5 tips för att skydda ditt barn från nätmobbning

Vi har nått den åldern där traditionell mobbning på skolgården numera förekommer på sociala medier och sms. Offren kan trakasseras vart som helst och när som helst. Mobbare, ofta förstärkta av Internets opersonliga karaktär, har slutligen hittat sin virtuella lekplats.

Nätmobbning är när barn mobbar varandra genom elektroniska enheter som smarta telefoner och datorer. Mobbare kan skicka elaka eller hotfulla sms eller meddelanden direkt till sitt offer.

De riktar sig också indirekt mot offer genom ett mer offentligt forum som en gruppdiskussionssida. Även om studier kring frekvensen av nätmobbning varierar mycket är det helt klart ett vanligt problem som barn möter online idag.

Nätmobbning är ett allvarligt problem, men som förälder kan du ta kontroll för att skydda dina barn.

Här är fem tips för att bättre skydda ditt barn från nätmobbning.

1. Hjälp ditt barn förstå nätmobbning

Hjälp ditt barn förstå vad det innebär att vara både mobbare och mobbad.

Fråga dem vad de tror kan utgöra mobbningsbeteende, eller om de eller någon de känner har känt sig utsatta på nätet.

Det är ett utmärkt tillfälle för en dialog med ditt barn, så kom beväpnad med information, men förbered dig också på att lyssna.

Läs också:  Orsaker till nätmobbning undersökta

Om du inte själv är säker på vad mobbning är, eller bara söker mer kunskap, finns det många resurser på nätet som Friends kunskapsbank.

2. Ange riktlinjer

Internet kommer inte med ett suddgummi. En bra tumregel är att inte lägga ut något på nätet som de inte vill att deras familj och kamrater ska se.

Sagt på ett annat sätt: om du inte skulle säga det personligen är det förmodligen ingen bra idé att göra ett inlägg online.

Barn bör vara omtänksamma och artiga när de diskuterar med andra på nätet, så hjälp dem att förstå att de inte ska skicka något i ren ilska utan att tänka på konsekvenserna.

Se också till att dina barn vet hur de skyddar sina kontolösenord. De bör skapa sina lösenord med omsorg så att de inte innehåller information som är lättillgänglig.

Istället för att använda personlig information som namn, gata, födelsedag eller husdjursnamn, skapa lösenord som består av unika tecken.

Påminn också dina barn om att aldrig dela sina lösenord, inte ens med sin bästa vän.

Mobbare som är riktigt lömska kan använda sig av lösenordet för att imitera barn online på ett sårande sätt. Överväg att använda ett lösenordshanteringssystem som LastPass för att hålla inloggningsinformationen säker.

Slutligen, överväg att upprätta ett familjekontrakt för onlinesäkerhet  för att ställa tydliga förväntningar och främja en dialog kring Internetetikett.

Läs också:  Nätmobbning på sociala medier: ett enormt problem

3. Var uppmärksam

Oavsett om du tror att ditt barn kan vara ett mål för nätmobbning eller om du bara vill vara en proaktiv förälder, se till att du känner till vilka tecken att leta efter.

Några av dessa tecken inkluderar att de verkar oroliga när de får en notis eller ett SMS, att de inte vill gå till skolan, har svårt att sova eller är överdrivet arga eller upprörda.

Även om många av dessa tecken hör till typiskt ungdomsbeteende, som deras förälder, är du ofta den första att veta när något inte stämmer. Var inte rädd för att fråga ditt barn om något stör dem (men var beredd att ställa dem en rad frågor för att försiktigt dra det ur dem!).

Föräldrar i en ålder av nätmobbning kämpar också ofta med att välja mellan att ständigt försöka övervaka sina barns liv och ge dem utrymme och lita på att de gör det som är rätt.

Öppen kommunikation kan hjälpa föräldrar att hitta rätt balans – varna dig om potentiella hot och tillhandahålla bevis om ditt barn skulle bli utsatt för nätmobbning, utan att behöva gå igenom alla sina texter och konton på sociala medier.

4. Var deras stödsystem

Låt ditt barn veta att de kan komma till dig med alla bekymmer de har, så ni tar upp saker tillsammans i lugn och ro.

Läs också:  Konsekvenserna av nätmobbning

Försök att vara lugn och förstående när du har dessa samtal med ditt barn. Om de känner att de kan prata om sina problem utan att du reagerar med ilska eller blir upprörd, kommer de att vara mer benägna att komma till dig med bekymmer i första hand.

Det är ofta svårt för offren att nå ut för att få hjälp, så det är oerhört viktigt att förstärka att du finns där för dem när som helst.

5. Lär barnet hur de reagerar

Om ditt barn är ett offer för nätmobbning eller om du vill utrusta dem med verktygen om de skulle finna sig själva som ett offer, är det viktigt att de vet hur de ska reagera.

Lär dem att inte engagera mobbaren först och främst.

Säkerhetskopiera alla texter eller meddelanden som innehåller hotfulla eller sårande kommentarer; detta är bevis och bör rapporteras omedelbart.

De kan, och bör, rapportera dessa fall till dig, en lärare eller någon pålitlig vuxen.

Som förälder, se till att du också är förebilden.

Det är oerhört viktigt att du inte svarar eller agerar i ilska eller andra negativa känslor, utan att du också är eftertänksam i dina svar.

Nätmobbning förekommer – genom att beväpna dig med rätt verktyg och resurser är det bästa sättet att skydda ditt barn från att bli ett offer. Stort lycka till!