En mobbare kan göra något som att gå till busshållplatsen eller ut på rasten till en mardröm för barn.
Mobbning kan lämna djupa känslomässiga ärr.
Och i extrema situationer kan det handla om våldsamma hot, egendomsskador eller att någon skadas allvarligt.
Om ditt barn blir mobbat vill du om möjligt agera för att hjälpa till att stoppa det så fort som möjligt.
Du kan hjälpa ditt barn att hantera mobbning eller skvaller och samtidigt minska dess varaktiga inverkan.
Och även om mobbning inte är ett problem hos dig just nu, är det viktigt att diskutera det så att dina barn är förberedda ifall det händer.
När det kommer till mobbning och barn är det tyvärr sällan en fråga om det sker, utan när det sker.
När är det mobbning?
De flesta barn blir retade av ett syskon eller en kompis någon gång. Och det är vanligtvis inte skadligt när det görs på ett lekfullt, vänligt och ömsesidigt sätt, och båda barnen tycker att det är roligt.
Men när den som blir retad blir sårad konstant går det över gränsen till mobbning och måste upphöra omgående.
Mobbning är avsiktlig plåga på fysiska, verbala eller psykologiska sätt.
Det kan sträcka sig från att slå, knuffa, säga något elakt, hot och hån till utpressning av pengar och ägodelar.
Vissa barn mobbar genom att undvika andra och sprida rykten om dem.
Andra använder sociala medier eller elektroniska meddelanden för att håna andra eller såra deras känslor.
Det är viktigt att ta mobbning på allvar och inte bara borsta bort det som något som barn måste ”bita ihop” för att ta sig igenom på egen hand.
Effekterna kan vara allvarliga och påverka barns känsla av säkerhet och självvärde livet ut.
I svåra fall har mobbning bidragit till tragedier som självmord och skolskjutningar världen över.
Varför mobbar barn varandra?
Barn mobbar av en blandning av anledningar.
Ibland väljer de barn på måfå för att de behöver ett offer – någon som verkar känslomässigt eller fysiskt svagare, eller bara agerar eller verkar annorlunda på något sätt – för att känna sig viktigare, populärare eller ha kontroll.
Även om vissa mobbare är större eller starkare än sina offer, är det inte alltid så.
Ibland plågar barn andra för att det är så de har blivit behandlade själva, exempelvis i hemmet.
De kanske tycker att deras beteende är normalt eftersom de kommer från familjer eller andra miljöer där alla regelbundet blir arga och skriker eller kallar varandra namn.
Vissa populära TV-program verkar till och med främja elakhet – människor ”röstas bort”, skys eller förlöjligas för sitt utseende eller brist på talang.
Vad är vanliga tecknen på mobbning?
Om inte ditt barn berättar om mobbning – eller har synliga blåmärken eller skador – kan det vara svårt att veta om det händer.
Men det finns några varningstecken. Föräldrar kanske lägger märke till att barn:
- agerar annorlunda eller verkar oroliga
- inte äter, sover dåligt eller inte gör de saker de brukar njuta av
- verkar mer upprörda än vanligt
- undviker vissa situationer (som att ta bussen till skolan)
Om du misstänker mobbning men ditt barn är ovilligt att öppna sig, hitta sätt att ta upp frågan.
Till exempel kan du se en situation i ett TV-program och fråga ”Vad tycker du om det här?” eller ”Vad tycker du att den personen borde ha gjort?”.
Detta kan leda till frågor som: ”Har du någonsin sett detta hända?” eller ”Har du någonsin upplevt detta?”.
Du kanske vill prata om upplevelser som du eller någon annan familjemedlem hade i den åldern.
Låt dina barn veta att om de blir utsatta för mobbing eller trakasserade – eller ser det hända någon annan – är det viktigt att prata med någon om det, oavsett om det är du, en annan vuxen (en lärare, skolkurator eller familjevän) eller ett syskon.
Vad kan föräldrar göra?
Om ditt barn berättar om att det blivit utsatt för mobbning, lyssna lugnt och ge tröst och stöd.
Barn är ofta ovilliga att berätta för vuxna om mobbning eftersom de känner sig generade och skäms över att det händer, eller oroar sig för att deras föräldrar kommer att bli besvikna, upprörda, arga eller reagera starkt i allmänhet.
Ibland känner barn att det är deras eget fel, att om de såg ut eller agerade annorlunda skulle det inte ha hänt.
Ibland är de rädda för att om mobbaren får reda på att de har berättat det kommer det att bli ännu värre.
Andra är oroliga för att deras föräldrar inte ska tro dem eller göra något åt det.
Vissa barn oroar sig för att deras föräldrar kommer att uppmana dem att slå tillbaka när de är rädda för det.
Beröm ditt barn för att han gör rätt genom att prata med dig om det.
Påminn ditt barn om att de inte är ensamma – många människor blir mobbade någon gång i livet.
Förklara att det är mobbaren som beter sig illa – inte ditt barn.
Försäkra ditt barn om att ni kommer att komma på vad de ska göra åt det tillsammans.
I undersökningar säger de flesta barn och tonåringar att mobbning sker i skolan. Låt någon på skolan (rektorn, skolsköterskan, en kurator eller lärare) veta om situationen. Ofta kan de titta på och vidta åtgärder för att förhindra ytterligare problem.
”Mobbning” kan beskriva ett brett spektrum av situationer, så det finns inget som passar alla.
Det som fungerar i en situation kanske inte gör det i en annan. Många saker – som åldern på de inblandade barnen, situationens svårighetsgrad och den specifika typen av mobbningsbeteenden – kommer att hjälpa till att bestämma det bästa tillvägagångssättet.
Ta det på allvar om du hör att mobbningen kommer att förvärras om mobbaren får reda på att ditt barn har berättat det eller om det finns hot om fysisk skada.
Ibland är det bra att närma sig mobbarens föräldrar. Men i de flesta fall är lärare eller rådgivare de bästa att kontakta först.
Om du har provat dessa metoder och fortfarande vill prata med det mobbande barnets föräldrar är det bäst att göra det där en skoltjänsteman, till exempel en kurator, kan medla.
De flesta skolor har policyer mot mobbning och antimobbningsprogram.
Råd för barn
Föräldrar kan hjälpa barn att lära sig att hantera mobbning om det händer.
För vissa föräldrar kan det vara frestande att säga till ett barn att slå tillbaka. Du är trots allt arg över att ditt barn lider och kanske blev du tillsagd att ”stå upp för dig själv” när du var ung.
Eller så kanske du oroar dig för att ditt barn ska fortsätta att bli mobbat och tror att det är det enda sättet att sätta en mobbare på deras plats är att slå tillbaka.
Men det är viktigt att råda barn att inte svara på mobbning genom att slåss eller mobba tillbaka. Det kan snabbt eskalera till våld, problem och att någon skadas. Istället är det bäst att gå ifrån situationen, umgås med andra och berätta för en vuxen.
Här är några andra sätt som barn kan förbättra situationen och må bättre:
- Undvik mobbaren och använd kompissystemet. Använd ett annat badrum om en mobbare är i närheten och gå inte till ditt skåp om ingen annan är i närheten. Se till att du har någon med dig så att du inte är ensam med mobbaren. Bli kompis med en kompis på bussen, i korridorerna eller på rasten – var mobbaren än är. Erbjud dig att göra samma sak för en vän.
- Behärska ilskan. Det är naturligt att bli upprörd över mobbaren, men det är vad mobbare trivs med. Det får dem att känna sig mer kraftfulla. Öva på att inte reagera genom att gråta eller se röd eller upprörd ut. Det kräver mycket övning, men det är en användbar färdighet för att hålla sig borta från en mobbares radar. Ibland tycker barn att det är användbart att öva på strategier för att lugna ner sig som att räkna till 10, skriva ner sina arga ord, ta djupa andetag eller gå därifrån. Ibland är det bästa man kan göra att lära barnen att hålla ansiktet lugnt tills de är fria från någon fara (ett leende eller skratt kan provocera mobbaren).
- Agera modigt, gå därifrån och ignorera mobbaren. Säg bestämt och tydligt till mobbaren att sluta och gå sedan därifrån. Träna på så sätt att ignorera de sårande kommentarerna, som att agera ointresserad eller skicka sms till någon i din mobiltelefon. Genom att ignorera mobbaren visar du att du inte bryr dig. Så småningom kommer mobbaren förmodligen bli uttråkad av att försöka störa dig.
- Berätta för en vuxen. Lärare, rektorer, föräldrar och personal i matsalen på skolan kan alla hjälpa till att stoppa mobbning.
- Prata om det. Prata med någon du litar på, till exempel en SYV, lärare, syskon eller vän. De kan ge några användbara förslag. Även om de inte kan fixa situationen kan det hjälpa dig att känna dig lite mindre ensam.
Bygg förtroende
Att hantera mobbning kan skada ett barns självförtroende. För att hjälpa till att bygga upp det igen, uppmuntra dina barn att umgås med vänner som har ett positivt inflytande.
Deltagande i klubbar, sporter eller andra roliga aktiviteter bygger styrka och vänskap.
Ge ett lyssnande öra kring tuffa situationer, men uppmuntra dina barn att också berätta om de goda delarna av sin dag och lyssna uppmärksamt. Se till att de vet att du tror på dem och att du kommer att göra vad du kan för att ta itu med eventuell mobbning.