4 tips för att hjälpa barn surfa säkrare

I denna tekniska värld kan du inte hålla dina barn borta från internet – men du kan lära dem hur man använder det säkert med dessa tips.

Med barn som spenderar mer tid hemma och har mer tillgång till enheter som smartphones, surfplattor och datorer, finns det många möjligheter för dem att surfa utan vuxnas tillsyn.

Och även om internet kan vara ett bra verktyg för att lära sig saker, är det också fyllt med olämpligt innehåll – och potentiella sexualförbrytare.

Som förälder kan du installera antivirusprogram på ditt barns enheter och beväpna dig med andra verktyg för att övervaka deras onlineaktivitet, men det är också viktigt att lära dem hur de kan skydda sig själva.

Att lära ditt barn hur man använder internet på ett säkert sätt kan räcka långt för att skydda dem från dess potentiella faror.

Läs också:  Återkommande illamående hos barn: orsaker och symtom

Så om du inte har pratat med ditt barn om internet än – så här kommer du igång idag.

4 tips för att hjälpa ditt barn att hålla sig säkert på nätet:

1. Kommunicera

Barn lägger vantarna på internetanslutna enheter i en allt mer yngre ålder nu för tiden, så börja samtalet tidigt och håll kommunikationskanalerna öppna.

Prata ärligt med ditt barn om farorna med internet – skadlig programvara, olämpliga webbplatser, rovdjur och sexualförbrytare. Och se till att lyssna på vad de har att säga.

Genom att kommunicera öppet och låta dem veta att du finns till för att hjälpa, kommer de att vara mer benägna att komma till dig om de stöter på något som gör dem obekväma.

2. Utbilda dig själv – och ditt barn

Gör din research, oavsett om det är online eller genom att prata med andra föräldrar, om allt du inte förstår.

Om du bestämmer dig för att ge ditt barn en enhet med tillgång till internet, gå igenom installationsprocessen med dem.

Visa dem hur man skapar ett starkt lösenord, hjälp dem att konfigurera godkända appar och ange några riktlinjer, som var (och när) de kan använda sin enhet eller få tillgång till internet.

Läs också:  Ont i magen hos barn: orsaker & lösningar
Bonustips: Påminn ditt barn om att inte alla på internet är den de säger att de är. Ofta låtsas sexualförbrytare vara just barn nämligen i syfte att vinna deras förtroende.
Så se till att berätta för dem att inte dela foton eller personlig information, som deras namn, adress eller namnet på deras skola, med någon de inte känner i verkligheten.
Något som är ännu bättre – berätta för dem att undvika att kontakta någon de inte känner i verkligheten över huvud taget. På så vis kan man minimera problemen fullkomligen.

3. Övervaka deras aktivitet på nätet

Sätt gränser för ditt barns skärmtid och gränser för de webbplatser eller appar som de kan och inte kan använda. Och kolla med din internetleverantör om filter som kan användas för att blockera åtkomst till olämpliga webbplatser.

Du kan också överväga att ställa in föräldrakontroller och övervaka deras aktivitet (och meddela dem att du kommer att checka in) – men undvik mikrohantering. Målet är att hjälpa ditt barn att lära sig att fatta bra beslut själv med tiden (speciellt ifall ditt barn är äldre).

Läs också:  Varför barn sörjer på oväntade sätt

4. Se upp för förändringar i ditt barns beteende

Om ditt barn börjar bli hemlighetsfullt om sin onlineaktivitet, drar sig tillbaka från vänner och familj, får brev eller gåvor från en okänd person eller om du märker andra beteendeförändringar som verkar ”avstängda”, kan detta vara tecken på att ditt barn pratar med en sexualförbrytare eller upplever trakasserier eller mobbning på webben.

Det är här den öppna kommunikationslinjen kommer in:

Prata med ditt barn, lyssna och hjälp dem om de behöver det.

Tilliten man har till sin förälder är allt i en sådan situation.

Orolig för att ditt barn kan ha kontakt med en sexualförbrytare?

Om du misstänker, eller vet, att ditt barn har haft kontakt med en sexualförbrytare, rapportera det omedelbart till din lokala polis.

Och undvik att radera något på ditt barns enhet – det kan finnas bevis som hjälper polisen att fånga sexualförbrytaren i slutändan.

Även om du kan vara orolig för att ditt barn ska ha tillgång till internet, kan du inte hålla dem borta från det fullkomligen. Genom att beväpna dig med dessa tips kan du starta konversationen och hjälpa ditt lilla (eller stora) barn vara allt mer säker när de surfar på nätet. Lycka till!