De 9 farligaste apparna för barn: En guide för föräldrar

För även de mest tekniskt kunniga föräldrarna kan det vara en riktig kamp att hålla koll på alla de senaste apparna som ditt barn vill ladda ner.

Trender förändras, sociala medieplattformar utvecklas och nya virala appar kan explodera på scenen på bara några dagar.

För att göra saker ännu svårare kan det vara svårt att avgöra vilka appar som verkligen är ett hot mot ditt barns välbefinnande. För att hjälpa dig har vi sammanställt en lista över de 9 farligaste apparna för barn just nu.

Vissa kommer du säkert att känna igen, men några kan komma att vara helt nya och därmed överraska dig!

Lista: De 9 farligaste apparna för barn just nu

Listan över appar som är populära bland barn förändras alltid, men dessa är för närvarande de mest använda och farligaste för ungdomar att ha på sina telefoner.

Tänk på att dessa inte är ordnade efter farligast till minst farlig.

De har alla olika egenskaper med olika nivåer av olämplighet för dina barn.

1. Snapchat

Att starta vår lista över farliga appar för barn är en som de flesta föräldrar förmodligen känner till. Snapchat har funnits sedan 2011 och populariserade trenden med ”försvinnande meddelanden”.

Men barn kanske inte alltid helt förstår att ingenting verkligen försvinner på internet – speciellt när en skärmdump är bara en snabb knapptryckning bort.

Förutom att ge ett utrymme för att skicka nakenbilder, presenterar Snapchat också andra faror för tonåringar. Den GPS-drivna Snapkartan gör det möjligt för vänner (och potentiellt till och med främlingar) att veta var ditt barn exakt befinner sig.

Det har också skett en ökning nyligen av knarklangare som använder Snapchat för att få kontakt med ungdomar, eftersom de tror att det är ”säkrare” än att sms:a eller mejla.

Spoilervarning: det är det inte, och appen utökar hela tiden sin säkerhet för att blu bukt försäljningen av olagliga substanser.

2. Instagram

Tätt i hälarna på Snapchat har vi Instagram , den populära foto- och videodelningsplattformen som ägs av Facebook. Liksom Snapchat har Instagram också lagt till försvinnande meddelanden och bilder.

Instagram har till och med utvecklat sin egen version av TikTok som heter Reels – korta videor som är spelar musik eller virala ljudklipp.

Läs också:  Är WhatsApp säkert för barn? En guide för föräldrar

En av Instagrams främsta faror är den stora mängden olämpligt innehåll som barn kan komma åt på bara några sekunder, särskilt porr. Föräldrar kan förbise detta, men kom ihåg att ett privat konto inte gör något för att förhindra explicita sökningar – det hindrar bara vissa användare från att se ditt barns inlägg.

Appen har nyligen vidtagit åtgärder för att skapa en säkrare miljö för sina yngre användare, men många av dessa ändringar (som standardinställning till privata profiler för dem under 16) är antingen ineffektiva eller kan snabbt och enkelt stängas av av ett barn i deras inställningar.

3. Discord

Discord är en enorm plats för tonåringar att umgås och prata om spel, oavsett om de aktivt håller i en handkontroll under en omgång Call of Duty eller bara vill prata med sina vänner efter skolan.

Det är en meddelandeplattform som är väldigt lik Slack och har chattrum, direktmeddelanden, röstchatt och videosamtal. Användare kan gå med i olika ”servrar” och inom varje server finns olika ”kanaler”.

Se på dessa som chattrum. De kan handla om allt, från stora offentliga videospelsservrar till små, privata grupper av vänner.

Så varför är Discord så farligt? Eftersom det kan utsätta barn för alla typer av olämpligt innehåll, från hatretorik och porr till mobbning och sexualförbrytare.

Även om appen är populär bland tonåringar, används Discord av mer än bara barn, vilket innebär att vuxeninnehåll i appen frodas.

Det kan vara lätt för barn att engagera sig i en Discord-server och få ”vänner” och sedan bli påverkad av människor som utgett sig för att vara vuxna.

4. Yik Yak

En av de farligaste meddelandeapparna för barn det senaste decenniet har nyligen återuppstått.

Yik Yak är en anonym chattapp som låter användare inom en radie på några kilometer läsa offentligt postade meddelanden.

När vi säger anonym menar vi det verkligen: Yik Yak har inga användarnamn, inga riktiga namn och inga foton.

Barn kan kämpa med onlineetikett när de använder sina riktiga namn, så föreställ dig hur vilda saker kan hända i en miljö utan ansvar. Yik Yak är också en grogrund för mobbning, särskilt när det blir populärt på skolområdena.

Rykten kan postas och spridas som en löpeld. Ett annat hot att se upp för är innehåll som främjar sexuella övergrepp och våld, ett problem som appen hade redan 2017.

Läs också:  Vad behöver föräldrar veta om VR för barn?

5. Among Us

Among Us är ett animerat, mystiskt videospel som spelas på telefoner och surfplattor.

Spelet är designat för 4 till 10 spelare och ställer människor mot varandra för att hitta den hemliga mördaren på deras rymdskepp.

Om du undrar varför Among Us lades till på den här listan är det inte på grund av det milda våldet (även om det finns gott om det) – det är på grund av chattfunktionen. Spelet har ett textchattrum som kan användas under akutmötena för att diskutera vem som kan vara bedragaren.

Medan chatten är censurerad kan den inte stängas av helt. Svordomar och våldsamt språk är vanligt. Många spelare flyttar också till Discord eller Zoom för att prata medan de spelar.

Det här kan vara bra om ditt barn spelar med sina vänner, men ofta spelar Among Us-spel med främlingar – vilket öppnar dörren för konversationer med vuxna.

6. Twitter

Om du är förvånad över den här appen, är du definitivt inte ensam!

Twitter anses vanligtvis vara en app för senaste nyheter, kändisar och ståuppkomiker.

Men det är också en god källa för porr. Twitter är så expansivt och har så många användare att appens sökfält i princip är som en Google-sökning.

Barn vet detta och använder Twitter för att hitta porr eftersom plattformen inte kommer att se misstänkt ut om en förälder tittar i webbläsarhistoriken.

Twitter är inte vanligtvis en app som föräldrar tenderar att oroa sig för mycket för när de ställer in skärmtidsregler eller skapar webbfilter på nya telefoner för sina barn.

Slutligen behöver barn inte ens registrera sig för ett Twitter-konto eller använda appen för att komma åt dess innehåll – de kan kolla upp det anonymt via nästan vilken webbläsare som helst.

7. Omegle

Omegle är en anonym videochattplattform som parar hop dig med en främling någonstans i världen. Känner du igen temat?

Det stämmer – anonyma appar är vanligtvis några av de farligaste apparna som finns för barn.

Barn har varit kända för att gå in på Omegle i grupper och leta efter spänning under en övernattning ungefär som vår generation gjorde med bussamtal eller MSN-chattrum.

Men det de hittar på Omegle kan vara extremt farligt (relativt sett).

Barn kan utsättas för nakenhet och till och med verkliga sexhandlingar på skärmen. Sexuella förbrytare kan finnas på appen, specifikt leta efter barn och spara ned foton och videor från deras möten som sker.

Läs också:  Är Snapchat säkert för barn? En guide för föräldrar

8. Kik

Kik är en gratis app för snabbmeddelanden/chatt. Företaget uppger att det är för barn som 13 år och äldre, men App Store klassar det som olämpligt för alla yngre än 17.

Detta beror på den enorma mängd sexuellt innehåll som appen kan utsätta barn för.

Om du inte använder Kik för att chatta med vänner du redan känner (och varför skulle du, om du har sms-funktioner, Facebook Messenger eller andra mer välrenommerade appar), har du inget annat än främlingar i chattrum.

På grund av detta är potentialen för sexuella övergrepp mot barn enorm med Kik. Som sådan är det definitivt inte en särskilt bra meddelandeapp för barn i Sverige idag.

9. Roblox

I likhet med Minecraft är Roblox ett spel med öppen värld som är väldigt populärt bland barn i åldern 5–12.

Du kan ofta hitta spel med karaktärer och miljöer från popkulturen – världar som barn gillar att spendera tid i.

Roblox är inte bara ett spel, det är faktiskt en plattform som är värd för miljontals spel som användare har skapat och publicerat i sin tur med hjälp av Roblox Studio, verktyget som används för att skapa spel.

Precis som med alla andra appar som har användargenererat innehåll och en chattfunktion i spelet, finns det alltid en chans att barn kan stöta på olämpligt innehåll medan de spelar.

Detta kan inkludera svordomar, sexuellt innehåll, droger/alkohol med mera.

Spelen i sig liknar vanliga TV-spel, med simulerat våld (spelare kan döda och dödas).

Hur du pratar med ditt barn om appar

Ofta vill barn bara hänga med i vad som är coolt och använda apparna som deras kamrater använder. De kanske inte ens inser hur farliga appar för barn kan vara.

Vi rekommenderar att du sätter dig ner med ditt barn och pratar igenom alla nya appar som de vill ladda ner. Diskutera för- och nackdelar med var och en, tänk på att ”eftersom alla andra har det” inte är det bästa av argumenten.

Men se till att lyssna på vad de har att säga. Deras research och passion kan överraska dig!

Ibland kan ett snack om en enkel app bli en mycket viktig konversation om säkerhet, sex eller till och med mental hälsa.

Oavsett vad du bestämmer dig för när det gäller att låta ditt barn använda en app, överväg att prata igenom det ordentligt först och sätta tydliga regler för användningen.