10 tips för att öka ett barns koncentration

Kan ditt barn fokusera sin uppmärksamhet på uppgifter, sysslor eller studier tillräckligt bra?

För de flesta barn är det svårt att fokusera mer än några ögonblick på någon uppgift, och det är ganska naturligt, på grund av deras nyfikenhet, överflöd och energi.

Koncentration och fokus är avgörande för att studera, för läxor och för att kunna utföra alla uppgifter.

Vuxna människor kan förbättra sin koncentration med speciella övningar, men med barn måste man använda olika strategier.

Du kan hjälpa ditt barn att öka sin koncentration på olika sätt. Du kan lära ditt barn vissa vanor och regler, vilket skulle göra det lättare att fokusera och bli mindre rastlös. Detta skulle kunna hjälpa till med att förbereda läxor eller utföra uppgifter.

Vi skulle vilja ge 10 tips för att hjälpa ditt barn att fokusera bättre i skolan och hemma.

10 tips för att öka ditt barns koncentration

1. Minska distraktioner

Om de inte är engagerade i något de verkligen gillar kan barn ha svårt att sålla bort distraktioner.

Du måste hålla miljön där de lär sig, studerar eller utför uppgifter, så fri från distraktioner som möjligt.

Läs också:  10 saker att tänka på när barnet börjar förskolan

Var särskilt försiktig med tv, hög musik, ljud och allt annat som kan stjäla barnets uppmärksamhet.

2. TV och mobiltelefoner

Det är inte en bra idé att titta på TV medan man gör läxor, eftersom det distraherar en. SMS och sociala medier avbryter också koncentrationen. Uppmuntra och lär ditt barn att inte läsa SMS eller använda mobiltelefoner medan de studerar och gör läxor.

3. Gör läxor samma timme varje dag

Att upprepa samma aktivitet varje dag vid samma timme förvandlar det till slut till en vana.

Om ett barn sätter sig ner för läxor varje dag vid samma timme kommer det efter ett tag att krävas betydligt mindre ansträngning för att fokusera.

Sinnet kommer att veta att tiden för läxor har kommit, och blir därmed mer villigt att studera.

4. Ge dem tillräckligt med fysisk aktivitet

Viss fysisk aktivitet, som att spela fotboll, springa eller någon sport, mellan studier och skoluppgifter, skulle ge ett sätt att ventilera ut extra energi.

Detta skulle hjälpa barnet att bli mindre rastlöst, uppväga tristess och göra det lättare att fokusera.

Läs också:  10 sätt att motivera barn till skolarbete

5. Låt barn ha lek och kul

Att ge barn för många uppgifter och involvera dem i för många aktiviteter kan vara överväldigande och tröttsamt för deras hjärnor.

Som förälder bör du ge dem tillräckligt med tid för nöje och nöje, så att de inte känner sig alltför pressade.

6. Tillräckligt med vila

Se till att barnet får tillräckligt med sömn på natten, och även lite vila under dagen.

7. Ställ in tid för slutförandet av ett mål

Ställ in tiden för att slutföra ett mål. Detta kan vara tio minuter, tjugo minuter, etc. Detta kan tvinga barnet att fokusera, för att avsluta målet inom tidsgränserna.

Du bör dock vara försiktig med detta, eftersom vissa barn kan tycka att det är för pressande att sätta tidsgränser, vilket kan orsaka dem oro och störa deras fokus.

8. Låt dem spela spel som kräver fokus

Du kan träna och stärka ett barns förmåga att fokusera genom att spela spel som kräver tänkande. Det finns många sådana spel, som du kan hitta i butiker som säljer spel för barn.

Läs också:  Big bang förklarat för barn

Att spela spel som kräver koncentration, planering och användning av minnet kombinerar någonting roligt med koncentration.

9. Vänta lite innan du påbörjar en ny uppgift

När ditt barn är upptaget, berätta för det vad det ska göra härnäst, men låt barnet vila några minuter mellan att avsluta uppgiften och påbörja den nya. Detta förhindrar spänningar och inre motstånd.

10. Dela upp en stor uppgift i små uppgifter

En stor uppgift kräver för mycket koncentration och disciplin, så det kan vara en bra idé att dela upp den i mindre uppgifter. Detta kan tillämpas på läxor, hushållsarbete och att lära sig nya färdigheter.

Att genomföra små projekt, som leder till slutförandet av ett stort projekt, gör projektet mindre skrämmande och lättare att fokusera på, och det ger också känslan av framsteg och rörelse.

En stor uppgift som kräver tid, engagemang och fokus, kan verka intim och överväldigande och kan väcka motvilja hos barn. En liten uppgift verkar lättare att genomföra och den skapar därmed mindre motstånd.