Bästa bältesstolen 2023: 9 modeller i stort test

Innehållsförteckning

Vad roligt att ditt barn äntligen är gammalt nog att sitta framåtvänd i bilen. Som tur för dig har vi jämfört mängder av olika bältesstolar från olika bilstolstillverkare såsom Maxi-Cosi, Cybex och Britax. Vi genomför inga egna säkerhetstester utan testar endast framåtvända bilstolar som redan är krocktestade och godkända för användning i Sverige. För att en bältesstol ska kunna utses till bäst i test måste den ha en sittyta som är bekväm för barnet, en bältesledning som är bra samt ett ryggstöd som i takt med att barnet växer kan justeras.

5 saker att tänka på innan du köper bältesstol

Då bakåtvänt är det säkraste alternativet bör man vänta med att vända barnet framåt – men när man väl gjort det är barnets säkerhet i bilen väldigt viktig att fortsätta tänka på. Det är lätt att tro att man kan välja vilken bältesstol som helst då den inte kräver samma typ av montering i bilen och ser mindre komplicerad ut. Innan man köper en bältesstol finns det dock mycket att tänka på för ett tryggt bilåkande med de lite äldre barnen i fortsättningen:

Klicka här för att se listan

1. Välj en bältesstol med lång användningstid

Upp till att barnen är 135 cm långa ska alla barn använda en särskild säkerhetsanordning enligt svensk lag. Det betyder dock inte att man kan sluta med bältesstol så fort barnet är längre än 135 cm. Att bilbältet hamnar på rätt punkter på barnets kropp och att barnet sitter i en korrekt position är fortfarande viktigt. Innan köp bör man kontrollera följande mått för att bältesstolen ska kunna användas så länge som möjligt:

  • Bältesstolen höjd: I takt med att barnet växer på längden har bältesstolen ett ryggstöd som är justerbart. Måtten som är mest intressanta att känna till är dels höjd från sittyta till övre kanten av nackstöd. Dels höjd från sittyta till under kanten av nackstödet. Att barnets axlar slår i nackstödet och på så vis blir urvuxen är nämligen väldigt vanligt.
  • Ryggstödets bredd: Det går att justera bredden på vissa bältesstolar när man höjer den. Det gör att axlar och överkropp får lite mer utrymme även för längre barn. Det kan vara bra att kontrollera att barnet kommer rymmas på bredden även under ett par år framöver ifall man vet med sig att man har ett barn med bred rygg och breda axlar.

2. Säkerställ att bältesstolen passar ditt barn och din bil

Man ska allra helst testa en bältesstol i det sätet den ska användas i för att veta om en bältesstol är ett bra köp. När den väl är placerad i bilen låter man sedan barnet provsitta bältesstolen. Man ska titta på följande för att veta om bältesstolen passar barnet:

  • Bältesstolens höftbälte: Längds med barnets höft ska höftbältet löpa. Det är inte en bra bältesstol ifall bältet glider upp mot barnets mage. Om man skulle råka ut för en krock löper barnet risk för allvarliga skador med bältet över magen.
  • Bältesstolens axelbälte: På mitten av barnets axel ska axelbältet ligga – eller närmare halsen. Det finns en risk att det glider av om barnet vrider på sig ifall bältet hamnar långt ut på barnets axel. Skulle det ske finns det en risk vid krock att barnet slungas ur stolen delvis eller helt.
  • Bältesstolen sittdjup: Man ska kontrollera sittdjupet för att undvika att barnet glider framåt i bältesstolen då det kan leda till att bilbältet hamnar fel. Stolens sits slutar innan barnets knäveck i en bältesstol som passar barnet.

3. Fördelarna hos en bältesstol med isofix

Endast i bilsäten som har isofixfästen går det att montera en bakåtvänd bilbarnstol med isofix. Men i alla bilsäten kan en bältesstol med isofix användas. Att stolen inte kan glida runt på sätet är den stora fördelen med att köpa en bältesstol med isofix om man har isofixfästen. Rätt i position står stolen alltid och vid en kollision behöver den inte heller fångas upp av bilbältet. När man kör bil utan barnet innebär detta att man inte behöver bälta fast bältesstolen. En bältesstol som är lös kan utgöra en fara för förare eller andra passagerare vid en krock. Om det finns isofix i det sätet man planerar att använda bältesstolen i kan därför vara en god idé innan man köper bältesstolen.

4. Fundera över vilka extra funktioner du behöver

Även om det finns gott om extra funktioner som inte är nödvändiga i moderna bältesstolar så finns det vissa som faktiskt kan minska risken för felanvänding och och ökar säkerheten för barnet. Det finns vissa funktioner som är väldigt praktiska att ha även om de kan vara helt onödiga.

  • Sidokrocksskydd: På bältesstolen är det vanligt förekommande med ett sidokrocksskydd som är utfällbart. Det handlar om ett extra skydd som på den sida av bältesstolen som är närmast dörren kan fällas eller skruvas ut.
  • Fäste mellan benen: Vissa bältesstolar har ett fäste för bältet, som sitter fast mellan barnets ben som en ytterligare säkerhetsåtgärd. Man eliminerar risken för att bältet ska kunna glida uppåt och lägga sig mot barnets mage på ett farligt sätt genom att i denna tredje punkt spänna eller haka fast bilbältet.
  • Mugghållare: På kanten av sitsen brukar det finnas en eller två utfällbara mugghållare på en del bältesstolar. Att det finns en bra avställningsplats för barnets vattenflaska är oerhört skönt när man åker bil på sommaren och det varmt samt soligt.
  • Viloläge: Det går att skjuta fram sitsen en liten bit på vissa bältesstolar med isofix då de står som på en platta. Ett slags viloläge uppstår då eftersom bältesstolen går att luta en aning bakpt. För barn som regelbundet somnar under bilturen kan detta vara bra.
  • Avtagbart ryggstöd: Att sitsen kan användas som en separat bilkudde är möjligt på vissa bältesstolar vars ryggstöd är godkända för att tas av. Det här är något som ger bältesstolen en längre användningstid varför man onekligen får kalla det för en lösning som är praktisk. Även om barnet blivit för bred eller för lång för ryggstödet så innebär detta att den kan användas ändå.

5. Bältesstol som tar lite plats

Det är oftast måttet nedantill på stolen som är mest intressant om man vill köpa en bältesstol som tar liten plats. Vanligtvis vill man göra detta för att placera den bredvid en bakåtvänd bilbarnstol eller ett babyskydd. Det är nämligen i det utrymmet problem oftast uppstår då det blir för tight. Uppe vid nackstöd och ryggstöd å andra sidan – där har man ofta inte några problem, i alla fall inte om bältesstolen står bredvid en bakåtvänd bilstol. Att få in tre bilstolar i baksätet på en normalstor kombi brukar gå med lätthet då det finns bältesstolar som kan bli så smala som 44 cm.

Bältesstolar bäst i test 2023 – 9 modeller jämförda

1. Maxi-Cosi Rodifix Airprotect

Det här är en bältesstol vi verkligen gillar. Inte bara är den bekväm även för större barn – den har ett viloläge och sittytan är minst sagt rymlig.

Maxi-Cosi har lanserat många bältesstolar genom åren. Detta är den senaste versionen av en modell som varit väldigt populär samtidigt som den varit relativt billig.

Sett till hur lite Maxi-Cosi Rodifix Airprotect kostar är det genuint imponerande hur mycket funktion man får för pengarna. Likt många andra bältesstolar som är framåtvända är det tänkt att man spänner fast barnet med det vanliga bilbältet.

Utöver detta är denna bältesstol förstås även utrustad med isofixfästen. På så vis sitter bältesstolen på plats även när den inte är i användning med ett bilbälte.

Denna bältesstol förblir alltså alltid stadigt förankrad och kan därmed inte fara iväg och eventuellt bidra till personskador ifall en olycka skulle uppstå.

Du justerar enkelt höjden på ryggstödet

Det är tacksamt att bälteshållaren på båda sidorna av nackstödet är tydligt markerad. Detta gör att stolen kan placeras på alla bilens säten utan några större problem.

Notera dock att barn ej får sitta framför en aktiv airbag ifall de är kortare än 140 cm.

Bälteshållaren på Maxi-Cosi Rodifix Airprotect stänger sig automatiskt när du väl lyckats koppla in bilbältet. Tyvärr existerar ej några bälteshorn för höftbältet.

Något positivt med detta är bältet därmed inte kan dras fel i stort sett – men även att det kan råka glida uppåt. Med andra ord är det kritiskt att man drar höftbältet rätt för att hindra att det hamnar så högt att det löper över barnets mage.

Som nämnt ovan – att justera ryggstödets höjd på Maxi-Cosi Rodifix Airprotect är inga större problem. Det är enkelt.

Allra överst på nackstödet hittar du en knapp som är lättåtkomlig – det är genom att pressa den du sedan lossar spärren inuti. När du gjort detta är det bara att dra ryggstödet till det önskade läget för barnet som är tänkt att sitta i stolen.

Det tar inte många sekunder att justera ryggstödet på Maxi-Cosi Rodifix Airprotect när du lärt dig hur man gör. Har du ett behov av att låta barn som är olika långa använda bältesstolen är den ett fantastiskt alternativ.

En bältesstol med ett viloläge

Ett viloläge på denna bältesstol är vad som gör att den vinner utmärkelsen bästa bältesstolen 2023.

Det är den enskilt viktigaste funktionen anser vi. Barnet kan till och med växla mellan ett sittläge (som är helt upprätt) och ett viloläge (som är något tillbakalutat).

Allt barnet behöver göra är att greppa tag om spakarna på vardera sidan av sittytan vilket är busenkelt. Drar man sedan uppåt i dessa spakar glider sittytan framåt på basen – detta göra i sin tur att ryggstödet vinklas bakåt.

Om man någonsin gör en bilresa och misstänker att barnen kan komma att behöva sova är detta en grym bältesstol – det gör det möjligt för barnet att somna utan att huvudet blir hängande, överkroppen likaså.

Sammantaget gillar vi den här bältesstolen något oerhört. Inte bara är den rymlig men ändå ombonad – nackstödet är fantastiskt!

Många av barnen vi låtit åka i den (mellan 5 och 10 års ålder) uttryckte alla att bältesstolen varit väldigt bekväm att resa i.

Som vi nämnde ovan så är nackstödet en stor fördel. Det ger bra stöd för barnens huvud utan att göra det svårt för barnen att ta sig ut ur bilen.

Läs också:  Cybex Solution Z i-Fix - bältesstolen med hela 12 höjdlägen

Våra barn föredrar faktiskt Rodifix framför många andra bältesstolar vi haft privilegiet att pröva det senaste åren. Detta är någon som framför allt stämmer för våra äldre barn – de kände allihop att den ger ett betydligt bättre utrymme för deras överkroppar.

Vi förstår precis varför Maxi-Cosi Rodifix Airprotect blivit populär bland småbarnsföräldrar världen över.

Fördelar med Maxi-Cosi Rodifix Airprotect

  • Omtyckt av större barn
  • Har ett viloläge
  • Enkelt att spänna fast barn i
  • Rymlig

Nackdelar med Maxi-Cosi Rodifix Airprotect

  • Dubbelkolla att höftbältet hamnar rätt

Bästa pris hos:

2. BeSafe iZi Flex FIX i-Size

Det här är ännu en premiumprodukt av tillverkaren BeSafe. Det här är en bältesstol som går att anpassa väldigt väl med ett viloläge, det har ett sidokrocksskydd men framför allt – en mer än rimlig sittyta (relativt sett)!

BeSafe iZi Flex FIX i-Size är en bältesstol med ett namn få människor vågar sig på att uttala – men själva produkten är genuint en av de bästa bältesstolarna vi någonsin prövat.

För dig som inte är medveten om det – det här är seriöst den första i-Sizegodkända bältesstolen på marknaden. Det innebär att den inte bara testats för och godkänts vad gäller kraven på skydd vid en sidokrock – det har några maxmått.

Kortfattat kan man säga att tillverkaren skapat en bilstol som är anpassningsbar – minst sagt. Det sitter SIP Bumpers på vardera sidor av stolen – dessa klickar du enkelt fast.

Utan stolens SIP Bumpers är den endast 44 cm bred.

Du bör alltså utan några större problem få plats med 3 styckna exemplar av denna bältesstol bredvid varandra – detta i en helt normal personbil.

För familjer med tre eller fler barn öppnar detta upp helt nya möjligheter.

Nackskyddet monteras på bilbältet

Som nämnt ovan – utan SIP Bumpers blir BeSafe iZi Flex FIX i-Size 44 cm bred – men med sina SIP Bumpers blir stolen 52 cm bred. Detta är fortfarande en smidig storlek ifall ni frågar oss – relativt sett.

SIP+-kudden fäster man på den sida av stolen som vetter mot bildörren. Den ger alltså extra sidokrocksskydd.

PAD+ i sin tur är ett skydd du sätter runt bilbältet – syftet är främst att förhindra att barnets nacke böjs kraftigt framåt vid en eventuell kollision. Trots att skyddet runt bilbältet – PAD+ – kan upplevas som skrymmande av vissa barn är det viktigt att sitter i rätt position – något barnen vanligtvis upptäcker snabbt.

Höftbältesguiden på den här bältesstolen kräver dock lite mer finess. Det sitter nämligen ett smart spänne mellan barnets ben. Grundtanken är att man fäster bilbältet i det med målet att det inte ska glida upp mot barnets mage.

Det är inte alls svårt att få på plats – det löser sig oftast utan problem då spännet låser sig med hjälp av en magnet. Att öppna upp spännet igen kan visa sig vara lite svårare – man måste nämligen vara säker på att man drar det åt rätt håll.

Bältesstolens ryggstöd kan vinklas

Nu när vi vet med oss att BeSafe skapat en säker bältesstol tänkte vi prata lite fokuset på barnets komfort också. Det är inte alla bältesstolar som har den men här har vi att göra med en.

Både sittytan och ryggstödet är inte bara rymliga men även bekvämt vadderade.

Att det går att höja nackstödet i flera steg är ett stort plus förstås. Reglagen sitter dessutom på båda sidorna av stolen för att förenkla när det väl är dags att justera höjden.

Inför varje bilresa kan man därmed se till att bältesstolen är precis rätt inställd.

Som vi nämnt ovan – det är så pass lätt att ändra vinkeln på den här bältesstolen att barnet helt sonika kan göra det själv – till och med under färd, något som kan vara viktigt att ha koll på ifall barnet planerar på att sova.

BeSafe iZi Flex FIX i-Size monteras i bil med isofix men det går självfallet (nästan) lika bra att använda den utan (med bilbälte).

Det här är bältesstol i den dyrare prisklassen – men den har fått höga betyg i krocktester världen över, inte bara våra svenska. Den bockar verkligen av alla önskemål hos nästan alla.

Det finns väldigt få andra bältesstolar på marknaden just nu som verkligen kan konkurrera med denna stols absoluta förträfflighet.

Fördelar med BeSafe iZi Flex FIX i-Size

  • Går enkelt att anpassa
  • Går att göra smal
  • Flera säkerhetsfunktioner
  • Enkelt viloläge för barnen

Nackdelar med BeSafe iZi Flex FIX i-Size

  • Tar tid att lära sig vissa funktioner
  • Dyr

Bästa pris hos:

3. Britax Kidfix i-Size

Britax Kidfix i-Size är en bältesstol som passar bäst från 7 års ålder. Den har en bra manual, är modern och kommer dessutom med en trygg bältesledning.

Britax har en mängd olika bältesstolar i sin serie Kidfix – de monteras allihop med Isofix. Detta är dock inget måste, bilbältet går bra det med.

Isofix gör att stolen sitter stadigt på sätet och inte under några som helst omständigheter kan glida runt. En annan fördel är att man inte heller behöver bälta fast stolen när barnet inte sitter i den.

Allt detta görs för att förhindra att en lös bältesstol kan skada andra passagerare id en eventuellt kollision.

Smal bältesstol för äldre barn

Relativt sett till andra stolar i Kidfix-serien är det här en något smalare version. Dess bredd på 48 cm gör det okomplicerat att montera ytterligare en bilstol eller sitta bredvid den. Dock betyder inte detta att bältesstolen är liten – den är bara smal.

Detta är något som gör att Britax Kidfix i-Size helt sonika är en bältesstol som är bäst lämpad för äldre barn. Rekommendationen är nämligen att barnets knän ska hamna utanför sittytan när barnet sitter i en bältesstol likt denna.

Det här var genuint inte något vi lyckades med när vi testade med ett barn som var kortare än 125 cm – i synnerhet inte med den minimlängd Britax själva angett om 100 cm.

Däremot lät vi barn som var över 125 cm långa pröva denna bältesstol, och de satt väldigt bra i den. Stolen känns på gränsen till perfekt för dessa barn.

Med ett djupare och tightare nackstöd upplevs det som att barnet får ett bra skydd från sidorna parallelt med en bättre sikt utåt.

Det här är helt klart ett rymligt ryggstöd – det kan dessutom justeras på höjden tack vare spärren som sitter ovanpå nackstödet.

Denna bältesstol upplevs dock som något trång vid axlarna för en 12-åring (vilket är bältesstolens angivna maxålder).

Den guidar bältet bra i alla fall

Som du säkert redan vet är det kritiskt att bältet hamnar rätt runt kroppen när barnet åker bil framåtvänt. Här har man gjort mycket för att underlätta tycker vi.

Det finns en bälteshållare mellan barnets ben man kallar för SecureGuard – det har som primära funktion att förhindra bältet från att glida upp från höfterna mot barnens magar.

Bälteshållaren har vi inga större klagomål på, den är bra placerad och trycker varken mot skrevet eller insidan av låret för barnet.

Det finns 2 bälteshorn som sticker ut på stolen. Det råder inga tvivel om hur bältet ska dras tack vare de tydliga instruktionerna som medföljer.

Det hela är väldigt simpelt – du behöver bara fästa en XP-PAD runt bältet uppe vid barnets hals – detta gör att påfrestningen avsevärt minskar på barnets nacke vid en eventuellt krock.

Stolen känns inte mer vadderad än andra bältesstolar vi prövat. Normalt vadderad med andra ord.

Barnen sitter bekvämt i bältesstolen även under längre bilresor är vår erfarenhet.´

Klädseln är inte alls tuff mot huden – tvärtom känner vi att den är bekväm. Utöver detta är den väldigt lätt att torka av.

En trygg bältesstol som känns trygg

Att hjälpa dig som konsument köpa den bästa bältesstolen är aldrig en enkel uppgift då det helt beror på i vilken bil och med vilket barn du tänkt använda den med.

Just den här bältesstolen upplever vi inte var särskilt kompatibel med barn under 6-7 års ålder. Detta är bra på ett sätt – rekommendationen är ju att barn ska sitta bakåtvända i bilen fram till den åldern.

Vår upplevelse är dock en annan. Vi känner att Britax Kidfix i-Size är bäst lämpad för. barn i ålder 7-11 år. Då sitter barnen väldigt bra i denna bältesstol.

SecureGuarden, som vi nämnt ovan, leder till att bältet leds helt rätt. Självklart hjälper även bälteshornet till förstås.

Vi får en extra känsla av säkerhet när barnet sitter i denna bältesstol tack vare dess XP-PAD och och sidokrocksskydd.

Det här precis vad vi på Barnhubben har kommit att förvänta oss av en modern bältesstol – och i det här fallet har tillverkaren (Britax) levererat till fullo.

Fördelar med Britax Kidfix i-Size

  • Bältesledningen är god
  • Sitsen är djup
  • Nackstödet har en bra form
  • Instruktionerna är tydliga
  • Vårt barn satt bra

Nackdelar med Britax Kidfix i-Size

  • Kort användningstid

Bästa pris hos:

4. Axkid Bigkid 2 Premium

Det här är en bältesstol vi gillar extra mycket då den lämpar sig perfekt för långa barn. Den är inte bara lätt att använda men även väldigt rymlig.

Denna bältesstol monteras i bilen med isofix. Som vi nämnt ovan är detta främst av säkerhetsskäl då det förhindrar att stolen glider på sätet. Det gör dessutom att du slipper bälta fast stolen de bilresor barnet inte är med i bilen.

Självklart går det bra att använda Axkid Bigkid 2 i ett bilsäte utan isofix (med ett bilbälte).

Bältesstolen för större (eller bara äldre) barn

Vid första anblick är det lätt hänt att man tror att bältesstolar kräver minst montering – relativt sett till andra typer av bilstolar. Detta är inte alltid helt rätt – och det betyder definitivt inte att man kan välja modell hur som helst.

Det är kritiskt att bältesstolen man planerar på att investera i passar i både bilsätet, men även att den är i rätt storlek för barnet som är tänkt att resa i den. Detta är det främsta man behöver tänka på inför ett köp av just den här bältesstolen då den är menad för lite större barn.

Något tillverkaren Axkid är noggrann att påpeka är hur viktigt det är att barnen sitter bakåtvända i bilen så länge som möjligt. Det förstår man när man ser denna bältesstol.

Den är nämligen utformad att användas först från 125 cm – normalt en längd barn uppnår vid 7 års ålder ungefär.

En stor nackdel med Axkid Bigkid 2 är förstår att barn nya till att åka i bil framåtvända helt enkelt är för små för stolen. Till exempel anser vi sittytan vara alldeles för djup när vi låter en fullt normal 6-åring testa bältesstolen.

Väldigt lång användningstid

Den enskilt största fördelen med Axkid Bigkid 2 är dess långa användningstid. Bältesstolen anpassas väldigt lätt i takt med att barnet växer.

Du behöver bara ett enhandsgrepp för att justera ryggstödet i höjd. Bältesstolen i sin tur är i sitt högsta läge väldigt rymlig – rymlig nog för en 11-åring som är 140 cm lång att kunna sitta bekvämt med stöd ut mot knät.

Ovanstående utan att barnets axlar blir hopklämda eller slår i undersidan på nackstödet för den delen.

Vi gillar verkligen utseendet på Axkid Bigkid 2. Det inger ett stilrent intryck. I känslan kan man säga att klädseln är porös – vi uppfattar stolen som väldigt mjuk och bekväm.

Medföljande sidokrocksskydd – även känt som ASIP – är enkelt att fästa på den sida av bältesstolen du råkar ha närmast bildörren.

På bältesstolen hittar du 4 punkter som är rödmarkerade – dels på nackstödets sidor och även vid sittytan. Syftet med punkterna är att visa dig vart bilbältet ska ledas. Just bältesledning är något Axkid Bikid 2 är riktigt bra på (relativt sett).

Extra fästpunkten ger bra bältesledning

Som nämnt ovan – nere vid sitsen har du röda punkter som visar hur bilbältet är tänkt ledas över barnets höft. Axkid har en extra fästpunkt för att motverka att bältet glider uppåt – denna hittar du mellan barnens ben.

Det är bara att trä bältet genom denna fästpunkt och sedan fästa fast det i grenbandet. Detta leder till att bilbältet omöjligen kan ligga mot barnets mage – med stor risk för att mjukdelar blir skadade vid en eventuell krock.

Vi anser Axkid Bigkid 2 vara oerhört rymlig. Den är dessutom lätt att använda som bältesstol.

För dig med ett stort barn – eller bara ett barn som är väldigt långt – så är det här en bältesstol som möjliggör att barnet får åka i en bältesstol en längre tid.

Utöver det leder som sagt den extra fästpunkten mellan barnets ben också ökad trygghet i att bältet leds rätt runt barnets kropp.

Det kommer nog inte som en överraskning att det enskilt viktigaste för ett barn i bilen är säkerheten – därför är det onekligen till stor fördel att denna bältesstol är tänkt att användas väldigt, väldigt länge.

Läs också:  BeSafe iZi Flex Fix i-Size - säkerhet och flexibilitet kombinerat

Fördelar med Axkid Bigkid 2

  • Sittytan är djup
  • Klädseln är bekväm mot huden
  • Användningstiden är väldigt lång
  • Fastpunkt finns mellan barnens ben

Nackdelar med Axkid Bigkid 2

  • Inte en bältesstol för korta barn

Bästa pris hos:

5. Britax Kidfix III M

Det här är inte bara en bältesstol som är bekväm – den är dessutom rymlig och har en smart fjärde förankringspunkt mellan barnets ben.

Britax Kidfix III M är ytterligare en uppskattad bältesstol från Britax Kidfix-serie. Den har specifikt skapats för att passa även lite större barn i produktens tänkta åldersspann (4-12 år).

Vi anser att tillverkaren lyckats bra med detta. Något som sticker ut är sittytan på Britax Kidfix III M – det är märkbart djupare än hos många andra bältesstolar. Detta är kritiskt för att ge barnen ett bra stöd för barnets lår hela vägen upp till 10-11 års åldern.

Britax Kidfix III M monteras, som så många andra bältesstolar, med isofix. Dessa isofixarmar är som tur är justerbara, vilket inte gör det särskilt krångligt att få stolen på plats.

Trots isofixarmarna går det förstås även att använda Britax Kidfix III M direkt i ett bilsäte som saknar isofix. Då blir det plötsligt kritiskt att man bältar fast stolen även när den inte används av ett barn – då den annars agerar projektil och kan få för sig att orsaka skada ifall den flyger iväg vid en eventuell kollision.

Trygga funktioner

Som alltid med bilstolar är det förstås säkerheten som kommer först och är det enskilt viktigaste. Tillverkaren Britax har gjort ett fenomenalt jobb med att få användaren av bältesstolen att känna sig trygg.

På båda sidor av den här bältesstolen finns ett sidokrocksskydd vid namn SICT. Det ser ut som en rund platta – och fungerar som så att man skruvar ut den på den sida av stolen som är närmast bilens dörr. Skulle man mot all förmodan krocka är grundtanken att SICT absorberar en del av kraften.

Bältesledarna hittar du uppe vid barnets axlar. Bilbältet är tänkt att dras genom dessa för att komma ut rätt och även ledas korrekt tvärs över barnets bröstkorg.

Tyvärr har denna bältesstol inga bälteshorn – något som gör att sannolikheten att bältet träs fel över höfterna minskar avsevärt.

Denna stol har en fjärde förankringspunkt

Något vi nämnt tidigare är en funktion vissa bältesstolar är utrustade med – nämligen SecureGuard. Det är en bälteshållare som sitter mellan barnets ben.

Grundtanken med SecureGuard är att man trär fast höftbältet i det – detta gör att det skapas ytterligare en förankringspunkt för barnet – en fjärde.

Det gör att bilbältet omöjligen kan glida upp mot barnets mage vilket är till stor fördel för att förebygga eventuella skador invärtes vid en eventuell krock.

Även om alla föräldrar tycker SecureGuard är grymt brukar barnen naturligtvis känna annorlunda.

Vissa upplever att den klämmer mellan benen, andra tycker helt sonika den skapar obehag bara rent allmänt. Vissa märker inte ens av den. Det är blandade reaktioner.

Sittutrymmet är grymt for större barn

Denna bältesstol går att köpa med en extra ventilerande klädsel tillverkad av ett luftigt tyg även kallat för mesh. Under varma sommardagar upplevde vi att den gjorde stor skillnad på långa resor med bilen. Under vintern upplevde vi sedan inte att den gav oss någon negativ effekt.

Med ett enhandsgrepp justeras enkelt ryggstödet i höjd. Utformningen på nackstödet är bra och ger barnets huvud mycket stöd anser vi.

Vi rekommenderar alla föräldrar att låta barnen pröva den här bältesstolen innan man bestämmer sig för att investera i den – gärna i den bil det är tänkt att bältesstolen monteras i.

För yngre barn som precis bytt från en bakåtvänd bilbarnstol gör den djupa sitsen att den fungerar mindre bra. Å andra sidan är denna bältesstol perfekt för större barn.

Fördelar med Britax Kidfix III M

  • Sittytan är rymlig
  • Anpassas enkelt efter barnet
  • Klädseln är luftig
  • Förankringspunkt mellan barnets ben

Nackdelar med Britax Kidfix III M

  • Passar inte mindre barn
  • SecureGuard avskys av viss barn

6. Maxi Cosi Kore Pro i-Size

Maxi Cosi Kore Pro i-Size är en bältesstol med inbygga, smarta lampor i sidorna som dessutom inte bara är smidig men även komfortabel för barnen.

Maxi Cosi har en mer enklare variant av den här bältesstolen som kallas för Maxi Cosi Kore i-Size. Det här är en mer avancerad variant kan man säga.

Den stora skillnaden ligger främst i att Kore Pro är utrustad med LED-lampor i sidorna. Klädseln är dessutom lite bättre på den här modellen – med både bättre ventilering i tyget och en tydligt ökad komfort.

Sittkomforten är god och nackstödet bekvämt

Kore Pro har en sittkomfort som är god – det är en sak som är säker. Enligt de barn som testat denna bältesstol har alla hållit med.

Enligt Maxi Cosi är den angivna användningstiden för denna bältesstol mellan 100 och 150 cm. Vid tester kände vi dock redan vid 140 cm att det blev allt mer tight för barnets överkropp.

Bredden på ryggstödet är godkänt – dock började axlarna ta emot nackstödets nedre kant när barnet växte längdmässigt. Det här är förstås något som varierar från barn till barn.

Sammantaget ryms ett barn längre ifall det har längre ben men kortare överkropp.

Utformningen på sittdelen är något många barn uppskattat.

Formen på nackstödet är bra. Det sluter om barnets huvud väl men låter ändå barnet se ut åt sidorna vilket är ett stort plus.

Ryggstödet kan förlängas som sagt – och när det sker växer även stolen på bredden vilket kan vara bra att veta. Då känns inte stolen särskilt trång utan bidrar till att barnet sitter bekvämt även då.

Vi har prövat många bältesstolar genom åren och är imponerade av funktionen för att justera höjd på rygg- och nackstöd.

Isofix gör det lätt att fästa bältesstolen

Maxi Cosi Kore Pro har en knapp på vardera sida av stolens övre kant istället för en knapp mitt på nackstödet eller baktill på stolen.

Det enda du behöver göra är att trycka på en av knapparna för att höjden ska kunna regleras – något som alltid är lätt att komma åt. Det här borgar förstås i sin tur till att man som förälder oftare ser till att justera ryggstödet efter barnet som är tänkt att använda bältesstolen.

Maxi Cosi Kore Pro i-Size är ytterligare en bältesstol som monteras med isofix i bilsätet. När stolen står på sätet och har en bra längd är det enkelt att komma åt bilens isofixfästen.

Självklart går det bra att använda Maxi Cosi Kore Pro i-Size i ett säte utan isofix. Det föräldrar måste komma ihåg då är att bälta stolen – det finns annars en fara för att den flyger iväg och skadar andra passagerare vid en eventuell krock.

Smart bältesstol med inbyggd belysning

Maxi Cosi Kore Pro i-Size bältesstolen påminner om många andra stolar vi testat – dock är det förstås den inbyggda belysningen (ClickAssist Light) som får den att sticka ut något oerhört.

Det här innebär alltså att den har lampor – på båda sidor av stolen. Den ena lampan tänds cirka 3 sekunder efter att barnet satt sig i bältesstolen.

Vilken sida som ska lysa väljer man själv – beroende på var bältesspännet befinner sig och var i bilen stolen står.

När lampan väl börjar lysa så gör den det i ungefär 20 sekunder. Lampan på Maxi Cosi Kore Pro är tillräckligt kraftig för spännet man knäpper fast bilbältet i ska bli betydligt lättare att hitta.

Tro det eller ej – men en lampa i bältesstolen är till stor hjälp, i synnerhet under mörka vintermorgnar. Det snabbar upp processen med att få ett barn säkert fastspänt i bilen.

Utöver att Maxi Cosi Kore Pro är en smidig bältesstol som dessutom är smal så dämpar den småföräldrars stress – i alla fall under vintern.

Fördelar med Maxi Cosi Kore Pro i-Size

  • Enkelt att höja ryggstödet
  • Lamporna är praktiska
  • Sittytan är bekväm
  • Kompakt i bilen

Nackdelar med Maxi Cosi Kore Pro i-Size

  • Kort ryggstöd

Bästa pris hos:

7. BeSafe iZi Flex S FIX

Det här är en billigare variant av BeSafes populära bältesstol iZi Flex Fix i-Size. Vi klandrar dig inte ifall du tycker produkterna har snarlika namn – det är dessutom svårt att se skillnad på produkterna ifall man inte vet vad man ska leta efter.

Den här bältesstolen, BeSafe iZi Flex S FIX, har helt enkelt inte alla avancerade funktioner som Flex FIX i-Size har. Framför allt är den inte utrustad med vadderingen (PAD+) som vanligtvis fästs på bilbältet.

Vi gillar den här bältesstolen för att den är enkel att hantera och samtidigt väldigt smidig. Du fäster den enkelt i bilen tack vare isofix, men självklart går det även bra att använda ett bilbälte och därmed använda bältesstolen i bilsäten där isofix inte finns.

Isofixarmarna är väldigt enkla att fälla ut – du bara drar i handtaget framtill på stolens undersida.

Glöm inte att bälta fast stolen i bilen först ifall du väljer att inte ansluta den med isofix. Gör du inte det och åker ändå riskerar den att träffa någon vid en eventuell krock.

Bakom nackstödet på den här bältesstolen finns ett bärhandtag som är väldigt praktiskt. Det döljer i sin tur en förvaring för manualen som medföljer bältesstolen.

Barnen älskar denna bältesstol

BeSafe kallar nackstödets form V-formad och vill uppnå två saker. Dels vill man att det ska vara bekvämt för barnet att luta huvudet, men ändå ge dem utrymmet att se ut ur bilen.

Barnen vi prövade bältesstolen med är generellt väldigt nöjda med sittkomforten på alla ställen – däribland i sätet, ryggstödet och nackstödet.

Tålig är det enda sätt vi hade beskrivit klädseln som. Den är enkel att borsta av om du råkar smutsa eller sanda ner den i bilen. Vadderingen på klädseln i BeSafe iZi Flex S FIX är normaltjock skulle vi säga.

En unik funktion med just denna bältesstol är att man kan göra den smalare, tro det eller ej. Det enda du behöver göra är att ta bort sidokrocksskydden, även kallat SIP bumpers, från sidorna på BeSafe iZi Flex S FIX. Detta gör att bältesstolen blir avsevärt smalare – endast 44 cm smal.

Det betyder med andra ord att du enkelt kan få in 3 bilstolar bredvid varandra i en normal bils baksäte.

Testa dock bältesstolen innan köp

Det finns vissa bältesstolar och bilbarnstolar vi rekommenderar att man prövar ihop med sitt barn innan köp – det här är en av dem.

Ryggstödets höjd kan regleras genom att vrida på en spärr, den hittar du på bältesstolens baksida. Det finns 2 spärrar, en på vardera sida så de enkelt går att komma åt – däremot räcker det ifall man bara roterar en av spärrarna för att kunna justera höjden på ryggstödet.

Det känns för de flesta föräldrar ovant att vrider mellan höjdpositionerna på BeSafe iZi Flex S FIX – men efter ett tag känns de smidigt för de allra flesta.

Att finjustera nackstödets läge är nämligen något som blir lättare med tiden då och detta i sin tur är viktigt för bältets skull – det måste nämligen komma ut i rätt höjd och kunna löpa fritt genom bältesstolens hållare.

Vi har sagt det förut och vi säger det igen – det gäller att testa bältesstolar i sin egna bil (med barnet i) för att se så alla delar av bilbältet hamnar rätt.

Den nedre delen av bilbältet måste gå över barnets höft, inte upp över dess mage och mjukdelar. Det är farligt och måste säkerställas innan motorn startas då BeSafe iZi Flex S FIX inte har några bälteshorn.

Den här bältesstolen är ett ypperligt val ifall man har ett barn som passar ihop med stolen. För en stor familj som behöver rymma många barn i bilen är detta en väldigt prisvärd bältesstol.

Fördelar med BeSafe iZi Flex S FIX

  • Kan göras smalare
  • Nackstödet har en bra form
  • Klädseln är tålig
  • Höjden är enkel att justera

Nackdelar med BeSafe iZi Flex S FIX

  • Inget bälteshorn
  • Ingen bälteshållare mellan barnets ben

Bästa pris hos:

8. Cybex Solution M-Fix

Det här är en snygg bältesstol med en klädsel av hög kvalité som enkelt står emot tufft smuts och jobbiga fläckar. Den har dessutom en isofixanslutning.

För dig som tidigare ägt en bältesstol av Cybex kommer det inte som en överraskning att samtliga ger en känsla av hög kvalité. Den rundade kanterna på Cybex Solution M-Fix ger dels ett mjukare intryck men även en ökad sittkomfort för passageraren som har turen att sitta precis bredvid.

Cybex Solution M-Fix har ett nackstöd som i sin tur är kantat av ett högkvalitativ material som känns precis som minesskum. Inte bara gör det stolen ombonad – nackstödet blir extremt skönt för barnet att vila huvudet och somna mot vid behov.

Denna bältesstol har – för säkerhets skull – 2 rejäla sidokrocksskydd. Du kan enkelt fälla ut dessa på rätt sida av stolen. Sidokrocksskyddet på den andra sidan tar du då enkelt av – detta gör passageraren bredvid bättre utrymme.

Läs också:  BeSafe iZi Flex Fix i-Size - säkerhet och flexibilitet kombinerat

Vid axelfästet hittar du bälteshållaren. Den är smidig att använda tycker vi.

Vad gäller klädseln går det bra att klä av den men är mycket svårare att få på stolen igen på ett bra vis.

Justera nackstödet i rätt lutning

Det finns ett inbyggt ryggstöd i den här bältesstolen. Du reglerar höjden på ryggstödet med ett handtag du pressar in.

Nackstödets höjd kan justeras separat från ryggstödet och har hela 3 olika lägen.

Ett läge på nackstödet är helt upprätt, ett mellan- och ett bakåtlutat läge.

Att justera nackstödet är enkelt för en vuxen. Syftet med nackstödet är främst att barnets huvud inte ska falla framåt ifall det får för sig att somna i bilen.

Kanske inte den bästa lösningen, men en simpel lösning om inte annat. Ett viloläge som ändå är funktionellt.

Sammantaget känner vi att detta är en minst sagt robust stol. Den har inte bara mängder av genomtänka detaljer – den har dessutom en finish som håller hög standard.

Dess isofixfästen tycker vi inte var svåra att använda alls. Trots att stolen inte nödvändigtvis sticker ut nämnvärt känner vi inte att den ligger efter heller.

Det här är helt enkelt en prisvärd bältesstol om ni frågar oss.

Fördelar med Cybex Solution M-Fix

  • Sidokrocksskydden är justerbara
  • Viloläget på nackstödet är smart

Nackdelar med Cybex Solution M-Fix

  • Klädseln är omständig att få på igen efter tvätt

Bästa pris hos:

9. BeSafe iZi Up X3 Fix

Det här är en stor bältesstol många föräldrar gillar. Den har en unik funktion – och det är dessa rejäla sidoskydd man enkelt kan luta i hela 3 olika lägen.

BeSafe är inte kända för små bilstolar. Denna är inget undantag.

Stolen är skapad av ett material som håller hög kvalité. Den känns väl konstruerad kan man säga och intrycket vi får är att den har en hög säkerhet också.

Faktumet att stolen är så pass stor är inte nödvändigtvis något som bör påverka barnet som sitter i den – självklart är inte alltid detta fallet för passageraren bredvid. En åktur kan bli väldigt obekväm ifall man konstant måste luta sig bortåt sidledes.

Ryggstödet på BeSafe iZi Up X3 Fix är som tur är enkelt att justera i höjd. Allt du behöver är att nå de 2 vreden på vardera sida – sen är saken biff. Tyvärr kan de stundtals vara svåra att komma åt vilket gör lösningen onödigt komplicerad.

Bältesstol som kan tiltas i 3 lägen

Det här är en bältesstol man kan tiltas i hela 3 olika lägen i lutning. Det gör att barnen som somnar i stolen får till både ett bra viloläge och lutning på huvudet.

Grundtanken är att barnet själv ska kunna göra detta varför handtagen är placerade på ett ställe lättåtkomligt för dem.

Side Impact Rotation även förkortat SIR-systemet innebär att plattan som stolen står på leder till att sittytan svingas bort åt sidan vid en eventuell krock.

Vad gäller ryggstödet har den konkav form. Ytan som barnet ska luta huvudet mot sticker ut mer än ryggpartiet – detta får effekten att barnet böjs framåt något när det sitter i bältesstolen. Givetvis är det här en detalj som gör att vissa inte gillar den.

Klädseln har en mjuk stoppning och det är inte hur svårt som helst att få av den.

Det som gör att den här bältesstolen sticker ut avsevärt är dess bärhandtag när man väl får för sig att bära den utanför bilen samt platsen där instruktionsboken förvaras – i den smarta fickan.

Tyvärr har inte bältesstolen några bälteshorn – detta har man medvetet gjort för att undvika att stolen används fel när barnet bältas i stolen.

Sammantaget är det här en bältesstol som är väldigt säker, men där vi gärna hade sett betydligt fler och bättre funktioner!

Fördelar med BeSafe iZi Up X3 Fix

  • Bottenplattan roterar
  • Viloläget har 3 nivåer
  • Skydden är rejäla

Nackdelar med BeSafe iZi Up X3 Fix

  • Framåtlutad sittposition för barnet
  • Ryggstödet är tidskrävande att justera

Bästa pris hos:

Sammanfattning

Ju längre tid barnet kan åka bakåtvänt i bilen, desto bättre. Det är fem gånger säkrare att åka bakåtvänt än att sitta framåtvänd även för en femåring. Det är dags att övergå till en bältesstol den dag ditt barn inte längre ryms i en bakåtvänd bilbarnstol. Den framåtvända bilbarnstolen kallas för en bältesstol. För att bilens bälte ska hamna på rätt ställen på barnets kropp bidrar en bältesstol eller en bälteskudde till att lyfta upp barnet i bilsätet – rätt ställe är vecket mellan hals och axel, snett över bröstbenet och höftbältet ska sitta mot barnets lår/ljumskar. Vid en kollision riskerar barnet inre skador i buken ifall höftbältet hamnar för högt upp.

När ska man byta till bältesstol?

När den övre kanten av barnets öron sticker upp ovanför bilstolens nackstöd eller när längd- eller viktgränsen på den bakåtvända bilbarnstolen överskrids är det dags för barnet att byta till bältesstol. Det är huvudstödets höjd man ska utgå ifrån ifall bilbarnstolen har hårt huvudstöd. Det är stolens yttre skal som inte får överskridas med mer än en tredjedel av huvudet i bilbarnstolar med en mjukare kudde som huvudstöd.

Det finns också enklare bälteskuddar förutom bältesstolar. Bälteskudden kunde tidigare användas under samma period som bältesstolen men nyproducerade kuddar är sedan januari 2017 endast godkända för barn över 125 cm som väger minst 22 kg. Den gamla rekommendationen är att äldre bälteskuddar under en begränsad tid får användas från 15 kg. Barn ska sitta i bältesstol eller på bälteskudde fram tills de är 10-12 år gamla enligt rekommendation från NFT. Enligt lagen ska bältesstol eller -kudde användas upp till 135 cm. Precis som frågan om framåtvänt åkande utan skyddsanordning handlar frågan om när man kan vända barn till att sitta framåt i bilen om att barnet måste uppnå en viss ålder för att kroppen ska kunna hantera en kollision. Att barnet sitter säkert är viktigt – en bältesstol eller bälteskudde är inte längre det säkraste alternativet ifall huvudet hos barnet hamnar ovanför ryggstödet (om justerbart nackstöd saknas). Därför behöver längd och vikt inte vara det mest relevanta.

Vilka är fördelarna med en bältesstol?

En bältesstol har även inbyggt ryggstöd och ett nack/huvudstöd till skillnad från en bälteskudde. Så länge bältet sitter rätt är båda alternativen lika säkra. Att ett mindre barn kan få hjälp att hålla sig i rätt position är dock den stora fördelen med bältesstolen. När bilen svänger finns det på en bälteskudde en risk att barnet ifall det lutar åt sidan hamnar utanför bältet delvis. Att hålla ett sovande barn mer upprätt och att hålla axelbältet i rätt position är två andra saker en bältesstol kan göra bättre än en kudde.

Med eller utan isofix är det möjligt att köpa en bältesstol. När barnet använder en en framåtvänd bilbarnstol – som bältesstolen – måste den inte vara förankrad i bilen – isofixfästena för en bältesstol finns där för att du även när du åker utan barn ska slippa bälta fast stolen vilket är oerhört tacksamt. För passagerare i bilen innebär en lös stol vid kollision onekligen fara. I olika prisklasser finns det många bra bältesstolar att hitta. Det finns modeller av bältesstolar som är enkla, men även de som är betydligt mer avancerade – exempelvis med funktioner som extra bältesskydd, en sittdel som kan tiltas eller grenband till bilbältet.

När du ska köpa bilstol finns det mängder av bra viktiga parametrar att ha i åtanke. Vi har sammanställt allihop för dig i en enorm köpguide här borta. Här är en länk till den.

Vanliga frågor om bältesstolar och om barn i bil:

Varför ska man ha isofixfästen på en bältesstol?

Det är för att stolen ska sitta fast när den inte används som man främst använder isofixfästen på bältesstolen. När barnet sätter sig i eller kliver ur bilen gör en bältesstol som är fäst med isofix att stolen inte kan glida åt sidan eller utåt.

Varför ska bältesstolen bältas fast i bilen när den inte används?

Då stolen kan flyga iväg och allvarligt skada andra i bilen är en lös bältesstol en fara för övriga passagerare vid en krock. När inget barn åker i den är det viktigt att bältesstolen bältas om den inte har isofix som håller den på plats. Det är olagligt att ha lös last i bilen.

Vad används hornen på en bältesstol till?

För att bilbältet ska hamna i rätt position runt barnets kropp används hornen på en bältesstol. Att höftdelen av bilbältet hamnar över barnets mage är vad man vill försöka undvika – det kan leda till inre blödningar och andra skador på mjukdelarna vid en kollision.

Hur ska bältet dras om bältesstolen eller bälteskudden har horn?

Höftdelen av bältet måste alltid ligga under hornen om bältesstolen har horn för bältet. Det är olika mellan olika modeller – ibland dras diagonalbältet över och ibland under. Ett gott råd är att ta dig tiden att läsa igenom bältesstolens instruktionsbok så noggrant du orkar.

Varför har en del bältesstolar horn och andra inte?

Bältesstolar som saknar horn är vanligt förekommande bland många nyare modeller av bältesstolar. En hög frekvens av felanvändning är en orsak till det. Om höftbältet dras över hornen innebär det en större risk än om bältet glider upp lite högre mot magen med en bältesstol utan horn. En ökad säkerhet går att uppnå med hjälp av korrekt använda horn.

Hur gör man för att få bältesstolen att växa med barnet?

Det finns ett justerbart ryggstöd som kan justeras en eller flera decimeter i höjd på de flesta bältesstolar – spärren sitter ofta på baksidan av nackstödet. Ibland vidgas även bältesstolen i bredd när ryggstödet höjs upp – allt för att barnet i takt med att det växer säkert kunna rymma och skydda kroppen.

Kan man montera bältesstolen i framsätet?

Om inte annat står uttryckligen i bilens manual ska barn som sitter på en bältesstol eller -kudde och barn som är kortare än 140 cm inte sitta vid en aktiv airbag. Ett barn kan sitta på bältesstol i framsätet ifall airbagen är urkopplad. Airbag får aldrig vara på med bakåtvänd bilbarnstol.

Hur vet man när man ska sluta använda bältesstol?

Enligt lag måste bälteskudde eller bältesstol användas av barn som är kortare än 135 cm. Att bältet runt barnets kropp hamnar rätt är det viktigaste – trots att bältesstolar har en maxvikt på 36 kg.

Hur ska ett barn som väger över 36 kg sitta i bilen?

Om barnet ännu inte kan sitta rätt på bilsätet kan det vara okej att överskrida bältesstolens maxvikt. Bältet ska hamna rätt vid både axel och höft, utöver det ska barnets knän nå fram till sätets kant för att kunna sitta utan bälteskudde eller bältesstol.

Hur länge håller en bältesstol?

En av de bilstolar som används under längst period är bältesstolen. Den har dock samma livslängd som för den bakåtvända bilbarnstolen. 10 år är livslängden på en bältesstol enligt tillverkarnas bedömning.

På vilket sätt är en 10 år gammal bältesstol dålig?

Plasten i stolen riskerar efter att 10 år ha åldrats och blivit för känslig för att klara en krock. Utöver det går utveckligen framåt i en rask takt varför en bilstol med 10 år på nacken helt enkelt inte är lika bra som en nyare och mer modern och bör bytas ut omgående.

Vad är skillnaden mellan en dyr och en billig bältesstol?

Det finns givetvis kvalitetsskillnader på olika bältesstolar förutom funktionella skillnader. På dyrare modeller hittar man ofta ett rygg- eller nackstöd som är lutningsbart, ett extra sidoskydd, samt grenband för bilbältet. De absolut billigaste bältesstolarna är bygga av så pass dåliga komponenter att de precis klarar av godkännandena och säkerhetstesterna men inte mycket mer än så.

Vad ska man tänka på när man väljer ut vilken modell av bältesstol man ska ha?

Att barnet sitter rätt i stolen och att bältesstolen sitter rätt i bilen är viktigt att prova ut. Att barnet både kan luta sig fram och tillbaka utan att bältet fastnar i stolens bältesledning samt att bältet ligger rätt över höft och axel är också viktigt att prova.

Vanliga frågor om bältesstolar

Vilken bältesstol är bäst?

Maxi-Cosi Rodifix Airprotect är produkten vi utser till bäst i test bland bältesstolar. Detta utifrån att ha testat bältesstolar utifrån användarvänlighet. Det är en bältesstol som har utrymme även för större barn med en sittyta som är rimlig. Man kan förankra bältesstolen i bilen tack vare isofixfästen. För mindre barn som ibland somnar under bilresan är Rodifix Airprotect även utrustad med möjlighet att luta ryggstödet till viloläge.

Hur länge ska barn sitta i bältesstol?

Fram tills barnet är 135 cm långt måste barnet sitta i en bältesstol eller bälteskudde enligt svensk lag, men att ett barn kan åka säkert utan en bältesstol är inte nödvändigtvis möjligt bara för att barnet uppnått rätt längd. För att kunna hålla bältet i rätt position behöver barnet vara 10-12 år gammalt för att deras höftben ska ha utvecklas tillräckligt. Vid en kollision kan inre organ skadas och allvarligt skada barnet ifall bältet glider upp.

Vilken bältesstol ska man välja?

Det finns variationer i både i funktioner och mått även om grunden av bältesstolar av olika märken ändå är relativt lika varandra. Man måste se till att stolen passar ens behov men framför allt ens barn för att välja rätt bältesstol. I bilsätet där stolen ska användas är det viktigt att bältesstolen också ska passa – att bilbältet kan löpa fritt genom bältesledaren är bland annat viktigt att se till.

När byter man till bältesstol?

När bilbarnstolen är urvuxen byter man från den bakåtvända bilbarnstolen till en framåtvänd bältesstol. Att inte vända barnet framåt i bilen innan det är nödvändigt är viktigt. Att åka bakåtvänt i bilen är fem gånger säkrare nämligen. Ett barn behöver även vara tillräckligt långt för att axlarna ska hamna i rätt höjd för bältet – dessutom måste barnets knän nå hela vägen fram till slutet av kuddens sittyta – att sätta ett barn i en bältesstol innan det är ingen god idé.

Hur gammal får en bältesstol vara?

En bältesstol har en livslängd på omkring 10 år, precis som den bakåtvända bilbarnstolen. Stolen bedöms inte vara säker att använda längre efter 10 år enligt tillverkaren då plasten i stolen försvagats av slitage och ålder. Genom att titta på stolens undersida kan man se hur gammal en bältesstol är. Bältesstolens tillverkningsdatum bör framgå av en märkning på undersidan.

Hur fäster man bältesstolen i bilen?

Bältesstolen behöver inte monteras fast i bilen till skillnad från en bakåtvänd bilbarnstol eller ett babyskydd. Man spänner fast barnet med bilens bilbälte när det sitter i stolen. Bältet ska löpa ut vid barnets axel, över bröstet samt spänna fast barnet över höfterna. Det håller både bältesstolen och barnet i rätt position.

Varför finns det isofix på bältesstolar?

Det finns isofixfästen på vissa bältesstolar. Att de gör bältesstolen tryggare för barnet att åka i stämmer inte. Den främsta anledningen till isofixfästen är att stolen alltid sitter på plats – även om barnet inte åker med i bilen. Vid en krock finns det annars en risk att bältesstolen, precis som annan lös last i allmänhet, flyger framåt och skadar andra passagerare i bilen eller kanske rentav bilföraren.

Vilken bältesstol tar minst plats?

Det finns olika bredd på olika bältesstolar. Genom att bredden ökar ju högre upp man höjer ryggstödet växer en del bältesstolar med barnet. Det finns numera modeller testade och godkända enligt i-Size ifall man är på jakt efter en riktigt smal bältesstol – i-Sizegodkännandet innebär att stolen får vara max 44 cm bred. Att gå in mellan två andra bilbarnstolar gör detta bältesstolen smal nog i ett normalstort baksäte.