12 tips för att uppfostra självsäkra barn

Redan från födseln lär sig barn nya färdigheter i en svindlande takt. Och tillsammans med de nya färdigheterna får de också självförtroendet att använda dem.

När barn blir äldre kan det självförtroendet vara lika viktigt som själva färdigheterna.

För att barn ska bli självsäkra måste de våga lita på sina egna förmågor samtidigt som de vet att de kan hantera det om de inte lyckas med något.

Det är genom att först lyckas och återhämta sig från misslyckanden som de utvecklar ett sunt självförtroende.

Här är 12 sätt du kan få barn att känna sig kapabla och få ut så mycket som möjligt av sina färdigheter och talanger på.

1. Modellera självförtroende

Även om du inte riktigt känner det! Att se dig ta sig an nya uppgifter med optimism och mycket förberedelser är ett gott exempel för barn. Det betyder inte att du måste låtsas vara perfekt. Känn ångest inför nya uppgifter, men fokusera inte på den – fokusera på de positiva saker du gör för att bli redo.

Läs också:  Camping med barn: 10 tips inför resan

2. Bli inte upprörd över misstag

Hjälp barnen att se att alla gör misstag och att det viktiga är att lära sig av dem, inte fastna vid dem. Självsäkra människor låter inte rädsla för att misslyckas komma i vägen – inte för att de är säkra på att de aldrig kommer att misslyckas, utan för att de vet hur man tar motgångar med en klackspark.

3. Uppmuntra dem att prova nya saker

Istället för att fokusera all sin energi på det de redan är duktiga på, är det bra för barn att pröva nya saker. Att uppnå nya färdigheter gör att barn känner sig kapabla och säkra på att de kan ta itu med vad som än kommer i deras väg.

4. Låt barn misslyckas

Det är naturligt att vilja skydda sitt barn från misslyckanden, men försök och misstag är hur barn lär sig, och att misslyckas med ett mål hjälper barnen att ta reda på att det inte är så farligt som det verkar.

Det kan också sporra barn till större ansträngning, vilket kommer att hjälpa dem mycket som vuxna.

5. Beröm uthållighet

Att lära sig att inte ge upp när man känner frustrationen efter ett bakslag är en viktig livsfärdighet. Självförtroende och självkänsla handlar inte om att lyckas med allt hela tiden, det handlar om att vara motståndskraftig nog att fortsätta försöka, och att inte vara bekymrad om du inte är bäst.

Läs också:  4 steg till mer tålamod som förälder

6. Hjälp barnen att hitta sin passion

Att utforska sina egna intressen kan hjälpa barn att utveckla en känsla av identitet, vilket är avgörande för att bygga upp deras självförtroende. Att se deras talanger växa kommer naturligtvis också att ge en enorm boost till deras självkänsla.

7. Sätt upp mål

Att formulera mål, stora som små, och uppnå dem får barn att känna sig starka.

Hjälp ditt barn att förvandla önskningar och drömmar till praktiska mål genom att uppmuntra dem att göra en lista över saker de vill uppnå.

Träna sedan på att bryta ner långsiktiga mål till realistiska delmål. Du kommer att validera deras intressen och hjälpa dem att lära sig de färdigheter de behöver för att nå alla sina mål genom livet.

8. Fira insatsen

Att berömma barn för deras prestationer är bra, men det är också viktigt att låta dem veta att du är stolt över deras insatser oavsett resultatet.

Det krävs hårt arbete för att utveckla nya färdigheter, och resultaten är inte alltid omedelbara.

Låt barnen veta att du värdesätter det arbete de gör, oavsett om de är småbarn som bygger med block eller tonåringar som lär sig själva spela gitarr.

Läs också:  5 oskrivna sociala regler som vissa barn missar

9. Räkna med att de ställer upp

De kanske klagar, men barn känner sig mer sammankopplade med sin familj och uppskattade när de räknas med att göra åldersanpassade jobb, från att plocka upp leksaker till att diska till att plocka upp yngre syskon från en lekträff.

Läxor och fritidsaktiviteter är bra, men att behövas av sin familj är ovärderligt för självförtroendet.

10. Omfamna ofullkomlighet

Som vuxna vet vi att perfektion är orealistiskt, och det är viktigt för barn att få det budskapet så tidigt som möjligt.

Hjälp barnen att se att oavsett om det är på TV, i en tidning eller på en väns sociala medier, är tanken att andra alltid är glada, framgångsrika och perfekt klädda en fantasi och en destruktiv sådan.

Påminn dem istället om att det är mänskligt att vara mindre än perfekt och helt okej.

11. Ställ in barnen på framgång

Utmaningar är bra för barn, men de bör också ha möjligheter där de kan vara säkra på att lyckas.

Hjälp ditt barn att engagera sig i aktiviteter som får dem att känna sig tillräckligt bekväma och självsäkra för att ta sig an en ännu större utmaning senare.

12. Visa din kärlek

Låt ditt barn veta att du älskar det oavsett vad.

Vinn eller förlora den stora matchen, få bra betyg eller dåliga.

Att se till att ditt barn vet att du tycker att de är bra som de är – och inte bara när de gör bra saker – kommer att stärka deras självvärde även när de inte mår bra över sig själva, en färdighet som är viktig även i vuxna livet.