Du är inte ensam ifall du under föräldraledigheten vill komma ut och springa lite. Som tur för dig har vi jämfört joggingvagnar som är väldigt populära från märken som Baby Jogger, Cybex och Thule. För att en joggingvagn ska kunna utses till bäst i test måste den vara bekvämt framför allt för barnet, vara lättrullad samt ha ett handtag som lätt kan anpassas för olika löpare. När du ska köpa en barnvagn finns det en mängd olika parametrar du behöver ha koll på, vi har sammanställt en köpguide som hjälper dig välja rätt. Här hittar du den.
5 saker att tänka på innan du köper joggingvagn
Att vilja springa med sin vanliga barnvagn är det lätt att låta sig frestas av. Men att springa med en sulky eller en duovagn är ingen god idé – de är inte byggda för det. Det finns även flera risker med att använda dem för att jogga med – dels kan vagnen välta i kurvor eller backar, den kan gå sönder eller så kan man till följd av en oergonomisk springposition skada sig som löpare. En joggingvagn som är bra behöver vara lika väl anpassad för det åkande barnet som för den springande föräldern. Innan man köper springvagn finns nedan några saker att tänka på:
Klicka här för att se listan
1. Viktiga funktioner hos en joggingvagn
Sett ur löparens perspektiv finns det framför allt tre saker som är ett måste hos en joggingvagn som är bra.
- Handbroms: Det är viktigt med en handbroms på joggingvagnen för att kunna springa bekvämt även i nedförsbackar. Man kan minska risken för att vagnens tyngd drar en framåt när man springer utför med hjälp av bromsen. Vart på handtaget handbromsen är placerad är också något du behöver tänka på i relativt sett till hur du föredrar att hålla i en joggingvagn när du springer med den.
- Fast framhjul: Det finns ett fast framhjul på de flesta joggingvagnar – men även modeller med ett framhjul som är rörligt och kan låsas i fast läge förekommer. Vill man hindra vagnen från att dra sidledes hjälper det att ha framhjulet fast när man springer – en annan fördel är att det för att hålla vagnen i rullning en rak riktning krävs avsevärt mindre energi. Något som är bättre än ett snurrbart hjul som ej kan låsas är ett låsbart hjul som fortfarande kan ha viss rörlighet sidledes. När man ska springa med barn är därför ett helt fast framåthjul att föredra.
- Ställbart handtag: Det är viktigt att det går att ställa in handtaget på joggingvagnen till en höjd som känns både ergonomisk och bekväm för att slippa riskera att få förslitningsskador i armar eller rygg. Ett ställbart handtag blir extra viktigt ifall man är två föräldrar av olika längd som ska använda vagnen. På joggingvagnar är knäledshandtag vanligast.
2. Joggingvagn för stora barn
Man behöver välja en modell som har en hög maxvikt och en sittdel som är rymlig ifall man vill kunna ha med sig ett stort barn i joggingvagnen. För barnvagnar är standardmaxvikten i sittdelen 22 kg. Men behöver man ha med sig en fyraåring eller äldre ut på löprundan finns det som tur är joggingvagnar med en ännu högre maxvikt än så.
3. Joggingvagn för två barn
Det finns joggingvagnar både för ett och för två barn. En dubbel joggingvagn tar förstås upp mer plats då den är bredare vilket märks både vid användning och förvaring. En syskonjoggingvagn blir givetvis även tyngre. Dels är det tyngre att köra två barn än ett barn, dels väger vagnen i sig mer. Det är extra viktigt att välja en joggingvagn med en handbroms som har en inbromsande effekt ifall man ska springa med tvillingar eller syskon i kuperad terräng.
4. Joggingvagn till nyfödd
Att man inte springer med barn som är under sex till nio månaders ålder gamla är en vanlig rekommendation från de flesta tillverkare. Det är i vagnens instruktionsbok du hittar exakt från vilken ålder joggingvagnen får användas. Det existerar dock flera joggingvagnar med liggdel. Något som barnvagnstillverkarna verkligen inte tillåter är att man springer med en nyfödd i liggdel. Att vissa joggingvagnar även har en liggdel beror på att man ifall man behöver ta vanliga promenader ska kunna använda även samma vagn – det är tanken. När man ska promenera på grusväg, i skogen eller i annan terräng gör stötdämpningen och de stora hjulen på joggingvagnen att den ofta är extra lämplig att använda.
5. Bestäm vilken typ av joggingvagn du behöver
Oftast räcker en enklare modell ifall joggingvagnen ska användas främst för transportlöpning, med ett vaket barn i sittdelen. Om man å andra sidan vill kunna ta med sig joggingvagnen på resor eller har ett barn som ska sova i vagnen så behöver man medvetet leta efter en modell som erbjuder den funktionaliteten.
Vändbar sittdel: En vändbar sittdel är att föredra för att kunna ha bra uppsikt över sitt barn under joggingturen. En vändbar sittdel är det dock väldigt få joggingvagnar som har tyvärr, och många av modellerna tillverkas helt enkelt inte längre. Man behöver främst leta på begagnatmarknaden för en vändbar joggingvagn.
Fullt liggläge: Ett ställbart ryggstöd är vanligt förekommande hos joggingvagnar, men ibland är det endast ett viloläge man kan vinkla ned till. Man behöver hitta en joggingvagn med fullt liggläge i sittdelen ifall man har ett barn som gillar att sova på en yta som är helt plan.
Hopfällbar: Det är bra om joggingvagnen är enkel att fälla ihop ifall man smidigt vill kunna packa in den i bilen, för att ta med på semestern eller för en löptur en längre bit från hemmet. Generellt sett blir joggingvagnar stora även när de fällts ihop – men något som kan göra springvagnen mer kompakt är om hjulen är avtagbara förstås.
Joggingvagnar bäst i test 2023 – 5 modeller jämförda
1. Thule Glide 2 – Bäst i test joggingvagn
Det här är just nu dem bästa joggingvagnen i vårt tycke.
Den är oerhört lätt att springa med, skön att köra och har bra komfort för barnen. För dig som inte är särskilt insatt är det här Thules uppdatering av deras klassiska joggingvagn Glide.
Maxvikt sittdel: 34 kg Vikt på vagnen med sittdel: 10,8 kg Mått hopfälld med hjul (Längd): 96 cm Mått hopfälld med hjul (Bredd): 67 cm Mått hopfälld med hjul (Höjd): 34 cm Framhjul: Fast, luftfyllt, 16 tum Handtag: Knäled, ställbart i flera lägen Handbroms: Ja Tillbehör: Regnskydd, liggdel och babyskyddsadapters kan köpas till separat
Att säga att den utformats helt för att fungera under en löprunda är inte en underdrift. Det bästa av allt måste ändå vara att det går att köpa till en liggdel som gör det möjligt att använda joggingvagnen redan från födseln. Självklart är detta endast möjligt i promenadtakt.
Det går även att köpa till babyskyddsadaptrar vilket gör den perfekt för barn redan från födseln.
Inte bara tyckte vi det var lätt att montera denna barnvagn – den var sjukt enkel att använda också.
Något som är positivt är att alla funktioner på joggingvagnen är tydligt markerade med blå färg – det gör att du enkelt hittar alla knappar och spärrar fort.
Sittdelen är framåtvänd – sovkomforten godkänd
Denna joggingvagn har en framåtvänd sittdel som är fast. Ryggstödet på sittdelen kan fällas ned till ett svagt sluttande liggläge. Detta görs enkelt med en rem steglöst.
Då selen är utformad på ett unikt sätt sitter den bra runt kroppen oavsett barns storlek. Midjebältet är brett och det gör att barnet sitter tryggt fastspänt även när det går fort.
Sittkomforten för barnen i Thule Glide 2 är grym – en nackdel är dock suffletten som vi känner borde varit mycket längre. Detta blir främst ett problem i liggläget då den inte riktigt räcker till för att skugga barnet optimalt.
Suffletten har dock en förlängning som utförs av ett meshnät – det innebär bra ventilation för sittdelen vilket är värt att tillägga.
Denna joggingvagn är inte bara skapad för att barnet ska ha det bekvämt – Thule har förstås även haft löparens komfort i åtanke också.
Detta märks tydligt på det ställbara knäledshandtaget – med det hittar du lätt rätt vinkel som känns rätt för dina armar när du väl är ute och löper.
Mitt på handtaget hittar du en handbroms som är väldigt enkel att använda när man vill sänka hastigheten eller bara bromsa när det går för fort i nerförsbackar.
Utöver detta finns det även en handledsrem – en oerhört smart funktion som avsevärt minskar risken för att vagnen ska rulla iväg ifall du råkar tappa greppet om den.
Löpvagn som är lätt att springa med
Denna joggingvagn har ett unikt chassi då den har inbyggd fjädring. Även om den kan upplevas som något hård inledningsvis är känslan riktigt bra totalt sett.
Det här är en joggingvagn som fungerar att lätt springa med på mängder av olika underlag.
Joggingvagnen har ett fast framhjul – som av ovana kan upplevas göra vagnen svårsvängd. Detta är dock mest en illusion – man lär sig rätt teknik oerhört fort och då inser man hur framhjulet snarare bidrar till bättre hastighet och ökad stabilitet.
Att få med sig det man behöver under vagnen är inte några större bekymmer. Varukorgen i Thule Glide 2 är rymlig och kan med lätthet packas med både stora och små föremål.
Vad gäller att fälla ihop denna joggingvagn – det är inte heller några större problem. Du gör det lätt med hjälp av endast en hand – allt du behöver komma åt är spärren som sitter under fotstödet.
Vagnen blir då lite stor trots att den är hopfälld – men du kan enkelt klicka av hjulen om du vill göra joggingvagnen mer kompakt i ditt bagageutrymme exempelvis.
En seriös joggingvagn för seriösa löpare
Det finns i stort sett en enda nackdel med Thule Glide 2 – och det är att joggingvagnen är relativt stor och bred. Det är inget man bryr sig om nämnvärt när man är ute på en löprunda då den är perfekt i det syftet, men om man får för sig att rulla förbi sin lokala matbutik exempelvis är det lätt hänt att den plötsligt inte får plats i hissar och dylikt.
Sammantaget är det här springvagnen vi anser vara bäst på marknaden just nu. Barnet sitter bekvämt i den och du som förälder kan lätt fortsätta med din livsstil.
Fördelar med Thule Glide 2
- Lätt att springa med
- Enkelt att ta av hjulen
- Sittkomforten är god
Nackdelar med Thule Glide 2
- Klumpig för annat än löpning
Bästa pris hos:
2. Cybex AVI
Det här är en joggingvagn som bäst passar att använda under årets varmare månader – exempelvis på sommaren. Den är lätt att springa med, blir smidig väl hopfälld och kommer i unika färger.
Maxvikt sittdel: 22 kg Vikt på vagnen med sittdel: 10,6 kg Mått hopfälld med hjul: 89 x 58,5 x 25 cm Framhjul: Fast, luftfyllt, 16 tum Handtag: Knäled, ställbart i flera lägen Handbroms: Ja Tillbehör: Regnskydd, insektsnät och babyskyddsadapters kan köpas till separat
Det här – i kort drag – en joggingvagn som sticker ut. Detta då dess tillverkare, Cybex, uppenbarligen valt att fokusera extra mycket på just färg och form.
Sittdelen är framåtvänd på Cybex AVI och den är tänkt fungera upp till 3-4 års ålder.
Sittdelen har ett ryggstöd som du enkelt kan vinkla ner till ett djupt viloläge vilket är ett stort plus. Allt du behöver göra är att trycka in ett spänne som ryggstödets 2 remmar löper genom.
Tyvärr går det inte att ställa in fotstödet.
Det här betyder att du blir tvungen att använda dig av 2 händer när du väl vill vinkla upp sittdelen till sittläge igen från viloläget och det kräver dessvärre en del kraft.
Just det spännet är väldigt trögt. Det kanske är något som blir bättre med tiden men så kände vi inledningsvis.
När vi först lade händerna på denna vagn kände vi att det krävde att vi först lade i bromsen för att sedan hålla i spännet med en hand medan man med andra drar åt remmarna hårt.
Sittkomforten är god för barnet
Barnen har ingenting att klaga på vad gäller komforten i Cybex AVI. Något som är vanligt bland joggingvagnar och även fallet i denna är faktumet att sittläget är något tillbakalutat.
Sitsen kan vagga lite sidledes i viloläget när man springer – men många föräldrar upplever att detta inte är något som stör barnets sömn – snarare gynnar den.
Vi gillar suffletten på denna jogginvagn. Tyvärr går den inte att förlänga, men har en utfällbar solkeps.
Det finns en tittlucka baktill på sufletten – den ger dig bra insyn till barnet. Denna tittlucka är fäst med kardborre vilket tyvärr gör det i stort sett omöjligt att ljudlöst se efter om barnet sover eller inte.
Relativt sett till vad man ändå betalar vagnen känner vi att man kunde ha ordnat en bättre lösning – exempelvis ett magnetlås.
Klockren att springa med
Detta är en joggingvagn med stora lufthjul. Det gör att den rullar lätt och bra.
Handtaget är väldigt enkelt att justera mellan olika höjdlägen vilket gör den här vagnen klockren att springa med.
Vi ger även denna joggingvagn betyget godkänt vad gäller dess manövrering.
Handbromsen är vi ett stort fan av men för en mamma med mindre händer kommer den kännas lite trög. Sannolikt blir bromsen smidigare att använda med tiden.
Denna joggingvagn har fjädring vid bakhjulen – men den gör inte en särskilt stor skillnad när man väl kör vagnen.
Cybex AVI lämpar sig bäst för att springa med på plana underlag. Den är dessutom enkel att fälla ihop vilket är perfekt när man väl avklarat en löprunda och behöver ta med den.
Dock blir den här joggingvagnen rätt stor även som hopfälld. Viktigt att tänka på då är att hjulen lätt går att klick av. Gör man det blir vagnen betydligt mindre väl hopfälld och får lätt plats även i ett mindre bagageutrymme.
Bäst för löpning på sommaren
Huruvida denna joggingvagn lämpar sig för nordiskt klimat är en definitionsfråga. Den må vara väl utrustad med reflexdetaljer – vilket är ett stort plus under vintern. Dock är suffletten i sin tur mer utformad för ett varmare klimat – med ett tydlig fokus på ventilation.
Är du ute och löper i april månad när det blåser massor är det snarare ett vindskydd du vill ha.
Kom också ihåg att valet av klädsel spelar stor roll. Väljer du en ljus klädsel kan det vara bra att veta att hjulen på denna cykelvagn saknar stänkskärmar och det leder i regel till att vagnen snabbt blir nedfläckad.
Allting vi känner gör att man anser en joggingvagn vara bra hittar du hos Cybex AVI: framhjulet är fixerat, vagnen har en handbroms – de luftfyllda däcken är stora och åkkomforten är god för barnen vad gäller sittdelen.
Är du en förälder som löper ofta är detta en joggingvagn du verkligen kommer gilla.
Fördelar med Cybex AVI
- Du fäller lätt ihop den med en hand
- Du lättar loss däcken med bara en hand
- Perfekt för löpning
Nackdelar med Cybex AVI
- Rätt svårt att justera till viloläge (trögt)
- Kardborre på suffletten
3. Cybex Zeno
Det här är definitivt en av de snyggare multisportvagnarna du kan köpa på marknaden idag.
Maxvikt sittdel: 22 kg Vikt på vagnen med sittdel: 12,5 kg Mått hopfälld med hjul: 99,5 x 58 x 35 cm Framhjul: Fast, luftfyllt, 16 tum Handtag: Knäled, ställbart i flera lägen Handbroms: Ja Tillbehör: Pull running-kit, skid-kit och cykel-kit kan köpas till separat
I grund och botten är det här en vagn med 3 större lufthjul.
Tyvärr är framhjulet på Cybex Zeno inte svängbart, men det går att finjustera i vinkel i syfte att få vagnen rulla i takt.
Knäledshandtaget på vagnen går också att ställa in, det gör att du kan köra den här vagnen oavsett längd och att det fortfarande känns bekvämt.
Handtaget på Cybex Zeno är format som ett U där den runda delen ligger mot dig som förälder. Det här handtaget är smalt – varför du behöver ha en del styrka i dina armar inför svängar.
Så länge du inte springer där det finns skarpa kurvor blir detta förstås ett mindre problem. Detta är något du primärt kommer märka av när du använder dig av denna vagn i din vardag snarare.
Sittutrymmet är helt klart funktionellt
Denna joggingvagn har en framåtvänd, kupéliknande sittdel för barnen. Det känns genuint ombonat.
Med en maxlängd på 111 cm bör en normalstor 4-åring rymmas utmärkt.
Tyvärr går det inte att justera ryggstödet i denna vagn, varför den inte är lämpad för barn som behöver sova under färden. Därför är detta en joggingvagn som bäst är lämpad för barn över 1 års ålder.
Sittdelen har en öppning som täcks för av insektsnät som i sin tur fästs med dragkedja.
Denna joggingvagn har inte en sufflett men än solskärm. Den är enkel att dra ned över den övre delen av öppningen på vagnen. Börjar det blåsa eller regna är det bara att fästa medföljande överdrag i klarplast över hela ovansidan på vagnen.
Mer snygg än funktionell
Du kan höja eller sänka sittdelen på denna joggingvagn beroende på hur du tänkt använda den. Motionerar du väldigt ofta och inte bara på vardagar anser vi det vara värt att investera i det så kallade pull running-kitet som gör det möjligt att dra vagnen bakom sig.
Rent krasst – som cykelvagn är Cybex Zeno i stort sett perfekt för ändamålet. Att koppla på cykeln på vagnen är lätt med tanke på dessa smarta koppling. Allt som krävs är ett intuitivt vridmoment i säkringen.
Denna joggingvagn känns smidig, lätt, robust men framför allt snygg bakom cykeln.
I vissa avseenden känns det som man skapat en snyggare vagn framför en mer funktionell vagn. Detta märks framföra allt på ett sätt.
Du kan nämligen endast fästa och lossa cykelarmen framgångsrikt när vagnen är tom. Detta då är tvungen att luta vagnen kraftigt bakåt för att nå punkten där cykelarmen är fäst.
Tyvärr är armen dessutom för stor för att kunna transporteras i vagnen. Det enda packutrymmet man får på Cybex Zeno är en tygficka på baksidan lika stort som ett A4-papper i stort sett.
Detta gör i stort sett att vissa aktiviteter blir omöjliga – som exempelvis att en förälder cyklar med vagnen till förskolan och den andra promenerar hem med den vilket är relativt vanligt.
En joggingvagn för en viss målgrupp
Att behöva åka hem och hämta de olika delarna för att över huvudtaget kunna växla mellan de olika typerna av användning är lite som att falla på målsnöret. Men om grundtanken är att varje löp- eller joggingtur börjar och avslutas i ditt hem ser vi inte att detta blir ett större problem.
Sittdelen på Cybex Zeno går att höja. Vagnen går dessutom smidigt att fälla ihop. Dess användningsområden är vad som gör vagnen så pass imponerande.
Det här är en färgglad vagn som kommer i flera olika utföranden vad gäller klädseln. En joggingvagn med en uppiggande design som ser moderiktig ut.
Denna joggingvagn går endast att använda med 1 barn vilket är en nackdel och något vi gärna ser att man ändrar på inför nästa version av modellen. Vi hade gärna också sett att den var betydligt mer flexibel att använda.
Fördelar med Cybex Zeno
- Unik och rolig design
- Sittkupén för barnen är grym
- Går att använda till mycket
Nackdelar med Cybex Zeno
- Jobbigt att växla mellan funktionerna
- Inget packutrymme över huvudtaget
Bästa pris hos:
4. Baby Jogger Summit X3
Om du är på jakt efter en joggingvagn som är lätt att fälla ihop, rymlig och du inte tänkt att använda för löpning ofta kan det här vara rätt val.
Maxvikt sittdel: 34 kg Vikt på vagnen med sittdel: 12,8 kg Mått hopfälld med hjul: 86,5 x 66,5 x 35 cm Framhjul: Roterande men låsbart, lufthjul Handtag: Ej justerbart Handbroms: Ja Tillbehör: Regnskydd, bygel och parent consol kan köpas till separat
Den är rejäl och har dessutom ett svängbart framhjul som bidrar till att skapa en rätt rymlig sittvagn relativt sett.
Huruvida ett snurrbart framhjul på en joggingvagn är något bra är endast något du kan avgöra. Vissa känner att raka motsatta – ett fast framhjul är bäst vid löpning.
Rekommendationen från tillverkaren är dock att man alltid har framhjulet låst när man springer med denna vagn.
Sittdelen är väldigt stor och bekväm för barnen att sitta på. Selen går att justera enkelt och smidigt.
Det finns definitivt tillräckligt utrymme för både ben och kropp för barnen.
Ryggstödet på Baby Jogger Summit X3 kan vinklas ned till ett helt okej viloläge – det är dock inte helt plant.
Det kräver visserligen 2 händer att fälla upp och ned ryggstödet – men det är inget svårt att få till.
Suffletten är lång och har bra funktioner
Det här är en joggingvagn med en riktigt lång sufflett som täcker barnet mot sol väldigt väl. Den kan dessutom förlängas – tro det eller ej! – om man öppnar upp den tvärsgående dragkedjan.
Fullt utfälld är det här en sufflett vi verkligen gillar. En av de bättre vi någonsin testat vad gäller att skugga barnen mot sol och vindskyddet.
Det finns dessutom en tittlucka längst bak på suffletten. Detta gör att du enkelt kan se ifall barnet ligger och sover eller är vaket.
Den främre kanten av suffletten är gjord av reflexmaterial – ett stort plus för dig som tänkt köra vagnen i trafiken då den syns betydligt bättre.
Baby Jogger Summit X3 viks lätt ihop på mitten om man lyfter vagnen i remmen som återfinns i sittytan. Ihopfälld blir dock vagnen rätt stor och bökig tycker vi trots allt.
Det gäller att man klickar av bakhjulen när man väl bestämmer sig för att vika ihop den. Det går fort och gör vagnen betydligt mer kompakt.
Varukorgen är rejäl på denna joggingvagn – något småbarnsföräldrar uppskattar enormt. Det gör förstås att den enklare kan användas i vardagen.
Finns inget justerbart handtag
Det här är en utmärkt joggingvagn enligt de flesta barn som prövat att sitta i den. Detta gäller både promenader – även i tuff terräng är den en fröjd att använda för dig som förälder.
Tyvärr finns det vissa funktioner vi gärna ser hade skapats annorlunda, framför allt vad gäller hur vagnen fungerar när man väl ska ut och löpa.
Den kanske enskilt största nackdelen är ju att handtaget inte kan justeras varken i höjd eller vinkel. Den av er föräldrar som är kort kommer sannolikt uppleva vagnens handtag som för högt. Självklart är detta något som påverkar hur lätt vagnen (inte) blir att styra.
Detta är dock inte något som enbart påverkar den kortare föräldern – även längre föräldrar saknar därmed möjligheten att justera höjden efter eget önskemål.
Faktumet att man inte kan justera vinkel eller höjd på handtaget är förstås den enskilt största faktorn som påverkar springergonomin vilket är värt att ha i åtanke.
Fungerar som allroundvagn
På handtaget som är nämnt ovan har Summit X3 dels en handbroms men även en handledsrem.
Bromsen kan upplevas som ganska trög – men den är oerhört praktisk för att exempelvis sakta ned i backar.
Det finns dock ett stort problem med bromsen – dess vajer löper längs med handtagets insida – det gör den väldigt obekväm att hålla på den sidan av handtaget.
Detta är helt klart något som avsevärt drar ned helhetsintrycket av den här joggingvagnen.
Löpningen blir skön tack vare joggingvagnens stora lufthjul – men ett fast handtag och en vajer som upplevs som irriterande utgör helt klart ett stort minus för Summit X3.
Planerar man däremot på att primärt använda vagnen för körning i terräng, men även ha alternativet att springa med den – så är Baby Jogger Summit X3 helt klart ett fantastiskt val som allroundvagn.
Fördelar med Baby Jogger Summit X3
- Selen är lätt att justera
- Bra dämpning tack vare lufthjul
- Suffletten är väldigt lång
Nackdelar med Baby Jogger Summit X3
- Handtaget går ej att justera
- Varen från handbromsen skvar i handen
- Vagnen känns tung
Bästa pris hos:
5. Trille Jogger
Det här är en lätt joggingvagn som inte bara är prisvärd – men dessutom fälls ihop för att bli väldigt kompakt samt har ett bra liggläge för barnen.
Maxvikt sittdel: 15 kg Vikt på vagnen med sittdel: 7 kg Mått hopfälld med hjul (Längd): 92 cm Mått hopfälld med hjul (Bredd): 60 cm Mått hopfälld med hjul (Höjd): 61 cm Framhjul: Fast, luftfyllt, 16 tum Handtag: Ej ställbart Handbroms: Ja Tillbehör: Nej
Sittdelen på den här joggingvagnen är fast framåtvänt och den har genuint en låg vikt som imponerar på nästan alla som använder den.
Trille Jogger väger nämligen endast 7 kg.
Inte bara är känslan av lätthet ett stort plus under en löprunda, det gör också joggingvagnen mer lätthanterad om man exempelvis behöver lyfta in den i en bil någon gång.
En kompakt joggingvagn helt enkelt
Det är inte alls lätt att montera vagnen inledningsvis. Detta trots att instruktionerna innehöll mängder av bra bilder.
Frågar ni oss anser vi den största utmaningen ha varit att ställa in framhjulet så att det satt helt rakt. Det tog flera försök.
När man väl har lyckats montera ihop vagnen dock så känns det genuint liten och kompakt i relation till alla andra joggingvagnar på marknaden – framför allt på längden.
Sittdelen är som sagt framåtvänd, och har en rymlig sittyta för barnen.
Selen på denna joggingvagn är något du kan justera i omfattning. Tyvärr är den svårt att få tillräckligt tight för barn som är nära på att uppnå den lägsta ålder som rekommenderas för jogging – nämligen 8-9 månader.
Sittdelen är bred på Trille Jogger – någonting föräldrar med större barn kommer uppskatta.
Liggläget bra – suffletten lång
Det här är en joggingvagn där du kan justera ett ryggstöd på. Det gör att man kan justera det ned till ett näst intill plant liggläge.
Allt som krävs för att göra detta är en hand på spännet på ryggstödets baksida.
Även här har vi att göra med en sufflett av modell större – den ger dessutom ett bra solskydd. Tittluckan som du hittar på suffletten kan fästas upp med kardborre – främst för att inte blåsa igen under löpturen.
Under Trille Jogger finns en normalstor varukorg.
Joggingvagnen har ett fast handtag som inte kan justeras i höjd – med andra ord är det viktigt att man rent längdmässigt är kompatibel med denna vagn.
Vissa korta föräldrar har tidigare klagat på att handtaget varit alldeles för högt.
Handtaget är bra och välutrustat med en handbroms för inbromsning vid nedförsbackar. Det finns även en fotbroms på Trille Jogger för när vagnen ska parkeras.
Även om handbromsen fyller sin funktion känns den något klumpig och stor trots allt.
Handtaget kan ej justeras i höjd
Som nämnt ovan – handtaget saknar möjlighet att höjdjusteras. Trots detta fungerar det väl att springa med vagnen.
Den lämpar sig bäst för löpning på plana ytor såsom asfalterade gator eller grusvägar då den inte har någon direkt fjädring.
Så fort man får till den rätta tekniken känns vagnen lättsvängd trots det fasta framhjulet.
För att fälla ihop denna joggingvagn är det bara att dra ut sprintar från vagnens sidor. Detta leder till att en spärr öppnas på varje sida. Det är här man viker vagnen på mitten.
Trots att framhjulet kan vara svårt att ta bort lossar man enkelt bakhjulen genom att hålla upp en spärr vid fästena där hjulen sitter i chassit.
Det fasta handtaget på Trille Jogger är helt klart en nackdel och sittdelen anser vi bäst fungera för barn över året.
Väl ute på löpspåret uppfyller dock denna joggingvagn behoven hos de flesta föräldrar med spring i benen.
Fördelar med Trille Jogger
- Vagnen väger lite – 7kg
- Liggläget är bra
- Blir kompakt som hopfälld
Nackdelar med Trille Jogger
- Handtaget är fast
- Framhjulet är svårt att få rakt
Vanliga frågor om joggingvagnar
Vi har utsett Thule Glide 2 till bäst i test bland alla joggingvagnar på den svenska marknaden. Det är en joggingvagn som har en handbroms som är lättåtkomlig, joggingvagnen i sig är lätt att springa med samtidigt som körkänslan är utmärkt. Med en bekväm sele och ett bra liggläge är barnets komfort god. För transport fäller man enkelt ihop Thule Glide 2, något som dessutom ger ett utmärkt rull är att den har stora lufthjul.
Man ska inte använda en joggingvagn med ett barn som är under 6 månader gammalt eftersom en högre hastighet kan innebära en högre belastning på bebisens kropp, framför allt på nacken. Vilken minimiålder för joggingvagn som rekommenderas kan även variera mellan olika barnvagnstillverkare. Att springa med barn som är under 9 månader gamla avråder vissa starkt från.
Det finns en fast framåtvänd sittdel på så gott som alla joggingvagnar som finns att köpa på den svenska marknaden. Vändbar sittdel är inte särskilt vanligt förekommande längre, även om det funnits modeller med detta tidigare (de har tagits ur produktion). Man får se till att välja en joggingvagn med en sufflett som har en bra tittlucka ifall man vill få bättre kontakt med barnet under åkturen.
Hur man fäller ihop en joggingvagn beror på vilken man köpt, olika modeller av joggingvagnar fälls nämligen ihop på olika sätt. Vid sidan av vagnen eller på handtaget bör du vanligtvis hitta någon slags spärrar. Man kan ofta vika ihop joggingvagnen på mitten ifall man lossar på dem. De flesta joggingvagnar blir ganska stora även när de fälls ihop då de har lufthjul som är stora – men behöver du få vagnen att bli mer kompakt kan du enkelt klicka av hjulen oftast.
En joggingvagn är en barnvagn särskilt utformad för att springa med. Det är ofta brett mellan bakhjulen på en joggingvagn, av den enkla anledningen att designen bygger på att vagnen ska kännas stabil när man springer med den. Ett fast framhjul, som håller kursen rakt är något du ska leta efter hos en bra joggingvagn. Ett handtag som är ställbart är också något den bör ha, samt en handbroms, för att man snabbt ska kunna broma upp vagnen ifall något skulle hända eller i nedförsbackar.
När man vill kunna löpträna och ha sitt barn med sig är det en joggingvagn man använder. Man bör rådgöra med sin barnmorksa kring när efter förlossningen man som kvinna kan börja löpa. För att dess nacke ska klara av de stötar som kan uppstå när man springer med vagnen är det viktigt att man inväntar att barnet är gammal nog. Det är inga problem att använda en joggingvagn på de flesta olika slags underlag, året om.
Man kan springa med vilken vagn som helst i teorin. Men vill man jogga säkert – och framför allt, är seriös med sin träning, så är det en jogginvagn avsedd för högre hastigheter man bör investera i. En vanlig barnvagn är inte konstruerad för de hastigheterna, har inte samma balans och bredd samt saknar en handbroms för det mesta. En vanlig vagn kan dessutom ta mycket skada eller slitas avsevärt ifall man joggar med den.
Hur länge man kan använda en joggingvagn finns det inga restriktioner för. Så länge joggingvagnens maxvikt inte överskrids och barnet ryms att sitta och/eller sova bekvämt i vagnen är det bara att fortsätta springa i vanlig ordning. Det kan dock hända att det blir för tungt för att man bekvämt ska kunna jogga med vagnen redan innan vagnen blir urvuxen – varför slitningar i axlar och nacke typiskt förekommer.