6 skäl till varför barn vägrar att läsa

Tycker du att du lyssnar på oändliga klagomål – eller till och med ser ett barn springa och gömma sig för att slippa läsa?

Om du svarade ja, är du inte ensam.

Många familjer och lärare kämpar med vad experter kallar ”läsundvikande”.

Barn kanske vet hur man läser men vägrar att göra det.

Att förstå varför ett barn inte vill läsa kan hjälpa dig att ta reda på hur du kan uppmuntra läsning mer.

Här är några vanliga anledningar till att barn inte läser.

1. Formatet på böcker intresserar dem inte.

Sociala medier, TV-spel och videos på nätet är alla mycket roligare än att läsa en bok förstås. Barn behöver vuxna som hjälper dem att sakta ner lite och avsätta tid för att läsa. De gör det sällan själva.

Läs också:  Står ljudböcker i vägen för barn som vill lära sig läsa?

Så här hjälper du till: Begränsa hur mycket tid ditt bör spendera vid en skärm varje dag. Och bli kreativ med bokformat. Till exempel är grafiska romaner ett bra sätt att fånga motvilliga läsare. Dessa böcker kan också hjälpa till att bygga upp förståelse snabbt.

2. De är inte intresserade av ämnet.

Du kanske hör, ”Böcker är tråkiga!” Men vad ett barn verkligen försöker säga är: ”Jag behöver hjälp med att hitta något att läsa som är intressant för mig.” Ibland styr välmenande vuxna barn bort från det de vill läsa, och det kan blåsa bort barnets motivation.

Så här hjälper du till: Brainstorma med en bibliotekarie, en lärare, andra elever eller förstå gemenskapen för att hitta engagerande böcker eller ämnen. Serier, sportberättelser, modetidningar – det finns så mycket olika läsmaterial där ute. Uppmuntra barnen att utforska detta själva.

3. De ser inte poängen med att läsa.

Barn som inte gillar att läsa har förmodligen inte upplevt glädjen att gå vilse i en berättelses magi eller lära sig något nytt om ett favoritämne. Så att läsa kan kännas som mycket jobb utan någon speciell anledning.

Läs också:  10 tips om hur man läser böcker för barn

Så här hjälper du till: Välj böcker som ligger över ett barns läsnivå att läsa högt. Dessa böcker hjälper barn att bygga upp förståelse, utöka ordförrådet och utsätter dem för mer intressanta berättelser än de kan läsa på egen hand. Sluta för att prata om vad som händer och betydelsen av svårare ord.

4. Att läsa en bok känns överväldigande.

Ibland stänger barn bara av när de ser en lång sida full med text.

Att behöva ta sig igenom alla dessa meningar kan verka som att springa ett maraton eller bestiga Mount Everest.

Så här hjälper du till: Försök att byta ut sidor när ni läser högt för varandra. Detta kan göra att tilldelad läsning känns mer hanterbar.

Att erbjuda sig att dela på lasten kan göra stor skillnad. Det ger barnen en paus och låter dem höra flytande läsning. Det håller dem också engagerade i en historia som de kanske inte orkar ta sig an helt på egen hand.

Läs också:  Varför är det viktigt för barn att läsa berättelser?

5. De väljer böcker som är för svåra för dem.

Barn kan dras till svårare böcker som verkar coola. Det kan bero på att äldre barn läser dem. Många unga läsare lånar till exempel Harry Potter-böckerna långt innan de är redo att ta sig an dem på egen hand.

Hur man hjälper: Att hitta böcker för barn att läsa självständigt är lättare när du vet deras läsnivå. Och att läsa böcker som är på sin läsnivå kan hjälpa till att bygga upp förståelse och skapa positiva läsupplevelser.

6. De kämpar med grundläggande läsfärdigheter.

Processen att lära sig läsa är inte lätt, och vissa barn har mer problem med att läsa än andra.

Att ta reda på vad som ligger bakom besvären kan hjälpa dig att stödja ditt barns läsutveckling.

Hur man hjälper: Om det finns oro för ett barns läsförmåga bör vårdgivare och lärare ansluta sig. Att prata igenom dessa problem kan hjälpa både lärare och familjer att se om de märker av samma problem. Det kan också vara bra att ta reda på när skolan senast gjorde ett syntest för att utesluta synproblem.

Det här är några av anledningarna till varför barn vägrar att läsa.

Vi hoppas våra tips varit till stor hjälp. Lycka till!