – de fungerar endast ifall sittdelarna är vända framåt.

Vänder du sittdelarna bakåt hamnar plötsligt bygelns knapp precis bakom chassit – därför går den inte att använda.

Prisvärd syskonvagn med bra funktioner

Det finns många bra egenskaper hos Basson Duo, trots att den även har en del ogenomtänkta funktioner.

Basson Duo är lite tung i rullet men i övrigt tyckte vi körkänslan var okej.

Hjulen är skapade av ett speciellt material – PU-gummi – där det inte fastnar småsten.

Handtaget på Basson Duo kan du vinkla i ett antal olika lägen vilket gör att den genuint känns smal och smidig att köra.

Suffletten är ett stort plus – den skyddar bra mot både sol och väder.

Vad gäller varukorgen passar den en småbarnsfamilj perfekt. Den rymmer allt man kan tänkas behöva vid en utflykt i stort sett.

Väl hopfälld blir Basson Duo rätt stor – men sittdelarna är möjliga att packa separat ovanpå chassit i vilket fall den blir rätt kompakt ändå.

Trots några mindre missar anser vi den främsta styrkan hos Basson Duo vara att den bockar av uppskattade egenskaper samtidigt som den håller priset nere.

Andra syskonvagnar i den här prisklassen är ofta antingen endast framåtvända eller betydligt större och mer klumpiga i allmänhet.

Självklart finns det utrymme för Basson Duo att utvecklas – men det här är definitivt ett prisvärt alternativ redan nu vad gäller syskonvagnar som är vändbara.

Fördelar med Basson Duo

  • Sittdelarna är vändbara
  • Liggläget är bra
  • Hjulen tål mycket
  • Suffletterna är långa

Nackdelar med Basson Duo

  • Blir stor väl hopfälld
  • Bygeln fungerar endast ifall sittdelen är framåtvänd

Bästa pris hos:

3. Baby Jogger City Mini GT 2 Double

Det här är en syskonvagn med ett ställbart fotstöd, ett grymt liggläge samt en hopfällning vi definitivt skulle kalla för smidig.

Maxvikt ligg/sittdel: 9/23 kg Bredd: 75,5 cm Typ av sittdel: Vanlig Ingår regnskydd/fotsack: Nej/nej Adapter för babyskydd: Ja Hjul: Punkteringsfria Handtag: Knäled Kan göras om till singelvagn: Nej Vändbara sittdelar: Nej

Det här är en syskonvagn som länge varit populär. Det kanske inte är så konstigt – kombinationen av en kompakt hopfällning och rymliga sittdelar har uppskattats av föräldrar världen över länge.

Nu har City Mini GT 2 Double äntligen fått en uppdatering och det är väldigt tydligt för oss att den blivit väldigt bättre än föregångaren.

Sittdelarna är framåtvända – rymmer även större barn

Detta är en syskonvagn på bredden du säkert sett när du varit ute. Sittdelarna är dessvärre fast framåtvända vilket kan vara bra att notera.

Från födseln går City Mini GT 2 Double inte att användas utan liggdelen som köps till.

Ett babyskydd går också att fästa på vagnen – dock bara ett åt gången.

Har du eller väntar du tvillingar kanske det här inte är det bästa valet trots allt.

Liggdelen är ombonad och mysig. När den är urvuxen är det dags att vända barnet framåt.

Barnvagnar från Baby Jogger får ofta lovord för deras lång användningstid. Tack vare en hög maxvikt och rymliga sittdelar är detta något som är möjligt.

Denna barnvagn är inget undantag.

Ett barn som fyllt 5-6 år kan bekvämt sitta i den här barnvagnen.

Även om ryggstödet är högt dras rymligheten på längden ner en del då sufflettens båge i princip stjäl en del utrymme precis vid barnets huvud.

Å andra sidan finns det gott om plats i sittytan på bredden.

Liggläget är bra – bygel går att köpa till

City Mini GT 2 Double har 2 sittdelar som är möjliga att ställa in steglöst. Sittdelarna går att ställa in ända till ett plant liggläge vi tycker är väldigt bra.

Dock är sittläget rätt tillbakalutat i vår erfarenhet – även om man gör sitt bästa för att pressa fram ryggplattorna.

Den nya klädseln på City Mini GT 2 Double känns mer mysig – men det som definitivt ökats barnets komfort mest är faktumet att vagnen fått dubbla fotstöd.

Fotstödet har många fördelar – främst att barnet kan sova mer utsträckt och rakt.

En nackdel är dessvärre att en förälder behöver en del styrka för att orka lossa både fotstöden och att trycka de på plats samtidigt.

Sittdelarna på City Mini GT 2 Double har en sele – den justerar du enkelt i höjd och omfattning.

Selen kan även tas isär i separata remmar vid behov – detta är viktigt ifall du vill sätta in en åkpåse.

City Mini GT 2 Double har fått separata byglar till skillnad mot äldre versioner av vagnen – hela en per sittdel.

Barnet får ett bra skydd mot sol och vind när suffletterna är fullt utfällda. I varje sufflett finns dessutom 2 tittluckor – det gör att du enkelt har kontakt med barnet under promenaden.

Kompakt syskonvagn som är stor

Vi har ingenting att anmärka på vad gäller körkänslan för City Mini GT 2 Double. Du lastar definitivt denna barnvagn tungt med packning om så behövs. Till din hjälp har du en rymlig varukorg som tyvärr kan vara svår att komma åt.

City Mini GT 2 Double rullar mycket lätt trots ovanstående. Hjulen – som är skumfyllda – fixar grusväg såväl som snö och ojämna gräsmattor. Rejält fjädring är också något chassit på City Mini GT 2 Double blivit utrustad med – det gör åkturen väldigt mjuk.

Som nämnt ovan är City Mini GT 2 Double väldigt smidig i allmänhet, men vad gäller sin hopfällning i synnerhet. I vardera sittdel behöver du bara hålla en hand runt remmen – lyfter du sedan rakt upp så viks barnvagnen på mitten och blir i ett hopfällt läge dessutom låst.

Den tidigare versionen – gamla City Mini GT – är en barnvagn som varit populär bland föräldrar i många år. Någonting säger oss att även denna senaste modell kommer bli ett populär bland föräldrar världen över.

Fördelar med City Mini GT 2 Double

  • Fullt liggläge finns
  • Sittdelarna är rymliga
  • Fotstödet är ställbart
  • Körkänslan är skön
  • Enkel att fälla ihop

Nackdelar med City Mini GT 2 Double

  • Sittdelarna går bara att ha vända framåt
  • Fotstödet är trögt att lossa och fästa

Bästa pris hos:

4. Mountain Buggy Duet V3.2

Det här är en syskonvagn med möjlighet till bakåtvänd sittdel som dessutom har rejäla hjul men ändå är smal och har ett fullt liggläge på allt det.

Maxvikt ligg/sittdel: 9/18 kg Bredd: 65 cm Typ av sittdel: Vanlig Ingår regnskydd/fotsack: Nej/nej Adapter för babyskydd: Ja Hjul: Luft/punkteringsfria Handtag: Knäled Kan göras om till singelvagn: Ja Vändbara sittdelar: Ja, liggdelen kan byggas om till face-to-face-sittdel

För föräldrar som varit med ett tag känner ni nog igen den här barnvagnen. Mountain Buggy Duet har nämligen hängt med i ett antal år vid det här laget och självfallet kontinuerligt uppdaterats.

Idag kan du köpa barnvagnen i 2 olika versioner – vanliga Mountain Buggy Duet V3.2 som lanserades år 2019 och Mountain Buggy Duet Herringbone från Luxury-kollektionen.

Som du kanske kan gissa dig till är den senare vagnen mer påkostad. Den har ett chassi som är helsvart, detaljer i läder och klädsel som är fiskbensmönstrad.

Rent funktionellt finns det en annan skillnad värd att nämna – och det är de punkteringsfria däcken på Mountain Buggy Duet Herringbone.

Liggdelen har fått sig en uppdatering på Mountain Buggy Duet. Klädseln är numera lite mer tålig och skapad i nylon. Dock är det enbart Mountain Buggy Duet Herringbone som fått ett förbättrat tyg även på suffletterna.

Syskonvagn med vanliga sittdelar som är smal

65 cm är bredden på Mountain Buggy Duet, trots att du har båda sittdelarna placerade bredvid varandra.

Du behöver köpa till en liggdel för att använda den med en bebis. Det här är definitivt en vagn som lämpar sig bäst för ett barns första månader.

När den tiden närmar sig sitt slut bygger du enkelt om liggdelen till en bakåtvänd sittdel vid behov – även kallad face-fo-face.

Face-2-face-sittdelen förbättrades i Mountain Buggy Duet V3.2 år 2019. Nu har den inte bara en djupare sittyta utan även fler lägen.

Nu går det att växla mellan 3 lägen – ett sitt-, vilo- och liggläge.

Den bakåtvända sittdelen vinklas enkelt – du behöver bara lossa den från sina fästen först och sedan dra den till läget du önskar ha den i. Detta är något vi gillar – det känns smidigt, och gör även att barnet ditt kan vara vänt mot dig längre.

Smidigast i stan – men klarar viss terräng

Sittdelarna på Mountain Buggy Duet har ett ryggstöd du enkelt steglöst fäller ned till ett plant liggläge vid behov. Till barnens missnöje är sittläget något tillbakalutat.

Du kan visserligen dra ut ett litet fotstöd. Det förlänger liggläget något. Det finns dessutom ett fotstöd inbyggt i chassit.

Vi anser solskyddet suffletterna ger vara godkänt. Det är dessutom lätt att använda selen. Du delar den i 5 separata remmar vid behov.

Du kan köpa en bygel till Mountain Buggy Duet om du vill – sagolikt nog fungerar den för båda sittdelarna samtidigt!

Handtaget fungerar – som på så många andra vagnar – som en ställbar knäled. Handbromsen hittar du på vänster sida – den kommer till användning när man väl måste gå utför backar med en vagn man lastat full.

Du hittar en fotbroms baktill på vagnen. Vi anser varukorgen vara rymlig. I varukorgen hittar du förvaringsfack både på sidorna och baktill.

Läs också:  Bugaboo Bee 6 - snygg barnvagn packad med funktionalitet

Du kan fälla ihop Mountain Buggy Duet i ett stycke – den blir främst platt då.

Vagnen känns rätt gungig när man väl kör den – och de punkteringsfria hjulen klarar det mesta vad gäller enklare terräng och snö.

Däremot fungerar den väldigt väl även i en stadsmiljö då den är så otroligt smal.

Bredden är också dess främsta nackdel – det leder ju per automatik till mindre utrymme i sittdelarna. Dock bör en 4-5 åring av normal storlek få plats utan bekymmer.

Sammantaget är Mountain Buggy Duet en kompakt syskonvagn. Den blir dessutom bättre för varje år tillverkaren släpper fler uppdateringar.

Fördelar med Mountain Buggy Duet

  • Väldigt smal
  • Åker fint på de flesta underlag
  • Varukorgen är bra

Nackdelar med Mountain Buggy Duet

  • Sittdelen är svår att vinkla som bakåtvänd
  • Otymplig väl hopfälld
  • Sittläget har ett något tillbakalutat läge

5. Cybex Gazelle S

Det här är en unik syskonvagn vi tidigare testat på Barnhubben. Detta då den bygger på längden och inte bredden som så många andra.

Maxvikt ligg/sittdel: 9/22 Bredd: 65 cm Typ av sittdel: Vanlig Ingår regnskydd/fotsack: Nej/nej Adapter för babyskydd: Nej Hjul: Punkteringsfria Handtag: Teleskop Kan göras om till singelvagn: Ja Vändbara sittdelar: Ja

En otroligt anpassningsbar som dessutom är väldigt smidig och nyttjar helt vanliga sittdelar. Du kan vinkla sittdelarna till ett plant liggläge om du vill.

65 cm är bredden på Cybex Gazelle S – lite bredare än en vanlig duovagn.

Den här syskonvagnen växer enkelt med småbarnsfamiljen.

Oberoende ifall du har 1 barn, 2 barn eller rentav tvillingar så fungerar Cybex Gazelle S för de allra flesta.

Körkänslan är god men skapad för släta underlag

Du kan fästa såväl liggdel som babyskydd och sittdel på Cybex Gazelle S.

För den som verkligen vill kunna storhandla med barnvagnen finns dessutom en extra shoppingkorg som är väldigt praktisk.

Även när barnvagnen är tungt lastad känns chassit rejält och stabilt.

Cybex Gazelle S rullar lätt tack vare dess punkteringsfria hjul. För det mesta är den smidig att styra i vårt tycke.

Fördelningen av tyngd är dock avgörande för körkänslan – i synnerhet ifall man planerar på att använda den som syskonvagn. Om du mot all förmodan har ett tyngre barn framtill så tenderar barnvagnen att bli trög att styra. När underlaget lutar kan den dra åt sidan då.

Delvis kan du avhjälpa detta ifall du låser framhjulen.

Vagnen blir självklart också tyngre att häva över kanter med 2 större barn i.

Cybex Gazelle S är inte tänkt att köras på terräng. Visserligen finns det fjädring i chassit och du kan enkelt ta dig fram även på grusväg – dock upplevs den lite väl stötig känner vi på ojämna underlag.

För någon som primärt promenerar på stenlagda trottoarer och asfalt anser vi framkomligheten på Cybex Gazelle S vara väldigt god.

Flertalet kombinationer möjliga

På chassit finns 2 fästpunkter. Tre olika höjdlägen hittar du på övre fästpunkten samt att den undre fästpunkten är tänkt att roteras endast vid behov.

Baserat på vilken kombination av babyskydd, shoppingkorg, liggdel och sittdel som används är det olika lägen som ska användas.

Beroende på var sittdelarna är positionerade och hur de är vända har de olika maxvikt – 15 eller 22 kg.

För att kunna använda Cybex Gazelle S korrekt behöver man alltså ha koll på väldigt mycket. Risken för förvirring har Cybex redan förutsett varför en fastsydd guide går att hitta i varukorgen.

Denna guide är utmärkt då den är väldigt praktisk – vi har ofta haft hjälp av den när det varit dags att bygga om vagnen.

Du kan välja mellan väldigt många olika sätt att fästa sittdelarna på Cybex Gazelle S.

Vill du ha båda barnen vända bakåt går det – detsamma gäller ifall du vill ha barnen vända framåt. Du kan även ha ett barn vänt åt ett håll och det andra åt andra hållet.

Naturligtvis är det ju så att det som fungerar i teorin kanske inte alltid fungerar bra i praktiken. Det finns bara ett fåtal kombinationer som fungerar ifall man vill ha båda sittdelarna i ett fullt liggläge.

Användningstiden är rimlig – och hopfällningen smidig

Du hittar ett ryggstöd på sittdelarna. Du kan enkelt vinkla detta i olika lägen som ett upprätt sittläge ända ned till ett plant liggläge. Sittdelen kan användas med en mjuklift i.

Storleken på sittdelen är helt normal för en syskonvagn. I rätt läge tar vagnarna 22 kg styck – men sannolikt har sittytan blivit urvuxen av barnet innan dess.

Fotstödet är framför allt väldigt kort.

Vi anser Cybex Gazelle S vara en barnvagn som fungerar bra för barn upp till 3-4 års ålder. Även större barn kan åka – men då får de åka med benen rejält böjda.

Det finns en vädringslucka på suffletten som även kan höjas och är förlängningsbar. Tyvärr tyckte vi suffletten var väldigt kort i liggläget.

Vi gillar att liggdelen på Cybex Gazelle S är ombonad och att den dessutom har smarta memory-knappar – något som gör delen väldigt lätt att lossa.

För den som kör har Cybex Gazelle S generöst med benutrymme samt ett ställbart teleskophandtag. Vi gillar som sagt varukorgen – den är ändå rätt rymlig (relativt sett).

Får man får för sig att köra barnvagnen med 2 barn i kommer förstås en del av ytan i varukorgen gå åt som benutrymme.

En stor fördel med Cybex Gazelle S är faktumet att du även med sittdelarna kvar på chassit kan fälla ihop den. Väl hopfälld blir den alltså oerhört kompakt – i synnerhet för att vara en syskonvagn.

Syskonvagn som är smidig och även har god sovkomfort

För småbarnsfamiljen som vill kunna anpassa en syskonvagn enkelt efter dagsbehov är Cybex Gazelle S ett perfekt val.

För den som ofta ska packa in sin vagn i bilen eller bara bor trångt lämpar den sig extra bra.

I stadsmiljö eller på asfalt får man bästa körkänslan.

Det här är en unik syskonvagn som är byggd på längden. Vill du ha det men samtidigt erbjuda dina barn en väldigt god sovkomfort på en liggyta som är plan så är tveklöst Cybex Gazelle S den bästa syskonvagnen för dig.

Fördelar med Cybex Gazelle S

  • Sittdelarna är vanliga
  • Väl hopfälld är vagnen kompakt
  • Går att anpassa mycket

Nackdelar med Cybex Gazelle S

  • Trög att styra med 2 barn i

Bästa pris hos:

6. Emmaljunga NXT Twin

Det här är en syskonvagn som är rejäl, åker väl på terräng samt har två typer av sittdelar – både vanliga och ergonomiska.

Maxvikt ligg/sittdel: 9/22 kg Bredd: 79 cm Typ av sittdel: Ergonomisk och vanlig Ingår regnskydd/fotsack: Nej/nej Adapter för babyskydd: Ja Hjul: Punkteringsfria och lufthjul Handtag: Knäled Kan göras om till singelvagn: Nej Vändbara sittdelar: Ja, individuellt

Med sin NXT-serie bygger Emmaljunga ut NXT Twin – en vagn där man har valet att välja mellan två typer av sittdelar – vanliga, ergonomiska eller en av varje.

Även på Emmaljungas singelchassin NXT90 samt NXT60 fungerar såväl sitt- som liggdelar. Med andra ord kan detta mycket väl bli en väldigt smidig paketlösning för en småbarnsfamilj.

Något vi känner att vi direkt behöver ta upp är storleken på barnvagnen. Emmaljunga NXT Twin mäter 79 cm över den bredaste punkten – detta är brett i vårt tycke.

Åker du mycket i kollektivtrafik med dina barn brukar man rekommendera en syskonvagn på max 75 cm. Inte bara är vagnen bred – den är dessutom väldigt lång.

Med en sittdel samt en liggdel på chassit samt handtaget i ett normalt läge mäter Emmaljunga NXT Twin drygt 130 cm.

Syskonvagn som är lättstyrd vars fjädring är bra

Det finns många styrkor hos Emmaljunga NXT Twin. Du kan både köpa den med hjul som är punkteringsfria samt däck som är luftfyllda.

Framhjulen är svängbara, och kan låsas i ett fast läge.

Om luftdäcken tilltalar dig mer får du – utöver den fenomenala fjädringen – även en körkänsla som är utmärkt.

Vagnen fungerar bäst på grusväg men även på gräsmatta samt i snö. Samtidigt är den väldigt lätt att styra och enkel att svänga – något som gör den perfekt för en stadsmiljö.

Den ombonade liggdelen i Emmaljunga NXT Twin är ett stort plus.

Den har en sufflett vars handtag är inbyggt. Allt som krävs är ett enhandsgrepp för att lossa liggdelen från chassit.

Oavsett vilken typ av sittdel du väljer – ergonomisk eller vanlig – så finns både sitt-, vilo- och liggläge tillgängligt.

Det går att vända på sittdelarna, de har dessutom ett fotstöd som är ställbart samt en klockren swing away-bygel.

Sittdelarna upplevs lika stora i liggläget – detta då den vanliga sittdelen (Flat) har en kant vid huvudet – den behöver du vika upp när ryggen fälls ned.

Den vanliga sittdelen upplevs vara något rymligare i sittläge – framför allt på längden.

Syskonvagn som är anpassningsbar och stor

Knäledshandtaget som är ställbart går att vika in mot vagnen – något som gör att Emmaljunga NXT Twin blir kortare ifall man exempelvis ska åka buss eller spårvagn.

Även syskonvagnen blir överraskande kompakt väl hopfälld.

Först behöver sitt- och liggdelar lossas – därefter behöver fästena för dessa vikas in.

Fästena trycks mot mitten medan fästet i mitten fälls framåt istället. Sista steget innebär att du viker handtaget nedåt och framåt.

Chassit i sig – väl hopfällt – tar inte så himla mycket plats på höjden.

Packar man sittdelarna ovanpå chassit får man enkelt Emmaljunga NXT Twin att passa i många olika typer av bilar, både kombi- eller större.

Denna syskonvagn är unik och kan enkelt anpassas efter behov och smak.

Att det faktiskt går att fästa 2 olika typer av sittdelar på vagnarna är en utmärkt och unik funktion. Utöver detta har man dessutom ett stort utbud av klädslar och olika hjul att välja på.

Emmaljunga NXT Twin kostar en del – men för vändbara syskonvagnar på bredden verkar detta ha kommit att bli normen.

Den främsta nackdelen med Emmaljunga NXT Twin är förstår dess storlek – men om inte storleken har någon betydelse och man har rätt ekonomi för att klara av köpet är detta helt klart en prisvärd vagn.

Fördelar med Emmaljunga NXT Twin

  • Härlig att köra
  • Lätt att styra
  • 2 olika typer av sittdelar att välja på
  • Åker på snö och terräng utan problem

Nackdelar med Emmaljunga NXT Twin

  • Bred över bakhjulen
  • Priset är högt
  • På längden tar vagnen upp en del plats

7. Baby Jogger City Tour 2 Double

Det här är en syskonvagn med en riktigt kompakt hopfällning som trots detta är både rymlig, lättkörd och har ett fullt liggläge.

Maxvikt ligg/sittdel: 9/20 kg Bredd: 66,5 cm Typ av sittdel: Vanlig Ingår regnskydd/fotsack: Nej/nej Adapter för babyskydd: Ja Hjul: Punkteringsfria PU-hjul Handtag: Ej ställbart Kan göras om till singelvagn: Nej Vändbara sittdelar: Nej

Det här är en dubbelvagn vi gillar lite extra mycket. Den är nämligen ultrakompakt och menad att användas i vardagen såväl som vid resor.

Baby Jogger City Tour 2 Double är endast 66,5 cm bred och passar därmed genom de flesta dörrarna och även mindre hissar.

63 x 66,5 x 25 cm är måtten på vagnen väl hopfälld.

Köper du till en liggdel kan du använda Baby Jogger City Tour 2 Double direkt från födseln. Du fäster enkelt liggdelen med adaptrar på chassit.

När du ska fästa liggdelen behöver du inte ta bort sittdelstyget under – detta är en fördel ifall man behöver växla mellan att ha en bebis och ett större barn i Baby Jogger City Tour 2 Double.

Sittdelarna på barnvagnen är fast framåtvända.

Du reglerar ryggstödet på barnvagnen steglöst – ända från ett sittläge som är upprätt till ett läge som är ett så gott som plant liggläge.

Sittdelarna är överraskande rymliga

För barnet är sittkomforten väldigt god – och även sittytans rymlighet förvånar med tanke på hur smal vagnen faktiskt är.

Upp till 4-5 års ålder sitter barn fortfarande bekvämt i Baby Jogger City Tour 2 Double.

Sittdelarna har båda två ett fotstöd som är ställbart. Liggytan blir då snäppet längre varför barnen kan sova mer bekvämt i vagnen.

Även om vi gärna hade sett längre suffletter får solskyddet godkänt av oss. Det finns tittluckor i meshnät baktill på suffletterna. De släpper också in luft. Tittluckorna är fästa rätt bra – med kardborre – de kan även rullas undan med hjälp av ett gummiband.

Hjulen på Baby Jogger City Tour 2 Double är punkteringsfria PU-hjul. Även om de är små – relativt sett – rullar de på helt okej ändå.

Det här är definitivt en barnvagn för stadskörning på plana underlag och inte terrängkörning.

Det finns en broms vid höger bakhjul och den är lätt att lägga i – men att få ut den ur ett bromsat läge är inte lätt. Har man sandaler på under sommaren är detta inte särskilt skönt.

Man kan enkelt få med sig packning för en hel dagsutflykt tack vare den rymliga varukorgen.

Väl hopfälld blir denna syskonvagn liten

Det är hur lätt som helst att fälla ihop Baby Jogger City Tour 2 Double. Allt som behöver är ett enhandsgrepp för att dra in en spärr samt trycka in en knapp på handtaget.

När detta är gjord börjar vagnen vikas ihop – allt som krävs sedan är att den lyfts upp i sina hopfällningsremmar i sittdelarna.

Läs också:  Stokke Trailz - barnvagnen utformad för utforskning

Du låser enkelt ihop Baby Jogger City Tour 2 Double väl hopfälld med en spärr.

Man lastar med lätthet in vagnen i bilen på grund av dess låga vikt – den väger endast 10,5 kg. Har man en bil med ett litet bagageutrymme bör vagnen få plats utan problem.

Maxvikten i Europa är 15 kg per sittdel – däremot har tillverkaren Baby Jogger även testat dem med 20 kg per sits.

Ju större barnen blir desto mer trögkörd blir dock vagnen. Med tanke på vagnens lätta konstruktion och små hjul vore nog något annat svårt att få till.

Sammantaget är det här en syskonvagn som verkligen imponerar.

Är det en resevagn för 2 barn man är på jakt efter är Baby Jogger City Tour 2 Double ett av de bästa alternativen som är tillgängliga just nu.

Fördelar med Baby Jogger City Tour 2 Double

  • Liten som hopfälld
  • Har ett fullt liggläge
  • Fotstöden är ställbara
  • Varukorgen är rymlig

Nackdelar med Baby Jogger City Tour 2 Double

  • Med tyngre barn i blir den lite tungkörd
  • Suffletten kunde varit lite längre

Bästa pris hos:

8. Thule Urban Glide 2 Double

Det här är en syskonvagn som har utmärkta köregenskaper, dessutom är funktionell oc har rymliga sittdelar.

Maxvikt ligg/sittdel: 9/22 kg Bredd: 79,5 cm Typ av sittdel: Vanlig Ingår regnskydd/fotsack: Nej/nej Adapter för babyskydd: Ja Hjul: Luftfyllda Handtag: Knäled Kan göras om till singelvagn: Nej Vändbara sittdelar: Nej

Detta är en syskonvagn med 2 rymliga sittdelar. Den är byggd på bredden.

Du kan använda Thule Urban Glide 2 Double med liggdel. Adaptrar går även att köpa till – då fäster man ett babyskydd på chassit utan större bekymmer.

Sittdel med plant liggläge som är bekvämt

Sittdelarna är endast vända åt ett håll – framåt. Ryggstödet är dessutom svagt lutande i sittläget. Sittdelarna kan även fällas ned till ett fullt (plant) liggläge vid behov.

Du kan öppna en ventilationslucka vid barnets huvud när barnet sover i vagnen. Det gör att det i sittdelen blir betydligt svalare.

Suffletten har en kombinerad vädrings- och tittlucka och ger dessutom ett grymt solskydd.

Thule är kända för sina smidiga och välvadderade selar – sittdelarna på Thule Urban Glide 2 Double är inget undantag. Du anpassar enkelt dessa efter barnets storlek.

Ett fotstöd som är ställbart existerar inte – däremot har man medvetet valt att utforma chassit för att barnet ska få ett stöd för fötterna som är bekvämt.

Ryggstödets utrymme och under suffletten är bra – tillräckligt stort för en 4-åring av normal storlek ska sitta bekvämt.

Bred syskonvagn med 3 hjul

80 cm bred är vagnen på bredden. Genom vanliga standarddörrar går den alltså in genom utan större problem – men väl inne i matbutiker kan den kännas oerhört otymplig och bred.

Det här är en barvagn som primärt känns byggd främst för långa promenader på breda vägar eller löpturer i motionsspår.

Om man låser de svängbara framhjulen i ett fast läge går det att springa med Thule Urban Glide 2 Double.

Det kan se instabilt ut att vagnen endast har 3 hjul – dock är det här en vagn som är oerhört välbalanserad i vårt tycke. Fjädringen på vagnen kombinerat med lufthjulen ger ett rull som är riktigt, riktigt bra.

Oavsett underlag – grusväg, gropigt, eller gräsmatta så behöver du inte oroa dig för framkomligheten.

Thule Urban Glide 2 Double är lätt att styra och även bekvämt att köra – mycket tack vare knäledshandtaget med en utformning som är ergonomisk.

Det finns en praktisk handbroms mitt på handatget – på chassit hittar du baktill även en helt vanlig fotbroms som är rätt lätt att komma åt.

Du fäller enkelt ihop denna syskonvagn

Thule Urban Glide 2 Double är smidig att fälla ihop trots dess storlek. Lyfter du på den del av klädseln på vagnen som täcker fotändan får du plötsligt syn på en blå spärr du enkelt drar åt sidan och vrider om.

Du kan fälla ihop Thule Urban Glide 2 Double med en hand – och vagnen blir platt väl hopfälld.

Ännu mindre blir vagnen om du snabbt tar dig tiden att klicka av hjulen.

Det smarta locket på varukorgen gör att man kan dölja eller skydda sin packning – du rullar även enkelt undan locket ifall du vill maximera packytan i varukorgen.

För föräldrar som är på jakt efter att ta många, långa promenader med en syskonvagn som rullar lätt och kanske till och med springa ibland så finns det inte många modeller på marknaden som kan mäta sig med Thule Urban Glide 2 Double både vad gäller körkänsla och funktioner.

Fördelar med Thule Urban Glide 2 Double

  • Vagnen rullar bra
  • Terräng och grus är inga problem
  • Sittdelarna är rymliga
  • Funktionerna är smarta

Nackdelar med Thule Urban Glide 2 Double

  • Vagnen är rätt bred
  • Sittläget är ej fullt
  • Som hopfälld blir vagnen rätt stor

Bästa pris hos:

9. Carena Gotland

Det här är en syskonvagn vars sittdelar har ett fullt liggläge. Den har dessutom 2 suffletter som är förlängningsbara.

Maxvikt ligg/sittdel: 9/15 kg Bredd: 79 cm Typ av sittdel: Vanlig Ingår regnskydd/fotsack: Nej/ja Adapter för babyskydd: Nej. Hjul: Punkteringsfria hjul. Handtag: Knäled Kan göras om till singelvagn: Nej Vändbara sittdelar: Nej

Sätena är placerade bredvid varandra på syskonvagnen Carena Gotland.

Sittdelarna är vända framåt och är fasta. De uppfattas som rymliga av de flesta föräldrar vi tillfrågat – även ett barn som fyllt 5 år kan få plats om det behövs.

Maxvikten på 15 kg per sittdel är snarare vad som begränsar vagnens användningstid.

Carena Gotland är en barnvagn som bör ta sig genom standarddörrar – dock är 79 cm ganska brett varför den inte är så lämplig i citymiljö och inne i trånga affärer.

Behöver du inte bry dig om måtten på barnvagnen du köper har Carena Gotland helt klart en del häftiga funktioner.

Ryggstödet på sittdelarna är något som kan fällas ned steglöst hela vägen till ett plant liggläge.

Med en dragkedja öppnar du upp suffletten och kan förlänga den – något som skyddar väl mot sol och väder.

Sovkomforten bra och körkänslan stabil

Tyvärr har Carena Gotland inte ställbara fotstöd – dock ansåg vi sovkomforten för barnet vara över förväntan. Sittdelarnas byglar lämnar en del utrymme för barnets ben – du klickar även loss bygeln enkelt.

Det finns 2 separata varukorgar på Carena Gotland. Tyvärr leder detta till att möjligheten att transportera något stort försvinner helt – men för den som vill organisera innehållet i varukorgarna per barn är det här ett stort plus.

Vi gillade verkligen hur Carena Gotland var att köra. Det överraskade oss.

Det snålas rätt ofta med fjädring på syskonvagnar i de lägre prisklasserna – men den här har trots detta ett gung som är godkänt samt hjulen likaså.

De fyra hjulen är alla punkteringsfria – varav de främre hjulen kan låsas så de är i ett fast läge vid behov.

Väl hopfälld är den tung och stor

Även med 2 barn nära maxvikt i sittdelarna känns vagnen lättkörd. Det finns en knäled på handtaget – som göra att du enkelt justerar det i flertalet olika vinklar.

Det finns dessutom tillräckligt med utrymme för benen hos föräldern så man inte behöver ändra på sitt steg och kan gå normalt bakom vagnen.

Denna barnvagn kan naturligtvis fällas ihop – men blir tyvärr stor då. Bredden förblir nämligen 79 cm även som hopfälld. När man vikt ihop vagnen är den inte så lätt att få grepp om – och dessutom väldigt tung att lyfta.

En förälder med svaga armar eller bara ett litet armomfång i allmänhet lär ha svårt att få in barnvagnen i bagageutrymmet i sin bil.

Planerar du dock inte på att fälla ihop vagnen särskilt ofta utan mest ha den redo för promenader så är detta helt klart ett prisvärt alternativ som syskonvagn.

Fördelar med Carena Gotland

  • Prisvärd
  • Sätena är rymliga
  • Sätena har ett bra liggläge
  • Rullet är bra

Nackdelar med Carena Gotland

  • Sittdelarna är endast framåtvända
  • 2 varukorgar
  • Väldigt stor väl hopfälld

Sammanfattning

En barnvagn som rymmer minst två barn samtidigt kallas för en syskonvagn. Vi har medvetet valt att fokusera på barnvagnar i det här testet som är tillverkade för att fungera både för ett större barn och en bebis, men även för två barn samtidigt som är lite större. Det finns två typer av syskonvagnar – syskonvagnar med sittdelarna sida vid sida, eller på längden, – då är den ena sittdelen placerad framför och/eller ovanför den andra. För att man ska kunna köra vagnen med ett spädbarn kräver vissa syskonvagnar en separat liggdel. Att kombinera sittdelen med mjuklift är möjligt i andra. Då många syskonvagnar har sittdelar som enbart är framåtvända bör man ta ställning till om man vill kunna ha barnen vända mot sig även när de sitter upp inför ett inköp av syskonvagn.

Hur viktig är syskonvagnens bredd?

Bredden på syskonvagnen är något man också bör vara medveten om. Att vagnen är för stor för bilens bagageutrymme eller att man inte kan ta sig fram i vardagen som vanligt utan att fastna vid hissar är det sista som får hända varför man måste vara säker på att vagnen inte är för bred. Det så kallade Stockholms-måttet kan vara intressant att känna till i storstäder. För att man ska kunna ta sig fram obehindrat i kollektivtrafiken innebär det att en barvagn max får vara 75 cm bred – och då syftar vi inte bara på själva fordonet utan även dörröppningar på tåg och bussar, hissar i tunnelbanesystemet, spärrar samt andra utrymmen som kan vara väldigt trånga. Även barnvagnar med en bredd på 80 cm kan fungera, men då tar man onekligen en stor risk tycker vi. Att välja en vagn som håller sig inom Stockholms-måttet är en god idé ifall man planerar på att ofta rör sig i huvudstaden.

Håll koll på vagnens vikt och körkänsla

När man väljer syskonvagn finns det några fler aspekter man bör ta i övervägande. Då det krävs att man trycker på lite extra vid promenader i snö eller terräng kan en vagn som inte väger allt för mycket vara en god idé – det blir förstås mycket tyngre att köra med två barn i vagnen. Även om den finns billiga syskonvagnar med rimlig vikt som fortfarande är bra brukar de lättaste vagnarna vara dyrare.

En syskonvagn som kan fällas i ett stycke med alla delar på är att föredra framför en som behöver plockas isär ifall man planerar på att åka bil med vagnen ofta. För att alla som ska köra vagnen regelbundet kan göra det utan problem måste handtaget justeras i höjd. Även det äldre barnet behöver rymmas i sittdelarna en tid framöver varför de behöver vara rymliga nog. Större hjul som är fyllda med antingen skum eller luft är att föredra ifall man planerar på många skogspromenader. En smalare vagn som är lätt att styra blir ett bättre val ifall man ska shoppa ofta i city.

Det finns betydligt fler parametrar än så att ha koll på när man ska köpa barnvagn varför vi låtit skapa en stor köpguide som hjälper dig. Du hittar den här borta.

Vanliga frågor om syskonvagnar

Vilken syskonvagn är bäst?

Vi anser i vårt stora test att Bugaboo Donkey 3 är syskonvagnen som är bäst i test. Sittdelarna på vagnen kan vinklas ned till liggläge vid behov – den är dessutom påkostad och har en maxvikt som är hög. Donkey 3 är en syskonvagn med ställbara teleskophandtag som är väldigt lättkörd. Vagnen går från att vara en bredare syskonvagn till att bli en normalstor singelvagn genom att chassis kan skjutas ihop – att man kan packa den kompakt i bilen blir därför fullt möjligt.

Vilken syskonvagn ska man välja?

Det finns i stort sett två olika typer av syskonvagnar att välja på: syskonvagnar på längden och syskonvagnar på bredden. Man har bättre överblick när barnen sitter bredvid varandra vilket är en stor fördel – att sittdelarna är lika stora och att man kan ha båda barnen bakåtvända samtidigt är också två stora plus. Man ser inte båda barnen lika väl i en syskonvagn på längden trots att den förstås är betydligt smalare – utöver det är det enda sätet mindre än det andra påfallande ofta.

När behöver man syskonvagn?

Man har helt klart användning av en syskonvagn ifall man har två barn som både har behov av att åka barnvagn. Man får utgå ifrån hur behoven kommer se ut under helger och semester men även hur barnvagnen används i vardagen förstås. Hur man gör när det ena barnet behöver vara hemma då det äldre barnet blivit sjukt är också bra att fundera på. Att en syskonvagn kommer till användning upplever de flesta som har mindre än 3 års ålderskillnad mellan barnen generellt sett.

Hur länge använder man syskonvagn?

Man använder en syskonvagn så länge ett barn har ett behov av att sitta i vagn. Att använda en singelvagn med en ståbräda är ett alternativ. Att barnet inte behöver gå själv är den stora fördelen med en ståbräda – det behöver ändå orka stå upp ofta. Man behöver ha en riktig sittdel för barnet att vila i ifall barnet sover dagtid – annars har en del ståbräder en enklare sittpall.

Vilken syskonvagn blir minst ihopfälld?

De syskonvagnar som är uppbyggda på längden eller höjden är de som ihopfällda blir allra minst. Över bakhjulen är de ofta smalare – och från chassit går det ofta att lossa sittdelarna och stapla allt på varandra när vagnen ska packas in i bilens bagageutrymme. Även resevagnar kommer som syskonvagnar ibland. Deras funktioner är enklare då, och har mindre hjul men när de väl fälls ihop blir de också små.

Från vilken ålder klarar man sig utan syskonvagn?

Man behöver en syskonvagn ifall det äldre syskonet fortfarande sover dagtid. Om man bär bebisen i sjal eller bärsele och låter syskonet ligger i vagnen kan man också klara sig med en singelvagn. Äldre barn klarar sig för det mesta utan syskonvagn – även om de orkar gå själva oftast men ibland blir trötta i bilen. Att införskaffa en ståbräda till barnvagnen man redan har kan vara en bra kompromiss för barnen som är på gränsen till för stora för syskonvagn.

Vilken syskonvagn är bäst för tvillingar?

När det kommer till syskonvagn har tvillingföräldrar sina egna preferenser – precis som alla andra föräldrar. En syskonvagn på bredden kan vara det bättre valet ifall tvillingarna är lika i storlek. Detta eftersom huvudsätet ofta är rymligare på syskonvagnar på längden samt att de har ett syskonsäte som är lite mindre och fästs på chassit som ett andra sittutrymme. En syskonvagn på bredden med vändbara sittdelar är det bästa alternativet ifall man vill kunna se båda tvillingarna ordentligt även när man bytt från liggdel.

Hur bred är en syskonvagn?

Hur bred en syskonvagn är varierar. Syskonvagnar som bygger på längden är ofta lika breda som en normalstor singelvagn – det vill säga sällan mer än 60-65 cm breda. Av naturliga skäl tar syskonvagnar på bredden mer plats – i de flesta fall är de så breda som 70 och 80 cm. Att välja en syskonvagn som är max 75 cm bred på den bredaste punkten är vår rekommendation för bästa framkomlighet genom dörrar och i hissar samt kollektivtrafik.