Bästa babyskyddet för bil 2023: 10 modeller jämförda

Innehållsförteckning

Ett babyskydd kan vara en god idé att investera i ifall du vill att din bebis ska åka bekvämt och tryggt i bilen. Som tur för dig har vi tagit oss tiden att användartesta babyskydd från ett brett urval av märken som Cybex, Britax och Maxi Cosi. Vi testar endast babyskydd som är godkända för användning i Sverige och som redan är krocktestade, vi genomför alltså inte säkerhetstester på egen hand. Ett babyskydd måste ha god komfort för barnet, vara enkel att installera och ha smidiga funktioner som underlättar när man åker bil med sin bebis.

5 saker att ha i åtanke innan du köper babyskydd

Att utbudet av babyskydd är stort rådet det ingen tvekan om – som nybliven kan det onekligen kännas oöverskådligt. Att utgå ifrån den bil man kommer använda babyskyddet i är det viktigaste som första steg. Att titta närmare på det eller de säten man vill montera babyskyddet i är en god idé ifall man har en egen bil, för att se hur babyskyddet kan installeras säkert och vad bilsätet har för form. Innan du bestämmer dig för vilket babyskydd du ska köpa, tänkt på det här:

Klicka här för att se listan

1. Hur vill du installera babyskyddet

Monteringen av babyskyddet är det enskilt viktigaste, få saker är viktigare om något. Att babyskyddet är korrekt installerat är väldigt viktigt för att bebisen ska ha ett bra skydd om man skulle vara med om en krock. Här kan du läsa mer: https://ntf.se/konsumentupplysning/barn-i-bil/baby-9-man/. Vilken monteringsmetod som passar ens bil bäst av de tre som finns beror helt på vad som passar bilsätet och bilen bäst:

  • Med bilbälte: Med enbart bilbältet kan alla babyskydd monteras. Ett trepunktsbälte är ett krav bland de flesta babyskydd. Att kunna placera babyskyddet i nästan alla säten i bilen, oberoende av om det finns isofix eller ej, är den stora fördelen med att montera ett babyskydd med bilbältet. Det också billigare att köpa babyskydd utan bas om man vill komma ned i kostnad. Det är ofta enklast att köpa bara babyskyddet, och sedan montera med det bilbälte som finns i bilen man får skjuts i ifall man inte har en egen bil.
  • Med isofixbas: I bilsäten som har isofixfästen och enbart där kan man montera en isofixbas. I djupt skålade säten passar vissa isofixbaser mindre bra, varför man med fördel innan inköp bör ta sig tiden att prova isofixbasen i din egna bilen. Att installationen är enkel men framför allt snabbt är den stora fördelen med en isofixbas, ofta med färg- och ljudanvisningar som i princip gör det omöjligt att göra fel. För den som åker mycket bil och ofta lyfter i och ur babyskyddet ur bilen är detta förstår också väldigt smidigt. Det är bara att klicka i babyskyddet i isofixbasen – sen är man redo att åka.
  • Med bältad bas: Det finns även baser som är bältade. En bas som är bältad kan fästad i de flesta bilsäten utan större bekymmer. I jämförelse med en isofixbas är monteringen inte riktigt lika snabb och enkel. Men man har samma fördelar som med isofixbasen när man väl fått den bältade basen på plats vilket man inte får glömma. Då sitter alltid bältesbasen tryggt i bilen medan babyskyddet inför varje bilresa sätts i och tas loss.

2. Köpa babyskydd separat eller i paket

Vanligtvis får man välja mellan att köpa ett babyskydd som säljs ihop med tillhörande bas eller separat. Modulpaket förekommer dock i vissa fall. Det innebär att samma bas används till båda bilstolarna – först babyskyddet och därefter den bakåtvända bilbarnstolen. Att ha en färdig billösning för barnets första 3-4 år är en av de största fördelarna med att köpa babyskyddet i paket.

3. Babyskydd som används på barnvagnen

Att bära med sig ett babyskydd är ofta både klumpigt och tungt. Ofta vill man inte heller riskera att väcka bebisen ifall den somnat i bilen genom att lyfta över det till liggdelen i barnvagnen – eller så kanske man har ett behov av att snabbt handla livsmedel i sin lokala butik och vill slippa släpa med sig hela barnvagnen i bagageutrymmet i bilen. Det finns två olika sätt att fästa ett babyskydd på en vagn:

  • Babyskyddsadaptrar: Att köpa till babyskyddsadaptrar är det vanligaste sättet att fästa babyskyddet på vagnen. Därför är det viktigt att välja ett babyskydd från ett märke som har adapter till ens barnvagn – i synnerhet ifall man redan valt barnvagn. Från en bilstolstillverkare brukar man ofta använda samma adapter för alla babyskydd, även om de flesta barnvagnsmodeller har sin egen unika babyskyddsadapter.
  • Fästa babyskydd direkt på chassit: I vissa fall existerar babyskydd med samma fästen som vagnens sitt- och liggdel, detta är vanligast bland vissa barnvagnstillverkare som även gör bilstolar eller som samarbetar med en bilstolstillverkare. Det innebär att man – helt utan adaptrar – kan klicka fast babyskyddet direkt på chassit.

4. Babyskydd som kan roteras

Man måste välja en modell som kommer med en roterande bas ifall man vill kunna rotera babyskyddet. Att komma åt att ta ur och sätta i barnet blir betydligt enklare med ett babyskydd som kan rotera, det är onekligen den stora fördelen. En snurrbar bas är ofta mindre användbar ifall man planerar på att ofta lyfta ur hela babyskyddet ur bilen för att på ett smidigt sätt kunna bära in bebisen i hemmet. Att man kan rotera babyskyddet mot bildörren för att enklare kunna spänna fast sin bebis med selen är ett stort plus ifall man brukar lämna babyskyddet i basen.

5. Bra funktioner hos babyskyddet

Hos babyskydd så finns det många funktioner vi skulle beskriva som extra bra, milt uttryckt. Hur man vill kunna använda sitt babyskydd och vilka funktioner man är villig att betala extra för kan vara bra att fundera igenom innan köp:

  • Babyskydd med sufflett: En glad bebis förblir sällan glad ifall den får solen i ögonen. Ett babyskydd med en sufflett är därför att föredra. Vissa suffletter fäst med babyskyddets handtag efter att de dragits ut. Andra babyskydd har en sufflett som är betydligt mer avancerad – som kan regleras i flera steg. Då kan man välja hur bra uppsikt ut ur babyskyddet som barnet vill ha kontra hur mycket solskydd som behövs. I takt med att bebisen blir äldre och mer nyfiken på omvärlden så är detta något som kan vara viktigt.
  • Babyskydd med liggläge: När ett babyskydd används utanför bilen erbjuder vissa möjligheten att justera det till ett liggläge som är plant. Om man planerar att regelbundet fästa babyskyddet på vagnen är detta en funktion som kan komma till stor nytta. Om man vill använda babyskyddet medan man är och handlar eller går en promenad innebär det plana liggläget en bättre sovyta för barnet. Att liggläget inte är godkänt att använda medan man åker bil är viktigt att känna till.
  • Babyskydd med hjul: Vill man kunna använda babyskyddet utanför bilen men samtidigt slippa ha med sig barnvagnen bör man välja en modell som kan göras om till vagn. Tro det eller ej, men då har babyskyddet ofta handtag och hjul som fälls ut. Som du säkert förstår är denna typen av babyskydd bäst lämpade för bruk antingen i stadsmiljö eller inomhus.

Babyskydd bäst i test 2023 – 10 produkter jämförda

1. Maxi Cosi Pebble Pro i-Size – Bäst i test

Det finns en anledning till varför vi valt ut Maxi Cosi Pebble Pro i-Size som det enskilt bästa babyskyddet på marknaden just nu. Det är oerhört bekvämt, rikligt vadderat, är lätt att installera och har en smart sele.

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,4 kg Vikt bas: 7,4 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 68 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 56 cm Bältesupphängning: Ja Sufflett: Ja, ett läge Sele: Trepunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet

Babyskyddet Maxi Cosi Pebble Pro i-Size är förstås kompatibelt med ett antal isofixbaser från Maxi Cosi, men kan också fästas med hjälp av bilbältet direkt i bilen.

Vi prövade att montera babyskyddet med Maxi Cosi 3WayFix-bas, vilket gav en utmärkt feedback – vi kunde inte varit nöjdare. Risken att göra fel känns i stort sett omöjligt tack vare lamporna som lyser rött eller grönt.

Det är nämligen så man vet ifall man lyckats montera babyskyddet korrekt.

Sitsen är oerhört bekväm och klädseln mysig

Trots babyskyddets generösa vaddering och mysfaktor är den faktiskt inte särskilt mycket större än andra babyskydd i samma prisklass vilket är ett stort plus.

Basen på det här babyskyddet är bred men det är ändå bekvämt att sitta bredvid den i bilen.

När babyskyddet väl är installerat gör Isofix-anslutningarna den enkel att klicka i och ut ur bilsätet. Det är superlätt att hitta rätt läge för att få babyskyddet att fastna i basen.

För att lossa babyskyddet finns det lämpligen spärrar på båda sidor av det. Det räcker med att enbart dra i den ena framåt för att kunna lyfta babyskyddet ur bilsätet.

Maxi Cosi Pebble Pro i-Size är tveklöst det enskilt mest bekväma babyskyddet på marknaden just nu – och det är därför vi utsett produkten till det bästa babyskyddet i vårt stora test.

Det medföljer ett spädbarnsinlägg med det här babyskyddet vid köp vilket utgörs av 2 olika delar – vilket gör det enkelt att anpassa babyskyddet efter det växande barnet.

Både spädbarnsinlägget och och själva klädsen på babyskyddet är oerhört mjukt och vadderat – milt uttryckt. Även efter tvätt upplever vi att tygerna bibehållits i fint skick.

Enkel användning med smart sele

Även selen får lovord, och inte bara av oss. Många recensenter menar på att det är den som utgör det främsta försäljningsargumentet för det här babyskyddet.

Axelremmarna står uppåt på den här modellen när selen öppnas, precis som på tidigare modeller av babyskyddet. Detta gör förstås att det är väldigt mycket enklare att sätta in barnet i babyskyddet.

Vadderingen på remmarna gör dessutom att det inte kan glida nedåt, vilket gör att du inte behöver oroa dig för att den ska skära in i ditt barns hals och orsaka skrapsår.

Något annat som känns tryggt för mig som förälder är remmarna inte kan justeras i längd när selen väl är knäppt.

På så vis kan de inte glida ut under färden och bli längre – en sak mindre att oroa sig för med andra ord.

Selen förlängs som bekant lika mycket på båda sidor, varför det inte gör något ifall man bara drar ut ena axelremmen.

Suffletten till Maxi Cosi Pebble Pro i-Size är också något värt att nämna. Den ger ett solskydd utöver det vanliga och utgörs av en skärm på handtaget.

Handtaget på det här babyskyddet är väldigt bekvämt, vi har verkligen inga invändningar här.

Babyskyddet känns inte särskilt bökigt eller tungt att bära relativt sett till alla dess positiva funktioner som medföljer.

Totalintrycket av det här babyskyddet är onekligen positivt. Ingenting lämnas åt slumpen här. Ett oerhört säkert och bekvämt babyskydd i världsklass.

Det här är babyskyddet som har allt du kan önska dig, helt enkelt.

Fördelar med Maxi Cosi Pebble Pro i-Size

  • Mycket vaddering
  • 10-årig livslängd
  • Högt säkerhetsklassad med eller utan bas
  • Enkel sele gör det lättare att spänna fast barnet
  • Bra stöd för spädbarn
  • Bra lutningsvinkel för nyfödda, även på branta fordonssäten
  • Godkänd för användning på flygplan

Nackdelar med Maxi Cosi Pebble Pro i-Size

  • Tyvärr är basen bred
  • Suffletten något kort dessvärre
  • Lite tyngre att bära för vissa mammor

Bästa pris hos:

2. Britax Römer Primo

Det här är ett billigt babyskydd som är fantastiskt bra för sitt pris.

Det är inte bara prisvärt men också rymligt, enkelt att lossa från sin bas och har ett väldigt bekvämt bärhandtag.

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 4 kg Vikt bas: 4,9 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 63 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 42 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 54 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunkts

En gång i tiden var BRIO Primo ett populärt babyskydd i Sverige, men i samband med att Britax köpte upp märket gick det i graven.

Nu har babyskyddet återuppstått igen – fast under ett helt nytt namn – nämligen Britax Römers!

Mycket är sig fortfarande likt förvånansvärt nog, men många moderniseringar har förstås gjort av främst klädseln.

Med Britax Römer Primo får man mycket babyskydd för pengarna, det är en sak som är säker.

När babyn växer kan du enkelt justera sittutrymmet

Det ingår ett spädbarnsinlägg vid köp av Britax Römer Primo. Den utgörs av en kil för en grundare sittyta samt en nackkudde med stödkrage.

Något som är positivt är att delarna kan plockas ur var för sig när barnet växer.

Det här babyskyddet är rymligt, även på bredden – vilket innebär att bebisar av modell större inte behöver vara rädda om att få det trångt om axlarna.

Något annat som är bra är lutningen på det här babyskyddet. Varför då? Jo, för att barnets huvud inte faller framåt vid en plötslig inbromsning – hela poängen med ett babyskydd i stort sett.

Alla våra barn som suttit i en Britax Römer Primo har trivs i båda tillstånden – vaket eller sovande.

Suffletten som ingår i Britax Römer Primo kan ställas in på många olika sätt. Tyvärr är den inte helt tyst utan har ett knäppande ljud vilket kanske inte är optimalt ifall barnet somnat när du gör justeringen.

3-punktsselen i Britax Römer Primo är enkel att dra åt, den måste dock träs om manuellt när barnet väl växer och det finns inget höjbart nackstöd vilket är värt att notera.

Klicka i babyskyddet med enkelhet

Du klickar i det här babyskyddet med enkelhet tack vare dess tillhörande Isofixbas. Du kan visserligen bälta fast babyskyddet direkt i bilen – men Isofixbasen är förstås att föredra på grund av dess säkerhetsfaktor.

De fasta isofixarmarna som fälls fram kan tyvärr inte förlängas vilket gör installationen något mer komplicerad i vissa bilar.

Det är ju viktigt att man klarar av att ta i med kraft för att pressa in isofixarmarna ända in till dess fästen.

Om du är någon som planerar på att ha babyskyddet på ett och samma ställe (i din bil) är det här ingenting du behöver tänka nämnvärt på. Det var främst ett tips för människor som planerar på att förflytta babyskyddet mycket.

Något som däremot är simpelt är möjligheten att både fästa och ta loss babyskyddet från själva basen.

Bärhandtaget på Britax Römer Primo är bekvämt och känns inte onödigt tungt som på vissa andra babyskydd.

Priset för babyskyddet är i vårt tycke mycket konkurrenskraftigt relativt sett till dess egenskaper.

Detta gör produkten till ett smart och prisvärt inköp för en familj med mindre budget men samtidigt väldigt höga krav på säkerhet samt komfort för barnet.

Fördelar med Britax Römer Primo

  • Enkel att ta loss från basen
  • Rymlig för barnet
  • Enkel att bära
  • Priset är bra, passar dig med låg budget

Nackdelar med Britax Römer Primo

  • Basen är att svår att installera inledningsvis
  • Suffletten knäpper en massa
  • Selen är manuell

Bästa pris hos:

3. BeSafe iZi Go Modular X1

Det här är ett rejält babyskydd som inte bara är stort men väldigt mysigt. Det har en bra sufflett fäst smidigt i Isofixbasen.

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,5 kg Vikt bas: 6,2 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 65 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 58 cm Bältesupphängning: Ja Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Fempunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet

För den som inte vet så är det här en uppdaterad version av BeSafes uppskattade babyskydd som tillhör Modular-systemet.

Med Modular-systemet använder man samma bas för sitt babyskydd som för till den bakåtvända bilbarnstolen.

Det här har många fördelar, främst att det gör babyskyddet enkelt att flytta, installera och anpassa den efter barn och behov.

iZi Go Modular X1 är utrustat med ett sidokrocksskydd som heter duga.

Monteringen är enkel att följa

Isofixbasen är väldigt simpel att montera i valfri bil. Med färgfält som är tydliga och visar med färgerna rött och grönt ifall man lyckats koppla in babyskyddet rätt.

Tro det eller ej – men stödbenet piper i det här babyskyddet tills dess att man gjort rätt.

Att klicka i babyskyddet i basen är oerhört smidigt. Man hamnar i stort sett alltid rätt redan på första försöket med iZi Go Modular X1 – något vi verkligen uppskattade i vardagen när vi ibland behövde förflytta den.

Detsamma gäller när man försöker sig på att lossa babyskyddet – inget krångel uppstår nämligen då heller. Längst fram på basen finns en spärr som bara behöver tryckas ned, sedan lyfter man rakt upp.

Trots att Isofixbasen är att rekommendera går det även att fästa det här babyskyddet med ett bilbälte vilket är ett stort plus för dig som planerar på det.

Sittytan på det här babyskyddet är väl vadderat och selen har rejäla vadderingar – något som gör färden oerhört stabil och trygg för en bebis.

Något som förbättrats från den tidigare versionen är att nackstödet på iZi Go Modular X1 inte längre upplevs som tight. Det finns precis lagom med utrymme för en bebis.

När barnet slutligen börjar växa tar man bort delen som kallas Newborn Hugger, vilket är en kil av något slag som planar ut sittytan för att barnet ska få mer utrymme för både ryggen och rumpan.

Ett enhandsgrepp är allt som behövs på det här babyskyddets baksida för att höja nackstöd och sele samtidigt.

Smart upphängning av selen

Det här babyskyddet har en sele som inte riktigt fungerar som alla andra. Det har nämligen rätt breda och styva remmar som inte vrider sig.

Vad detta innebär är att man enkelt kan hänga selen åt sidan med hjälp av smidiga magnetfästen.

Klädseln i sin tur känns oerhört tålig i vårt tycke men samtidigt mjuk. Självklart är klädseln avtagbar för tvätt i tvättmaskin.

Däremot anser vi att instruktionerna för hur klädseln är tänkt att träs på igen borde varit betydligt mer tydlig än att behöva gå på känsla.

Suffletten på det här babyskyddet kan justeras i fler lägen än du tror. Det ger även ett grymt skydd mot sol och intryck utifrån.

Sammantaget anser vi att BeSafe verkligen imponerar genom att ha behållit allt som uppskattats från den tidigare modellen samtidigt som man lagt till mängder med förbättringar.

Babyskyddet BeSafe iZi Go Modular X1 är helt klart värt sitt pris och platsar definitivt i vår lista över det bästa babyskyddet. Det är dessutom lättanvänt och väldigt smidigt.

Fördelar med iZi Go Modular X1

  • Högt säkerhetsklassad med eller utan bas
  • Bra stöd för spädbarn
  • Bra lutningsvinkel för nyfödda
  • Samtidig justering av sele och nackstöd
  • Magneter för att hålla selen ur vägen medan du tar i/ur barnet
  • 7-årig livslängd
Läs också:  Cybex Aton 5 - utsågs till bäst i test av Råd & Rön 2017

Nackdelar med iZi Go Modular X1

  • Dyr
  • Kan vara för upprätt i bilar med lutande baksäten vid användning av basen
  • Dåliga instruktioner för tvätt av klädsel

Bästa pris hos:

4. Maxi-Cosi Coral

Det här babyskyddet är inte bara ett tryggt val, men dessutom enkelt att montera. Bärlösningen är grym och mycket innovativ.

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: Hela babyskyddet 5,4 kg – endast Soft Carrier 1,9 kg Vikt bas: 7,4 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 68 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 58 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunkts, kan ej höjdjusteras

Det har skett många förbättringar de senaste åren vad gäller bilbarnstolar och babyskydd. Ett företag som konstant ligger i framkant trots att man inte tror det finns utrymme för ytterligare innovationer är Maxi-Cosi.

Med babyskyddet Maxi-Cosi Coral har man visat just på detta. Den är både testad (och därmed godkänd) enligt rådande EU-förordning och säkerhetsstandard (R129/03 i-Size) och kan monteras på valfritt sätt – antingen med hjälp av ett bilbälte eller Maxi-Cosis tillhörande Isofixbas.

Något vi inte kan trycka på tillräckligt är hur simpelt det är att installera både Isofixbasen och babyskyddet. Med dina olika sinnen guidas du till korrekt montering (ljud, ljus och färg).

Det här är dock vanligt för babyskydd från Maxi-Cosi, och på så vis kanske du inte känner att den skiljer sig så mycket från andra. Fortsätt läsa för att ta reda på vad som skiljer den från tidigare modeller.

Ett smidigt babyskydd som är enkelt att bära

Alla föräldrar vet just hur tunga och bökiga barnskydd i allmänhet kan vara – i synnerhet som nyförlöst. Det är här Maxi-Cosi Coral skiljer sig rätt rejält från konkurrensen – babyskyddet utgörs nämligen av 2 delar!

Ett hårdare skal och en mjuk insats man valt att kalla Soft Carrier – som lätt kan lossas och bäras separat med sina egna handtag. Dessutom väger den under 2kg, vilket bokstavligen talat är mer än hälften så lite som de flesta andra babyskydd på marknaden.

Detta gör onekligen att det blir lätt att bära babyskyddet till och från bilen.

Med hjälp av det medföljande spädbarnsinlägget kan bebisen sitta bra i Maxi-Cosi Coral från födseln.

Selen har fungerat exemplariskt för oss hittills, utan mängder av remmar som vrider sig överallt. Tyvärr går det inte att fästa upp den så den är ur vägen när barnet ska sättas i.

Det går inte heller att justera selens axelfästen höjdledes vilket är lite synd.

Suffletten på det här babyskyddet får ett högt betyg och bidrar till att skugga bebisen väl.

Oerhört smidig lösning för den som åker mycket bil

Det går att använda det här babyskyddet ihop med en barnvagn om man vill – då behöver man det kompletta babyskyddet med både insats och skal.

Tyvärr är babyskyddet Maxi-Cosi Coral inte kompatibelt med alla Maxi-Cosi adaptrar utan har något annorlunda fästen än andra babyskydd från Maxi-Cosi.

Under vår testperiod av babyskyddet fungerade det fullkomligt felfritt och uppskattades enormt av barnen. Jag må ha växt upp i ett hem där vi inte använde ett babyskydd, men i mitt hem är det ett måste.

Huruvida ett köp av ett babyskydd med löstagbar insats är rätt för dig eller ej beror fullkomligen på hur ditt liv är strukturerat och hur en vanlig vecka ser ut förstås.

Är du ofta på på språng kan det här mycket väl vara en av de bättre produkterna för att höja din livskvalité.

Fördelar med Maxi-Cosi Coral

  • Lätt att installera
  • Extra stort soltak
  • Den första modulbaserade bilbarnstolen
  • Lätt att bära
  • Flera ergonomiska bärpositioner

Nackdelar med Maxi-Cosi Coral

  • Sätet kan upplevas som alldeles för djupt
  • Tar mycket plats när den används med basen
  • Selen kan inte justeras i höjd
  • Ej kompatibel med alla barnvagnar

Bästa pris hos:

5. Bugaboo Turtle Air by Nuna

Det här är ett babyskydd som passar perfekt för den som redan äger en barnvagn av varumärket Bugaboo.

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 3 kg Vikt bas: Uppgift saknas Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 69 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 60 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet

Det är lätt att använda och hur kul som helst att försöka sig på att matcha.

Nuna är ett familjeföretag som startade i Amsterdam. De har i samarbete med Bugaboo tagit fram ett oerhört robust och gemensamt babyskydd: nämligen Bugaboo Turtle Air by Nuna.

Det här är ett stilrent babyskydd som matchar i design med mängder av barnvagnar från Bugaboo vilket är hela grundtanken som du kanske listat ut.

De är även kompatibla med barnvagnar från andra varumärken, men är primärt menade att användas med vagnar från Bugaboo.

Det gäller att alltid använda en adapter oavsett vilken barnvagn man försöker fästa barnskyddet på. Bugaboo Turtle Air by Nuna har samma fästen som Maxi Cosi och är därmed ofta kompatibla med de flesta Maxi Cosi-adaptrarna på marknaden.

Bugaboo Turtle Air by Nuna är ett babyskydd som direkt kan monteras i ett bilsäte med bilens bilbälte eller med en isofixbas vid namn Bugaboo Basenhet Isofix Turtle Air By Nuna.

Det här är en isofixbas som är simpel att installera i bilen och precis som hos många andra tillverkare så följer det med röda och gröna markeringar som visar ifall isofixfästen och stödben är korrekt monterade.

Utöver det finns det en liknande, tydlig markering på själva isofixbasen för att visa om babyskyddet klickat i basen ordentligt.

Babyskydd som måste vridas in

Något du kommer märka fort och som sticker ut oerhört är de 2 vingarna på isofixbasen som sticker ut. De fungerar nämligen som ett extra sidokrocksskydd.

De fälls – tro det eller ej – ut automatiskt men går förstås att fälla in manuellt på valfri sida om man planerar på att sitta bredvid basen.

Notera att vingarnas placering gör att man blir tvungen att lyfta in babyskyddet med kortsidan först, och sedan rotera den med långsidan mot bildörren innan man klickar in det i isofixbasen.

Det är något som först är väldigt knepigt men man vänjer sig med tiden.

En annan detalj är att man måste lossa en spärr på basens framsida när man ska lyfta ur babyskyddet. Denna spärr sitter tyvärr ganska långt ned men bör ändå vara relativt lätt att komma åt för de flesta föräldrar.

Överlag känner vi att det här är ett babyskydd som som inte bara har smidiga funktioner men de känns även väldigt genomtänkta.

Ett konkret exempel man kanske inte tänker på vid första anblick är den ovanliga suffletten – som inte bara ger ditt barn skugga men även är utrustad med en extra solkeps, vädringslucka och solskyddsnät som sätts fast med magnetfäste i babyskyddets fotända.

Det här babyskyddet passar både nyfödda som större barn

Bugaboo Turtle Air by Nuna är ett babyskydd som passar lika bra för ett nyfött barn som för ett barn i 5-månaders åldern.

Spädbarnsinlägget som medföljer utgörs av en tjock dyna som du enkelt kan lyfta i och ur babyskyddet.

3-punktsselen kan snabbt paras ihop och klickas fast, samt justeras i höjd när barnet växer.

Det enda som inte riktigt lever upp till sina förväntningar är selens muddar – de är bökiga och glider hela tiden av (eller runt) – och gör det även svårt att se så selremmen inte snurrat ihop sig.

Det här är ett babyskydd med en väldigt låg vikt som är oerhört bekväm att bära. Trots detta hade vi gärna sett att handtaget var något bredare.

Sammantaget är Bugaboo Turtle Air by Nuna ett grymt babyskydd i allmänhet, men för sitt pris i synnerhet och det finns bara små detaljer att anmärka på.

Bugaboo Turtle Air by Nuna är ett babysykdd som passar stilmedvetna föräldrar som vill matcha sin Bugaboo-vagn och även har höga krav på smidiga och trygga bilresor med sina bebisar.

Fördelar med Bugaboo Turtle Air by Nuna

  • Bekväm
  • Snygg
  • Bra solskydd
  • Genomtänka funktioner
  • Enkel justering av selen ett drag

Nackdelar med Bugaboo Turtle Air by Nuna

  • Ganska bökig
  • Måste vridas in i basen
  • Basen har inga elektriska indikatorer
  • Knapparna är ganska styva

Bästa pris hos:

6. Doona+ Babyskydd

Det här är ett unikt babyskydd vi verkligen gillar då det sparar föräldrar mängder med pengar. Detta då babyskyddet fungerar som både barnskydd och barnvagn i ett.

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 7 kg Vikt bas: 7,2 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 63,5 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 45 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 57,5 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Fempunkts

Det är rymligt, väldigt enkelt att montera i bilen och har minst sagt unika egenskaper.

Om du undrar hur man använder Doona+ babyskydd som barnvagn är det enkelt: fäll ut hjulen och förläng bärhandtaget till ett teleskophandtag! En otroligt smidig lösning vi aldrig tidigare stött på när det kommer till babyskydd – och då har vi testat många genom åren.

Ett stort plus är att detta babyskydd kommer med ett spädbarnsinlägg vilket gör det möjligt att använda direkt från födseln. Maxvikten i sin tur är 13 kg och trots att själva sitsen är rymlig känns huvudstödet rätt tight.

Manuell höjdjustering av selen gäller

Något klockrent med babyskyddet är att dess lutning naturlig gör att barnets huvud inte faller framåt alltför lätt. 5-punktsselen är inte alls svår att spänna åt så barnet sitter säkert.

Det här är definitivt ett modernt babyskydd med undantag för sälen som behöver träs om manuellt i takt med att barnet växer. Med andra ord går det inte enkelt att höja axelfästena och nackstöd med ett enkelt grepp.

Tyvärr saknar selremmarna upphängning – något som vanligtvis underlättar avsevärt när man ska sätta in sitt barn i ett babyskydd annars.

Suffletten på Doona+ är perfekt och kan ställas in i en mängd olika steg. Då den är formad som en anknäbb ger den ett riktigt bra solskydd för din bebis. Det finns för övrigt extra solskydd att köpa till om man vill.

Bärhandtaget på det här babyskyddet har en rundad form och är väldigt bekvämt.

Installation av Doona+ går att göra på 2 sätt – antingen med bilbältet eller med tillhörande isofixbas.

Till skillnad från många andra babyskydd och bilbarnstolar är det här en produkt som är väldigt, väldigt enkel att få på plats – även för den utan erfarenhet.

När det är dags att lossa babyskyddet från basen görs detta med en tvåstegsknapp.

Kanske det enskilt mest prisvärda babyskyddet just nu

Planerar du på att använda det här babyskyddet som barnvagn bör du i stort sett sluta läsa vårt test omgående och köpa den.

Något som dock kanske inte kommer som en chock är att detta babyskydd är något större och mer bökigt än andra babyskydd i samma prissklass – dock är det endast i trappor det är jobbigt att bära den, annars är det bara att använda den som barnvagn.

Som barnvagn är Doona+ väldigt liten men körkänslan är ändå förvånansvärt bra, hjulen klarar av trottoarkanter och diverse gupp galant.

Något du kanske undrar är huruvida hjulen blir smutsiga – givetvis blir de smutsiga. På grund av detta inkluderas det alltid ett skydd för bilens säte.

Sammantaget är det här ett babyskydd som i stort sett endast är användbart för familjer som planerar på att använda det som en barnvagn – annars är den inte särskilt prisvärd.

Något många föräldrar tycker är positivt med Doona+ är att ett barn som redan somnat under en bilfärd enkelt kan följa med på en åktur exempelvis när man handlar mat utan att behöva väckas.

Fördelar med Doona+

  • Kan förvandlas till en barnvagn
  • Rymlig
  • Enkel att montera

Nackdelar med Doona+

  • Selen måste träs om manuellt
  • Mycket tyngre än andra babyskydd (vilket är logiskt)

Bästa pris hos:

7. Axkid Babyfix

Trött på babyskydd som enkelt smutsas ner? Här har du ett babyskydd med väldigt smutstålig klädsel, stabil bas och väldigt låg. vikt.

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,53 kg Vikt bas: 4,76 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 63 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 43 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 55 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 2 lägen Sele: Fempunkts, träs om manuellt för att justeras i höjd

Vi har recenserat många bilbarnstolar av Axkid på sajten tidigare. För er som inte visste det är det ett svenskt företag med över 30 års erfarenhet av barnsäkerhet, bland annat från Brio och Britax.

Man märker tydligt att det finns ett släktskap till Brio Primo – babyskydden är i stort sett identiska. Till och med monteringen av stolarna sker i samma fabrik ifall du inte visste det.

Axkid Babyfix babyskydd har en väldigt låg vikt, men tyvärr anser vi att man sparat för mycket då handtaget inte är helgjutet varför det känns lite vasst att bära det i armvecket.

Även om stolen gav vår bebis ett bra skydd för sitt huvud var vi missnöjda med den lösa sittkudden. Den måste nämligen ständigt justeras – detta gäller även axelmuddarna.

Solskyddet i sin tur låter en del. Det klickar ljudligt men har dock en egenskap vi verkligen gillar – och det är den medföljande ”kepsen” som gör att man kan avskärma barnet från solen ytterligare.

Stabilt babyskydd som definitivt är prisvärt

Det här babyskyddet går att rengöra relativt enkelt. Detta då tyget som medföljer är funktionellt i den bemärkelsen att det är lätt att torka av och även kan tas av och på babyskyddet för tvätt. Dock krävs det starka händer för att lossa klädseln från babyskyddet – främst på grund av en mekanism som kräver att remmen till bältesspännet måste tvingas igenom en smal springa.

Basen kan spännas fast antingen med ett bilbälte eller ISOFIX samt en säkerhetsbygel som lutas mot sätet – något som gör den oerhört stabil.

ISOFIX-fästena saknar tyvärr gummering vilket kan leda till att bilklädseln repas.

Vill man lossa stolen från basen behöver man använda en knapp som känns robust och bra.

Tyvärr saknas det färgindikatorer för dockningen av babyskyddet i basen – däremot hör man tydligt ett stort klick när man lyckas sätta babyskyddet på plats.

Sammantaget liknar detta babyskydd tidigare modeller väldigt mycket – men med 2 stora förbättringar, nämligen 5-punktsselen och den lättare vikten.

Fördelar med Axkid Babyfix

  • Billig
  • Lätt
  • Tyget tål smuts
  • Basen är väldigt stabil

Nackdelar med Axkid Babyfix

  • Tar alltid sån tid att byta höjd på axelbältena

Bästa pris hos:

8. Axkid Modukid Infant

Det här är ett populärt babyskydd tack vare dess låga vikt samt lätta vikt. Bärhandtaget är också ett stort plus.

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,7 kg Vikt bas: 7 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 66 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 43 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 54 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunkts, höjdjusteras manuellt

För den som inte är medveten om det utgör Axkid Modukid Infant det första babyskyddet i Axkids bilstolskoncept Modukid. När barnet växer ur babyskyddet växlar man över till den bakåtvända bilbarnstolen Modukid Seat – som även den lämpligen fästs på samma Isofixbas.

Basen är mycket enkel att installera för det här babyskyddet – något som uppskattas av föräldrar. Detta då den har spärrar som är väldigt tydliga, de är dessutom lätta att reglera och precis som på så många andra babyskydd visar basen grönt när isofix och bas blivit monterade korrekt.

Något som kan vara bra att veta är att isofixarmarna har en längd som går att justera vilket gör basen lättare att passa många olika typer av bilsäten.

Du fäster babyskyddet i basen med enkelhet

Modukid Infant fungerar bra i vardagen. Det är så pass enkelt att klicka i babyskyddet i basen att man i stort sett alltid lyckas med det på första försöket utan att det på något sätt känns krångligt.

Att lossa babyskyddet är inte heller svårt – allt man behöver göra är att hålla in en spärr framtill på basen. Den knappen kan dock kännas trög med jämna mellanrum.

Det här babyskyddet tar inte upp allt för mycket utrymme skulle vi säga – mer en normal mängd utrymme. Den går att sitta bredvid bekvämt.

Sittytan är rymlig.

Något som följer med är ett spädbarnsinlägg som är tänkt användas barnets första månader.

Selen på detta babyskydd går att justera i höjdläge vid axlarna, men måste träs om manuellt vilket kan kännas lite bökigt. Ingenting som är svårt – men kan kräva lite tid att vänja sig vid. Det är för övrigt ingenting du gör när babyskyddet är monterat i bilen.

Annars är selen trevlig att använda i övrigt. Remmarna får inte för sig att vridas och axelskydden sitter fast vilket är ett stort plus.

Något att se upp för är vadderingen vid grenbandet som tenderar att lossna när man lyfter in och ur barnet.

Suffletten kunde varit bättre

Det finns få saker som ger ett babyskydd ett så billigt intryck som en undermålig sufflett. Detta är produktens största minus enligt oss. Knapparna känns plastiga – men själva suffletten håller inte samma mått som på övriga babyskydd vi prövat.

Ljudet på den här suffletten kunde också ha förbättrats. Just nu låter den massor när man fäller ut den och känns dessutom ranglig.

Enligt oss får den bara godkänt, vad gäller solskyddet den bidrar till för barnet. Den här suffletten ligger verkligen i vägen för barnet och stör till den grad att babyskyddet hade klarat sig utan suffletten över huvudtaget.

Även handtaget (gummeringen) på babyskyddet upplevde vi slets ut med tiden. Babyskyddet är dock fortfarande bekvämt att bära över armen exempelvis. Dessutom väger det inte särskilt mycket.

Detta babyskydd har samma fästen som Maxi Cosis babyskydd vilket gör det kompatibelt med de barnvagnar som har adaptrar från Maxi Cosi.

Vi gillar klädsen då den är tålig och torkar av gör man på bara några sekunder. Det kan också lossas fullkomligen för tvätt i maskin.

Vi uppfattar det här babyskyddet som både prisvärt och säkert, men anser att kvalitén på vissa av funktionerna drar ned betyget något.

Fördelar med Axkid Modukid Infant

  • Basen är lätt att montera
  • Lätt att klicka i babyskyddet i basen
  • Sittytan är rimlig i vårt tycke

Nackdelar med Axkid Modukid Infant

  • Högljudd sufflett
  • Ranglig sufflett
  • Tröga knappar med tiden
  • Gummit på handtaget tenderar att slitas med tiden

Bästa pris hos:

9. Silver Cross Simplicity

Tro det eller ej – men med detta babyskydd följer det med en smart fotpåse.

Den har dessutom en bas som är enkel att installera och därmed är även babyskyddet lätt att koppla ihop. Självklart är det även här färgindikatorer som visar ifall den korrekt installerats i bilen.

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,3 kg Vikt bas: 7,3 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 68 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 41 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 55 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 2 lägen Sele: Fempunkts, höjs automatiskt med nackstödet

Tyvärr känns detta babyskydd plastigt i jämförelse med många andra babyskydd vi testat på senaste tiden.

Även tyget får ett underkänt betyg av oss. Det känns genuint som en magnet för smuts och bebiskräk. Tyvärr glider även stoppningen i ryggen åt sidan ibland vilket inte heller är så bra.

Notera att detta babyskydd är något trångt över axlarna. Detta gör att en fullt normal bebis – säg i 5-6 månaders åldern – får svårt att komma tillräckligt långt bak med huvudet för att sitta helt bekvämt. Det här är inte optimalt för barnets säkerhet vid en inbromsning i allmänhet, men när barnet insomnat i synnerhet.

Vindskyddet matchar i alla fall

Något positivt är att selen går att justera i flera olika höjdlägen. Genom att öppna upp en lucka baktill på babyskyddet kommer du åt spärren för att reglera den. Här krävs det att man har starka händer och verkligen kan klämma åt ordentligt för att säkerställa att selen sitter fast i den nya positionen.

Det finns 2 tillbehör som följer med när man köper detta babyskydd, och det är en sufflett och fotsack. Fotsacken är ett överdrag av något slag som agerar tunn åkpåse.

Tyvärr är suffletten väldigt kort varför vi inte känner att den fyller någon nämnvärd funktion.

Fotsacken i sin tur är rätt kort varför den endast fungerade för vårt yngsta barn en tid. När barnets ben blivit så pass långa att fötterna sticker ut går ju inte fotsacken att använda längre.

Fotsacken är tyvärr inte vadderad – men ger bra skydd mot väder och vind – något som är extremt praktiskt ifall man ska bära babyskyddet under hösten exempelvis.

Dock kostar det här babyskyddet en del – och för dess pris hade vi gärna sett en del bättre funktioner. Framförallt ett bättre solskydd och helt andra material för att inge en helt annan känsla.

Fördelar med Silver Cross Simplicity

  • Babyskyddet är enkelt att installera
  • Fotsack ingår
  • Sufflett ingår

Nackdelar med Silver Cross Simplicity

  • Solskyddet är för kort
  • Trång för axlarna
  • Fotsacken blir för kort snabbt

Bästa pris hos:

10. Graco SnugRide i-Size

Det här är ett babyskydd som vi gillar väldigt mycket trots dess tillkortakommanden. Det är bekvämt att bära men inte så praktiskt vid bilfärd.

Förankringsmetod: Isofix Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 65 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 65 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja Sele: Fempunkts

Babyskyddet är tänkt att passa under barnets 15 första månader – inledningsvis med det medföljande spädbarnsinlägget med memoryskum utmed sidorna. När barnet antingen väger 13 kg eller når 87 cm längd är det dags att byta.

Irriterande detaljer

Det här är ännu ett babyskydd som monteras med isofix i bilens baksäta. Även här finns tydliga markeringar i rött och grönt som hjälper dig få babyskyddet på plats.

Genom att dra i en bred spärr på stolens rygg uppåt tills det klickar tar du loss eller sätter i babyskyddet. Det sköna med spärren är att den är enkel och inte en dubbel vilket är uppskattat. Tyvärr lossnar den sällan första gången man rycker – det krävs flera försök.

Läs också:  Cybex Aton 5 - utsågs till bäst i test av Råd & Rön 2017

Under dessa försök tenderar basen att vilja följa med uppåt, varpå stödbenet fälls ut mot golvet. Detta är det många föräldrar som irriterar sig på (utöver oss).

Vad gäller storleken känner vi att både bredd och höjd är normala, längden upplevs dock kortare vilket därmed passar den bebis som sitter bakom en lång förälder i framsätet som därmed kan fälla ut stolen hur långt den vill.

Det stora försäljningsargumentet för det här babyskyddet är dess låga vikt kombinerat med dess bekväma handtag. Man trivs med att bära detta babyskydd, det lovar vi.

Vi älskar tyget

Detta är ett babyskydd med ett 5-punktsbälte och ett justerbart nackstöd – något som gör att babyskyddet växer med barnet vilket är ovärderligt och oerhört prisvärt. Som tur är går det att justera nackstödet även när barnet sitter i babyskyddet.

Selen upplevs som något trög att justera mot bakgrund av att bältets spännen är enkla att knäppa.

Materialet på textilierna går att tvätta i maskin utan problem och går givetvis att rengöra även för hand eller med en trasa om man så vill.

Även om suffletten ger barnet ett godkänt skydd mot solen känns den en aning svag.

Något värt att påminna om i vanlig ordning är att vinkeln inte alltid är given när man monterar med isofixbas. Ibland kan det vara en bättre idé att bälta fast babyskyddet i en mer lutad vinkel, exempelvis om bilsätet är mycket skålat.

Med andra ord kan det vara en bra idé att pröva detta babyskydd i bilen innan du bestämmer dig för ett köp.

Fördelar med Graco SnugRide i-Size

  • Enkelt att bära
  • Huvudskyddet går att justera
  • Spärren är enkel för att lossa babyskydd från basen

Nackdelar med Graco SnugRide i-Size

  • Rätt dyr trots allt
  • Spärrarna upplevs tröga
  • Vinkeln är dålig för sömn i bil
  • Suffletten är alldeles för kort
  • Omständig att använda

Bästa pris hos:

Mer information om babyskydd

Under bilresorna ska barnet under sin första tid i livet sitta i ett babyskydd. Det finns mängder av olika varianter på babyskydd med varierande designer, funktioner och prisklasser. Det smidigaste är oftast att använda en bas, men en del babyskydd går att bälta fast direkt i bilen med bilbältet. Det finns både baser som fästs i bilen med isofix – vilket är namnet på ett fästsystem som består av två metallfästen som är förankrade i bilens chassi – men det finns även baser som bältas fast. Att ta i och ur hela babyskyddet blir betydligt enklare med en bas vilket onekligen är dess stora fördel – exempelvis om man vill fästa babyskyddet på sin barnvagn eller om man vill bära barnet i babyskyddet direkt. Kombinationen babyskydd + bas är det säkraste alternativet då det är svårare att montera en bas inkorrekt.

Det finns en mängd olika funktioner ett babyskydd kan komma med. Ett bärhandtag hittar man på de allra flesta, men även urtagbar dyna, ett ryggstöd som är förlängningsbart, sufflett och ställbar sele med mera. Både 3- och 5-punkssele kan babyskydd finnas med. För att inte belasta barnets rygg allt för mycket gör ett babyskydd att barnet sitter i en mer liggande position än i de efterföljande stolarna.

Därför ska man ha bas till babyskyddet

Att barnstolen inte är korrekt monterad är den största faran vid en olycka. Hela 67% av alla barn sitter i felmonterade bälteskuddar enligt NTF. Att väldigt många föräldrar inte tar krocksäkerheten på större allvar är besvärande även om procentsiffran är bättre för babyskydd.

Med bilens trepunktsbälte kan ett babyskydd monteras utan bas. Då denna process ska upprepas varje gång man ska sätta in babyskyddet i bilen utöver att vara komplicerad tycker många det är riktigt jobbigt. Det finns en stor risk att man gör fel vid en stressad situation. Livsfara kan förekomma vid alla monteringsfel med en barnstol. För att spänna fast ett babyskydd utan bas går det åt mycket bilbälte. Det fullt utdragna bältet kan ge utmattningsskador åt bältesfjädern vid längre användning. Har man stor otur – i absolut värsta fall – blir den förstörd varför hela bältesmekanismen måste bytas. För att kunna spänna fast babyskyddet utan bas har vissa bilar för korta trepunktsbälten. Vissa exempel på detta är Opel Astra, SAAB 9-5 samt Volvo från 90-talet.

En bas monteras enkelt med bilens trepunktsbälte eller med isofix, som ger en mekanisk montering. Man får onekligen till en mer permanent installation i bilen med en bas. Man dockar helt enkelt babyskyddet i basen vid bilfärd. Man kan även lyfta ur ett sovande barn ur bilen utan att väcka det tack vare den enkla monteringen.

När du ska köpa bilstol finns det många faktorer och parametrar som spelar roll varför vi tagit oss tiden att sammanställa en köpguide. Du finner den här borta.

Vanliga frågor om babyskydd

Man har ofta många frågor om babyskydd varför vi tagit oss tiden att samla de vanligaste frågorna – hur man väljer rätt modell och hur de fungerar. Även om ett högt betyg borgar för en viss nivå på kvalitet och funktioner är det viktigt att inte enbart utgå ifrån det. Att babyskyddet passar bra med den bil som ska användas och att ens barn sitter tryggt och säkert är betydligt viktigare.

Hur fäster man ett babyskydd i bilen?

Du sätter antingen fast ett babyskydd med hjälp av en ditmonterad bas eller som hos de allra flesta – med hjälp av bilbältet. Det är vanligt att babyskyddet monteras fel vilket är den stora nackdelen med att bälta fast det. Att ta i och ur babyskyddet ur bilen är dessutom också mer omständigt.

Hur funkar det att använda bas till babyskyddet?

Man måste köpa till en bas om man inte vill bälta fast skyddet direkt i bilen. En bas kan fästas antingen med bälte eller med isofix. I vissa fall kan man fästa en bas på båda sätten, men oftast är vad som gäller antingen eller. Det är mycket vanligare att en bas fäst med isofix än med bälte.

Vad är fördelen med att använda babyskydd ihop med en bas?

Om man använder en bas minskar risken för felmontering avsevärt – och om det är en isofixbas man införskaffar minskar risken ytterligare. Man klickar bara in babyskyddet i basen oavsett hur den är monterad. Att lyfta ur babyskyddet utan att bebisen vaknar blir exempelvis betydligt enklare.

Kan jag fästa babyskyddet med bälte i taxin eller i andras bil om jag använder den med bas i min egen bil?

Att babyskydd kan bältas direkt i bilen är väldigt vanligt – det är sant för de flesta, men inte alla. Istället för att ta loss basen ur sin egen bil och sätta in den i någon annans kan det för enstaka bilresor vara att föredra. På resor är basen dessutom väldigt otymplig att ta med sig för att inte tala om tung.

Vilken är den säkraste modellen av babyskydd eller bilbarnstol som finns?

Eftersom ingen i förväg vet hur den eventuella krocken kommer ske är det en fråga som är osäker och svår att svara på.

Hur vet man att man satt fast babyskyddet ordentligt om man använder bältet?

Att bältet är helt åtdraget och att det inte finns något slack kvar är det viktigaste. Om du ruckar på babyskyddet med händerna ska det sitta stabilt – viss rörelse är givetvis okej.

Måste jag köpa nytt babyskydd eller basplatta om jag byter bil?

Generellt inte. Samma isofixbas kan ju användas om man köper en ny bil som också är utrustad med isofix precis som ens gamla.

Om man har isofix i sin bil – måste man köpa basplatta då?

Nej, det måste man inte. Att fästa babyskyddet med bas är dels snabbare och enklare. Då risken för felmontering på grund av mänskliga faktorn blir minimal om man använder bas är helt enkelt mycket säkrare. Om man regelbundet planerar på att åka bil med bebisen är rekommendationen att använda bas.

Hur vet man om det babyskydd man har går att fästa på den barnvagn man valt?

I ena eller andra ändan får man börja. Antingen köper man ett babyskydd först och ser sedan till att välja en barnvagn som är kompatibel med den modellen. Eller så gör man tvärtom och köper barnvagn först, kollar vilka adaptrar som passar på det chassit och väljer sedan ett babyskydd som är kompatibelt med en passande adapter.

Finns det någon särskild modell av babyskydd man ska köpa om man vill använda skyddet på barnvagnen?

Nästan alla barnvagnsmodeller från de största märkena har en passande adapter – i synnerhet ifall man köper en av de vanligaste modellerna av babyskydd från något av de stora märkena som BeSafe, Maxi Cosi och Cybex.

Kan man använda babyskyddets bas till en framtida bilbarnstol eller måste man köpa allt på nytt när babyskyddet är urväxt?

Med bälte eller med isofix fästs de flesta bilbarnstolar direkt i bilen. Något som börjar bli allt mer vanligt bland bilstolsmärken är lösningar där man säljer ett kombinationspaket – det vill säga en bas som är tänkt att användas även i framtiden för en bakåtvänd bilbarnstol från samma märke. I princip alla största bilstolstillverkare erbjuder numera sådana lösningar.

Vad är fördelen med att köpa ett paket där babyskydd och bilbarnstol kan användas på samma bas?

Det är smidigt. När den bakåtvända stolen som fästs i basen är urvuxen behöver man dock ofta ändå komplettera med en bältad bilbarnstol. Det här beror på att bilbarnstolar som bältas fast har en högre maxvikt och längre användningstid i jämförelse med bilstolar som fästs med isofix – de har oftast en lägre maxvikt och kortare användningstid.

Är alla babyskydd lika säkra?

Jämför man olika babyskydd är det klart kvalitetsskillnader förekommer. Modellerna man gör bäst i att undvika är de absolut billigaste. En mycket bra början är dock ifall man köper sitt babyskydd från en av de stora, etablerade bilstolstillverkarna.

Hur vet man när babyskyddet är urvuxet?

Om barnets vikt överskrider babyskyddets maxvikt eller om barnets huvud sticker upp över kanten ska man sluta använda babyskyddet. Det finns även en angiven maxlängd på iSize-babyskydd. Ett babyskydd där barnet är för stort för att internselen ska sitta korrekt ska inte heller användas.

När ska man byta från babyskydd till en bakåtvänd bilbarnstol?

När barnet är stort nog att sitta korrekt i bilbarnstolen eller kan sitta själv kan man byta till bilbarnstolen. Axelremmarna får dock inte sitta för högt, det är viktigt att selens axelremmar kan placeras i höjd med barnets axlar. Det finns inte någon exakt ålder för när man ska byta från babyskydd till en bakåtvänd bilbarnstol.

Är babyskyddet mindre säkert än bilbarnstolen?

Det är viktigt att byta stol i tid, även om babyskydd är lika säkra som bilbarnstolar. När barnet kan sitta av sig själv på rumpan eller kan stabilisera sitt eget huvud är det dags för bytet att ske. Överkanten på barnets hjässa får inte gå över kanten på babyskyddet.

Är fempunktsbälte i babyskyddet bättre än trepunktsele?

Fempunktsselen anses generellt vara snäppet säkrare då den minskar risken för större barn att krångla sig ur selen. Dock är en trepunktssele precis lika säker. Med små bebisar slipper man trä in deras armar genom selen vilket är en stor fördel med trepunktsselen.

Hur ska babyskyddets handtag vara positionerat under bilresan?

Vad som rekommenderas för just ditt babyskydd framgår tydligt i instruktionsboken – se till att läsa igenom den noggrant. Att handtaget ska vara upprätt under bilfärden är det vanligaste. Om man skulle råka ut för en kollision är det för att den ska fungera som en extra stötbåge vilket är riktigt smart i vårt tycke.

Hur vet man att babyskyddet inte är för gammalt?

5-7 år är den genomsnittliga livslängden på ett babyskydd. Efter det bedömer tillverkaren att produkten inte kan ge samma skydd då den åldrats av användning men framför allt tid. Vill du ta reda på tillverkningsdatumet på ditt babyskydd – ta en titt på undersidan av det, ibland finns där instämplade klockor eller klistermärken som visar när babyskyddet tillverkats.

Hur åldersbestämmer man ett babyskydd som saknar märkning?

Ibland hittar man ingen märkning på sitt babyskydd. Behöver man avgöra hur lång kvarstående användningstid man har gör man bäst i att titta på kvittot på när babyskyddet köptes ifall det finns kvar. På så vis kan man enkelt räkna ut stolens ålder.

Hur ska barnet vara klätt i babyskyddet?

Det är viktigt att selen ligger nära halsen och inte ute på axeln vid bakåtvänd åkning – dessutom måste man försöka dra åt selen så hårt det går. Något som dock har mindre betydelse är huruvida barnet har kläder på sig – även om många på webbplatser likt Familjeliv gärna vill hävda motsatsen.

Hur kan man hålla sitt barn varmt i bilen under vintern?

Våra bästa tips är att ha en filt över babyskyddet, klä barnet i en tunnare fleece- eller vinteroverall eller använda en bärpåse särskilt avsedd för babyskyddet – man kan ofta dra i en sele då som gör att den sitter tight runt barnet.

Vad är det för skillnad på babyskydd i olika prisklasser?

Generellt hittar man bättre stoppning i dyra babyskydd. Sittdynan ger inte träsmak vid längre bilfärder även om den är tunn men mjuk att sitta på. Mot stolen har babyskyddet ofta en mer slimmad passform samt klädseln känns allmänt bättre med högre kvalité på både sömmar samt tyg. För att hindra mat och vätska från att rinna ner i stolen finns det hål i klädseln för bältena och spännet. Även solskydden brukar sticka ut på babyskydd som kostar lite mer pengar – där har de förstås bättre kvalité, är stadigare och tystare. I takt med att barnet växer är det oftast också enklare att ändra höjden på axelremmarna. Det finns ofta ett reglage på dyrare stolar där man kan justera höjden med ett enkelt handgrepp istället för att behöva tråckla ur axelband och bälte som på billigare babyskydd. För instruktionsböcker finns det generellt sett fler och bättre förvaringsfack hos dyra babyskydd. Ifall stolen ska lånas ut till mor- eller farföräldrar är det viktigt att dessa inte slarvas bort. Vid en krock är den största risken just felmontering. Dyra babyskydd är dessutom betydligt snyggare än billiga tycker de allra flesta, även om det ur säkerhetssynpunkt förstås är helt irrelevant. De allra billigaste babyskydden bör undvikas – av den enkla anledningen att dess komponenter generellt precis klarar godkännandetestet men i princip inte mycket mer.

Kan man hyra babyskydd?

Att leasa bilstol är möjligt hos en del försäkringsbolag, att hyra babyskydd kan vara möjligt på en del BB och MVC. Då det inte finns några garantier för stolarnas funktion är att hyra babyskydd sällan något tillverkarna rekommenderar vilket är förståeligt. Kontrollerna av babyskydden kan bara bristfällig då relevant kompetens ofta saknas. Något som knappt är märkbart är skillnaderna mellan en krockad och en ny stol – något vi fått se med egna ögon. Trots detta kan stolens förmåga att absorbera krockkrafter vara avsevärt försämrad.

Kan man köpa babyskydd begagnat?

Att köpa ett babyskydd begagnat rekommenderas inte, främst ur ett säkerhetsperspektiv. Den inre konstruktionen kan vara förstörd även om stolen ser hel ut. Köp bara babyskydd från människor du litar på och känner väl och som på heder och samvete kan garantera att stolen inte varit med om någon olycka. I relation till vad bilen brukar kosta är kostnaden för ett nytt babyskydd endast en liten kostnad, även om många brukar tycka att nya babyskydd kostar mycket pengar. Högsta möjliga säkerhet är vad ditt barn är värt, det är en sak som är säker.

Krocksäkerhet

Stolarnas säkerhet är inte något vi testat själva – i enlighet med E-godkännandet eller enligt den nyare i-Sizeförordningen är alla babyskydd i vårt test certifierade. i-Sizetesterna utförs, till skillnad från ett E-godkännande, med testdockor som är betydligt mer avancerade, de testar även bilstolen vid sidokollisioner samt att vissa krav ställs på stolens storlek och hur den monteras i bilen. Ett babyskydd måste ha ett av två godkännanden för att få användas i de länder som har antagit dessa reglementen, antingen enligt ECE R44/04 eller enligt UN R129 (i-Size). Att i-Size införts betyder inte att ECE R44/04 inte längre gäller. Då krocksäkerehten redan är godkänd vad gäller babyskydden så är våra test ett naturligt komplement för de faktorer och parametrar som inte provas av Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, eller dess motsvarigheter i Europa.

Utgångna produkter

Klicka här för att se listan

Cybex Cloud Z i-Size

Det här är ett babyskydd med ett plant liggläge, en lång sufflett och bas som kan roteras. Inte nog med det så har den ett modernt utseende.

Det här babyskyddet används ihop med isofixbasen Cybex Base Z. Du installerar den utan några större problem i din bil tack vare indikatorerna på basen.

I vanlig ordning är det den gröna färgen du bör leta efter för att se så babyskyddet är korrekt monterat, samt om babyskyddet klickat i som det ska.

Isofixbasen Cybex Base Z kan även användas med den bakåtvända bilbarnstolen Sirona Z i-Size för övrigt.

Något som gör det här babyskyddet otroligt funktionellt är dess möjlighet att rotera när det är fäst på basen.

I teorin är det här en fantastisk idé. I praktiken använder man inte babyskyddet på det viset dock då man tenderar att ta med sig hela babyskyddet in i affären eller hemmet.

Möjligheten att snurra stolen mot bildörren blir dock en allt mer betydelsefull funktion ifall man byter ut babyskyddet mot en bilbarnstol i framtiden förstås.

Babyskydd eller liggdel? Du väljer!

Cybex Cloud Z i-Size har en oerhört användbar funktion vilket är att du enkelt kan skapa en plan sovyta för din nyfödda bebis. Notera att detta inte rekommenderas att göra i bilen, endast utanför.

Genom att nyttja det här babyskyddet i liggläget kan du skapa en plan sovyta för ditt barn i en barnvagn, något som är väldigt värdefullt.

Rymligt babyskydd

Cybex Cloud Z i-Size är ett rymligt babyskydd med gott om utrymme för både axlar, huvud och nacke hos den växande bebisen.

Både nackstöd och sele höjs enkelt med ett fäste på ovansidan av nackstödet. Selarna är enkla att dra åt eller förlänga.

Tyvärr är vi inte helt nöjda med vadderingen på remmarna vid närmare eftertanke. Just axelvaddarna vill gärna glida av och försvinna med tiden – något vi inte är så nöjda med.

En annan bisarr detalj är att vadderingen på grenremmen gärna vill hamna under barnets rumpa vilket inte var grundtanken.

Suffletten på Cybex Cloud Z i-Size är fantastisk. Vi vågar påstå att det håller högsta möjliga klass.

Den är knäpptyst, kan ställas i flera olika positioner och väl utdraget kan du lita på att din barn skyddas av ett fantastiskt solskydd.

För övrigt kan ryggstödet på det här babyskyddet fällas ned även när barnet sitter i det – något som gör produkten ännu mer smidig.

Man får vad man betalar för

Som man alltid säger annars, man får vad man betalar för. I det här fallet får du betala ett relativt högt pris för påkostade funktioner.

Ifall du känner att du vill köpa en av de bästa babyskydden på marknaden är det här definitivt en av produkterna du bör ha i åtanke.

Relativt sett till alla funktioner som ingår tycker vi vikten på babyskyddet är rimligt. Handtaget är bekvämt utformat och tack vare den något runda formen på babyskyddet ligger tyngdpunkten nära där man bär vilket är mer optimalt än hos andra babyskydd på marknaden.

Det tar förstås lite tid inledningsvis att förstå exakt hur babyskyddet ska vinklas när det ska fästas i Isofix-basen. Men det här är något som i stort sett blir enkelt för alla med tiden.

Det finns en tillhörande bilbarnstol man kan komplettera babyskyddet med.

Har man senare tänkt komplettera med den så är Cybex Cloud Z i-Size (detta babyskydd) och Base Z (Isofix-basen) onekligen en bra start för trygga bilresor med ens barn.

Det här babyskyddet har i stort sett alla funktioner man kan önska sig som förälder och lite till. Det är inte alla babyskydd som fungerar även som liggdel i en barnvagn utanför bilen – ha det i åtanke.

I det här fallet kan man lugnt säga att Cybex inte snålat varken på komforten för barnet eller bekvämligheten för föräldern.

Det är så här ett modern barnskydd ser ut!

Fördelar med Cybex Cloud Z i-Size

  • Går att använda som liggdel
  • Sidokollisionsskydd
  • Basen är tydlig och enkel
  • Generöst soltak
  • Justera selen är enkelt

Nackdelar med Cybex Cloud Z i-Size

  • Axelmuddarna glider lätt av remmarna
  • Vikten
  • Det tar tid att hitta rätt läge första gångerna

Bästa pris hos:

Britax BABY-SAFE iSENSE

Det här är ett roterbart babyskydd som både har belysning och är väldigt rymligt. Det passar perfekt för vinterbebisar!

Även om många babyskydd har snarlika funktioner är det här ett som sticker ut ur mängden med sin innovativa belysning.

Det här babyskyddet har nämligen belysning både i sitsen och på babyskyddets utsida.

Grundtanken med belysningen är följande:

Den interna belysningen är tänkt att hjälpa föräldern ha bättre uppsikt över barnet under bilresan. Tyvärr är ljuset ganska svagt även på starkaste läget.

Dessutom går det inte att slå av och på ljuset på distans utan går endast att göra på själva babyskyddet.

Den externa belysningen i sin tur är tänkt guida babyskyddet rätt när det ska fästas på vagnen eller basen i bilen.

Det är även tänkt användas som en form av säkerhetsbelysning, exempelvis när man bär det över en parkering eller har det på en barnvagn under en kvällspromenad nära en trafikerad väg.

Hur stor funktion belysningen fyller för just dig och din familj beror på hur ni tänkt använda babyskyddet och hur era dagar vanligtvis ser ut.

För den som får ett barn som föds på hösten och därmed eventuellt planerar på att röra sig mycket i trafiken under vintermånaderna kan lamporna inte bara underlätta men även skapa trygghet.

Perfekt för dig som ofta kör bil på nätterna, med andra ord.

Du behöver inga externa batterier till belysningen på Britax BABY-SAFE iSENSE, den laddas nämligen med hjälp av mini-USB och batteriet förväntas hålla i 6-8 timmar.

Roterbart och kan vinklas på basen

Det här är ett babyskydd som kan roteras och vinklas på basen vilket onekligen är ett stort plus då det underlättar något avsevärt.

Läs också:  Cybex Aton 5 - utsågs till bäst i test av Råd & Rön 2017

Det finns två mycket praktiska funktioner man får tillgång till ifall man väljer att montera babyskyddet med tillhörande bas istället för att använda det separat i bilen.

Dels kan man då vinkla babyskyddet i olika lutningsgrader för att barnet inte hamnar så pass upprätt vid sömn att huvudet faller framåt. Det här är det enskilt vanligaste problemet i skålade bilsäten.

Dels går det att vrida hela babyskyddet på själva basen, något som underlättar avsevärt när man ska sätta in och ta ur bebisen.

Vridfunktionen i sin tur blir lätt överflödig om man sällan lämnar babyskyddet i bilen som du kanske förstår, då man tar in och ut bebisen på annan plats – exempelvis i hemmet eller på vagnen.

En annan viktig sak att notera i vårt tycke är att Britax BABY-SAFE iSENSE inte har samma fästen som de flesta andra babyskydd från Britax.

Vill man använda det här babyskyddet på sin barnvagn måste man köpa tillhörande Maxi-Cosi adaptrar för barnvagnen.

Roliga funktioner på ett rymligt babyskydd

Sittkomforten för barnet är god i det här babyskyddet. Även om selen börjar bli tight när man ska trä i ett barns armar på ett barn som är tio månader gammalt kan det fortfarande sitta relativt bekvämt i babyskyddet.

Den goda passformen på spädbarnsinlägget som medföljer gör stor skillnad. Den är extra stor och självklart extra uppbyggd kring bebisens sidor.

Suffletten på det här babyskyddet fästs vid handtaget och ger inte ett imponerande solskydd – men det är definitivt godkänt!

För de flesta föräldrar vi pratat med innebär användning av Britax BABY-SAFE iSENSE i vardagen inga större problem.

Montering går fort – ibland tar det tyvärr tid att hitta rätt läge när det är dags att docka babyskyddet i basen men det är något man lär sig med tiden som med så mycket annat.

Å andra sidan är babyskyddet oerhört lätt att lyfta av – något som mer än kompenserar för ovan nämnda nackdel speciellt för föräldrar som planerar att flytta på babyskyddet ofta.

Att det här babyskyddet har belysning är förstås inte nödvändigt men onekligen en användbar funktion. Speciellt för dig som planerar på att köra din bebis under höst eller vinter.

Det gör resandet med din bebis mycket enklare men även mer säkert.

Fördelar med Britax BABY-SAFE iSENSE

  • Smart belysning
  • Rotertbar
  • Lämplig för spädbarn upp till 13kg (15 månader)
  • Lätta, maskintvättbara överdrag
  • Kompatibelt med resesystem
  • Kopplas in med antingen ISOFIX eller bilbälte

Nackdelar med Britax BABY-SAFE iSENSE

  • Spännet kan vara krångligt att använda
  • Suffletten är kort
  • Belysningen känns överflödig under våren och sommaren

Bästa pris hos:

Cybex Aton M i-Size

Cybex Aton M i-Size är ett babyskydd som är lätt att använda, ser bra ut och håller en hög nivå vad gäller både funktionalitet och säkerhet.

Cybex babyskydd kommer i flera olika modeller. Just Cybex Aton M i-Size finns även som en vanlig Aton M-modell, vilket vi tidigare recenserat på webbplatsen.

Med tanke på de snarlika namnen är det lätt att blanda ihop babyskydden. Det här är skillnaderna:

Cybex Aton M i-Size är testad och godkänd enligt senaste säkerhetsförordningen vilket dels betyder att babyskyddet ska klara av en sidokrock.

Det här är ett babyskydd som monteras med samma bas som senare kan användas ihop med den bakåtvända bilstolen Sirona M2 i-Size från Cybex.

Enkel montering tack vare tydliga instruktioner

Babyskyddets bas monteras med hjälp av Isofix, och som på många andra babyskydd finns det även här färgindikatorer som visar huruvida du lyckas eller ej.

Detsamma gäller själva babyskyddet – även där hjälper färgerna rött och grönt till att hjälpa dig få sätet på rätt plats. Om och när alla fält är gröna betyder det att stolen är säker att använda.

Cybex Aton M i-Size är väldigt rymlig för även den lite större bebisen, men går även enkelt att anpassa för nyfödda vid behov.

När nackstödet på det här babyskyddet är på lägsta nivå planas sittytan ut något – vilket gör att en nyfödd bebis kan sitta mycket bättre.

Utöver det följer det också med ett spädbarnsinlägg som du sedan enkelt plockar ur när barnet är längre än 61 cm, vilket brukar vara runt 3 månaders ålder.

Ett lyxigt babyskydd till ett grymt pris

Vårt helhetsintryck av Cybex Aton M i-Size är att det är ett lyxigt babyskydd, milt uttryckt. Det både ser och känns lyxigt ut att ta på vagnen. Materialen känns gjorda av hög kvalité.

Man förstår snabbt att det här är ett babyskydd där säkerheten är av hög prioritet – alla genomtänkta detaljer avslöjar detta. Handtaget har dessutom en oerhört skön form och kan bekvämt bäras på din arm.

Selremmarna bidrar också till detta då de är enkla att dra ut – visserligen något trögare att dra åt men inte alls något som är svårt att få till med tiden.

Det finns även bekväma vadderingar på axelremmarna vilket är viktigt för att de inte ska skära in mot barnets hals.

Det inbygga nackstödet i Cybex Aton M i-Size kan enkelt regleras i höjd i takt med att barnet växer – selen höjs dessutom ihop med nackstödet för att alltid vara i rätt läge.

Klädseln andas bra!

Suffletten för Cybex Aton M i-Size är lång, och när den väl är fullt utfälld kan bebisen njuta av ett grymt skydd mot solstrålar.

Ur ett föräldraperspektiv är hur barnet sitter i sitt babyskydd den kanske enskilt viktigaste aspekten. Här finns det genuint ingenting att anmärka på från vårt håll – vårt barn sitter perfekt.

Vi ger Cybex Aton M i-Size en guldstjärna för att det håller bebisen väldigt sval enkelt i jämförelse med andra babyskydd som snabbt brukar leda till en rygg blöt av svett.

Cybex håller alltid hög kvalité – och det här babyskyddet är inget undantag.

Fördelar med Cybex Aton M i-Size

  • Bra klädsel som andas
  • Rymlig sittyta för barnet
  • Lätt att anpassa efter barnets storlek
  • Enkel att montera tack vare färgindikationer
  • Höga säkerhetsklasser med och utan Base M isofix bas
  • Bra spädbarnsstöd och vaddering

Nackdelar med Cybex Aton M i-Size

  • Svårt att fästa i basen första gångerna
  • Något dyr trots allt

Bästa pris hos:

Maxi-Cosi CabrioFix

Det här babyskyddet gillar vi på grund av dess låga vikt. Det gör babyskyddet lätt att bära utöver dess sköna bärhandtag. Solskyddet är dessutom smidigt.

Det här är ett av de lättaste babyskydden på den svenska marknaden just nu. Dess låga vikt gör gärna att man använder stolen för annat utanför bilen såsom matstol eller gungstol.

Det här babyskyddet går även att montera på ett stort antal barnvagnschassin vilket är ett stort plus.

Stilen på stolen kan bäst beskrivas som en funktionell design med mjuk och skön vaddering. Den borttagbara kudden som medföljer anpassar stolen till bebisars C-formade ryggar.

Babyskyddets design är väl uppskattat av medpassagerare då den är smal och inte har några vassa kanter vilket är väldigt vanligt numera.

3-punktsbälte som är enkelt

Bältet som används i Maxi-Cosi CabrioFix är ett 3-punktsbälte, men säkerhetsklassningen är precis densamma som hos stolar med 5-punktsbälten. Värt att notera är hur axelvadderingen har en tendens att glida ner mot bältesspännet vilket dock inte påverkar bekvämligheten för barnen nämnvärt.

Klädseln på det här babyskyddet är av hög kvalité och torkas av väldigt lätt. Tyvärr är det rätt krångligt att sätta tillbaka när tvätten väl är utförd – vi var genuint tvungna att konsultera manualen som följde med babyskyddet för att lyckas med det.

Suffletten på det här babyskyddet grymt och skärmar av omgivningen mycket väl i vårt tycke. Tyget i sin tur prasslar inte över huvudtaget och fästes enkelt med krokar i bärhandtaget.

En klassiker bland babyskydd

Basen för babyskyddet har både ISOfix-anslutningar och bältesspännare. Största fördelen med detta är att det plötsligt blir kompatibelt med allt fler bilmodeller utifall man hade lånat ut babyskyddet till mor- och farföräldrarna vid barnpassning exempelvis.

Både babyskyddets bas och själva babyskyddet har var sin ficka som innehåller manualerna som följer med vid köp. Utöver det har de förstås även förstklassiga färgindikatorer för att hjälpa dig placera babyskyddet rätt. Här har Maxi-Cosi lyckats väl.

En annan viktig detalj som kan vara värd att notera är knappen för att lossa axelbältet – det kan upplevas som trög ibland och knappen för att lossa stolen från basen är inte heller optimalt placerad då min mans stora händer lätt slår i sina knogar i toppen av stödbenet.

Sammantaget är det här ett mycket, mycket bra babyskydd som definitivt platsar i vår lista över bästa babyskyddet.

Fördelar med Maxi-Cosi CabrioFix

  • Väger väldigt lite
  • Har ett bra pris
  • Kompatibel med många barnvagnar
  • Sidokollisionsskydd

Nackdelar med Maxi-Cosi CabrioFix

  • Inte lätt att rengöra tyvärr
  • Inget regnskydd ingår vid köp
  • Soltaket skyddar inte barnet helt
  • Ej godkänd för användning på flygplan

Bästa pris hos:

Britax Römer Baby-Safe i-Size

Det här är ett modernt babyskydd som inte bara ser väldigt bra ut men dessutom är rymligt, lätt att använda och har mängder med bra funktioner.

Det här är ett babyskydd som inte är helt nytt. Det har funnits på marknaden väldigt, väldigt länge. Just den här modellen – Baby-Safe i-Size – är nyare och precis som namnet kanske avslöjar så är den godkänd enligt den nyare i-Size standarden.

Det här är ett babyskydd som kan användas från nyfödd upp till 15 månader, med en maxvikt på 13 kg. Självklart har det också ett sidokollisionsskydd som kan skruvas ut på sidorna.

Basen går att luta

Något som är unikt med det här babyskyddet är dess olika baser du kan välja på – den vanliga i-Size basen och den andra som kallas Flex.

Flex-basen kan vinklas i 9 grader i hela 4 olika lägen, vilket gör att ert babyskydd har rätt lutning även i en bil med djupt skålade säten.

Basen är som tur är enkel att installera och detsamma gäller den förstnämnda i-Size basen. Något som är värt att nämna här är att basens fästen för skyddet är upphöjda – därmed krävs det ett extra lyft uppåt.

Det här är ett lite tyngre babyskydd på grund av att det är en i-Sizestol. Med andra ord är det en bra idé ifall föräldrarna har lite armstyrka.

Bärhandtaget för babyskyddet är dock väldigt bekvämt och använder man dessutom någon av Britax barnvagnar finns det möjlighet att skyddet kan klickas direkt på chassit i ett smidigt så kallat resesystem.

För att sedan lossa det här babyskyddet från en barnvagn eller en bas i en bil finns det knapp på baksidan av babyskyddets övre kant till din hjälp. Ibland får man försöka några gånger – men generellt sett brukar knappen bli lättare att använda med tiden.

Snyggt & rymligt babyskydd som kan användas länge

Britax Römer Baby-Safe i-Size är ett robust babyskydd som känns välkonstruerat, milt uttryckt. Nackstödet samt sele höjer du enkelt med ett reglage på babyskyddets baksida.

Det ingår dessutom en kudde för mindre bebisar – den är väldigt enkel att ta ut och sätta på plats.

Selen på babyskyddet är väldigt enkel att förlänga och dra åt. Bälteskuddarna i sin tur sitter på plats utan att glida ned längs remmen.

Något som hade varit önskvärt hade varit om själva selspännet suttit något högre upp. Ibland känns det som man knappt kommer åt nämligen.

Klädseln i det här babyskyddet känns oerhört mjukt, vilket är inte särskilt konstigt med tanke på dess vaddering. Babyskyddet är även lite större och därmed väldigt rymligt vilket gör att i stort sett alla olika typer av barn – oavsett storlek och kroppsform – kan sitta bekvämt.

Ett frågetecken som dock framstått hos oss är den alldeles för korta suffletten. Den skyddar inte särskilt väl mot sol, vind eller regnstänk när vi använde den. Det här är något man borde förbättrat avsevärt.

Trots detta är det här lätt det enskilt bästa babyskyddet av Britax Römer.

Fördelar med Britax Römer Baby-Safe i-Size

  • Väldigt attraktiv
  • Högt säkerhetsklassad
  • Rymlig
  • Lätt att montera även med bilbältet
  • Räcker länge

Nackdelar med Britax Römer Baby-Safe i-Size

  • Svårt att komma åt selen när man sitter i bilen
  • Färgindikatorerna är särskilt synliga
  • Nackstödet är inte lätt att ändra
  • Något tung att bära

Bästa pris hos:

Maxi Cosi Pebble Plus

Det här är ett babyskydd vi valt att inkludera på grund av dess säkerhetsfunktioner och fenomenala sele. Det är i-Sizegodkänt och har dessutom ett extra sidoskydd i spädbarnsinlägget.

Pebble Plus är ännu ett klockrent babyskydd från Maxi Cosi. För dig som kanske noterat har babyskyddet ett väldigt snarlikt namn som ett annat babyskydd på marknaden – nämligen Maxi Cosi Pebble.

Det som skiljer denna version från den vanliga är framför allt det spädbarnsinlägg med extra förstärkta kanter som hör till Pebble Plus för att stolen ska klara sidokrockar bättre. I övrigt liknar stolarna varandra oerhört mycket inte bara i namn men även utseende.

Pebble Plus är inte bara ett rymligt babyskydd, det känns oerhört mysigt också. Det är generöst vadderat med en smart sele som automatisk håller sig öppen. Detta på grund av förstärkningar i selefästena.

Med många andra babyskydd behöver man först tänka på att hänga undan selremmarna – det behöver man inte här. Selen höjs nämligen till flera olika lägen med hjälp av ett reglage på baksidan.

Enkel att använda i bilen – ett stort plus

Solskyddet kan petas undan helt i den gummilist som finns runtom babyskyddets kanter. Detta då det hakas fast i handtaget i utfällt läge. Bärhandtaget har en grym form som är bärvänlig, och klädseln i sin tur har klarat av fläckar väl.

Det går inte att installera det här babyskyddet felaktigt i din bil tack vare ljus- och ljudindikatorerna på Family Fix XP-basen. Faktum är att det även piper till om stödbenet skulle hamnat i fel läge efter en tids användning.

Ovan nämnda bas kan för övrigt sedan användas till den bakåtvända stolen Pearl XP – vilket gör priset man betalar för babyskydd och bas betydligt mer överkomligt för den genomsnittliga familjen.

Sammantaget är det här ett babyskydd som är lätt att både använda och kommer med mängder av funktioner för att höja din livskvalité.

Fördelar med Maxi Cosi Pebble Plus

  • i-Sizegodkänd
  • Bekväm
  • Säker
  • Söta färger
  • Lämplig för nyfödda
  • Godkänd på flygplan

Nackdelar med Maxi Cosi Pebble Plus

  • Dyr
  • Bas måste köpas till separat för att uppfylla i-Sizereglerna

Maxi Cosi Rock

Det här är ett oerhört prisvärt babyskydd på grund av dess låga pris. Det har dessutom ett uttagbart spädbarnsinlägg och en väl vadderad sittyta.

Det här är ett babyskydd som testat och godkänt enligt i-Sizereglerna med ett betydligt lägre pris än vad man vanligtvis får betala för ett babyskydd som är godkänt enligt reglerna.

I detta babyskydd har Maxi Cosi bantat ner stolen rent funktionellt men ändå behållit en väldigt hög säkerhet som klarar av de högre kraven.

Har du aldrig ägt ett babyskydd tidigare är det dock ingenting du kommer märka av.

Bälte eller bas – du väljer

Även detta babyskydd kan monteras med bilbälte eller Maxi Cosis basenhet FamilyFix One i-Size. Självfallet monteras basen i bilen med isofix. När ditt barn växer upp med tiden har du möjligheten att nyttja samma bas för den bakåtvända bilbarnstolen Pearl i-Size.

Även på denna bas finns det färgindikatorer som visar ifall du klickat in babyskyddet i basen korrekt.

Det här är ett babyskydd med låg vikt som även är väldigt smidigt. Vissa babyskydd känns väldigt lätta när man bär dem – detta är ett sådant. Det gör förstås att det blir enkelt att ta med sig babyskyddet från exempelvis bilen till hemmet.

Vad gäller handtaget har det en relativt rund form – något som gör att det trycker mot kroppen en aning när man väl försöker sig på att bära det. Detta hade kunnat förbättras avsevärt med produkten anser vi.

Detta babyskydd inkluderar även en något simpel sufflett – den ger ett solskydd som duger man också hade kunnat vara mycket, mycket bättre.

Det går inte justera höjden på selen

Det här babyskyddet känns perfekt för ett nyfött barn då spädbarnsinlägget kramar om barnets huvud ordentligt och håller det i rätt läge. Det man gör när barnet växer är att man helt enkelt tar ut spädbarnsinlägget för att skapa mer sittutrymme.

Tyvärr går det inte justera höjden på selens axelremmar på något vis – däremot drar inlägget ned remmarna något för att passa ett nyfött barn mycket bättre.

En funktion man glömt är uppenbarligen möjligheten att trä om selen manuellt. Det här borde man inte sparat på.

Vill man ha precis allt i ett babyskydd – som ett klockrent solskydd och ställbart nackstöd är det här kanske inte rätt babyskydd. Alla viktiga basfunktioner som utgör ett säkert och robust babyskydd finns där dock.

Maxi Cosi Rock är ett mysigt babyskydd med hög komfort för barnen – det är en sak som är säker. Inte bara är babyskyddet lätt att bära – man förstår sig på det i stort sett omedelbart.

Selen är simpel att knäppa ihop och kan enkelt dras åt samt lossas. För vad man får är detta definitivt en riktigt prisvärd babyskydd.

Fördelar med Maxi Cosi Rock

  • Prisvärt babyskydd
  • Väger inte mycket
  • Bekvämt för barnet

Nackdelar med Maxi Cosi Rock

  • Går ej justera höjden på selen
  • Suffletten är kort
  • Bärhandtaget är inte helt bekvämt

Cybex Aton 5

Det här är ett babyskydd vi tidigare recenserat på webbplatsen. Inte bara tyckte vi att suffletten var bra, kvaliteten på klädseln var långt över förväntan och känslan var helt klart gedigen.

Detta är ännu en grym produkt av företaget Cybex. För dig som inte vet delar de upp sina produkter i olika klasser: silver, guld och platinum. Cybex Aton 5 är ett babyskydd i guld-klassen.

Den utgår från en form de flesta av oss redan är bekanta med – den från Cybex Aton 4 men har förstås fått en del uppdateringar i hur skalet på babyskyddet är uppbyggt.

Detta babyskydd har en sufflett med fyra olika lägen. Vi anser täckningen över barnet vara helt klart godkänt. Ett stort plus är att suffletten inte låter som på många andra babyskydd – den är helt ljudlös.

Du justerar enkelt höjden på den interna selen genom att dra i en ögla bakom nackstödet.

Isofixbasen som medföljer har en smal, skålad form – detta är ett stort plus då det gör det lätt att få plats med fler bilbarnstolar om det skulle behövas. För den som sitter precis bredvid babyskyddet kan dock bälteshållaren skava lite.

Maxi Cosi adaptrar som gäller här

Större barn kan växa ur detta babyskydd fortare då babyskyddet är ganska smalt upptill. Det finns en god anledningen till varför babyskyddet har en smal form – och det är för säkerhets skull. Ju mindre luft mellan ditt barn och ert babyskydd – desto mer säker är miljön för barnet.

Sittställningen är relativt upprätt på Aton 5 – något vi vet att bebisar med ett överskott av energi sannolikt hade uppskattat. Värt att nämna är risken för att barnets huvud tippar över när det väl somnar – men det beror helt på vilken vinkel du väljer på bilens säte.

Att fästa både basen i bilen och babyskyddet på själva basen tyckte vi inte var särskilt svårt. Till skillnad från många andra babyskydd upplevdes instruktionerna som väldigt tydliga och närmast uppenbara att förstå.

Bärhandtaget har en bekväm form men tyvärr är babyskyddet ganska tungt i vårt tycke.

Klädseln på babyskyddet känns inte bara tålig utan tål även mycket smuts.

Något som är viktigt att komma ihåg är att Cybex babyskydd förstås även kan användas på barnvagn förutsatt att du köper rätt adaptrar till.

Vi gillar det här babyskyddet. Det är enkelt att använda och har alla viktiga funktioner – inte mer eller mindre.

Fördelar med Cybex Aton 5

  • Suffletten är grym
  • Höjdjustering på selen är enkel
  • Basen har bra form

Nackdelar med Cybex Aton 5

  • Smal upptill

Bästa pris hos:

Cybex Aton

Nästa babyskydd tycker vi är väldigt prisvärt då det har en rymlig sittyta och en bra bredd för bebisens axlar.

Det här är det enskilt enklaste babyskyddet Cybex har till försäljning – något som märks om man prövat en del olika babyskydd genom åren. Klädseln känns dessvärre inte lika påkostad eller lyxig som den vanligtvis brukar göra hos bland annat Cybex men i stort sett alla andra företag också.

Stilen och designen påminner dock en del om ovan nämnda stolar varför den fortfarande tilltalar många rent estetiskt.

Hos de dyrare babyskydden kan man ofta förvänta sig hela 4 olika lägen på suffletten men i denna återfinns endast 2. Vi anser suffletten vara så pass kort på Cybex Aton att den lika gärna hade kunnat komma utan en.

Dock är basen för det här babyskyddet en fröjd att installera – något vi inte kan säga om alla andra babyskydd vi prövat genom åren. Tyvärr är det inte heller lätt att förstå sig på hur man ska docka in babyskyddet i basen än mindre hur man lossar det. Dock har bärhandtaget en bra form – något som är tacksamt.

Rymlig sittyta i vårt tycke

Tro det eller ej, men detta babyskydd upplevs som betydligt mer rymligt än både Aton 4 och Cloud Q. Detta trots att vissa aspekter av Aton onekligen känns nedbantade i övrigt – främst vad gäller babyskyddets axelutrymme.

Det sköna med detta babyskydd är att även en bebis som hunnit bli 5-6 månader gammal enkelt kan komma bak ordentligt med axlar och huvud.

Något vi noterat men du kanske inte märkt är att Cybex babyskydd tenderar att vara mer avsmalnade till formen till skillnad från detta som är betydligt er öppet, bredare och grundare. Detta gör att det inte känns särskilt trångt för det större barnet.

Den rymliga sittytan är definitivt en egenskap som förlänger livstiden för den här produkten avsevärt. Däremot känner vi att vinkeln är något upprätt varför det stundtals inte lämpar sig för körning i stadsmiljö. Detta då plötsliga inbromsningar kan leda till att bebisens huvud flyger framåt när barnet sover.

Detta babyskydd går dock att vinkla på olika sätt – och beror på vad man har för bil framför allt.

Fördelar med Cybex Aton

  • Rymligt babyskydd
  • Bra utrymme på bredden
  • Passar definitivt bebisar längre än 5 månader

Nackdelar med Cybex Aton

  • Dessvärre nedskalade funktioner
  • Kort sufflett
  • Selen måste träs om manuellt

Bästa pris hos:

Vanliga frågor om babyskydd

Vilket babyskydd är bäst?

Vi har utsett Maxi Cosi Pebble Pro i-Size till bäst i test bland alla babyskydd vi jämfört, detta utifrån användarvänlighet. Det är ett babyskydd med ett spädbarnsinlägg som känns tryggt utöver att vara ombonat och bekvämt. När barnet ska sättas i babyskyddet underlättas en riktigt smart sele enormt. Tack vare tydliga lampor som lyser i rött och grönt är installationen med tillhörande isofixbas enkel att genomföra.

Vad är ett babyskydd?

Ett babyskydd är en mindre bilbarnstol, som man använder till sitt barn. Ett nyfött barn har en position som är mer skonsam för nacke och rygg i babyskyddet – nämligen en mer liggande position. Med hjälp av ett tre- eller fempunktsbälte spänns barnet fast. Babyskyddet går ofta att fästa vid barnvagnens chassi och har dessutom ett handtag varför man kan bära det med sig enkelt.

Hur monterar man ett babyskydd?

I sin bil kan man på två olika sätt montera ett babyskydd. Dels kan man med hjälp av bilens trepunktsbälte fästa babyskyddet direkt i ett bilsäte. Hur bältet ska fästas och dras finns det vanligtvis instruktioner på babyskyddet om. En bas kan också användas för att montera babyskyddet, basen i sin tur behöver fästas den med antingen med isofix eller bilbälte. En bas är helt klart att föredra ifall man planerar på att lyfta babyskyddet i och ur bilen ofta.

När byter man från babyskydd?

Om maxvikten överskrids eller barnet växt ur babyskyddet på annat sätt – exempelvis på längden – är det dags att byta från babyskyddet till en bakåtvänd bilbarnstol. När barnet kan sitta korrekt i en bilbarnstol eller är stort nog att sitta själv kan man också byta till bilbarnstolen. Innan man byter måste bilbarnstolen ha en sele som kan anpassas i rätt höjd för bebisen. Axelremmarna för selen ska vara i höjd med barnets axlar och inte högre upp än så.

Hur länge håller ett babyskydd?

I cirka 5-7 år håller de flesta babyskydd. Tillverkarna bedömer att babyskydd som är äldre än så kunna ha plastdelar som försvagats av användning, slitage och ålder. Med andra ord är babyskydd som är äldre helt enkelt inte lika säkra. Genom att titta på undersidan kan man se hur gammalt ett babyskydd är. Det finns instämplade klockor eller märken i plasten som visar när babyskyddet är tillverkat.

Hur ska bebis sitta i babyskydd?

Att sele och nackstöd är i rätt höjd för bebisen bör vara det första du börjar med att justera. I höjd med barnets axlar ska selens axelremmar vara. I babyskyddet placerar du nedan barnet så långt nedan som möjligt, barnets gren ska ligga emot grenspännet. Det är viktigt att ofta kontrollera att selen fortfarande är i rätt höjd för barnet eftersom bebisar växer snabbt.

Hur många timmar kan bebisen sitta i babyskyddet?

Hur länge ett barn kan sitta i babyskyddet finns det ingen vetenskapligt förankrad maxtid för. Sunt förnuft och bebisens signaler är två saker man får utgå ifrån. Det är viktigt att regelbundet ta en paus ifall man ska färdas längre sträckor så barnet får chansen att komma upp ur babyskyddet och sedan antingen sitta i famnen eller ligga på mage ett tag. Barnets signaler är vad du behöver lyssna till.

Vilket babyskydd passar min barnvagn?

Man behöver välja en bilstolstillverkare som barnvagnen har adaptrar för ifall man vill kunna använda babyskyddet på barnvagnen. Generellt sett är babyskyddsadaptrar specifika för en barnvagnsmodell. Har man exempelvis en vagn från Cybex och en babyskyddsadapter för Maxi Cosi så kan man oftast med dessa fästa de flesta babyskydd från BeSafe, Maxi Cosi och Cybex på cagnen. Detta är möjligt eftersom dessa tillverkare har samma fästen för sina babyskydd.