Bästa resevagnen 2023: 13 modeller i stort test

Innehållsförteckning

Om du ska resa med småbarn kan det vara en god idé att investera i en bra resevagn. Från märken som Babyzen, Carena och Cybex har vi tagit oss tiden att testa resevagnar. En resevagn måste som hopfälld vara väldigt liten, att fälla ihop den ska vara enkelt, funktionerna den erbjuder för barnet ska dessutom vara bra och att promenera med den ska vara smidigt för att den ska kunna utses till bäst i test som resevagn.

När du ska köpa barnvagn finns det mänger av viktiga parametrar att ha koll på, varför vi låtit sammanställa en köpguide för dig. Du hittar den här borta.

6 saker att tänka på innan du köper resevagn

Den vanliga barnvagnen känns lätt för stor och klumpig oavsett om man ska resa bil eller tåg inom landet för att hälsa på släkten under sommaren, eller ska flyga utomlands för en solsemester. Resevagnen är en typ av vagn som är lätt att fälla ihop och blir väldigt, väldigt liten när den väl fälls ihop – faktum är att de oftast väger så pass lite att man orkar bära dem också. Det finns ett stort utbud av resevagnar att välja mellan, och de kommer i olika sorter:

Klicka här för att se listan

1. Resevagn med vändbar sittdel

Vi har medvetet valt att inkludera resevagnar i vårt test som passar extra bra att ha med sig på resa och som blir minst på marknaden. Vi har också valt att separera de fast framåtvända vagnarna från de vändbara vagnarna. Söker du efter en sittvagn som ska vara smidig och liten där du kan ha barnet mot dig eller en resevang? I så fall kan vårt stora test över vändbara sittvagnar vara en bättre artikel att läsa.

2. Resevagn som passar spädbarn

En framåtvänd sittdel med viloläge är vanliga förekommande hos resevagnar. Man måste välja en modell som har något av följande för att resevagnen ska passa ett spädbarn så bra som möjligt:

  • Babyskyd på resevagn: Du behöver babyskyddsadaptrar för att kunna fästa ditt babyskydd på resevagnen. Inte alla resevagnar funkar ihop med alla babyskydd, och olika adaptrar finns tillgängliga för olika babyskydd. Det är oerhört viktigt att i förväg kolla att ens babyskydd verkligen är kompatibelt med resevagnen man vill köpa ifall man måste kunna fästa bilstolen på barnvagnen.
  • Liggdel till resevagn: Att välja en modell som har liggdel är klokt för att en nyfödd bebis i resevagnen ska ha det så bekvämt som möjligt. Med liggdel blir en resevagn ofta lite större, om liggdelen ens kan fällas ihop. Att spädbarnet får en liggyta som är både ombonad och plan som inte kräver att det spänns fast med selen är den stora. fördelen.
  • Fullt liggläge på resevagn: Man kan välja en resevagn vars sittdel har fullt liggläge om resevagnen inte har någon liggdel, eller man vill slippa betala extra för en sådan. Man kan sätta en mjuklift eller lägga ned spädbarnet direkt i sittdelen om ryggstödet kan fällas hela vägen ned.

3. Resevagn som passar stora barn

Upp till ungefär 3 års ålder passar många resevagnar. Även för stora barn finns det resevagnar dock. Att barnet ryms att sitta bekvämt i sittdelen är det viktiga att se till. För att barnet ska kunna luta huvudet mot ryggstödet måste det vara högt nog. En hög maxvikt är också viktigt på en resevagn för större barn – se till att välja det. En sittdel får gärna vara godkänd för en belastning på upp till 25 kg i sitsen, men vanligast är att den har minst 22 kg i maxvikt vilket är perfekt om en fyraåring eller femåring ska använda vagnen.

4. Ta med resevagnen som handbagage

Att man vill kunna he med sig resevagnen som handbagage kan det finnas flera skäl till. Med en vagn som barnet kan sova eller sitta i kan vara guld värt ifall man ska mellanlanda med flyget. Men även under tiden mellan att bagaget checkas in och att man anländer vid gaten kan resevagnen komma till användning – eller att man när man landat väntar på att få hämta upp väskorna.

En resevagn måste bli tillräckligt liten ihopfälld för att gå att använda som handbagage. Vill du lära dig mer om generella regler kring handbagage, läst detta hos Transportstyrelsen: https://www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Flygresenar/Bagage/Matt-och-vikt-for-bagage/#:~:text=Enligt%20dagens%20IATA%2Dstandard%20(en,f%C3%B6r%20handbagagets%20m%C3%A5tt%20och%20vikt

Vad varje enskilt flygbolag har för regler är dock viktigt att läsa på kring. Resevagnen får inte överskrida maxvikten handbagaget har annars. Om man plockar ned resevagnen i en förvaringsväska innan man kommer fram till gaten kan det ofta vara enklare att ta med sig den.

5. En resevagn för syskon

Det finns dubbelvagnar som blir små ihopfällda ifall man vill kunna köra tvillingar eller två barn av olika ålder. Att ta med en en resesyskonvagn som handbagage är bara att glömma dock – de kan sällan bli små nog. Man gör bäst i att välja två vagnar som kan fästas ihop och tas isär ifall man ändå vill kunna ta med sin dubbla resevagn på flygplanet. Att köra sin resevagn med ståbräda är en annan lösning för att köra två barn med resevagnen. Det finns också universella ståbrädor som funkar på de flesta resevagnar även om en del resevagnar har en egen ståbräda. Då man som förälder ofta behöver gå bredvid vagnen för att få plats att ta normala steg fungerar en ståbräda till resevagnen bäst vid kortare promenader.

6. Resevagn för olika sorters resa

Var och hur man ska resa bestämmer vilken sorts resevagn man ska köpa. Man kanske vill ha en vagn som blir kompakt men som kan köras i skogen utan större bekymmer ifall man planerar på att åka husvagn och på camping. Att man orkar bära med sig vagnen är viktigt ifall man ska tågluffa. För de flesta sorters resor finns det resevagnar.

  • Resevagn för grusväg och kullersten: Man gör bäst i att välja en modell med stora hjul ifall man vill kunna använda sin resevagn i terräng. En resevagn som har luftdäck är dock ovanligt att hitta – men vissa modeller som blir kompakta ihopfällda där de har gummidäck som är mer rejäla eller skumdäck. Det är dock i princip omöjligt att hitta en resevagn som både kan köras i terräng och går som handbagage.
  • Resevagn för solsemester: Både svalka och skugga är något en resevagn för solsemestern måste kunna ge. En lång sufflett kan vara bra att prioritera inför ett köp då. Man kan köpa till ett barnvagnsparasoll eller en solgardin ifall barnet behöver extra skugga på benen.
  • Resevagn för storstan: Man bör satsa på en modell som är lätt att fälla ihop och bära när man ska uppför en trappa eller ned i tunnelbanan – i synnerhet ifall man ska använda vagnen i stadsmiljö. Något som gör vissa resevagnar enklare att bära med sig är att det medföljer en tillhörande väska eller ryggsäck.

Resevagn bäst i test 2023 – 13 modeller jämförda

1. Baby Jogger City Tour 2

Det här är en nästintill fulländan resevagn varför den fått utmärkelsen ’bästa resevagnen år 2023’ av oss på Barnhubben. Den har ett liggläge som är bra, ett fotstöd som går att ställa in och en hopfällning som är väldigt smidig.

Prisklass: Mellan Maxvikt sittdel: 22 kg Vikt på vagnen med sittdel: 6,5 kg Mått hopfälld med hjul (Längd): 56 cm Mått hopfälld med hjul (Bredd): 46 cm Mått hopfälld med hjul (Höjd): 25 cm Vändbar: Nej Liggdel: Ja Resväska: Ja, ingår Regnskydd: Ja Sovposition: Ja Handtag: Helt, ej justerbart i höjd Adapter för babyskydd: Ja

Med barnvagnen City Tour 2 har tillverkaren Baby Jogger lyckats väldigt väl med att genomföra alla lovade uppdateringar. Många kunder efterfrågade nämligen mängder av uppdateringar hos föregångaren Baby Jogger City Tour.

Nu har äntligen sittdelen på barnvagnen blivit allt mer rymlig, även handtaget har blivit högre och fotstödet går numera att justera. Liggläget, som numera är så gott som fullt gör komforten när barnet sover avsevärt mycket bättre.

Fullt liggläge och en rimlig sittyta

Det finns 4 hjul på Baby Jogger City Tour 2. 2 av framhjulen är snurrbara men kan även låsas. Nu har vagnen äntligen fått PE-hjul – detta innebär att de är klädda i ett material som är betydligt mer slitstarkt och där det inte fastnar något grus.

Maxvikten på sittdelen är rätt hög relativt sett till storleken på vagnen. Dessutom är sittytan väldigt rymlig. Sittdjupet har utökats vilket innebär att äldre men även större barn mer bekvämt kan sitta i vagnen.

Ryggstödet kan numera inte bara vinklas till ett viloläge utan hela vägen ned till ett liggläge – något som är perfekt för barn som behöver sova.

Suffletten skyddar bra mot skugga

Fotstödet på sittdelen kan du enkelt fälla ner och lämna där för barn med längre ben som ska sitta. För barn som behöver mer sittstöd eller bara ska sova vinklar man lätt upp fotstödet i ett vågrätt läge.

Detta är en av alla anledningar till varför Baby Jogger City Tour 2 därmed fungerar bra från 6 månader till i alla fall 4-5 års ålder.

Det finns en kombinerad titt- och vädringslucka i suffletten samt en utvikbar solkeps. När barnvagnen väl är utfälld fullkomligen har barnet ett bra skydd mot solen.

Du kan tyvärr inte justera handtaget på Baby Jogger City Tour 2 i höjd, däremot upplevs det fungera bra för de flesta föräldrar oavsett hur långa de varit.

Varukorgen på Baby Jogger City Tour 2 är lättåtkomlig och kanske inte upplevs som särskilt stor – men den rymmer utan problem det viktigaste utan bekymmer.

Du kan även ha bygel på denna resevagn – du måste i så fall köpa till det.

Du fäller lätt ihop denna resevagn

Allt du behöver är ett enhandsgrepp – sedan viker du enkelt ihop Baby Jogger City Tour 2. Lyft sedan upp vagnen i hopfällningsremmen i sitsen – plötsligt har du ett oerhört kompakt paket du enkelt kan packa in i bilen.

Faktum är att det är så lätt att fälla ihop denna vagn att i stort sett alla föräldrar som prövat lyckats med det på första försöket. Man behöver inte ens vara särskilt stark för att klara av att sedan lyfta med sig vagnen.

Det medföljer en förvaringsväska vid köp av Baby Jogger City Tour 2. Tyvärr är det här en barnvagn som är lite för stor för att fungera som ett handbagage på ett flygplan, men om du klickar av hjulen finns det en god chans att den klarar av gränsen.

Den främsta nackdelen med vagnen i vårt tycke är att fotbromsen stundtals kan vara lite trög att lägga ur. Har man ofta på sig sandaler under sommaren är inte det särskilt skönt.

Utöver det tycker vi det här är en resevagn som är robust, stabil, lättrullad, lätt att svänga och som fixar ojämnheter utan några bekymmer. Självklart är plana underlag att föredra.

Oavsett barnens ålder har de suttit och sovit bra i denna barnvagn och tack vare dess nya funktioner växer till och med vagnen med barnen.

Väljer du att köpa en Baby Jogger City Tour 2 lär du behålla den i många år framöver.

Fördelar med Baby Jogger City Tour 2

  • Sittytan är rymlig
  • Liggläget är bra
  • Hopfällningen är mycket smidig
  • Fotstödet är ställbart

Nackdelar med Baby Jogger City Tour 2

  • Fotbromsen är rätt trög
  • Längre sufflett hade varit bra

Bästa pris hos:

2. Bugaboo Butterfly

Det här är en oerhört snygg resevagn som passar bra för länge barn. En premiumprodukt, kort och gott. Tyvärr kostar den därefter.

Maxvikt sittdel: 22 kg Vikt på vagnen med sittdel: 7 kg Mått hopfälld med hjul (Längd): 54 cm Mått hopfälld med hjul (Bredd): 45 cm Mått hopfälld med hjul (Höjd): 23 cm Vändbar: Nej Liggdel: Nej Resväska: Nej Regnskydd: Ja, ingår Sovposition: Viloläge Handtag: Helt, ej justerbart i höjd Adapter för babyskydd: Ja, säljs separat

Det här är den första resevagnen Bugaboo lanserat. Dess sittdel är vänd framåt ocj fast. Hopfällningen är kompakt även den och sker i ett enda steg.

Bugaboo är inte nya på marknaden – de har haft tid på sig att studera sin konkurrens. Detta är helt klart något som märks.

Delvis på grund av att mycket på barnvagnen skapar en känsla av saker man upplevt med andra barnvagnar tidigare. Både funktionerna och designen på den här barnvagnen är sannolikt du känner igen sen tidigare.

Det här har primärt skett för att Bugaboo listat ut något föräldrar ofta klagar på med resevagnar – och framgångsrikt siktat sig in på att lösa problem och bli bäst på området.

Med andra så sticker Bugaboo Butterfly ut en del med sin sittdel som är ovanligt rymlig. Sittdelen har en maxvikt på 22 kg – para ihop det med det höga ryggstödet på 56 cm och en 5-åring sitter bekvämt utan några större bekymmer. Till och med tillräckligt utrymme att kunna växa ett år ytterligare.

Det ställbara ryggstödet kan även nyttjas för mindre barn genom att fällas ned till ett viloläge. Det kortare fotstödet vinklar du enkelt i flera olika lägen.

Fotstödet får dock ett visst minus då det kräver 2 händer för att justeras men trots detta uppfattas som högt av oss och barnen som prövat det.

Du fäller ihop barnvagnen snabbt och enkelt

Det finns ett fast handtag på Bugaboo Butterfly. Det ligger cirka 100 cm från marken. Det är ett bekvämt handtag som ser väldigt bra ut och är klätt i läderimitation.

Mitt på handtaget hittar du en knapp och en spärr – tryck in båda dessa när det är dags att fälla ihop vagnen.

Läs också:  Joolz Aer - barnvagnen som endast väger 6 kg

Att fälla ihop vagnen är något som går fort och i stort sett är omöjligt att misslyckas med. Du behöver bara trycka till lite extra precis på slutet av fällningen – det gör att chassit pressas ihop och blir så kompakt det bara kan bli samt låser sig i läget.

Vill du fälla upp Bugaboo Butterfly är det samma knappar på handtaget som gäller och sedan bara rycka upp vagnen i stort sett. Du fäller ut Bugaboo Butterfly på en sekund med lite kraft i rörelsen – sedan kan den börja rulla utan problem igen.

Bugaboo Butterfly är en barnvagn som är lätt att bära med sig när den väl är hopfälld – mycket tack vare bärremmen som är vadderad.

Sett till måtten är Bugaboo Butterfly liten nog att accepteras som handbagage hos de flesta flygbolag. Detta är helt klart den enskilt mest eftertraktade egenskaper hos resevagnar – det gör att man blir än mer imponerad av sitsens rymlighet.

Resevagn som rullar lätt med varukorg som är rymlig

Bugaboo Butterfly har en körkänsla som är bra. Den rullar kanske inte lika magiskt som större vagnar Bugaboo lanserat tidigare – men relativt sett till storleken på hjulen blir man ändå nöjd.

Att svänga Bugaboo Butterfly är smidigt. Den känns inte särskilt tung att gå med men är trots detta inte en resevagn för off road-körning eller kullersten.

Handtaget har en hävstångseffekt vi tycker är helt okej. Du behöver pressa ned en bit extra dock med större barn för att få upp framhjulen.

Du når enkelt varukorgen som har utrymme för hela 8 kg packning.

Suffletten på Bugaboo Butterfly kan förlängas – men hela delen som förlängs utgörs i stort sett av ett meshnät. Den bidrar alltså bra till ventilationen men inte som solskydd.

En av de bästa selarna på marknaden är just Bugaboos – den är som alltid enkel att spänna samt anpassa.

Bugaboo Butterfly kostar ganska mycket. Dess pris är nästan lika högt som vagnens ryggstöd (som förvisso är imponerande, men ändå).

Bugaboo skapar premiumprodukter, det är en sak som är säker. Trots detta är det inte så mycket som skiljer Bugaboo Butterfly från andra resevagnar i vårt tycke.

Gillar man designen på Bugaboos produkter, vill ha en vagn som fälls ihop och tillbaka lätt men framför allt vill ha en barnvagn som passar som handbagage i ett flygplan samtidigt som den passar längre barn – så är det här ett grymt val.

Fördelar med Bugaboo Butterfly

  • Sittdelen är mycket rymlig
  • Hopfällningen är enkel
  • Vagnen har bra rull
  • God körkänsla

Nackdelar med Bugaboo Butterfly

  • Priset på vagnen är högt
  • Liggläge saknas
  • Lite för mycket mesh i suffletten

Bästa pris hos:

3. Carena Kobbe Trend 2.0

Carena Kobbe Trend 2.0 är en resevagn som är billig men samtidigt prisvärd. Den passar föräldrar med en liten budget.

Prisklass: Budget Maxvikt sittdel: 18 kg Vikt på vagnen med sittdel: 6,9 kg Mått hopfälld med hjul (Längd): 53 cm Mått hopfälld med hjul (Bredd): 45,4 cm Mått hopfälld med hjul (Höjd): 23,5 cm Vändbar: Nej Liggdel: Ja, köps till separat Resväska: Ja, köps till separat Regnskydd: Ja, köps till separat Sovposition: Liggläge Handtag: Helt, ej justerbart i höjd Adapter för babyskydd: Ja, köps till separat

Denna barvagn är en uppdaterad version av den tidigare Carena Kobbe som snabbt blev en populär resevagn efter lansering.

För att vara en barnvagn med en prislapp i budgetklassen har Kobbe med modellen Carena lyckats få in många väl utförda funktioner.

Du ska dock vara medveten om att priset på Carena Kobbe Trend 2.0 ofta fluktuerar, varför det kan vara smart att antingen vänta på en rabattkod eller en rea innan du köper vagnen.

Avtagbara hjul samt uppdatering av design

Carena Kobbe Trend 2.0 har flera skillnader mot äldre modeller. Den största är att den nya modellen fått sig ett ordentligt designlyft – främst vad gäller både hjul, bygel och axelmuddar. Detta är varför Carena Kobbe Trend 2.0 blir så kompakt när man väl fäller ihop den.

Denna resevagn är fast framåtvänd. Det ställbara fotstödet kan vikas ned på sittdelen eller fällas upp till vågrät position – detta ger mindre barn ett bra sittstöd. Det hjälper dig även få till ett längre liggläge när det är dags för barnet att sova en stund.

Du kan vinkla ned ryggstödet på Carena Kobbe Trend 2.0 till ett nästan helt plant liggläge. Du ändrar lätt läge på ryggstödet med hjälp av remmarna och klämman på vagnens baksida.

Sittläget är något tillbakalutat

Carena Kobbe Trend 2.0 har inte ett helt upprätt sittläge. Du kan dra åt remmarna på ryggstödet allt du vill – men även då sluttar sittläget något.

Sittpositionen – som är bakåtlutad – kan irritera en del barn. Andra barn stormtrivs i den här barnvagnen oavsett vilken vinkel du valt för sittläget.

De flesta barnen uppskattar dock vagnens bygel. T-formen är både spännande att hålla i kombinerat med att den håller barnet på plats i vagnen bra.

Du kan vika bygeln på vagnen fram när du ska ta i och ur barnet. Det här måste du också komma ihåg att göra när du ska fälla ihop vagnen.

Självfallet går det även att avlägsna bygeln från vagnen helt om du är inställd på att bara använda selen för att säkra ditt barn.

Du fäller ihop vagnen enkelt

Varukorgen på Carena Kobbe Trend 2.0 är rymlig – relativt sett. Den bakre kanten av varukorgen viks enkelt upp för ytterligare utrymme – oavsett om det är babysaker eller matvaror du behöver förvara.

Inte bara är suffletten förlängningsbar, den ger dessutom ett bra solskydd.

Ett enhandsgrepp är allt som krävs för att fälla ihop vagnen – du gör detta på bara några sekunder när du fått till det ett antal gånger.

Carena Kobbe Trend 2.0 är en vagn vars körkänsla är oväntat bra. Självklart är det så att de små hjulen gör sig bäst på släta underlag.

Det fasta handtaget på vagnen är en nackdel och ifall man även har längre ben finns det en liten risk att fotbromsen nås av misstag med tåspetsen.

Sammantaget är dock Carena Kobbe Trend 2.0 en prisvärd resevagn som uppskattas av många föräldrar världen över.

Fördelar med Carena Kobbe Trend 2.0

  • Prisvärd barnvagn
  • Liggläget på vagnen är bra
  • Enkel att fälla ihop
  • Suffletten går att förlänga

Nackdelar med Carena Kobbe Trend 2.0

  • Sittläget är tillbakalutat

4. Baby Jogger City Mini Zip

Är du på jakt efter en resevagn som blir kompakt när man väl fäller ihop den kan det här vara ett bra val. Baby Jogger City Mini Zip har utöver en stor varukorg ett bra liggläge, en sittdel som är rymlig med en maxvikt som är hög.

Prisklass: Mellan Maxvikt sittdel: 25 kg Vikt på vagnen med sittdel: 7,3 kg Mått hopfälld med hjul (Längd): 32 cm Mått hopfälld med hjul (Bredd): 25 cm Mått hopfälld med hjul (Höjd): 75 cm Vändbar: Nej Liggdel: Nej Resväska: Finns att köpa till Regnskydd: Ingår ej Sovposition: Liggläge Handtag: Fast, helt Adapter för babyskydd: Köps separat

För dig som inte vet är det här den senaste modellen av Baby Jogger City Mini.

Baby Jogger är ett barnvagnsmärke känt för smarta lösningar, i synnerhet vad gäller dess resevagnar finns det många som förväntar sig stordåd.

Vi anser vagnen leva upp till dess förväntningar mer än väl.

Mindre än du tror väl hopfälld

Det här må se ut som en bland alla andra paraplyvagnar vid första anblick, men har tagit det steget längre. De har utvecklat en egen teknik kallad Quick Fold vilket leder till att Baby Jogger City Mini Zip på bredden, längden och höjden blir betydligt mindre än man först tror.

Baby Jogger City Mini Zip är ett lätthanterligt paket att hantera väl hopfälld med chassi som låses automatiskt.

7,3 kg är vikten på Baby Jogger City Mini Zip – med andra ord är det inte den lättaste barnvagnen i vårt test sett till dess vikt. Den känns trots detta enkel att hantera – man kan även köpa tillbehör för vagnen – som en förvaringsväska för vagnen som bokstavligen talat gör att du kan bära den på din rygg som en ryggsäck.

Stadskörning passar den bra för

Maxvikten på Baby Jogger City Mini Zip är hög, och sittdelen är väldigt rymlig.

Vagnen har ett ryggstöd – du fäller enkelt ned detta till ett fullt liggläge vid behov. Fotstödet kan även det ställas in.

Baby Jogger City Mini Zip har ett fast handtag – men trots detta är det skönt att hålla i tycker vi.

Hjulen på Baby Jogger City Mini Zip är enkla och tillverkade av tålig plast som grus inte fastnar lätt i. Vagnen rullar dessutom väldigt lätt.

Du kör enkelt vagnen utan större ansträngning med ett enhandsgrepp tack vare gummihandtaget. Baby Jogger City Mini Zip har hjul som bäst lämpar sig för stadsmiljö eller slätt underlag i allmänhet.

Du fäller ihop Baby Jogger City Mini Zip i 2 steg. Under en lucka i handtaget finns en lucka – du behöver trycka in den spärren, som för övrigt är rätt svår att inte komma åt när man väl är i färd med barnvagnen. Sedan finns det bara ett steg kvar – och det är att du lyfter upp vagnen i en rem som du finner placerad mitt i sittdelen.

Mekanismen för att fälla ihop Baby Jogger City Mini Zip är lite trög känner vi – ofta behöver den lite extra hjälp på traven. Att fälla upp vagnen är mycket lättare och smidigare.

Användningstiden är lång tack vare stora sittdelen

Det finns en handbroms lokaliserad på höger sida av chassit på Baby Jogger City Mini Zip – den tar bra och är enkel att använda. Att den är lättåtkomlig är förstås en stor bonus.

Varukorgen på Baby Jogger City Mini Zip är stor och suffletten lång.

Sammantaget känns detta onekligen som en genomtänkt vagn med ett antal olika användningsområden. Att den kan användas under en lång tid är ett stort plus. Detta tack vare dess höga maxvikt och sittdelen som är rymlig – där även en 5-åring som är normalstor skönt sitter i utan bekymmer.

Fördelar med Baby Jogger City Mini Zip

  • Maxvikten är hög
  • Blir kompakt väl hopfälld
  • Väldigt lätt att köra

Nackdelar med Baby Jogger City Mini Zip

  • Fällningsmekanismen är trög

5. Cybex Libelle

Detta är den perfekta resevagnen för dig som ämnar att använda den som ett handbagage. Den är både lätt och liten och har dessutom ett viloläge.

Maxvikt sittdel: 22 kg Vikt på vagnen med sittdel: 5,9 kg Mått hopfälld med hjul (Längd): 32 cm Mått hopfälld med hjul (Bredd): 20 cm Mått hopfälld med hjul (Höjd): 48 cm Vändbar: Nej Liggdel: Nej Resväska: Ja, köps till separat Regnskydd: Ja, köps till separat Sovposition: Viloläge Handtag: Tvådelat, ej justerbart i höjd Adapter för babyskydd: Ja

Något många föräldrar i stort sett kräver vid köp av en resevagn är att den ska gå att ta med som handbagage på ett flyg. Det här blir förstås extra viktigt ifall man mot all förmodan behöver mellanlanda – barnet kan då enkelt vila i barnvagnen.

Tyvärr är verkligheten som sådan att rätt många barnvagnar helt enkelt är alldeles för stora för att tas med som handbagage ombord på ett flygplan. Denna barnvagn – Cybex Libelle – är sagolikt nog ett av undantagen.

Barnvagnar blir mindre som hopfällda – men inte många blir mindre än Cybex Libelle. Den har nämligen många centimeter till godo när man kollar på IATAs rekommenderade maxmått för handbagage (56 x 45 x 25 cm).

Att fälla ihop vagnen är dessutom oerhört lätt och kräver endast två steg. Det första är att du trycker in de vita knapparna som du hittar på handtagen – pressa sedan ihop vagnen nedåt, framåt.

När vagnen väl fällts ihop gäller det att vika hjulen inåt – det gör genuint denna resevagn så pass liten att den i stort sett får plats i en cykelkorg.

Viloläge och ställbart fotstöd på denna resevagn

Cybex har givetvis fått kompromissa med andra funktioner för att lyckas hålla Cybex Libelle så pass liten och kompakt som den är.

Sittdelens ryggstöd kan fällas ned till ett viloläge tack vare en klämma runt två band. Ett fullt liggläge finns tyvärr inte på Cybex Libelle däremot anser vi lutningen vara bra nog för att ett barn tveklöst ska kunna sova några timmar utan att deras huvud faller alldeles för långt framåt.

Det ställbara fotstödet på vagnen är en stor fördel – tyvärr förlänger det bara sovytan med någon decimeter och kan därför betraktas som kort.

Även framtill på chassit hittar du ett inbyggt fotstöd.

Cybex Libelle har en varukorg som är rymlig – relativt sett till hur liten resevagnen faktiskt är. Den rymmer enkelt en skötväska av modell mindre.

Vi berömmer Cybex för deras placering av fotbromsen – rent krasst så sitter den vågrätt i höjd med varukorgens övre kant. Konstruktionen är bra då den lämnar bra med utrymme för ett steg att tas för föräldern som kör vagnen – utan att det finns någon risk för att bromsen oavsiktlig tar i.

Det finns 2 separata handtag på Cybex Libelle. Denna vagn kräver att du använder båda händerna för att köra den någorlunda bekvämt.

Vill du verkligen köra vagnen med en hand placerar du lämpligen en hand på stången mellan handtagen.

Vagnens kompakthet kompenserar för dess brister

Med tanke på hur kompakt vagnen är kommer det inte som en överraskning att den har små hjul. Därför är den perfekt både i butiker och flygplatser exempelvis.

Det kan givetvis köras utomhus så länge detta görs på asfalt eller trottoar som är stenlagd. Ytskiktet på hjulen har dock en rätt dålig kvalité och vi märkte ofta hur små stenar fastnade i materialet samt lämnade hål efter sig så fort man fick för sig att köra över grus.

Vi upplevde att Cybex Libelle fungerade bäst för barn upp till 3-4 års åldern på sin höjd – trots att den har en maxvikt på 22 kg.

Du kommer vilja komplettera den korta suffletten på Cybex Libelle med ett solskydd av något slag ifall du ska ta med den på en sommarsemester. Annars finns det en risk att barnet inte skuggas ordentligt väl under färd.

Det är svårt att irritera sig på liknande bristande funktioner hos en vagn som denna. Detta då dess främsta prioritering varit att vagnens vikt ska vara så låg som möjligt. Där ger vi definitivt vagnen Cybex Libelle högsta möjliga betyg.

Fördelar med Cybex Libelle

  • Fungerar som handbagage
  • Enkel att fälla ihop
  • Stegutrymmet är mycket generöst
  • Varukorgen är bra

Nackdelar med Cybex Libelle

  • Grus fastnar lätt i hjulen
  • Suffletten är kort
  • Finns endast ett viloläge

Bästa pris hos:

6. Keenz Air Plus

Den här resevagnen har – trots sin kompakthet – en bra ventilation, en varukorg som bara kan beskrivas som enorm – samt en extremt hög maxvikt.

Prisklass: Mellan Maxvikt sittdel: 30 kg Vikt på vagnen med sittdel: 6,3 kg Mått hopfälld med hjul (Längd): 58 cm Mått hopfälld med hjul (Bredd): 52,5 cm Mått hopfälld med hjul (Höjd): 29 cm Vändbar: Nej Liggdel: Nej Resväska: Ja, ingår Regnskydd: Nej Sovposition: Ja Handtag: Helt, ej justerbart i höjd Adapter för babyskydd: Nej

Vid första anblick kan Keenz Air Plus kännas som i stort sett vilken resevagn som helst – men det här är en genuin packåsna.

Det ingår mängder av bra tillbehör när man köper den här vagnen som exempelvis ett insektsnät, ett spädbarnsinlägg, en mugghållare, en bygel och transportväska.

Transportväskan kan komma till användning ifall man planerar på att flyga med Keenz Air Plus.

Maxvikten är ovanligt hög på både sittdel och varukorg

Keenz Air Plus blir 56 x 43 x 24 cm stor ifall man klickar av hjulen – det gör det tillräckligt liten att passa som handbagage hos de flesta flygbolag aktiva i Sverige.

Den mest unika egenskapen med vagnen är förstås dess vikt- och lastkapacitet.

Läs också:  Bästa duovagnen 2023: 16 modeller i stort test

Keenz Air Plus har både en sittdel och en varukorg med en maxvikt på 30 kg. Tillverkaren Keenz har testat detta och lämnar därför siffran som en garanti.

Detta är möjligt tack vare ett fotstöd som är imponerande rymligt – där även barn i 5-6 års åldern sitter bekvämt.

Dock är ryggstödet mer normalt i längd å andra sidan. Du fäller steglöst ned ryggstödet till ett plant liggläge ifall du vill det.

Tack vare det ställbara fotstödet på Keenz Air Plus kan du i kombination med det tillhörande babyinlägget börja använda vagnen direkt från födseln.

Packutrymmet är mer än godkänt

Vi är imponerade av konstruktionen på varukorgen. Inte bara rymmer den hela 45 liter – den kan även spännas upp mot ryggstödet när det är i sittläge – det ger dig extra packutrymme.

Med andra ord bör du få med dig allt du behöver och lite till med Keenz Air Plus.

Du kan öppna varukorgen på mitten om du vill med hjälp av en lucka som är försedd med en dragkedja nedtill. Det här gör även att vissa låter hundar av storlek mindre åka under vagnen.

Suffletten på Keenz Air Plus går att förlänga och har en solkeps som går att vika ut. När du öppnar upp suffletten blottas en panel med meshnät. Suffletten har ett antal vädringsluckor dock.

Det som gör denna vagn till ett grymt alternativ under sommaren eller en solresa är att den bidrar till både skugga och ventilation på samma gång.

Tyvärr kan handtaget på Keenz Air Plus inte justeras i höjd.

Benutrymmet för den som kör är godkänt vid färd.

Du fäller ihop denna resevagn snabbt

Det går extremt fort att fälla ihop Keenz Air Plus och är busenkelt. Allt du behöver till din hjälp är en knapp och spärr lokaliserad på mitten av handtaget – sen är det bara att vika ihop Keenz Air Plus till ett självstående paket som är kvadtratiskt.

På ryggstödets baksida hittar du en förvaringsficka – den kan du förstås även komma åt i ett hopfällt läge.

Den här vagnen är skön att köra. Detta trots att hjulen är relativt små och stenar ibland får för sig att fastna.

Vi tycker framkomligheten är klart godkänd. Du använder denna resevagn med fördel på plana underlag – den är inte ett bra val för vintern i Sverige.

Sammantaget är det här en bekväm och kompakt resevagn som passar perfekt för de mindre barnen under längre resor.

Fördelar med Keenz Air Plus

  • Maxvikten är hög
  • Extremt rymlig varukorg
  • Enkel att fälla ihop
  • Liten väl hopfälld
  • Ventilationen är bra

Nackdelar med Keenz Air Plus

  • Hjulen är lite plastiga
  • Ryggstödet är något kort

7. GB Pockit / Pockit +

Det här är en resevagn som är extremt liten, fungerar perfekt som handbagage och dessutom rullar lätt samt har ett långt ryggstöd.

Prisklass: Budget Maxvikt sittdel: 17 kg Vikt på vagnen med sittdel: 4,3 kg Mått hopfälld med hjul (Längd): 32 cm Mått hopfälld med hjul (Bredd): 38 cm Mått hopfälld med hjul (Höjd): 20 cm Vändbar: Nej Liggdel: Nej Resväska: Nej Regnskydd: Nej Sovposition: Pockit+ har viloläge Handtag: Delat, ej justerbart i höjd Adapter för babyskydd: Pockit: Nej Pockit +: Ja

När GB Pockit lanserades år 2014 var den så liten att den hamnade i Guinness Rekordbok där den utsågs till världens mest kompakta barnvagn.

GB Pockit finns i 2 versioner.

Som hopfälld mäter GB Pockit 30 x 18 x 35 cm. Som ihopfälld blir GB Pockit + 32 x 20 x 38 cm. Om du undrar vad de extra centimetrarna beror på är svaret att man med GB Pockit + kan skapa ett litet viloläge tack vare ren rem som går att dra ut – den vinklar siddelsklädseln bakåt.

Enkel att fälla ihop när du förstår hur man gör

Det går också att fästa babyskyddsadaptrar på GB Pockit +. Dessutom har den betydligt bättre sufflett från årsmodell 2018.

Vilken modell av barnvagnen som passar din familj bäst beror förstås på barnet.

GB Pockit – den vanliga versionen – har en mjuk klädsel. Det leder till en aning lut bakåt trots allt.

Suffletten är annorlunda – den ser ut som en platt skiva i princip – du fäller enkelt fram denna över barnets huvud. Den ger ett visst solskydd – dock är det mycket sparsamt.

Om du är på jakt efter en kompakt resevagn är det nog uppenbart vilken vagn som är bäst – GB Pockit. Behöver du inte en så pass liten vagn så är helt klart GB Pockit + den bättre av barnvagnarna för den genomsnittliga småbarnsfamiljen.

Att fälla ihop vagnen är enkelt – dock kräver det lite övning innan man får till det med enkelhet som i instruktionsfilmerna GB producerat.

Det går att fälla vagnen på 2 sätt. Det ena sättet tar längre tid – du behöver nämligen vika in bakhjulen och det andra sättet innebär att du hoppar över det steget och därmed får en vagn som är lite större.

Det finns dock inget liggläge på GB Pockit – varför den bättre lämpar sig för större barn eller kortare sträckor.

En perfekt resevagn – ett perfekt handbagage

Att rulla denna vagn under en mellanlandning är en fröjd. Detsamma gäller användningen av vagnen som handbagage på ett flyg.

GB Pockit är verkligen genial i det avseendet.

Som extra viloplats är den också perfekt att ha med – i synnerhet för ett äldre syskon. Detta är möjligt då vagnen får plats i varukorgen hos de flesta barnvagnarna på marknaden.

Känslan av att köra GB Pockit är väldigt god – relativt sett till hur liten barnvagnen är. Dock är det viktigt att du håller dig till plana underlag.

Du rymmer lätt de mest nödvändigaste prylarna i varukorgen.

17 kg är maxvikten på sittdelen.

Ryggstödet på GB Pockit är dessutom högt nog i vårt tycke att även en 3-4 åring med enkelhet ska rymmas utan några bekymmer.

Är det en kompakt barnvagn du är på jakt efter där storleken räknas och allt annat känns sekundärt är det nog GB Pockit du letat efter. Här får du allt det nödvändiga i minsta möjliga format.

Fördelar med GB Pockit

  • Extremt liten som hopfälld
  • Enkel att bära med sig
  • Hög maxvikt

Nackdelar med GB Pockit

  • Suffletten är kort
  • Pockit saknar viloläge, Pockit + har bara svag lutning

Bästa pris hos:

8. Elodie Details Mondo

Det här är en resevagn med en vältäckande sufflett och smart varukorgsväska som trots detta är både smidig och lätt.

Prisklass: Mellan Maxvikt sittdel: 22 kg Vikt på vagnen med sittdel: 6,7 kg Mått hopfälld med hjul (Längd): 54 cm Mått hopfälld med hjul (Bredd): 42 cm Mått hopfälld med hjul (Höjd): 18 cm Vändbar: Nej Liggdel: Nej Resväska: Nej Regnskydd: Nej Sovposition: Ja, liggläge Handtag: Helt, ej justerbart i höjd Adapter för babyskydd: Ja

Elodie Details Mondo finns i många utföranden – vi hade beskrivit den som okomplicerad. Den finns både i mönster med en eller flera färger.

Det finns många bra tillbehör som kan köpas till – bland annat mugghållare och babyskyddsadapter.

Sittdelen på Elodie Details Mondo är fast framåtvänd.

Sittläget är ganska rakt på ryggstödet. Med hjälp endast 1 spärr och 2 remmar kan man steg för steg sänka ned sittläget till ett liggläge. Dock är liggläget tyvärr inte helt plant utan svagt lutat – glöm inte det.

Det här må vara en liten vagn – men sittytan upplevs som oerhört rymlig.

Vi är nöjda med höjden på ryggstödet och vi vet med oss att barn upp till åldern 4-5 år bekvämt sitter i denna vagn.

Ett stort plus för mindre barn är att Elodie Details Mondo har ett fotstöd som är ställbart. Du reglerar enkelt detta mellan dess 2 olika lägen.

I det uppfällda läget bidrar fotstödet till att förlänga sovytan – något som gör att ett barn som sover inte har ben som hänger utanför vagnen.

Suffletten är lång och grym

Du reglerar enkelt selen på Elodie Details Mondo i höjd och omfång. Den är dessutom rejält vadderad på sina axelremmar.

Du tar enkelt isär selremmarna i syfte att exempelvis fästa en åkpåse eller sittdyna i vagnen.

På sidorna av sittdelen finns också så kallade D-ringar – dessa underlättar när du exempelvis vill fästa Elodie Details egna barnvagnsdynor.

Suffletten imponerar på oss – den är väldigt lång. Genom att öppna upp en dragkedja kan man förlänga den – den vinklas då nedåt och ger ett mer än godkänt solskydd för barnet.

En tittlucka sakns tyvärr i suffletten.

På Mondos klädsel hittar du på baksidan en liten förvaringsficka – den har i sin tur ett lock som har ett smart magnetlås för att hållas på plats.

En resevagn för mindre barn

Hjulen på Elodie Details Mondo är gjorda av plast. De rullar bra men gör inte detta särskilt bra på terräng dessvärre.

Det här är helt klart en vagn som är tänkt att användas främst i en stadsmiljö, på asfalterade vägar och för diverse shopping i butiker.

Känslan när man väl kör Elodie Details Mondo imponerar – vagnen är lätt att styra.

Vi anser Elodie Details Mondo passa bäst för mindre barn då den dessvärre kan upplevas som tung att häva när sittdelen belastas med sin tänkta maxvikt.

Du kommer enkelt åt varukorgen. En Stow & Go-väska följer med köpet – i storlek är den helt perfekt för varukorgen. När man ska fälla ihop Mondo är väskan lätt att tömma ifall man väljer att packa ned saker i den.

Så enkel att fälla ihop

Du fäller enkelt ihop Elodie Details Mondo med ett enhandsgrepp. När du pressat in knappen – som du hittar på handtaget – så är det bara att vrida knappen ett kvarts varv – då fälls vagnen ihop.

Elodie Details Mondo är lätt att packa i valfri bil då den väger lite och blir så pass kompakt. En rem eller ett bärhandtag hade definitivt underlättat ifall man tänkt bära med sig denna under längre sträckor.

Sammantaget är det här en resevagn som är lätt att använda, i synnerhet för föräldern som gillar genomtänka funktioner och primärt är på jakt efter en cityvagn som är lätt att fälla ihop.

Barnen gillar att åka i denna vagn – deras komfort är god. Med Stow & Go-väskan visar Elodie Details precis vad barnvagnen är tänkt att användas till.

En stor fördel för Elodie Details Mondo är faktumet att vagnen kommer i så många olika, spännande, lite mer personliga utföranden.

Fördelar med Elodie Details Mondo

  • Suffletten täcker väl
  • Varukorgsväskan är smart
  • Fälls ihop enkelt
  • Fotstödet går att ställa in

Nackdelar med Elodie Details Mondo

  • Med tyngre barn är den svår att häva
  • Finns ingen tittlucka
  • Hjulen är lite plastiga

Bästa pris hos:

9. Joolz Aer

Denna resevagn har ett högt ryggstöd, är skön att köra och upplevs som oerhört smidig. Den går dessutom att fälla ihop snabbt.

Prisklass: Premium Maxvikt sittdel: 18 kg Vikt på vagnen med sittdel: 6,1 kg Mått hopfälld med hjul (Längd): 53 cm Mått hopfälld med hjul (Bredd): 45 cm Mått hopfälld med hjul (Höjd): 23 cm Vändbar: Nej Liggdel: Nej Resväska: Ja, ingår Regnskydd: Ja, ingår Sovposition: Viloläge Handtag: Helt, ej justerbart i höjd Adapter för babyskydd: Nej

Joolz Aer är en resevagn vi tidigare recenserat på bloggen. Den är lätt, liten och med den kan man säga att tillverkaren Joolz valt att komplettera sitt utbud av barnvagnar.

Denna barnvagn är fast framåtvänd.

Tyvärr finns det inget ställbart fotstöd på sittdelen – men det är fullt möjligt att köpa till om så önskas. Dock finns det ett inbyggt fotstöd också – det hittar du framtill på chassit.

Joolz Aer är en resevagn vars hjul är små men tåliga. Dess framkomlighet är bäst på släta underlag, som asfalt eller i stadsmiljö.

Oväntat nog klarar Joolz Aer även av enklare grusväg och lite gräsmatta – även om vagnen förstås inte är tänkt för terrängkörning i någon omfattning.

Tyvärr kan handtaget på Joolz Aer inte justeras i höjd. Det är monterat ungefär 105 cm över marken.

Den här resevagnen har en varukorg som är rymlig. Den rymmer inte bara allt nödvändigt utan mycket, mycket mer. Du packar enkelt varukorgen från olika håll.

Ryggstödet är ovanligt högt

Det ovanligt höga ryggstödet på Joolz Aer ger barnets rygg och huvud stabil support.

En sexåring som är normallång kan enkelt rymmas under dess sufflett men samtidigt få bra stöd för nacken.

Även på bredden känns sittdelen på Joolz Aer rymlig.

Du lutar ryggstödet bakåt enkelt med hjälp av en dragkedja som ligger på baksidan av vagnen.

Med hjälp av en rem kan du sedan justera den önskade vinkeln. Lutar du tillbaka Joolz Aer så mycket som möjligt får du slutligen till ett viloläge.

Sättet man fäller ned ryggstödet på känns onödigt krångligt för att vara ärlig – det finns en rem man behöver hålla i alternativt en ryggplatta man måste hålla uppe när dragkedjan på Joolz Aer ska dras igen – detta ogillas och är inte särskilt smidigt.

Sittdelen på Joolz Aer har en sele som är enkel att justera i längd – den kan i sin tur delas i 5 separata remmar vilket är ett stort plus.

Joolz Aer har en förlängningsbar sufflett och du öppnar upp den med en dragkedja.

I ett fullt utfällt läge kände vi dock att suffletten var rätt kort. Meshnätet som tittar fram i förlängningen skapar bättre vädring och agerar tittlucka.

Väldigt enkel att fälla ihop

Det här kommer nog inte som en överraskning – men hopfällningen är en av de största och viktigaste funktionerna på en vagn som Joolz Aer. Detta sköter den galant.

Du kan fälla ihop vagnen med ett enhandsgrepp – den blir oerhört kompakt då.

Chassit är designat att låsas automatiskt – allt du behöver göra för att fälla upp Joolz Aer igen är att trycka in samma knappar på handtaget som vid fällning.

Det ingår för övrigt en transportväska vid köp av Joolz Aer – värt att notera.

Sammantaget kände vi att suffletten på Joolz Aer var rätt kort – kombinerat med att det varken finns ett liggläge eller ställbart fotstöd gör att vi inte riktigt känner att Joolz Aer kan konkurrera med de bästa resevagnarna på marknaden riktigt.

Däremot har vagnen ett högt, stadigt ryggstöd vilket är mer än bara en trevlig detalj. För föräldrar till längre barn är detta ofta den avgörande detaljen.

Fördelar med Joolz Aer

  • Körkänslan är bra
  • Ryggstödet är högt
  • Den fälls ihop enkelt
  • Blir liten som hopfälld

Nackdelar med Joolz Aer

  • Har bara ett viloläge
  • Att fälla ryggstödet är krångligt
  • Fotstöd saknas

Bästa pris hos:

10. Phil & Teds Go

Denna vagn är inte bara enkel att fälla ihop – som du ser på bilden är den även liten och har en skön känsla i chassit.

Prisklass: Budget Maxvikt sittdel: 15 kg Vikt på vagnen med sittdel: 5 kg Mått hopfälld med hjul (Längd): 54 cm Mått hopfälld med hjul (Bredd): 44 cm Mått hopfälld med hjul (Höjd): 19 cm Vändbar: Nej Liggdel: Nej Resväska: Nej Regnskydd: Nej Sovposition: Viloläge Handtag: Helt, ej justerbart i höjd Adapter för babyskydd: Ja

Phil & Teds Go är en extremt lätt resevagn. Den har en sittdel som är vänd framåt samt ett ryggstöd som är ställbart – det går nästan hela vägen till ett fullt liggläge.

2 händer krävs både för att fälla upp och ned ryggstödet. Detta är förstås något som känns onödigt bökigt men säkert var nödvändigt från tillverkarens sida.

Phil & Teds Go har en god sittkomfort. En vändbar dyna levereras med vagnen – ena sidan har en färg som är knallig – andra sidan är svart.

Barnen gillade att sitta på dynan – den kändes mjuk.

Sittytan på Phil & Teds Go är förvånansvärt grund – något som gör att barnet dessvärre enkelt glider ur sittdelen om ingen sele används. Selen är dock smidig på Phil & Teds Go tack vare dess separata remmar som enkelt klickas in separat i spännet.

Sittläget är bra. Tyvärr finns inget ställbart fotstöd – dock finns ett fotstöd inbyggt i chassit.

Chassit är mjukt och bättre lämpat för lättare barn

Det här är en barnvagn som är både mjuk och skön att köra.

Läs också:  Bugaboo Bee 6 - snygg barnvagn packad med funktionalitet

Phil & Teds Go är inte en vagn för terrängkörning trots att hjulen är små. Den är mer menad för stillsamma promenader antingen i köpcentrum eller centrala delar av staden.

Mjukheten på chassit är väldigt positivt ifall du har för vana att köra ett mindre barn i vagnen – chassit skapar nämligen ett gung när färd sker över ojämnheter.

Å andra sidan blir resultatet mer svajigt för tyngre barn – då måste du pressa ned handtaget en rätt bra bit i syfte att få till hävstångseffekten som krävs när du vill få över vagnen över kanter.

En resevagn som är bäst på språng, helt enkelt.

Den är lätt att fälla ihop och tack vare dess vikt är den busenkel att packa in i sin bil med bara ett enhandsgrepp – trots att man kanske inte är så stark.

Väl hopfälld blir Phil & Teds Go tillräckligt liten att fungera som handbage.

Solskyddet suffletten ger är helt klart godkänt – och varukorgen rymmer inte allt för mycket men definitivt det mest väsentliga.

För utflykter, resor, shopping på släta underlag är detta en barnvagn som passar bra. Är det ett mindre och lättare barn som är resenär blir upplevelsen utmärkt.

Fördelar med Phil & Teds Go

  • Fälls ihop enkelt
  • Vikten är låg
  • Körkänslan är skön
  • Liten vagn väl hopfälld

Nackdelar med Phil & Teds Go

  • Sittytan är grund
  • Inte bra för tyngre barn

Bästa pris hos:

11. Carena Yxlan

Carena Yxlan är en paraplyvagn med ett bra liggläge com enkelt fälls ihop till ett smalt paket.

Prisklass: Budget. Maxvikt sittdel: 15 kg Vikt på vagnen med sittdel: 8,6 kg Mått hopfälld med hjul (Längd): 111 cm Mått hopfälld med hjul (Bredd): 30 cm Mått hopfälld med hjul (Höjd): 30 cm Vändbar: Nej Liggdel: Nej Resväska: Nej Regnskydd: Nej Sovposition: Liggläge Handtag: Tvådelat, ej justerbart i höjd Adapter för babyskydd: Nej.

Detta är en klassisk paraplyvagn i stort sett. Vi fick precis vad vi förväntade oss när vi prövade den – varken mer eller mindre.

Vagnen är väldigt prisvärd – och med tanke på priset anser vi den utgöra ett bra inköp för den småbarnsfamilj som antingen behöver en extravagn eller en resevagn som klarar jobbet men som man inte behöver oroa sig enormt mycket för.

Inte så mycket utrymme för förälderns ben

Carena Yxlan har några nackdelar som märks först ett tag efter användning. Å andra sidan är detta funktioner mer eller mindre alla paraplyvagnar kämpar med i någon form.

Konstruktionen på vagnen leder oftast till att förälderns ben får ett begränsat utrymme när man väl bestämmer sig för en promenad.

Det tudelade handtaget innebär tyvärr att det ofta känns som omöjligt at köra vagnen med ett enhandsgrepp – framför allt ifall man precis varit och handlat i en mataffär exempelvis och därmed har en del packning lastat i varukorgen.

Normalstor skulle vi beskriva storleken på varukorgen som. Den är skapad i ett nättyg vars sidor enkelt böjs ned ifall man vill komma åt dem lättare.

En mindre förvaringsficka finns även på baksidan av ryggstödet på vagnen.

Liggläget är perfekt för barnet

Det finns 2 funktioner som verkligen jobbar till Carena Yxlans fördel. Framhjulen är enkla och inte dubbla – något som gör mer skillnad för både körkänslan och vagnens rörlighet än vad man först tror.

Sittdelen har vad vi anser vara ett bra sittläge – men viktigast av allt så har sittdelen ett näst intill plant liggläge för barn som behöver vila. Det ställbara fotstödet fungerar väldigt väl med liggläget – och är väldigt bra för ett barn som behöver sova i vagnen en stund.

Det finns inget som utmärker suffletten på Carena Yxlan. Vi önskar gärna att den hade varit en panel längre i alla fall – dock skuggar den barnet i vagnen godkänt.

Baktill har suffletten en tittlucka i klarplast som även har ett lock – detta gör att föräldern som kör vagnen kan se in till barnet bättre.

Hopfällningen av Carena Yxlan påminner om många andra paraplyvagnar. Den blir både smal och lång väl hopfälld.

Det fungerar helt okej att köra barnvagnen. Den är inte menad för varken snö eller terräng – men på ett underlag som är torrt uppfyller den sitt syfte utan några större bekymmer.

Fördelar med Carena Yxlan

  • Billig resevagn
  • Liggläget är bra
  • Fotstödet är ställbart
  • Enkla framhjul

Nackdelar med Carena Yxlan

  • Suffletten är kort
  • Handtaget är tvådelat

12. Leclerc Magic Fold Plus

Detta är resevagnen för den som vill ha enkel hopfällning – den är oerhört smidig med bra bygel.

Maxvikt sittdel: 22 kg Vikt på vagnen med sittdel: 6,6 kg Mått hopfälld med hjul (Längd): 56 cm Mått hopfälld med hjul (Bredd): 47 cm Mått hopfälld med hjul (Höjd): 24 cm Vändbar: Nej Liggdel: Ja, köps separat Resväska: Ja, ingår Regnskydd: Ingår ej Sovposition: Liggläge Handtag: Helt, ej justerbart i höjd Adapter för babyskydd: Ja

Denna resevagn är fast framåtvänd – tyvärr är den endast ett par centimeter för bred för att klara maxmåtten IATA rekommenderar för handbagage vilket är 56 x 45 x 25 cm.

Leclerc Magic Fold Plus förkortas ofta Leclerc MF Plus.

Det är produktens mycket enkla hopfällning som lett till ett produktnamn med orden Magic Fold i.

Det här är en resevagn du enkelt kan använda från det att en barn är nyfött. Både liggdel och adaptrar går att köpa till – de hjälper dig framgångsrikt fästa ett babyskydd på barnvagnens chassi.

Direkt i sittdelen kan du lägga en större bebis – så länge du är okej med att barnet är vänt framåt.

Ryggstödet på sittdelen är enkelt att justera. Det går att justera i flera olika vinklar – och liggläget blir då helt plant.

Sittläget i sin tur är inte helt upprätt – det lutar bakåt något.

Vinkeln på ryggstödet justeras med en spärr på baksidan.

Små barn älskar denna resevagn

Leclerc Magic Fold Plus är godkänd för 22 kg – däremot känns vagnen dessvärre urvuxen innan barnet faktiskt uppnår den vikten.

En 3,5-åring som är normalstor och därmed är 100 cm lång får halva sitt huvud ovanför ryggstödet.

Selen tycker vi också är lite bökig för stora barn. Detta märks genom att selmuddarna konstant väljer att glida ner från barnets axlar. De släpper även ifrån varandra innan man hunnit låsa ihop dem med ett spänne. Selen i sin tur kan inte spännas fast enbart över höften.

Leclerc Magic Fold Plus fungerar bättre för mindre barn enligt vår erfarenhet. Swing away-bygeln på sittdelen gör det lätt för ett barn att klättra in och ur vagnen.

Fotstödet är ställbart – och hjälper verkligen till vad gäller att skapa ett bra liggläge för barnet.

Det går att förlänga suffletten – dock sitter den rätt högt upp på vagnen tycker vi varför den kommit att ge ett begränsat solskydd.

Planerar man på att ta med sig Leclerc Magic Fold Plus på en solsemester gör man bäst i att komplettera med antingen en solgardin eller ett barnvagnsparasoll.

Hopfällningen sköter sig själv

Du kan inte justera handtagets höjd på denna resevagn. Att suffletten ligger mot handtaget är också rätt irriterande – det leder till att den som kör vagnen får den mot händerna.

Känslan när man kör Leclerc Magic Fold Plus i en stad är väldigt god. Tyvärr tycker många den kan upplevas som tung när man försöker häva den över trottoarkanter.

Det är även alldeles för lätt att snudda vid bromsen när man går om man har längre ben. Detta gör dessvärre att vagnen lätt stannar tvärt vilket inte är önskvärt.

På Leclerc Magic Fold Plus är varukorgen rymlig – tyvärr har den en mjuk botten, något som gör att den lätt trycks framåt varför den gärna ligger mot framhjulen där friktion uppstår.

Den största fördelen med Leclerc Magic Fold Plus är helt klart dess mekanism för hopfällning. Vi kanske tar i ifall vi kallar den för magisk, men vagnen sköter i stort sett sig själv när man väl påbörjat fällningen.

Den låga vikten vagnen har kombinerat med dess kompakta mått för den lätt att förvara i bilens bagageutrymme. Man tar även enkelt med sig denna resevagn på just en resa.

Leclerc Magic Fold Plus kan förbättras på många vis. Är man däremot på jakt efter en resevagn som är både stilren samt har en hopfällning som är löjligt enkel är denna helt klart ett bra val.

Fördelar med Leclerc Magic Fold Plus

  • Smidig och kompakt
  • Enkel hopfällning
  • Swing away-bygel
  • Design som är stilren

Nackdelar med Leclerc Magic Fold Plus

  • Sittläget är något tillbakalutat
  • Stegutrymmet är dåligt
  • Selen är bökig
  • Suffletten är kort

Bästa pris hos:

13. Silver Cross Jet

Det här är en resevagn med en praktisk bygel som dessutom har ett bra liggläge samtidigt som den är lätt och liten.

Prisklass: Mellan Maxvikt sittdel: 15 kg Vikt på vagnen med sittdel: 6 kg Mått hopfälld med hjul: 55 Mått hopfälld med hjul (Längd): 30 cm Mått hopfälld med hjul (Bredd): 18 cm Vändbar: Nej Liggdel: Nej Resväska: Ja, ingår Regnskydd: Ja, ingår Sovposition: Ja Handtag: Helt, ej justerbart i höjd Adapter för babyskydd: Ja

Sittdelen på Silver Cross Jet är framåtvänd och dess maxvikt är 15 kg.

Vi upplevde samma sak – att sittytan på vagnen var stor nog att fungera tills dess att barn blev cirka 3 år gamla.

Liggläget är bra – men sittläget är något sluttande

Du kan fälla ned ryggstödet till ett plant liggläge om du vill. Silver Cross Jet har dessutom ett fotstöd som är ställbart. Vinklar du upp fotstödet kan barnet sova bra i sittdelen.

Däremot är sittläget på Silver Cross Jet något tillbakalutat – det kombinerat med klädseln ser ut att vara mer åt det glansigare hållet gör att man upplever sittytan lite slutande för barnet.

Även ryggstödet blir stundtals konkavt i sittläget – vilket lätt leder till ett barn som glider åt sidan.

Både ett regnskydd i klarplast och en förvaringsväska medföljer vid köp av Silver Cross Jet – den ingår dessutom en bygel du öppnar upp i sidorna och sedan kan svänga åt valfri sida.

När du fäller ihop Silver Cross Jet fungerar bygeln som ett bärhandtag. Väl hopfälld blir den här barnvagnen väldigt kompakt.

Du fäller enkelt ihop den med en hand och en fot

Du fäller ihop Silver Cross Jet i 2 moment. Ena momentet består av en knapp på handtaget och andra av en spärr nere vid bakhjulen – den pressar du rakt uppåt med din fot.

Du viker sedan ihop resevagnen till ett litet paket som upplevs kompakt och lätt.

Det finns ett helt handtag på vagnen som ej kan justeras i höjd. Vagnen upplevs som lättstyrd trots detta.

Det finns en utvikbar solskärm på suffletten – och på den finns även en tittlucka med lock och sist men inte minst – vädring i klädsen baktill på vagnen – något du märker först när ryggstödet fällts ner.

Silver Cross Jet har en bra körkänsla. Trots storleken är de små hjulen väldigt tåliga. Den här resevagnen överraskar verkligen.

Dock är det här helt klart en resevagn bäst lämpad för en stadsmiljö. Sittytans utformning lämnade oss med en del frågor – utöver det är detta en grym resevagn som verkligen är genomtänkt.

Fördelar med Silver Cross Jet

  • Blir liten väl hopfälld
  • Lättkörd
  • Hjulen är små men tåliga
  • Liggläget är bra

Nackdelar med Silver Cross Jet

  • Sittytan är sluttande
  • Ryggstödet är lite konkavt

Sammanfattning

En sorts barnvagn som är särskilt anpassad för att tas med på resa är vad en resevagn är för något. Vanligtvis avser man med begreppet resevagn att den ska ta liten plats när den är ihopfälld och att den ska vara lätt – även om vilken vagn som helst kan anses vara en resevagn egentligen. Något som måste vara smidigt att genomföra är själva fällningen – utöver det ska den vara enkel att packa ned oavsett hur man reser – vare sig det är via bil, tåg eller när man ska ut och flyga. Den vagn som länge lämpat sig för bäst resor på grund av att den blivit minst ihopfälld är paraplyvagnen. Paraplyvagnar förblir relativt långa även om de fälls så att chassit trycks ihop på bredden. Idag finns det vagnar som är betydligt mer kompakta än så då de fälls på andra sätt.

Att förvara vagnen under transport brukar inte vara några bekymmer då det till resevagnar ofta medföljer en särskild väska. Vissa vagnar saknar helt rese- eller förvaringsväska medan det till vissa vagnar kan köpas till en väska separat. För att skydda vagnen från att skadas av ovarsam hantering är någon typ av väska att rekommendera – i synnerhet när man ska flyga med sin vagn. För att kunna skydda vid stötar och fall bör väskan vara vadderad ordentligt. Om möjligt bör sitt- eller liggdelen lossas från chassit, om hjulen på vagnen är avtagbara bör man ta loss och packa dessa separat i förvaringsväskan.

Det varierar vad resevagnar har för maxvikt. Man bör välja en resevagn med högre maxvikt ifall man vill köra ett tyngre barn i vagn på resan. Det finns resevagnar som tar allt från 17 kg och uppåt även om standardmaxvikten ligger på 15 kg. Huruvida resevagnar har helt eller delat handtag är också olika. Vet man med sig att man ofta kör vagnen med bara en hand är ett helt handtag att föredra – det är en sak som är säker.

När man ska bestämma sig för vilken modell man ska köpa finns det också många andra faktorer att väga in. Det kan vara klokt att välja en modell med ställbart handtag ifall man är två föräldrar av två olika längd då resevagnar ofta har ett fast handtag. Något som kan påverka vagnens ligglängd är huruvida fotstödet på resevagnar kan justeras. För att det inte ska bli för varmt för barnet ifall man ska resa på solsemester kan det vara bra ett kika på vagnens sufflett och hur mycket solskydd den ger. Ett stort plus är ifall suffletten har vädringsficka eller någon annan typ av ventilation. En egenskap hos resevagnen som kan prioriteras med fördel ifall vagnen ska fällas ihop ofta är att få moment existerar vid själva fällningen.

Det finns resevagnar i alla prisklasser, budget såväl som premium. En del resevagnar har få eller inga tillbehör. Vissa resevagnar har sin egen, bakåtvända liggdel medan man på andra kan fästa babyskydd med hjälp av adaptrar. Ett mer eller mindre plant liggläge förekommer hos många resevagnar. Det finns resevagnar som helt saknar möjligheten att justera ryggstödet, hos andra förekommer endast ett viloläge som är vinklat. Man bör bestämma sig för hur man vill att barnets vilo- och sovmöjligheter i vagnen ska se ut innan man väljer vagn. Man kan kombinera en mjuklift från födseln med vagnens sittdel ifall den är plan – även om sittdel eller handtag ej är vändbart innebär det att barnet är framåtvänd.

Vanliga frågor om resevagnar

Vilken resevagn är bäst?

Av alla resevagnar vi testat anser vi Baby Jogger City Your 2 vara bäst i test. Det är en resevagn vars detaljer alla är genomtänka – den är nästintill fulländad. Tack vare ett ställbart fotstöd och ett bra liggläge får barnet en utmärkt komfort. Att fälla ihop City Tour 2 är mycket enkelt, rullet är bra och en transportväska medföljer som är väldigt praktisk.

Vad är en resevagn?

En resevagn är en mindre barnvagn som framför allt ska bli smidig och liten när den fälls ihop. Man har medvetet skapat en barnvagn som ska vara så enkel som möjligt att ha med sig på resor. Att man orkar bära med sig vagnen är ett stort plus, varför den gärna får ha en låg vikt. För att man smidigt ska kunna stuva undan vagnen vid transporter och snabbt få fram den igen när den behöver användas får den också med fördel vara enkel att fälla ihop.

Från vilken ålder kan man använda en resevagn?

Det finns en fast framåtvänd sittdel på de flesta resevagnar – 6 månader brukar oftast vara den rekommenderade åldern på en sådan vagn. Resevagnar som kan användas från födseln – tack vare ett ryggstöd som kan fällas ned till fullt liggläge – finns det också gott om. Man kan fästa en bakåtvänd liggdel på flera olika modeller av resevagn – något som gör det möjligt även för ett större barn eller en bebis att använda den.

Varför behöver man en resevagn?

De allra flesta klarar sig utan en resevagn. Så gott som alla barnvagnar kan fällas ihop, även om man ska flyga. Det är inget problem att checka in vagnen som bagage på flygplanet ifall den packas ordentligt. Det är sällan helt lätt att resa med barn. Att ha en mindre resevagn att packa in i bilen eller ta med på tåget kan därför kännas mer smidigt än att behöva släpa på en tung och stor vagn.

Kan man ha resevagnen som handbagage?

För att man ska kunna ta med en resevagn som handbagage måste den bli tillräckligt liten – det finns ett antal barnvagnar som väl ihopfällda når den storlek som behövs för att kunna tas med på flygplanet. Handbagaget får vara högst 56 cm x 45 cm x 25 cm enligt IATA-standarden, vilket är en överenskommelse som är frivillig mellan flygbolagen. Mellan olika flygbolag kan det exakta maxmåtten skilja sig. Vad som gäller är därför viktigt att kolla upp inför varje ny resa.

Finns det resevagnar med bakåtvänd sittdel?

Ja, en vändbar sittdel förekommer på flera resevagnar – något som innebär att man kan ha sittdelen både framåtvänd och bakåtvänd. En framåtvänd resevagn blir generellt mindre ihopfälld än en resevagn med bakåtvänd sittdel. Att sittdelen blir mindre är också sant i vissa fall – framför allt på höjden på ryggstödet.

Finns det resevagnar för två barn?

Syskonvagnar existerar i form av resevagnar. Som en resevagn för ett barn bli en dubbel resevagn aldrig lika liten som. Som ett komplement till en fullstor syskonvagn kan en resevagn för två barn ändå vara bra – stora syskonvagnar känns ofta väldigt klumpiga och tunga när de väl fälls ihop.

Hur väljer man resevagn?

Även vid valet av resevagn utgår man ifrån den vuxna och barnets behov, precis som när man väljer duovagn. En lång sufflett med bra ventilation samt fullt liggläge i sittdelen kan vara viktigt ifall resevagnen ska användas till en solsemester med en bebis. En vagn som går som handbagage och som blir minimal ihopfälld kan vara det bästa valet ifall man ska flyga långt med flera mellanlandningar.