En matstol för barn kan vara en go idé ifall bebisen ska börja sitta med vid matbordet. Som tur för dig har vi tagit oss tiden att testa matstolar från mängder av populära märken som Leander, IKEA och Stokke. För att en matstol ska kunna utses till bäst i test ska den ha en användningstid som är lång, rengöringen måste vara enkel och den ska dessutom gå att anpassa för barn av olika ålder med lätthet.
3 tips när du köper matstol till barn
Måltiderna blir betydligt lättare när bebisen kan sitta upp själv – då kan barnet vara med vid middagsbordet genom att sitta i en matstol. Att redan i tidig ålder samlas vid matbordet hela familjen, och göra det till en god vana att äta tillsammans är väldigt trevligt förutom att det är smidigt att slippa hålla ett barn i knät när man själv äter.
En bra barnmatstol ska vara stabil, bekväm och säker – framför allt bör rengöringen av den vara lätt då barn tenderar att äta väldigt slarvigt.
Klicka här för att se listan
1. Olika matstolar
Matstolar finns det numera många olika modeller att välja mellan – och beroende på barn och användningsområde fungerar de olika varianterna olika bra. Att börja sitta i matstol är vanligt vid sex månaders ålder – men som med mycket annat från barn till barn så varierar det. Om de har bra stöd kan en del sitta tidigare – andra kan behöva vänta lite längre. Vilken matstol som bör fylla sin plats vid köksbordet beror på dina behov, här kommer en förklaring för 5 olika:
- Matstol med bricka: Något som underlättar på många sätt är ifall barnets matstol har en bricka som blir som ett eget bord. Om man kan ta av hela brickan och torka/diska av blir det dels lättare. Dels kan man rädda ett kärt matbordsmöblemang från såväl fläckar som märken efter hårt nedbankade muggar eller bestickmärken. Även om barnet vill sitta och rita eller något annat tidsfördriv medan en förälder behöver armarna fria för något fungerar en matstol med bricka väldigt väl i vårt tycke.
- Kombinerad juniorstol: Av matstolar som går att använda i många år finns det flera olika modeller. Den första tiden har man bygel eller spädbarnsinlägg på de smarta kombinationsstolarna. Dessa delar kopplas enkelt bort när barnet växer ifrån det första stadiet – då kan barnet sitta på stolen i många år tack vare att sitthöjden på matstolen kan justeras i takt med att barnet växer.
- Ihopfällbar matstol: För den som har ont om plats är det smidigt med en matstol som går att montera isär eller fälla ihop. Den kanske inte behövs i sommarstugan precis hela tiden – eller så behöver den vara simpel att frakta just då det är där den behövs. Något som också är väldigt uppskattat hos mor- och farföräldrar och andra som inte har barn i hemmet på heltid är en matstol som är lätt att stuva undan.
- Matstol som fästs på en stol: Något som gör att barnet både kommer upp lite och sitter bekvämt är att det finns matstolar med en slags hängordning som fästs på en vanlig stol. Något som gör hänganordningen lätt att ta med på resan eller hem till någon där det inte finns en matstol att låna är att de ofta är gjorda till stor del av textil. Det finns även andra modeller som är mer uppbyggda varför de som resestol inte blir lika smidiga – men som kompensation håller de hemma under en väldigt lång tid.
- Fästa i bord: Att få en egen plats vid bordet är riktigt uppskattat hos de små – barn vill nämligen ofta vara där de vuxna är. Det går lätt att placera barnet var som helst till middagen med en bordshängd matstol – att fälla ihop och packa med är ofta lätt med dessa modeller.
2. Stabil matstol för små barn
Något som underlättar för både vuxen och barn är att bebisen kan sitta själv i sin matstol. För barnet är det roligt att kunna sitta och äta och pilla med sina saker och som vuxen slipper man upplåta sin ena arm och sitt ena knä till barnet. Att barnet inte bara sitter bekvämt utan även väldigt säkert är något som är viktigt för att matstunden ska bli så trevlig som möjligt. Det finns anpassade sitsar, inlägg och selar hos många matstolar som marknadsförs för väldigt små barn – men att man har koll på såväl storleks- som viktgräns krävs för att de ska fungera fullt ut. Även rekommendationerna som finns bör följas.
Det finns externa tippskydd som går att köpa till många stolar – målet är att förhindra att stolen kan tippa bakåt om barnet trycker med fötterna mot bordet och trycker sig mot ryggstödet. Det är viktigt att man alltid har barnet fastspänt – speciellt när barnet börjar stå, kanske gå och gärna i tid och otid reser sig. Det är även viktigt att aldrig lämna barnet ensamt i stolen.
3. Lätt att göra ren
I sammanhanget låter det här säkert som en petitess, men följande punkt förstås nog främst av den förälder som en gång har stått med en liten kniv och pillat ut torkade rester av pasta bolognese ur diverse vrår och skrymslen på matstolen. Det ska gå att rengöra en bra matstol ordentligt, den ska dessutom utan att genast bli fläckig eller solkig tåla båda kladdande och vätskor. Att bli ordentligt avtvättad med jämna mellanrum är också något matstolen behöver tåla, gärna utan att någon del måste skyddas från vattnet eller utan att någon färg mattas av.
Bäst i test matstol för barn – 8 produkter jämförda
1. Stokke Steps – Bäst i test matstol
Det här är en matstol som är riktigt snygg med en användningstid som är lång. Att anpassa efter behov och ålder är enkelt.
Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Ja Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 80 kg Fotstöd (ställbart): Ja (Ja) Dyna som tillbehör: Ja
Stokkes efterföljare till Tripp Trapp heter Stokke Steps och det här är en matstol där stor vikt lagts vid utseende och design – det är en sak som är säker. Att Stokke tummat på stolens funktioner betyder det inte dock. Om man vill ha paketet i sin helhet är den största nackdelen med Stokke Steps prislappen som är väldigt saftig. Å andra sidan finns det en stor fördel – och det är att man med alla tillbehör får en stol som fungerar från barnets första dag i livet och under många år framöver.
85 kg ligger maxviktskapaciteten på för Stokke Steps – vilket är helt otroligt med tanke på att stolen inte är dimensionerad för en vuxen alls. Fram tills att barnet är stort nog att sitta på en vanlig stol innebär den höga maxvikten att Stokke Steps går att använda utan bekymmer.
Att anpassa matstolen efter barnets ålder är lätt
Det är enkelt att montera Stokke Steps. Verktyg krävs endast i några få moment och vi uppskattar verkligen att instruktionsboken på ett pedagogiskt sätt är upplagd. Stolen som den är tänkt att användas för barn från 3 år och uppåt ingår i grundutförandet. Man måste köpa till en insats, ett så kallat Baby Set, ifall man vill använda stolen till en sittande bebis.
Man köper till babysittern ifall man vill ha stolen till en nyfödd – även den kan fästas direkt på stolen som Steps Baby Set. Ett klick hörs om delarna är korrekt ihopsatta – det finns dessutom en färgindikator på Babysittern. I både ett yttre och inre läge går Steps Baby Set att fästa, varför stolen i takt med att barnet växer och blir större går att anpassa. Något annat som är enkelt är att inledningsvis använda stolen för en bebis och sedan för en fyraåring genom att på bara några sekunder bygga om den – utöver det behöver en fyraåring ingen insats eller sele vilket förenklar det hela.
Den långa användningstiden gör stolen prisvärd
Inget verktyg krävs för att justera fotstödet på Steps i höjd – det är enkelt gjort. Även matbrickan justeras på samma sätt – och den köps till separat. Även efter en tomatbaserad måltid är det enkelt att få den vita plasten vit igen vad gäller rengöring. Där det är lite svårare att komma åt med Steps Baby Set på stolen – under insatsen – får man dock leva med att en del smulor och matrester hamnar. Det finns också en skarv längs med kanten på matbrickan där puréer har en förmåga att fastna om de väl hunnit torka in.
Det finns också några nackdelar med den avtagbara selen i Steps Baby Set – selremmarna verkligen suger åt sig mat och selspännet känns klumpigt. Intrycket av Steps är dock positivt totalt sett. Steps är en stol som är enkel att använda och anpassa, den är dessutom estetiskt tilltalande – milt uttryckt – och har dessutom en användningstid som är lång. Stokke Steps blir vårt bästa premiumval ifall budget finns för Steps med stolens alla tillbehör – detta då den kan fylla en funktion hos barnfamiljen i över ett decennium.
Fördelar med Stokke Steps
- Enkel att använda
- Lätt att anpassa efter barnets behov och ålder
- Smidig och snygg
Nackdelar med Stokke Steps
- Dyr
- Bökig sele
Vart kan man köpa Stokke Steps?
Stokke Steps går att köpa hos Bonti, BabyV, Babyland, Jollyroom samt KöpBarnvagn.se.
2. Bugaboo Giraffe
Det här är en matstol som under hela barndomen kan användas bekvämt tack vare att den är så pass flexibel.
Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Ja Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 100 kg Fotstöd (ställbart): Ja (Ja) Dyna som tillbehör: Ja
Det här är en matstol där vi känner igen en del funktioner från Bugaboos konkurrenter – varför vi tror att Bugaboo med Giraffe kombinerat dessa i en design som är lika snygg som smidig. Bugaboo Giraffe kan användas direkt från födseln – och egentligen för resten av livet. Detta då en vuxen rumpa ryms i sitsen och maxvikten är hela 100 kg. Stolen är formgiven för att vid vilken matplats som helst passa in naturligt – den finns dessutom i ett stort utbud av färger vilket är tacksamt.
Endast matstolen i sig är vad grundutförandet av Bugaboo Giraffe utgörs av. Att anpassa stolen efter barnet och efter vilken typ av användning man tänker sig är inga bekymmer – därutöver finns alla möjligheter. För den nyfödda bebisen finns en babysitter-liknande sittdel som klickas fast på matstolen, den kallas Giraffe-set för nyfödd. Det går även att köpa till en gungram som sitsen kan monteras på ifall man vill kunna använda Giraffes nyföddset fristående.
Att bygga om och anpassa Giraffe är mycket enkelt
Det är dags att övergå till Giraffe-babyset när bebisen kan sitta upp. Att fästa denna sits på matstolen är också mycket enkelt – den kommer med en en vadderad, inbyggd sele som precis som i alla barnvagnar från Bugaboo fungerar smidigt. Man kan välja till Giraffe-bricka som ett tillbehör ifall man inte vill ha Giraffe direkt mot matbordet. Matbrickan är väldigt lätt att rengöra och monteras på Giraffe-babyset. Efter måltiden ställer man helt enkelt in den i diskmaskinen.
Hur otroligt anpassningsbar matstolen är det geniala i Bugaboo Giraffe. När man ska justera den krävs varken starka händer eller verktyg. Att göra om stolen tillfälligt för ett annat barn än som vanligtvis använder den är mycket lätt tack var detta – exempelvis om man skulle ha gäster med barn över på middag.
Designen är smidig och känns värd sitt höga pris
Det finns en mängd olika lägen man kan ställa in fotstödet i. Att sittytan också kan ändras i höjd är än mer imponerande. För små barn i Giraffe-babyset fungerar det högsta, tillika innersta läget allra bäst. Efter det kan sitsen med enkelhet dras ut och nedåt för att även ett skolbarn ska kunna sitta bekvämt. Giraffe har en form som är väl genomtänkt och kan skjutas ändra in mot bordsytan. Matstolen lyckas ändå med konststycket att inte ha ben som sticker ut så att man slår tårna i dem även om den aldrig känns instabil för det.
Något annat som är smart är detaljerna. Den mjuka sittdynan i Bugaboo Giraffe är en sådan – den är klädd i ett tyg som är vattenavstötande och underlättar för att hålla stolen ren. Efter måltiden är Giraffe också tillfredsställande enkel att torka av. Att Bugaboo tar bra betalt för sina produkter är ingen hemlighet – Bugaboo Giraffe är inget undantag. Är det en matstol som fungerar utmärkt under hela barndomen man är på jakt efter kan Bugaboo Giraffe vara ett grymt alternativ.
Fördelar med Bugaboo Giraffe
- Mycket lång användningstid
- Justerbar sittyta
- Ställbart fotstöd
- Smidig design
Nackdelar med Bugaboo Giraffe
- Högt pris
Vart kan man köpa Bugaboo Giraffe?
Bugaboo Giraffe kan köpas hos Bonti, KöpBarnvagn och Bugaboo.
3. Baby Dan Danstol
Det är en matstol som är lätt att rengöra och använda samt är prisvärd.
Bricka/bord: Nej Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 15 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja
Detta är en matstol du säkert lagt ögonen på tidigare. Baby Dans matstol Danstolen är nämligen en klassisk matstol i målat trä – bygel och sele medföljer i paketet som matstolen säljs i. Fotstödet kan anpassas efter barnets längd, sittytan å andra sidan har en fast höjd. Även om det krävde en del skruvande kunde montering av stolen genomföras relativt problemfritt.
Stabil trästol som kan användas från 6 månader
Är det en matstol man kan ha med sig i bilen om man ska äta middag hos en släkting eller som man lätt packar ihop för att ta med sig ut till landet så är Baby Dan Danstol helt fel produkt. Den är – precis som de flesta barnstolar i trä på svenska marknaden – mer stationär. Stolen känns väldigt välbalanserad och stabil – att låta ett barn som är större klättra i och ur den på egen hand känns relativt riskfritt. Baby Dan Danstol kan användas när barnet är stort nog att kunna sitta själv – det vill säga från cirka sex månaders ålder.
Matstolens bygel är avtagbar och tillverkad i plast. Bygeln kan upplevas något tight ifall man har ett barn i ett-, tvåårsåldern som är lite rund om magen – men att använda stolen även utan den går ju. Genom att den hakas fast i en skåra i ryggen och sedan klickas i en spärr är bygeln fäst både i sittytan och ryggstödet. Det tar bara några sekunder att lossa bygeln – även om barnet sitter i stolen är det lätt att komma åt spärren under sittytan.
Avtagbar sele som kan tvättas
På undersidan av sittytan hittar man dock matstolens sele fäst – den utgörs av ett band som går under rumpan på barnet och två andra band som löper över barnets höfter och knäpps ihop med grenbandet framtill. På så vis är det möjligt att ställa in selen i längd så att barnet inte kan krångla ur sina ben ur den, men ändå ha överkroppen helt fri. Ibland är det lite bökigt att få på selen rätt – och att hålla den ren om mat gnuggats i den är lika svårt som hos alla selar i textil. För att tvätta så går den att ta lös helt.
Utan bygel fungerar Baby Dan Danstol att använda upp tills att barnet är stort nog att kunna sitta på en vanlig stol. För den som bara är ute efter en enkel, vanlig matstol känns Baby Dan Danstol rätt då den inte direkt har ett stort urval av funktioner samtidigt som den är oerhört okomplicerad. Vi älskar designen som är otroligt stilren – och något som gör stolen enkel att hålla ren och torka av efter användning är färgen stolen är målad med. Basen är normalstor och för att minska risken att man slår i tårna i dem har medarna blivit avsmalnade.
Fördelar med Baby Dan Danstol
- Enkel
- Prisvärd
- Tillverkad i trä
Nackdelar med Baby Dan Danstol
- Bygeln är något tight
- Krävs lite mer jobb för att kunna ändra höjd på fotstödet
Vart kan man köpa Baby Dan Danstol?
Baby Dan Danstol kan köpas hos Babyland, Jollyroom samt Stor & Liten.
4. Stokke Tripp Trapp
Det här är en barnmatstol med hög maxvikt, en design som är tidlös och en användningstid som är lång.
Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Ja Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 85 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja
Tripp Trapp är en barnmatstol som funnits i evigheter och därmed räknas som en klassiker. Genom åren har den också förfinats och uppdaterats vilket är tacksamt. Att den ska kunna växa med barnet är tanken med matstolen. Det kräver en del skruvande för att få till monteringen trots att den går relativt snabb och inte är svår. Något som blir något av ett minus under användandets gång är konstruktionen. Man behöver nämligen skruva isär halva stolen för att höjdjustera sittyta eller fotstöd varje gång barnet vuxit. Att snabbt kunna växla mellan att låta olika stora barn använda stolen blir också knepigt förstås.
Klassisk matstol med brett utbud av tillbehör
Det finns ett mycket stort utbud av tillbehör för Stokke Tripp Trapp. Med Stokkes Set för nyfödd – Newborn Set – kan Stokke Tripp Trapp användas direkt från födseln. Lite som en babysitter fungerar detta set, med undantaget att barnet när övriga familjen äter middag eller umgås sitter upphöjt och därmed har enklare att känna sig delaktig. Det har också varit smart ergonomiskt för föräldrarna att slippa ha bebisen på golvnivå – för den som har närgångna äldre barn eller har husdjur har det även varit väldigt praktiskt.
Det finns andra tillbehör för Stokke Tripp Trapp som är utmärkta, exempelvis: matbricka, sittdyna, förvaring, ett bygelset för småbarn – samt sele även om man givetvis kan tycka att en sådan säkerhetsdetalj borde ingå i priset. Tillbehören är välkonstruerade – allihop. Att få bygelsetet på plats är lätt – och något som sitter stabilt är sittdynan. På bordet framför fanns tidigare endast matbricka att fästa med sugproppar. Det finns numera även en bricka som klickas på bygeln hos Stokke Tripp Trapp. Att matstolen kan användas fristående i rummet blir därmed en möjlighet.
Matstol som kan användas väldigt länge
Något som är betydligt mer praktiskt än man först kan tro är den rymliga korgen som fästs baktill på stolen – den är dessutom lättrengjord. Om man använder stolen med bygelset för små barn eller med Set för nyfödd så är det skönt att där kunna stoppa ned leksaker, kräkhandduk, napp eller annat lämpligt man vill ha nära till hands. För tippriskens skull gör man bäst i att fästa benförlängare på stolen ifall man använder stolen med set för nyfödd eller bygel. Men dessa är platta och upplevs inte öka på risken för att man snubblar på matstolen.
Stokke Tripp Trapp är en barnstol små i köket känns smidig även om den inte är en av de minsta. Det är en matstol man ogärna packar ihop för middag hos släkten eller för sommarhuset då den är stationär. Samtidigt är användningstiden på matstolen lång, själva stolen är gedigen och det finns många praktiska tillbehör. Något annat som är imponerande är designen som vi tycker är lika tilltalande som alltid – precis lika tilltalande som när Tripp Trapp först lanserades.
Fördelar med Stokke Tripp Trapp
- Kan användas länge
- Stort utbud av tillbehör
- Maxvikten är hög
- Sittpositionen är bra
Nackdelar med Stokke Tripp Trapp
- Selen måste köpas separat
Vart kan man köpa Stokke Tripp Trapp?
Stokke Tripp Trapp går att köpa hos Bonti, BabyV, Jollyroom, Babyland samt KöpBarnvagn.
5. IKEA Antilop
Det här är en matstol som är både prisvärd och okomplicerad, och som för enklare förvaring har ben som enkelt tas loss.
Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Ja Baby 6-36 mån (bygel): Ja (sele köps separat) 3 år+: Ja Maxvikt: 15 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja
Är man uppväxt i Sverige har man troligtvis stött på IKEA Antilop tidigare – det är verkligen en riktig klassiker. Bland alla caféer och restauranger där ute är det denna stol som dominerar – och hos Sveriges alla barnfamiljer är den minst sagt vanligt förekommande. Det är inte konstigt att det blivit så. Då IKEA Antilop har en konstruktion som är väldigt enkel går den att packas kompakt och därmed ta med på resor – dessutom är det svårt att hitta en billigare matstol.
Billig matstol med basfunktioner
Av alla stolar vi testat så är IKEA Antilop stolen med minst funktioner. All montering stolen kräver är fyra avtagbara ben – de medföljer förstås och behöver bara klickas på plats. Det finns en sittdel i hårdplast på IKEA Antilop – den har en bygel som är fast och avtagbar selrem som knäpps ihop över barnets höfter. Det finns inget för barnet att stötta benen mot då IKEA Antilop inte har något fotstöd – det leder även till att barnen inte får något de kan ta stöd på för att ställa sig upp i stolen.
Som tillbehör till IKEA Antilop finns en matbricka att köpa. Det är enkelt att klicka brickan på plats men när den åter ska tas loss krävs det en del styrka. Konstruktionen saknar finess men fungerar. Något som gör det enklare att rengöra matbrickan är att den är löstagbar – vid behov går den till och med att köra i diskmaskin.
Efter måltiden är den lätt att rengöra
Det är enkelt att hålla IKEA Antilop ren. Samtliga delar kan snabbt torkas av med en disktrasa. IKEA Antilop fungerar bra från att barnet kan sitta upp – utrymmesmässigt – men som komplement för att stötta upp barnet och för att göra sittdelen mjukare gör man bäst i att även inhandla en sittdyna. Lite beroende på storlek på barnet håller IKEA Antilop åldersmässigt upp till cirka 2-3 års ålder. I och med att den inte kan göras om till en barnstol för det lite äldre barnet, som vill sätta sig i sin stol på egen hand, så har den onekligen en begränsad användningstid.
På IKEA Antilop är sittdelen högt placerad. När barnet är runt året och sitter nära bordsytan är detta en fördel – men då även en tvååring alltid måste lyftas i och ur så är det en nackdel. IKEA Antilop är ett mycket prisvärt alternativ ifall man är på jakt efter en funktionell matstol som är billig. Stolen hade varit aktuell som vårt bästa budgetval om den hade haft en längre användningstid.
Fördelar med IKEA Antilop
- Mycket prisvärd
- Enkel att ta isär för förvaring
Nackdelar med IKEA Antilop
- Begränsad användningstid
- Bökigt att ta på och av matbrickan
6. Leander Matstol
Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 125 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja
För dig som inte känner igen det så är Leander ett märke från Danmark. De tillverkar även andra möbler förutom matstolar. En av Leanders mest välkända produkter hittills är deras vagga, som kan fästas på stativ eller i taket. Matstolen är tillverkad av europeiskt björkträ och skriker klassisk nordisk design. Leander Matstol finns tillgänglig i fyra nyanser av trä samt i en färgskala av svart och vitt. 5,1 kg är stolens vikt – man kan lugnt säga att designen är slimmad i det här fallet.
För att ett naturligt gung skapas när barnet rör på sig är det lite svikt i konstruktionen. Leander Matstol är samtidigt en tålig pjäs. 125 kg är vad maxvikten ligger på – vilket gör att den inte bara kan användas från 6 månaders ålder men även livet ut om man så vill. Det här är dock en stol som kostar (priset är inte det lägsta) – men med tanke på användningstiden som är väldigt lång så känns det inte som för högt i vårt tycke.
Utifrån barnets storlek finns olika sittplattor att välja på
Det är enkelt att montera ihop Leander Matstol – och stolen kan med lätthet anpassas efter barn. Det finns flera olika lägen att fästa fotstödet i, och detsamma gäller ryggstödet som har två olika lägen – för under eller över 8 år. Det finns en möjlighet att byta plats på plattorna när barnet är cirka 2 år gammalt – detta gör att fotstöd istället blir sittytan och vice versa. Att använda bygelsetet är en möjlighet som försvinner då – hål för bygel har endast den smala plattan.
Den större plattan är konvex i framkant medan den mindre är konkav – den smala plattan har med andra or en annan form. Att själva sittytan blir nästan dubbelt så stor är fördelen med att byta plats – utöver det rymmer det rumpan för ett lite större barn betydligt bättre – annars finns en risk för att den glider av mot all förmodan. Även för en vuxen kan stolen vara användbar så på vis.
Smarta stolsben man ej slår tårna i
Till Leander matstol fins det ett stort utbud av tillbehör. Allt från bygel till matbricka till sittdyna finns – en spädbarnsinsats är det enda som saknas i jämförelse med konkurrenterna i vårt tycke. Man får utgå från den egna plånboken kombinerat med det egna behovet då inget tillbehör ingår. Att köpa till selen till stolen är något vi varmt kan rekommendera. Ett annat praktiskt köp är bygeln. Å andra sidan tycker att anvädningspotentialen för matbrickan beror i stort på hur stolen ska placeras i hemmet. Leanders dyna för matstolen är inte lika nödvändig, men fin.
Stolsbenen – en av de bästa egenskaperna hos Leaner matstol – har vi sparat till sist. Här har man verkligen tänkt till, och det märks. Designen är dels avsmalnande, dels mjuk – något som gör att risken för att man slår i tårna blir minimal då stolsbenen smälter ned mot golvet. Vi förutspår att Leander matstol med tiden kommer börja kallas för en klassiker – med andra ord är den här för att stanna.
Fördelar med Leander Matstol
- Lätt att anpassa efter barnets ålder och behov
- Smarta stolsben
- Snygg design
Nackdelar med Leander Matstol
- Inga tillbehör medföljer
- Ganska dyr
Vart kan man köpa Leander Matstol?
Leander Matstol går att köpa hos Jollyroom.
7. Stokke Clikk
Det här är en matstol vars design är stilren och som är enkel att ta isär.
Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: 15 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja
Stokke Clikk är en matstol som är både stilrent designad och okomplicerad. Det går att börja använda stolen först från cirka sex månaders ålder då det inte finns något spädbarnstillbehör för den. Det är väldigt enkelt att montera ihop stolen. I själva sittdelen finns det några fästen för benen – de klickas in där med lätthet. Något som går lika snabbt är att ta loss dem igen. Att ta med sig Stokke Clikk på resan eller på en middagsbjudning är därmed väldigt smidigt vilket är oerhört tacksamt.
I sittytan trär man fast selen – och om man anser att den inte behövs kan den även lossas igen. Selen bör användas vid varje måltid dock – fallolyckor från matstolar är en vanligt förekommande orsak till skador hos små barn. Det medföljer även en matbricka – på stolen klickas denna smidigt fast och vid behov kan den lossas snabbt igen.
Lätt stol som enkelt kan flyttas runt
För Stokke Clikk överlag skulle vi säga att smidighet onekligen är ett kännetecken. Något som gör att man orkar flytta runt stolen i köket är dess låga vikt – även barn kan vid behov enkelt dra ut den själva från matbordet. Benen sticker ut en del, men i jämförelse med andra matstolar är det inte mycket mer. Man vänjer sig och slutar slå i tårna efter en tid. Stokke Clikk känns stabil tack vare benen. Ett annat stort plus är rengöringen – den görs möjlig tack vare formgivningen på matstolen utan irriterande skarvar där mat fastnar. Kladd blir därmed inga bekymmer att få bort.
Ett enkelt fotstöd i plast medföljer matstolen. Beroende på hur långa ben barnet har kan detta fästas åt två håll. Sittdynan som kan köpas till är visserligen både ombonad och kan torkas av med en våt trasa efter måltiden. Den har en tendens att glida ur position mest hela tiden dessvärre. För att hålla sittdynan på plats behöver man vika kanten över ryggstödet men då den inte räcker till och kardborrebandet som ska fästa dynan i stolsryggen går upp på nolltid.
Säljs i paket där allt som behövs ingår
Även barnmatstolarna från Stokke omfattas av påståendet om att allt är relativt ifall ni frågar oss. För att vara en barnmatstol är Stokke Clikk fortfarande relativt dyr, även om den i jämförelse med andra stolar från märket är en budgetstol. Att Stokke Clikk levereras i ett paket där både bricka och sele ingår är det något som jobbar till dess fördel. Något man dock får köpa separat är sittdynan. För den som är bekant med IKEAs populära matstol Antilop så ser man omgående att det finns mängder av likheter – men den största skillnaden är helt klart prislappen, den är 10 gånger större.
I jämförelse med den billigare konkurrenten har Stokke Clikk dock sina fördelar. Vill man slippa betala vad en komplett Tripp Trapp eller Steps kostar men gillar den stilrena designen hos Stokke så är Stokke Clikk en matstol som är lika trevlig att använda som att titta på.
Fördelar med Stokke Clikk
- Smidig att flytta runt
- Enkel att montera isär
- Bra tillbehör
- Lätt att rengöra
Nackdelar med Stokke Clikk
- Dynan lossar lätt
- Låg maxvikt
Vart kan man köpa Stokke Clikk?
Stokke Clikk går att köpa hos BabyV, Babyland, Jollyroom, Bonti samt KöpBarnvagn.se.
8. Cybex Lemo
Det här är en matstol som kan användas länge och anpassas efter barn enkelt.
Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Ja Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 95 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja
Cybex Lemo är en matstol för barn som är kompakt och smidig designad – den kan användas från nyfödd och under resten av livet. Vill man att även en liten bebis kan komma upp i höjd med matbordet behöver man använda den tillhörande Lemo Babysiter på stolen. Att gå över till att använda en babysits med sele är vad som följer därefter. En dyna går även att köpa till.
Passformen är bra på babysitsen och utan att stolen känns instabil kan barnet röra sig fritt. Att få upp och ned barnet ur sitsen är inte alls svårt – och väl på plats sitter barnet så bra att selen nästan är överflödig. Dynan är lite glansig i tyget – och ifall man direkt efter måltiden torkar av den direkt uppstår fläckar sällan. Runt ryggstödet på stolen ska babysitsen klämmas fast, det här kräver både flinkhet och rejäl styrka. Det är så pass ansträngande att ta av och på babysitsen att man endast gör det när man verkligen måste – och ett sådant tillfälle är när dynan ska tvättas dessvärre.
Kan snabbt justeras mellan olika höjdlägen
Det är väldigt enkelt att montera ihop Cybex Lemo – och att anpassa både sittdjup och höjd på matstolen är precis lika smidigt. Det finns ett vridbart reglage på undersidan av både sittplattan och fotstödet – därefter är det bara att sänka och höja precis som man önskar. Det går även att göra sittplattan grundare eller djupare. Att låta olika stora barn turas om att använda stolen är således inget problem.
Sannolikt för att barnet inte ska glida av sitsen är alla sittytor på Cybex Lemo skapade i räfflad plast. Mot bar hud kan det kännas lite obekvämt. Att hålla ren stolen är enkelt – och att torka av den gör man snabbt. I stolen sitter barnet bra – och den får en maxvikt på 20 kg med fotstödet på. Cybex Lemo har tela 95 kg när fotstödet tas loss och en vuxen eller ett längre barn sitter som i en vanlig stol vilket är utmärkt. Det här är något som onekligen ger produkten en otroligt lång användningstid.
Minskad tipprisk men trög att skjuta in
En genomtänkt matstol är vad Cybex Lemo är. Det finns rejäla tassar i silikon på frambenen, mot golvet gör det här stolen tyst. För att förebygga att stolen tippar bakåt om barnet sparkar ut sig finns det små hjul på bakbenen – tanken är att stolen hellre ska glida ut från bordet. För en reell risk är detta en förebyggande åtgärd som är bra.
När barnet ska sätta sig är det också väldigt enkelt att dra ut Cybex Lemo. Att skjuta in den är å andra sidan trögt. För att flytta stolen framåt krävs mer kraft än önskvärt – även om barnet endast väger runt 10 kg. Att skjuta in stolen med ena handen när man sitter bredvid är knappt något som går att göra. Att ta loss silikontassarna är något som går, men lika mjuk mot golvet blir inte Cybex Lemo i så fall. Det här är en produkt som enbart har mindre problem i vårt tycke. Sammanfattningsvis är Cybex Lemo en matstol som både håller tillräckligt hög kvalité för att hålla alla småbarnsåren igenom samtidigt som den givetvis växer med barnet.
Fördelar med Cybex Lemo
- På sittyta och fotstöd är det lätt att justera höjd
- Stabil
- Smidigt format
- Lång användningstid
Nackdelar med Cybex Lemo
- Trög att skjuta in mot bordet
- Svårt att ta av och på babysitsen
Vart kan man köpa Cybex Lemo?
Cybex Lemo kan köpas hos Jollyroom.
Tre tips när du köper matstol till barn
Måltiderna blir betydligt enklare när barnet kan sitta upp själv – då kan barnet vara med vid middagsbordet förutsatt att den sitter i en matstol. Det är oerhört skönt att slippa behöva hålla ett barn i knät när man själv äter – utöver det är det en god idé redan i tidig ålder att samlas hela familjen vid matbordet och äta tillsammans. En bra barnmatstol ska vara stabil, bekväm och säker – att göra rent den ska gärna även det vara lätt då bebisar har ett bordsskick som inte är i världsklass.
1. Olika matstolar
Matstolar kommer numera i mängder av olika modeller – och beroende på användningsområde och barn fungerar de olika bra. Det är vanligt att börja sitta i matstol vid sex månaders ålder men som med mycket annat varierar det från barn till barn. Om bra stöd finns tillgängligt kan en del sitta tidigare – andra behöver helt enkelt vänta lite längre. Här kommer en lista över fem matstolar som är vanligt förekommande vid det svenska köksbordet bland småbarnsfamiljer:
- Matstol med bricka: Något som underlättar enormt är ifall det finns en bricka på barnets matstol. Om man kan ta av hela brickan och torka/diska av blir det dels lättare att rengöra. Dels kan man förebygga och rädda ett kärt matbordsmöblemang från såväl märken som fläckar efter bestickmärken eller hårt nedbankade muggar. Även om en förälder behöver ha armarna fria för något eller om barnet vill sitta och rita eller något annat tidsfördriv fungerar en matstol med bricka utmärkt.
- Kombinerad juniorstol: Matstolar som går att använda i många år finns det flera olika modeller av. Den första tiden har man i de smarta kombinationsstolarna bygel eller spädbarnsinlägg. Delarna kopplas enkelt bort när barnet växer ifrån det första stadiet. Då man i takt med att barnet växer kan justera sitthöjden på matstolen kan barnet sitta på stolen i många år.
- Ihopfällbar matstol: För den som har ont om plats eller bara tycker om produkter som är mer kompakta så är det en utmärkt idé att ha en matstol som går att montera isär eller fälla ihop när den inte används. I sommarstugan kanske den inte behövs hela tiden – eller så behöver den vara enkel att frakta då det är just där den behövs. För andra som inte har barn i hemmet på heltid, som exempelvis mor- och farföräldrar så är en matstol som är lätt att stuva undan väldigt uppskattat.
- Matstol som fästs på en stol: Vill man att barnet både sitter bekvämt och kommer upp lite finns det matstolar med en hänganordning av något slag som går att fästa på en vanlig stol. Att ta med dem hem till någon där det inte redan finns en matstol att låna eller på resan är lätt gjort då det ofta är gjorda till stor del av textil. Det finns även andra modeller av matstolar som är mer uppbyggda – att ha som resestol är de inte lika smidiga att ha – men i gengäld så håller de hemma under väldigt lång tid.
- Fästa i bord: Hos de små är det riktigt uppskattat att få en egen plats vid bordet då de ofta vill vara där de vuxna är. Att placera barnet var som helst till middagen är möjligt med en bordshängd matstol – och att fälla ihop och packa med dessa modeller är ofta också lätt.
2. Stabil matstol för små barn
Något som underlättar för både barn och vuxen är att bebisen kan sitta själv i sin matstol. För barnet är det roligt att kunna sitta och äta och pilla med sina saker i godan ro, som vuxen slipper man upplåta sitt knä och ena arm till barnet. Att barnet inte bara sitter bekvämt, utan även väldigt säkert är viktigt för att matstunden ska bli så trevlig som möjligt. För väldigt små barn finns det numera många matstolar som marknadsförs med en säkerhet som är god och anpassade inlägg, selar och sitsar – men att man har koll på såväl storleks- som viktgräns är viktigt för att de ska fungera fullt ut. Det är även viktigt att man följer de rekommendationer som finns.
Det finns externa tippskydd att köpa till för många stolar – till exempel ett par medliknande utskott som förhindrar att stolen kan tippa bakåt om barnet tar spjärn med fötterna mot bordet och trycker sig mot ryggstödet. Det är viktigt att barnet hela tiden är fastspänt – i synnerhet när man kommer till den period då barnet börjar stå, kanske gå själv och i tid och otid gärna reser sig. Något annat som är viktigt är att aldrig lämna barnet ensamt i stolen.
3. Lätt att göra ren
Det här är en punkt som i sammanhanget kan låta som en petitess – men så är inte fallet. Vi lovar att den förälder som en gång har stått med en liten kniv och pillat ut torkade rester av pasta bolognese ur diverse skrymslen och vrår på matstolen förstår den här punkten. Att kunna rengöra en matstol är oerhört viktigt, annars är det inte bra anser vi. Både kladdande och vätskor är något den ska tåla utan att genast bli solkig eller fläckig.
Även att bli ordentligt avtvättad är något matstolen även behöver tåla – till exempel genom att bli inställd i en dusch med jämna mellanrum. Detta ska vara möjligt att genomföra utan att någon del måste skyddas från vattnet eller att någon färg mattas av.
Matstolar för barn finns det idag ett stort utbud av – och priserna skiljer sig från några hundralappar till flera tusenlappar. Vissa matstolar köps som enkel basstol där man sedan får införskaffa de tillbehör man har ett behov av och andra matstolar kommer i paket där allt som behövs ingår. Vi har inte testat säkerheten i det här testet av barnmatstolar. Istället är det användarvänlighet, funktion och design vi utgått ifrån. Vi har inte testat modeller av matstolar som kan spännas fast ovanpå en vanlig stol eller som hängs direkt på bordet utan endast matstolar som är fristående. Med de tillbehör som finns tillgängliga har vi testat samtliga stolar, utom i vissa fall den tillhörande stolsdynan om den säljs separat.
Inför köpet av barnmatstol är det klokt att tänka på flera saker:
Hur gammalt är barnet som ska använda matstolen?
Det är någon av stolarna som har en spädbarnsinsats som gäller ifall man vill ha sin mer eller mindre nyfödda bebis uppe vid bordsytan. För att matstolen ska kunna användas för en sittande bebis från cirka 6 månader och upp till 2-3 års åldern har alla stolar en bygel eller annan anordning – huruvida det är ett tillbehör som måste köpas till eller om det följer med i stolens grundutförande varierar.
Kan mitt barn sitta säkert i matstolen?
För att hålla barnet säkert på plats har en del stolar en hel fempunktssele. Andra har endast en rem som spänns över barnets höfter. Om inte barnet är fastspänt är risken för att det trillar ur stolen och skadar sig överhängande – detta då ett barn på 18 månader har 25% av sin kroppsmassa i huvudet.
Hur länge vill man kunna använda matstolen?
Då bygeln eller babysetet kan tas loss kan de flesta av stolarna i testet användas även efter 3 års ålder. Något som dock varierar på stolarna är maxvikten. Vissa tål hela 80 kg – andra är gjorda för max 15 kg. Det är en fördel om matstolen har ett fotstöd som går att justera i höjd för att stolen bättre ska kunna anpassas efter att barnet växer. Möjligheten att kunna ha stöd under fötterna handlar om en rent ergonomiskt bättre sittställning men främst om bekvämlighet för barnet. Att ett litet barn enklare kan ställa sig upp i stolen kan vara en nackdel med fotstödet om det ej är fastspänt.
Det är främst sittdynorna och matbrickorna vi tittat närmare på vad gäller tillbehören som finns tillgängliga för matstolarna, utöver de delar som anpassar stolen efter spädbarn, småbarn och större barn. Ett tillbehör som har sina fördelar men kanske inte är helt nödvändigt är en matbricka. Dels för att det skapar lite distans mellan barnet och bordsytan, dels för att ha en avgränsad yta för barnet att kladda med maten på. Att skapa distans mellan barnet och bordsytan är en god idé då det minskar risken för att barnet ska nå att dra kastruller och tallrikar över sig eller ned på golvet. Då man ska rengöra stolen varje dag är det till stor fördel ifall de är enkla att rengöra. Barnmat i puréform är som bekant väldigt kladdig och fastnar lätt i minsta lilla skrymsle vilket är oerhört irriterande. Att ta loss och diska för hand är enklare hos vissa matbrickor än andra – vissa går att diska i maskin till och med.
I sin helhet är det möjligt för vissa av matstolarna att fällas ihop – hos andra är det benen som är enkla att ta av eller på annat sätt plocka isär. Om man vill kunna ta med sig sin matstol till landstället, hem till släktingar på middag eller om man bara bor trångt så är detta förstås en stor fördel. Även i storlek skiljer sig stolarna åt väldigt mycket – och då är det framför allt stolens bas som är av intresse. För att stolen ska kännas stabil och trots ett rörligt barn som sitter i den stå stadigt krävs det att benen tar upp en viss yta – tyvärr sticker stolsbenen ut så pass mycket på vissa stolar att de orsakar upprepade snubbelolyckor hos de gående i familjen. Även utseendet på stolarna samt priset totalt sett både med och utan tillbehör är något vi tittat på.
Vanliga frågor om matstolar
Av alla matstolar för barn vi testat utser vi Stokke Steps till bäst i test. Det är en matstol som passar in i alla hem tack vare dess snygga design som kan anpassas i utseende. Stokke Steps kan användas från nyfödd och upp till vuxen ålder med rätt tillbehör. Stokke Steps har ett fotstöd som är enkelt att reglera i höjd – maxvikten är dessutom 80 kg. Stokke Steps kostar dock – priset är högt, däremot får man en matstol med lång användningstid som är oerhört praktisk.
I en matstol kan inte bebisar under 6 månader eller ett nyfött barn sitta upp. Barnet behöver både ha bålstyrka nog att inte sjunka ihop åt sidan när det sitter i stolen samtidigt som det behöver kunna hålla huvudet stabilt. Det finns dock en spädbarnsinsats att köpa till för många matstolar. På så vis kan barnet redan som spädbarn börja delta vid måltider genom att kan lägger barnet i stolen, upp i höjd med matbordet.
6 månader är den rekommenderade åldern för en bebis att börja sitta i matstol. Då barnets stora, tunga huvud gör det lättare för barnet att falla ur stolen är det viktigt att med små barn vara medveten om risken för fallolyckor. Matstolens sele bör alltid användas och att den sitter fast ordentligt runt barnets kropp är viktigt. Man kan ofta fylla upp med en hopvikt handduk eller en dyna ifall sittytan känns lite för stor för bebisen.
Det är när barnet ska börja med smakportioner eller med mer fast föda behovet av en matstol ofta uppstår – detta oberoende ifall man matar enligt BLW-principen eller med gröt. Det räcker ofta med att ha barnet i en babysitter eller i knät ifall man ska börja med smakisar med en mindre bebis eller ett barn som inte kan sitta än. En egen matstol är något som behövs för barn som äter mat regelbundet.
Det finns många matstolar att välja på med olika design – men framför allt i olika prisklasser. Vilka funktioner man behöver är vad man ska utgå ifrån när man väljer matstol. Är det främst under barnets första år stolen ska användas? Eller är det en matstol med hög maxvikt som kan anpassas efter barnet i takt med att det växer man är på jakt efter då man vill ha lång användningstid? Man bör välja en modell som lätt kan monteras isär ifall man vill kunna ta med matstolen på besök hos andra eller på resor.
Om matstolen har en dyna av tyg så är den ofta avtagbar och kan tvättas, antingen i tvättmaskin eller med handtvätt. Det är tvättrådet på dynan du behöver följa då. En blöt trasa med lite diskmedel på är enklast för att rengöra själva matstolen. Att vänta tills mat och kladd torkat in är ingen god idé – det är ofta enklare att torka av matstolen direkt efter varje måltid.
När den första, mer bebisanpassade matstolen känns urvuxen brukar de flesta byta matstol. Att lyfta upp och ned större barn brukar bli svårt och tungt då dessa matstolar ofta har en sits som är högt placerad och inte kan justeras. Annars är det när man känner att barnet kan sitta vid matbordet på en vanlig stol man byter från matstol.
Det finns flera faktorer som spelar roll för när man slutar med matstol. Det är definitivt dags att byta ifall matstolens maxvikt är överskriden. Likaså om barnet blivit så lång eller stor att matstolen inte längre är bekväm att sitta i. Att använda matstolen upp i skolåldern är inte ovanligt ifall ma nväljer en anpassningsbar matstol med hög maxvikt.