Så pratar du med ditt barn om svåra händelser

Även barn som inte själva drabbats av en svår händelse kan behöva hjälp att bearbeta det de hör talas om, till exempel genom tv och internet.

Barnen påverkas också av hur deras föräldrar eller omsorgsgivare själva reagerar och agerar. Det viktigaste som vuxen när ett barn är oroligt, är att förmedla lugn och trygghet.

Dessa tips hjälper dig genom svåra (men viktiga) samtal med barn.

När vi tittar på nyheterna och skrollar i flödet på sociala medier är det lätt att gå vilse i känslorna av de läskiga saker som äger rum runt om i världen.

”Barn kommer att få exponering för dem också, oavsett om det är på sociala medier, i skolan eller från vänner på bussen”, säger Tawnya Meadows, PhD, en pediatrisk psykolog vid Geisinger.

Samtal med dina barn om dessa saker kan vara skrämmande, men de är avgörande.

Här är några tips som hjälper dig att navigera i dessa samtal:

Allt beror på deras ålder

Det finns inget enkelt sätt att föra dessa diskussioner med dina barn. Men att ta sig tid att lyssna på deras känslor och förstå deras oro kan räcka långt. Och det är bäst att de hör om dessa händelser och pratar igenom sina känslor med dig och ingen annan.

Läs också:  Barn börjar kissa på sig igen på natten: lösningar

”Den typ av konversation du har med dina barn kommer att bero på deras ålder”, säger Dr. Meadows. ”Samtal med ungdomar kan till exempel vara korta.” Å andra sidan kommer gymnasiebarn att veta vad som händer och kan i sin tur ha konversationer med sina vänner.

Följ dessa riktlinjer när du pratar om skrämmande händelser med dina barn:

  • Begränsa din och ditt barns medieexponering.
  • Var uppmärksam på dina samtal och de ord du väljer. Försök att inte projicera känslor av frustration eller hat.
  • Diskutera ditt barns känslor på ett sätt som är lämpligt för deras ålder.
  • För lågstadie- eller mellanstadiebarn, ha en konversation medan du gör en önskad aktivitet, som att måla eller sparka en fotboll. Detta kan hjälpa barn att känna sig avslappnade och uttrycka sina känslor bättre.
  • Var en bra lyssnare, det räcker långt. Ta reda på vad ditt barn vet om ämnet och deras känslor kring det.
  • Ha inte dessa samtal precis före läggdags, eftersom det kan leda till sömnsvårigheter.
  • Var lugn. Låt ditt barn veta att vuxna arbetar för att hålla dem säkra och peka på säkerhetsåtgärder som hjälper till att skydda dem.
  • Säg till dem att vara uppmärksamma på andras känslor om de pratar om ämnet med vänner.
  • Betona att om de ser något som berör så ska de säga något direkt och att det inte är något att skämmas för.
Läs också:  Ont i magen hos barn: orsaker & lösningar

Ta dig tid att sitta med dina känslor

Kanske är ditt barn för ungt för att förstå vad de hör på nyheterna, men de hör sina lärare prata om det i skolan. Eller så kanske din gymnasieelev förstår alltför väl och känner sig oerhört rädd.

Att hålla sig öppen och lugn under hela samtalet är också nyckeln. De kan känna dina känslor intuitivt och kommer att reagera på dem hur du än gör.

”Du vill bara vara en förebild. Det är OK att ha känslor; alla kommer att ha olika uppsättningar av känslor. Med barn kommer starka känslor att påverkas av människorna som omger dem, inklusive andra elever, deras föräldrar och lärare, ” säger Dr. Meadows.

Så om du behöver ta lite tid att bearbeta en händelse innan du pratar med dem, gör det. Kom bara ihåg att begränsa din medieexponering.

Om de hör när du lyssnar på nyheterna kan de fånga upp några alarmerande termer som gör dem nervösa innan du pratar med dem.

Läs också:  6 överraskande fördelar med TV-spel för barn

Och när du har pratat, kom ihåg att det är lika användbart (och kanske mer användbart) att lyssna på deras frågor som att berätta för dem om vad som hände.

”Ge dem trygghet när de ställer en fråga och säg:” Jag tänkte inte ens på det. ’Det är en bra fråga.’ ”Jag vet inte, vi kanske kan hitta svaret på det”, eller ”Det här är komplicerat – det kanske inte finns något svar på det här”, säger Dr. Meadows.

Även om dessa samtal aldrig är lätta, kan du ha stor inverkan på hur ditt barn mår genom att bara vara den första att prata med dem. Håll det enkelt, ta tid att lyssna och påminn dem om att du alltid finns där för att de ska kunna få svar på sina frågor.